Δημοσίευμα - σοκ του Economist: Τεράστια ρωσική εκστρατεία παραπληροφόρησης στην Ευρώπη
Κίνδυνος αποσταθεροποίησης ενόψει Ευρωεκλογών🕛 χρόνος ανάγνωσης: 5 λεπτά ┋ 🗣️ Ανοικτό για σχολιασμό
Σε δημοσίευμά του ο Economist αναφέρει πως, τουλάχιστον από το 2014, η Ρωσία βρίσκεται στην πρώτη γραμμή των τεχνικών παραπληροφόρησης στο διαδίκτυο. Προ 8ετίας, η χώρα πρωτοστάτησε στη χρήση των bot farms για τη διάδοση ψευδών ειδήσεων σχετικά με την εισβολή στην Κριμαία.
Οι γαλλικές Αρχές ισχυρίζονται ότι, το Κρεμλίνο, ακολουθεί ξανά τις ίδιες τακτικές. Συγκεκριμένα, η γαλλική υπηρεσία παρακολούθησης της ξένης παραπληροφόρησης, Viginum, ανακοίνωσε στις 12 Φεβρουαρίου ότι εντόπισε προετοιμασίες για μια μεγάλη εκστρατεία παραπληροφόρησης στη Γαλλία, τη Γερμανία, την Πολωνία και άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Η εν λόγω εκστρατεία, εν μέρει, συνδέεται με τη δεύτερη επέτειο της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία αλλά και τις ευρωεκλογές τον ερχόμενο Ιούνιο.
❝Today we have uncovered a massive disinformation operation using a network of more than 190 fake sites of Russian origin. The operation was detected thanks to @Viginum, a unit created at the instigation of the President of the Republic ⤵️❞ https://t.co/MFucX70K4c
— France Diplomacy 🇫🇷🇪🇺 (@francediplo_EN) February 13, 2024
Ρωσικό δίκτυο 193 ιστοτόπων
Σύμφωνα με δηλώσεις της Viginum, αποκαλύφθηκε ένα ρωσικό δίκτυο 193 ιστοτόπων, το οποίο κατονομάζει «Portal Kombat». Από αυτές τις ιστοσελίδες (όπως η topnews.uz.ua), οι περισσότερες δημιουργήθηκαν πριν από χρόνια και παρέμειναν αδρανείς. Από αυτές, πάνω από 50,, όπως οι news-odessa.ru και pravda-en.com, δημιουργήθηκαν από το 2022. Σε αυτές τις ιστοσελίδες, οι οποίες υπάρχουν σε διάφορες γλώσσες, μεταξύ των οποίων τα γαλλικά, τα γερμανικά, τα πολωνικά και τα αγγλικά, η επισκεψιμότητα είναι χαμηλή. Οι γαλλικές Αρχές, μέσω αξιωματούχου τους αποκαλούν τις εν λόγω ιστοσελίδες «μαζικό» κύμα ρωσικής προπαγάνδας, απέναντι στην οποία θεωρούν ότι είναι έτοιμες να ενεργοποιηθούν επιθετικά.
Σύμφωνα με τα όσα αναφέρει η Viginum, τους εν λόγω ιστοτόπους παρακολουθούσε μεταξύ Σεπτεμβρίου και Δεκεμβρίου 2023. Το συμπέρασμα στο οποίο κατέληξε είναι ότι αυτοί δεν παράγουν ειδήσεις, έχουν σχεδιαστεί αποκλειστικά για τη διάδοση, σε άλλους ιστοτόπους και σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης, «παραπλανητικού ή ψευδούς» περιεχομένου σχετικά με τον πόλεμο στην Ουκρανία. Υποκείμενος στόχος δεν είναι άλλος από την υπονόμευσης της στήριξης της Ευρώπης προς την Ουκρανία. Σύμφωνα με τις γαλλικές Αρχές, το δίκτυο της παραπληροφόρησης ελέγχεται από μία μόνο ρωσική οργάνωση.
Le service français de lutte contre les ingérences numériques étrangères (Viginum) a révélé l’existence d’un réseau d’au moins 193 sites d’information russes
— LCI (@LCI) February 13, 2024
👉 Les précisions de @Benjamin_Cruard pic.twitter.com/Wwi3dyhCww
Ελπίδες για αναβίωση του «τριγώνου της Βαϊμάρης»
Η ανακοίνωση των Γάλλων έγινε την ημέρα που ο Εμανουέλ Μακρόν φιλοξένησε στο Παρίσι τον νέο πρωθυπουργό της Πολωνίας, Ντόναλντ Τουσκ. Η συνάντηση των δύο ηγετών προηγήθηκε της συνάντησης των υπουργών Εξωτερικών της Γαλλίας, της Γερμανίας και της Πολωνίας – ομάδας χωρών που φέρει το παρατσούκλι «τρίγωνο της Βαϊμάρης». Οι τρεις αυτές χώρες αποτελούν και κύριους στόχους της ρωσικής εκστρατείας. Ο Γάλλος ΥΠΕΞ, ο Στεφάν Σεζουρνέ, σημείωσε ενόψει των Ευρωεκλογών ότι, «βρισκόμαστε σε μια στιγμή τρωτότητας».
Τον περασμένο Οκτώβριοι, η εκλογή του κεντροδεξιού φιλοευρωπαίου Τουσκ δημιούργησε ελπίδες για την αναβίωση της τριμερούς σχέσης εντός της ΕΈ, η οποία υπό τον λαϊκιστή προκάτοχό του μαράζωσε. Σύμφωνα με τον νέο πρωθυπουργό της Γαλλίας, Γκαμπριέλ Ατάλ, η επανεκκίνηση του σχήματος της Βαϊμάρης, «σηματοδοτεί την επιστροφή της Πολωνίας στο κέντρο των υποθέσεων της ΕΕ». Ο ίδιος σημείωσε, κατά τη διάρκεια ταξιδιού του στο Βερολίνο την περασμένη εβδομάδα, ότι θα μπορούσε και να συμβάλλει στην απεμπλοκή των προβλημάτων των διμερών σχέσεων Γαλλίας – Γερμανίας.
«Ρωσική επιχείρηση ψηφιακής παρέμβασης»
Ο εντοπισμός της προσπάθειας αποσταθεροποίησης από μέρους της Ρωσίας ακολουθεί, για τη Γαλλία, σειρά εκστρατειών που έχει αποδώσει στη Μόσχα. Το γαλλικό ΥΠΕΞ, τον περασμένο Νοέμβριο, κατήγγειλε τη «ρωσική επιχείρηση ψηφιακής παρέμβασης», όταν κυκλοφόρησαν φωτογραφίες με αστέρια του Δαβίδ χαραγμένα σε τοίχους σε μια γειτονιά του Παρισιού, με σκοπό την πρόκληση εσωτερικών εντάσεων στη Γαλλία, μετά την έναρξη του πολέμου στο Ισραήλ.
Στη συνέχεια, σύμφωνα με τη Viginum εντοπίστηκε ένα δίκτυο 1.095 bots (σ.σ. αυτοματοποιημένους χρήστες-ρομπότ) στο Χ (πρώην Twitter). Από τα bots είχαν δημοσιευτεί 2.589 αναρτήσεις. Η γαλλική υπηρεσία συνέδεσε τους λογαριασμούς με ένα ρωσικό διαδικτυακό σύμπλεγμα, ονόματι Recent Reliable News, που είναι γνωστό για την διάδοση ψευδών ειδήσεων μέσω κλωνοποίησης ιστοσελίδων δυτικών μέσων ενημέρωσης. Το σύμπλεγμα αυτό, η ΕΕ έχει ονομάσει «Doppelganger».
Το ίδιο δίκτυο κρίθηκε υπεύθυνο, από τη Γαλλία, για την κλωνοποίηση διαφόρων ιστότοπων γαλλικών μέσων ενημέρωσης, αλλά και του γαλλικού υπουργείου Εξωτερικών, τον Ιούνιο του 2023. Οι χάκερ δημοσίευσαν, στον «κλωνοποιημένο» ιστότοπο του υπουργείου, μία δήλωση η οποία ψευδώς υπονοούσε την εισαγωγή ενός «φόρου ασφαλείας» 1,5%, από μέρους του γαλλικού κράτους, προκειμένου να χρηματοδοτηθεί στρατιωτική βοήθεια προς την Ουκρανία.
Ο ρόλος της Μαρίν Λεπέν
Η Γαλλία θεωρείται ιδιαίτερος στόχος της Μόσχας, όσο πλησιάζουν οι Ευρωεκλογές του Ιουνίου. Τον περασμένο Δεκέμβριο, άρθρο της Washington Post δημοσίευε στοιχεία από έγγραφα του Κρεμλίνου τα οποία δείχνουν, σύμφωνα -πάντα- με το δημοσίευμα την πρόθεση της Ρωσίας να εντείνει τις προσπάθειες υπονόμευσης της γαλλικής στήριξης προς την Ουκρανία. Σε μία εποχή που η Μαρίν Λεπέν βρίσκεται ψηλά στις δημοσκοπήσεις για τις επόμενες προεδρικές εκλογές του 2027, είναι σαφές το συμφέρον της χώρας να προωθήσει τη διαίρεση στη Γαλλία. Ο Economist καταλήγει ότι, η ακροδεξιά ηγέτιδα, η οποία χρηματοδότησε προηγούμενες εκστρατείες με ρωσικό τραπεζικό δάνειο, μπορεί να επωφεληθεί περισσότερο από την πολωμένη πολιτική της Γαλλίας.
Παγκόσμια ανησυχία για τις απειλές Πούτιν μετά το χτύπημα με τον πύραυλο Oreshnik στην Ουκρανία: Τα χαρακτηριστικά του νέου όπλου της Ρωσίας
Νέα αποκάλυψη για την υπόθεση της Αμαλιάδας: Είχε παντρευτεί εικονικά Ινδό η Ειρήνη Μουρτζούκου
Πόλεμος της κυβέρνησης Μπάιντεν με τις εταιρείες τεχνολογίας: Ζητεί να διαχωριστεί η Google από το Chrome και το Android
Βρετανία: Πόσο κόστισε η στέψη του βασιλιά Καρόλου – Το ιλιγγιώδες ποσό
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr