Ερντογάν: Με την Αίγυπτο μοιραζόμαστε ίδια θάλασσα και η σημασία της αυξάνεται
Ικανοποιημένος από το ταξίδι του στην Αίγυπτο επέστρεψε ο Τούρκος πρόεδρος🕛 χρόνος ανάγνωσης: 5 λεπτά ┋ 🗣️ Ανοικτό για σχολιασμό
Ικανοποιημένος από το ταξίδι του στην Αίγυπτο επέστρεψε ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, που φρόντισε ωστόσο να διευκρινίσει στους δημοσιογράφους στο αεροπλάνο, που τον συνόδευαν από το Κάιρο, ότι αυτή η επίσκεψη έγινε κατόπιν επίμονης πρόσκλησης του προέδρου της Αιγύπτου, Αμπντέλ Φατάχ Αλ Σίσι, για να λειάνει την έντονη κριτική στο εσωτερικό για τη νέα γεωστρατηγική αφενός, αλλά στροφή 180 μοιρών αφετέρου στην εξωτερική πολιτική.
«Η επίσκεψη αυτή, την οποία πραγματοποιήσαμε κατόπιν επίμονης πρόσκλησης του προέδρου της Αιγύπτου, κ. Σίσι. Εγώ τους πρότεινα να πραγματοποιηθεί η συνάντηση του Στρατηγικού Συμβουλίου Υψηλού Επιπέδου μας και να γίνει αυτό το βήμα. Το αποδέχθηκαν. Οι υπουργοί Εξωτερικών μας θα συνεχίσουν τις επαφές. Η συνάντηση ήταν πολύ ειλικρινής, παραγωγική και επιτυχής», δήλωσε, εκφράζοντας παράλληλα την ιδιαίτερη χαρά του για την υποδοχή που του επιφύλαξε ο Αιγύπτιος ηγέτης, προαναγγέλλοντας ανταποδοτική επίσκεψή του στην Τουρκία τον Απρίλιο ή Μάιο.
«Χάρηκα ιδιαιτέρως που ο Σίσι ήρθε προσωπικά στο αεροδρόμιο με τους συνεργάτες του και μας καλωσόρισε.
Πιθανότατα, ο κ. Σίσι θα έρθει στην Άγκυρα τον Απρίλιο ή τον Μάιο για να ανταποδώσει την επίσκεψη».
Τουρκία και Αίγυπτος, σημαντικές χώρες στην περιοχή
Ο Τούρκος πρόεδρος τόνισε αμέσως και χωρίς περιστροφές ότι η Τουρκία και η Αίγυπτος είναι δύο σημαντικές χώρες της περιοχής και για αυτό το λόγο ήταν αναγκαίο να ξεχάσει τα ‘μαχαιρώματα’ προς τον πάλαι ποτέ ‘πραξικοπηματία’ Σίσι.
Όπως ο ίδιος παραδέχτηκε εμμέσως πλην σαφώς η θάλασσα της Μεσογείου ήταν η κινητήριος δύναμη της νέας κυβίστησης.
«Η Τουρκία και η Αίγυπτος είναι δύο σημαντικές χώρες της περιοχής. Επί 12 χρόνια, οι επαφές μας είχαν διακοπεί. Έχουμε τόσους πολιτιστικούς και ιστορικούς δεσμούς όσο και βαθιά ριζωμένους δεσμούς με την Αίγυπτο. Μοιραζόμαστε όχι μόνο την ίδια ιστορία, αλλά και την ίδια θάλασσα με την Αίγυπτο και η σημασία αυτής της θάλασσας στην παγκόσμια εξίσωση αυξάνεται μέρα με τη μέρα. Βέβαια, η εξωτερική πολιτική οικοδομείται στον άξονα του αμοιβαίου συμφέροντος και ασκείται σε αυτή τη βάση. Και γι’ αυτό είναι αναμφίβολα προς το συμφέρον και των δύο χωρών να κάνουν συγχρονισμένα βήματα από κοινού και προς την ίδια κατεύθυνση», ανέφερε.
Υποστήριξε μάλιστα ότι η αιγυπτιακή πλευρά έχει επίγνωση αυτής της πραγματικότητας και η νέα εποχή χτίζεται πάνω σε αυτή τη βάση, χωρίς ωστόσο να αναφέρει αν πήρε πιο απτές διαβεβαιώσεις για από κοινού κινήσεις με την Αίγυπτο στην ανατ. Μεσόγειο.
«Εμείς και η αιγυπτιακή πλευρά έχουμε επίγνωση αυτής της πραγματικότητας και η νέα εποχή χτίζεται πάνω σε αυτό το στέρεο έδαφος. Έχουμε μπροστά μας πολύ κρίσιμες προκλήσεις και δεν γνωρίζουμε ποιες απρόβλεπτες προκλητικές διαδικασίες περιμένουν τον κόσμο στο μέλλον. Για το λόγο αυτό, πρέπει να είμαστε μαζί για να διατηρήσουμε την ειρήνη και την ηρεμία τόσο στην περιοχή μας όσο και στον κόσμο. Υπάρχουν τομείς συνεργασίας που θα επιφέρουν ανάπτυξη και στις δύο χώρες και θα ληφθούν μέτρα εν ευθέτω χρόνω», σημείωσε.
Σχέσεις Τουρκίας-ΗΠΑ: Θετικές εξελίξεις αλλά ακόμη περιμένουμε το βήμα του Κογρκέσου
Στο αεροπλάνο που επέστρεφε από το Κάιρο, ο Ερντογάν αναφέρθηκε και στο θέμα της έγκρισης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ και τα F-16. Είπε ότι περιμένουν ακόμη το βήμα από τις ΗΠΑ και το Κογκρέσο.
«Υπάρχουν θετικές εξελίξεις», εκτίμησε. «Μας ευχαριστείτε», είπε, «ο ένας μετά τον άλλον, αλλά περιμένουμε το επόμενο βήμα από εσάς τώρα για να συνεχίσουμε το δρόμο μας».
«Αυτή τη στιγμή, το κλίμα στο Κογκρέσο είναι θετικό. Μπορούμε να πούμε ότι ο αριθμός των θεμάτων στα οποία συμφωνούμε αυξάνεται. Δεν υπάρχει αρνητική τάση αυτή τη στιγμή, αντίθετα, υπάρχει θετική εξέλιξη. Οι αρμόδιοι υπουργοί λένε επίσης στους ομολόγους τους στην Τουρκία ότι υπάρχουν θετικές εξελίξεις. Αυτές τις πληροφορίες δίνουν στον Χακάν Φιντάν, τον υπουργό Εξωτερικών, στον Ιμπραχίμ Καλίν, τον επικεφαλής της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών (MIT), και στον Ακίφ Τσαγατάι Κιλίτς, τον επικεφαλής σύμβουλό μας σε θέματα εξωτερικής πολιτικής και ασφάλειας, σχετικά με τα θέματα αυτά. "Κάνουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε. Είδατε την επιστολή του κ. Μπάιντεν με την υπογραφή του", λένε. Κι εμείς τους απαντάμε: "Κι εσείς είδατε το έγγραφο έγκρισης με τη δική μας υπογραφή. Πάνω απ' όλα, ακούσατε την απόφαση του κοινοβουλίου μας και μας ευχαριστούσατε ο ένας μετά τον άλλον. Περιμένουμε το επόμενο βήμα από εσάς τώρα και συνεχίζουμε το δρόμο μας. Ομοίως, ο Σουηδός πρωθυπουργός μάς τηλεφώνησε και μας ευχαρίστησε για το θέμα αυτό, κάτι που αποτελεί ένδειξη ότι το βήμα που κάναμε βαίνει προς θετική κατεύθυνση».
Γάζα
Αναφορικά με το Παλαιστινιακό, ο Τούρκος πρόεδρος υπογράμμισε ότι αναμένεται να αυξήσει τη συνεργασία με το Κάιρο για να βρεθεί λύση.
«Σκοπεύουμε να αυξήσουμε τη συνεργασία μας με την Αίγυπτο, προκειμένου να σταματήσει η σφαγή στη Γάζα και να επιτευχθεί μια μόνιμη και βιώσιμη λύση στην παλαιστινιακή υπόθεση. Η στρεβλή δομή του παγκόσμιου συστήματος που προετοιμάζει το έδαφος για νέες σφαγές πρέπει να αλλάξει και να δημιουργηθούν αποτελεσματικοί μηχανισμοί ελέγχου», πρότεινε.
Κατέρρευσε ψηφιακά το Νοσοκομείο της Νίκαιας: Εξετάσεις, εξιτήρια, μισθοδοσίες... στο χέρι
Η μάχη των... ντεσιμπέλ στη Θεσσαλονίκη: Κάθε μέρα 10 επιχειρηματίες οδηγούνται με χειροπέδες στο κρατητήριο
Φοβερός και «τριπλός» ο Γιάννης Αντετοκούνμπο! Κυπελλούχοι οι Μπακς
Πρεμιέρα σήμερα για το «Καλάθι του Αϊ-Βασίλη»: Ποια μαγαζιά με παιχνίδια αφορά - Τι περιλαμβάνει
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr