Θάνατος Ναβάλνι: «Ο Πούτιν πρέπει να λογοδοτήσει», λέει ο Κάμερον
Τι είπε ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών🕛 χρόνος ανάγνωσης: 4 λεπτά ┋ 🗣️ Ανοικτό για σχολιασμό
Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν πρέπει να λογοδοτήσει για τον θάνατο του Αλεξέι Ναβάλνι, δήλωσε ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Ντέιβιντ Κάμερον, αποτίοντας φόρο τιμής στο «θάρρος» του Ρώσου αντιφρονούντα.
«Ο Ναβάλνι πολέμησε γενναία κατά της διαφθοράς. Η Ρωσία του Πούτιν κατασκεύασε κατηγορίες εναντίον του, τον δηλητηρίασε, τον έστειλε σε μια σωφρονιστική ποινική αποικία και τώρα πέθανε με τραγικό τρόπο», ανέφερε ο Κάμερον με ανάρτηση στο X.
«Ο Πούτιν θα πρέπει να λογοδοτήσει για ό,τι συνέβη - κανείς δεν πρέπει να αμφιβάλλει για τον φρικτό χαρακτήρα του καθεστώτος του», συμπλήρωσε.
Ποιος ήταν ο Αλεξέι Ναβάλνι
Ο Αλεξέι Ανατόλιεβιτς Ναβάλνι ήταν Ρώσος δικηγόρος και πολιτικός ακτιβιστής. Συμμετείχε τακτικά στη Ρωσική Πορεία από το 2009 και ήταν ένα από τα γνωστότερα πρόσωπα στη χώρα του, στα εγχώρια και διεθνή μέσα, ως ο άνθρωπος που επέκρινε την διαφθορά του Βλαντιμίρ Πούτιν.
Είχε οργανώσει διαδηλώσεις υπέρ των μεταρρυθμίσεων και κατά της διαφθοράς, και συμμετείχε στις εκλογές για τη δημαρχία της Μόσχας. Το 2012, η Wall Street Journal τον περιέγραψε ως «τον άνθρωπο που ο Βλαντίμιρ Πούτιν φοβάται περισσότερο».
Ο Ναβάλνι έγινε γνωστός μέσα από το ιστολόγιο του στο LiveJournal, αλλά αργότερα έγινε μέλος του YouTube όπου έχει 2,9 εκατομμύρια συνδρομητές, ενώ συμμετείχε και στο Twitter όπου έχει πάνω από 2,1 εκατομμύρια ακολούθους.
Είχε χρησιμοποιήσει το ιστολόγιο του και τους λογαριασμούς του σε YouTube και Twitter για να δημοσιεύσει βίντεο και έγγραφα για τη διαφθορά από Ρώσους αξιωματούχους, να διοργανώσει διαμαρτυρίες και να προωθήσει τις υποψηφιότητες του στις εκλογές.
Ήταν ιδιαίτερα ενεργός στα μέσα ενημέρωσης: το 2011, σε μια ραδιοφωνική συνέντευξη, αποκάλεσε το κυβερνών κόμμα της Ρωσίας, Ενωμένη Ρωσία, «κόμμα απατεώνων και κλεφτών», σύνθημα το οποίο κέρδισε σημαντική απήχηση στο ρωσικό λαό.
Για τους αγώνες του για τα ανθρώπινα δικαιώματα τιμήθηκε με το βραβείο Ζαχάροφ τον Οκτώβριο του 2021, ενώ ήταν υποψήφιος και για το Νόμπελ Ειρήνης την ίδια χρονιά.
Οι προσπάθειές του να μπει στην πολιτική
Τον Σεπτέμβριο του 2013 συμμετείχε στις δημαρχικές εκλογές της Μόσχας με την υποστήριξη του Κόμματος Λαϊκής Ελευθερίας.
Στις εκλογές κέρδισε το 27% των ψήφων και βγήκε δεύτερος μετά τον τρέχοντα δήμαρχο Σεργκέι Σομπιάνιν. Ο Ναβάλνι και οι σύμμαχοι του επέμεναν ότι ο πραγματικός αριθμός ψήφων του Ναβάλνι ήταν υψηλότερος και ότι οι αρχές προέβησαν σε νοθεία για να αποτρέψουν επαναληπτική εκλογή.
Τον Μάρτιο του 2017, ο Αλεξέι Ναβάλνι και το Ίδρυμα κατά της διαφθοράς δημοσίευσαν ένα ντοκιμαντέρ στο οποίο κατηγορούν τον Ντμίτρι Μεντβέντεφ, για διαφθορά.
Τον Δεκέμβριο του 2016, ο Ναβάλνι ξεκίνησε την εκστρατεία του για τις προεδρικές εκλογές του 2018, αλλά η εγγραφή του αποκλείστηκε από την Κεντρική Εκλογική Επιτροπή της Ρωσίας τον Δεκέμβριο του 2017.
Έκανε έφεση στο Ανώτατο Δικαστήριο της Ρωσίας αλλά η έφεση του απορρίφθηκε. Ήταν βέβαιο πως δεν θα του επιτρεπόταν να μπει ποτέ στην πολιτική.
Η απόπειρα δολοφονία του με Νοβιτσόκ
Ο Ναβάλνι είχε ξεγελάσει πολλές φορές τον θάνατο αλλά μια φορά έφτασε πολύ κοντά του.
Στις 20 Αυγούστου 2020 ο Ναβάλνι μεταφέρθηκε εσπευσμένα σε νοσοκομείο σε σταθερή αλλά κρίσιμη κατάσταση έπειτα από ύποπτη δηλητηρίασή του στη διάρκεια πτήσης από το Τομσκ στη Μόσχα
Όπως αποδείχτηκε, αιτία ήταν ο νευροτοξικός παράγοντας Νοβιτσόκ. Τότε, η Γερμανία έστειλε αποστολή γιατρών στη Ρωσία και τελικά ο Ναβάλνι διακομίστηκε στο Βερολίνο και νοσηλεύτηκε σε νοσοκομείο, όπου και διέφυγε τον κίνδυνο μετά από εκτεταμένη νοσηλεία εβδομάδων.
Μετά τη νοσηλεία του στη Γερμανία, επέστρεψε αμέσως στη Ρωσία, αλλά συνελήφθη αμέσως από τις αρχές. Αυτό οδήγησε σε εκτεταμένες διαδηλώσεις και σε βίαια επεισόδια μεταξύ της ρωσικής αστυνομίας και οπαδών του Ναβάλνι.
Επιστροφή στη Ρωσία και σύλληψη
Η ρωσική αστυνομία προχώρησε σε περισσότερες από 4.400 συλλήψεις και απέκλεισε το κέντρο πολλών πόλεων, μεταξύ αυτών και της πρωτεύουσας Μόσχας.
Έπειτα ακολούθησαν πολλές ακόμη διώξεις σε βάρος του και είχε προφυλακιστεί. Είχε πολλές ποινές φυλάκισης που συνολικά θα ξεπερνούσαν τα 30 χρόνια καταδίκης του.
Ο Ναβάλνι είχε κατήγγειλε το βασανισμό του στη διάρκεια του εγκλεισμού του σε στρατόπεδο, λέγοντας πως του στερούν τον ύπνο και οι ρωσικές αρχές του αρνούνται ιατρική βοήθεια. Στις 31 Μαρτίου ο Ναβάλνι ανακοίνωσε ότι κατέρχεται σε απεργία πείνας και η Διεθνής Αμνηστία κατηγόρησε τον Πούτιν τότε πως τον σκότωνε αργά με βασανιστήρια και απάνθρωπη μεταχείριση στη φυλακή.
Σε εξέλιξη η πορεία για το Πολυτεχνείο: Πάνω από 100 προσαγωγές – Live ενημέρωση
Πετάει για τις ΗΠΑ ο Αντώνης Σαμαράς: Οι επαφές με την ομογένεια και οι επόμενες κινήσεις του
Ο Τραμπ και οι εκλεκτοί του παρακολούθησαν αγώνα UFC - Δίπλα του κάθισε ο νέος του στενός σύμμαχος, Μασκ
Ο Σπύρος Μπιμπίλας αποκάλυψε το ποσό που βγάζει ετήσια από τις επαναλήψεις στην τηλεόραση
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr