Πούτιν: Προειδοποιεί με πυρηνικό πόλεμο, αν το ΝΑΤΟ στείλει στρατό στην Ουκρανία
«Έχουμε και εμείς όπλα που μπορούν να πλήξουν στόχους στο έδαφός τους», είπε🕛 χρόνος ανάγνωσης: 7 λεπτά ┋ 🗣️ Ανοικτό για σχολιασμό
Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν προειδοποίησε τις χώρες της Δύσης πως υπάρχει πραγματικός κίνδυνος πυρηνικού πολέμου, αν στείλουν δικά στρατεύματα να πολεμήσουν στην Ουκρανία, τονίζοντας πως η Μόσχα έχει τα όπλα για να πλήξει στόχους στη Δύση.
Απευθυνόμενος στο κοινοβούλιο και άλλα μέλη της ελίτ της χώρας, ο Πούτιν επανέλαβε την κατηγορία του πως η Δύση είναι αποφασισμένη να αποδυναμώσει τη Ρωσία και υπαινίχθηκε πως οι ηγέτες της Δύσης δεν καταλαβαίνουν πόσο επικίνδυνη μπορεί να είναι η ανάμειξή τους σε αυτό που χαρακτήρισε εσωτερικές υποθέσεις της Ρωσίας.
«Έχουμε και εμείς όπλα που μπορούν να πλήξουν στόχους στο έδαφός τους»
Ξεκίνησε την προειδοποίησή του με μια ειδική αναφορά στην ιδέα που άφησε να αιωρείται ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν τη Δευτέρα για αποστολή χερσαίων στρατευμάτων στην Ουκρανία από ευρωπαϊκές χώρες μέλη του ΝΑΤΟ - μια πρόταση που απορρίφθηκε γρήγορα από τις Ηνωμένες Πολιτείες, τη Γερμανία, τη Βρετανία και άλλες.
«(Οι δυτικές χώρες) πρέπει να συνειδητοποιήσουν πως έχουμε κι εμείς όπλα που μπορούν να πλήξουν στόχους στο έδαφός τους. Όλο αυτό πραγματικά είναι απειλή μιας σύγκρουσης με τη χρήση πυρηνικών όπλων και την καταστροφή του πολιτισμού. Δεν το αντιλαμβάνονται αυτό;», είπε ο Πούτιν.
Ο Ρώσος πρόεδρος, που η επανεκλογή του για νέα εξαετή θητεία θεωρείται βέβαιη στις προεδρικές εκλογές που θα διεξαχθούν από τις 15 έως τις 17 Μαρτίου, περηφανεύτηκε για τον ευρύ εκσυγχρονισμό του πυρηνικού οπλοστασίου της Ρωσίας, του μεγαλύτερου στον κόσμο.
Αναφορές σε Χίτλερ και Ναπολέοντα
Ο πόλεμος στην Ουκρανία έχει προκαλέσει τη μεγαλύτερη κρίση στις σχέσεις της Μόσχας με τη Δύση μετά την Κρίση των Πυραύλων της Κούβας το 1962 και ο Πούτιν έχει προειδοποιήσει για τους κινδύνους μιας απευθείας αντιπαράθεσης ανάμεσα στο ΝΑΤΟ και στη Ρωσία.
Εμφανώς οργισμένος, ο Πούτιν, που ηγείται της Ρωσίας για περισσότερο από δύο δεκαετίες, κάλεσε τους πολιτικούς της Δύσης να θυμηθούν την τύχη που είχαν ο Αδόλφος Χίτλερ της ναζιστικής Γερμανίας και ο Ναπολέων Βοναπάρτης της Γαλλίας, που εισέβαλαν ανεπιτυχώς στη χώρα του κατά το παρελθόν.
«Όμως τώρα οι συνέπειες θα είναι πολύ πιο τραγικές», τόνισε, επισημαίνοντας πως «νομίζουν πως (ο πόλεμος) είναι κινούμενα σχέδια».
Μεγαλώνει η ανησυχία της Δύσης πως ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν θα στείλει ρωσικά στρατεύματα για να «προστατεύσει» της Υπερδνειστερίας, μιας φιλορωσικής αυτονομιστικής περιοχής της Μολδαβίας.
Αξιωματούχοι φιλορώσοι στην περιοχή ζήτησαν σήμερα από τη Ρωσία «μέτρα προστασίας» κάνοντας λόγο για «πίεση» από το Κισινάου, μια εξέλιξη που έρχεται σε ένα πλαίσιο εντάσεων που έχουν επιδεινωθεί από τον πόλεμο στη γειτονική Ουκρανία.
Το αίτημα αυτό θυμίζει ένα παρόμοιο αίτημα φιλορώσων αυτονομιστών στην ανατολική Ουκρανία, τον Φεβρουάριο του 2022, το οποίο ήταν ένα από τα προσχήματα που προέταξε ο Βλαντιμίρ Πούτιν για να εξαπολύσει την μεγάλης κλίμακας επίθεση κατά της Ουκρανίας.
Έκτακτο συνέδριο στην Τιράσπολ
Οι βουλευτές αυτής της επικράτειας συναντήθηκαν στην πόλη Τιράσπολ σε ένα έκτακτο συνέδριο, το πρώτο που διεξήχθη από το 2006, και ενέκριναν ένα ψήφισμα.
Σύμφωνα με αυτό, το οποίο μετέδωσαν ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων, το ρωσικό κοινοβούλιο καλείται να «εφαρμόσει μέτρα για την προστασία της Υπερδνειστερίας», όπου ζουν «περισσότεροι από 220.000 Ρώσοι πολίτες», ενώπιον της «εντεινόμενης πίεσης από τη Μολδαβία».
Η Υπερδνειστερία αντιμετωπίζει «πρωτοφανείς απειλές οικονομικής, κοινωνικό-ανθρωπιστικής και στρατιωτικοπολιτικής φύσης», προστίθεται στο ψήφισμα, στο οποίο δεν δίνονται λεπτομέρειες για την επιθυμητή βοήθεια.
Ανησυχία στη Δύση
Από την πλευρά της, η κυβέρνηση της Μολδαβίας απέρριψε χθες τη δήλωση ως «προπαγάνδα», με έναν εκπρόσωπο της κυβέρνησης να δηλώνει ότι «σε αυτό το σημείο, θέλουμε να πούμε ξεκάθαρα και σταθερά - δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος κλιμάκωσης και αποσταθεροποίησης της κατάστασης στην περιοχή της Υπερδνειστερίας της Μολδαβίας»
«Παρακολουθούμε στενά και επαναλαμβάνουμε ότι η περιοχή της Υπερδνειστερίας είναι ευθυγραμμισμένη με τον στόχο της ειρήνης και της ασφάλειας της Μολδαβίας. Πρόκειται για ένα ακόμη γεγονός προπαγάνδας», δήλωσε ο εκπρόσωπος Ντανιέλ Βόδα.
Ο Λευκός Οίκος σχολίασε την εξέλιξη με τον εκπρόσωπο του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών Μάθιου Μίλερ να δηλώνει την Τετάρτη ότι «Δεδομένου του ολοένα και πιο επιθετικού ρόλου της Ρωσίας στην Ευρώπη, παρακολουθούμε πολύ στενά τις ενέργειες της Ρωσίας στην Υπερδνειστερία και την ευρύτερη κατάσταση εκεί».
Κατηγορίες για «γενοκτονία»
Η Υπερδνειστερία, μια στενή λωρίδα γης μεταξύ Μολδαβίας και Ουκρανίας, αποσχίστηκε μετά από έναν σύντομο πόλεμο το 1992 κατά του μολδαβικού στρατού. Η Ρωσία εξακολουθεί να διατηρεί εκεί 1.500 στρατιώτες, οι οποίοι αποτελούν μια ειρηνευτική αποστολή, σύμφωνα με τις επίσημες αρχές.
Ωστόσο, μετά την ρωσική εισβολή τον Φεβρουάριο του 2022 στην Ουκρανία, επανέρχονται συχνά εικασίες σχετικά με μια πιθανή ρωσική επίθεση από την Υπερδνειστερία προς το μεγάλο λιμάνι της Οδησσού της Ουκρανίας, στη Μαύρη Θάλασσα.
Οι αυτονομιστικές αρχές είπαν ότι το σημερινό συνέδριο, στο οποίο συμμετείχαν 620 βουλευτές, ήταν μια αντίδραση στην πρόσφατη επιβολή τελωνειακών δασμών από το Κισινάου στις εισαγωγές από την Υπερδνειστερία.
Στην ομιλία του, ο πρόεδρος της τοπικής βουλής Βαντίμ Κρασνοσέλσκι, σύμφωνα με ΜΜΕ, ανέφερε ότι αυτή η περιοχή υφίσταται μια «πολιτική γενοκτονίας», μέσω οικονομικών, «φυσικών», νομικών και γλωσσικών πιέσεων.
Σε αυτό το ψήφισμα, οι βουλευτές απευθύνονται επίσης στον Οργανισμό για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ), το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, τον Ερυθρό Σταυρό και στη Γενική Γραμματεία του ΟΗΕ, προτρέποντάς τους να αποτρέψουν «προκλήσεις» που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε «κλιμάκωση της έντασης».
Η κυβέρνηση της Μολδαβίας από την πλευρά της δήλωσε νωρίτερα σήμερα ότι «τα πράγματα φαίνονταν ήρεμα», επιβεβαιώνοντας ότι «δεν υπάρχει κίνδυνος κλιμάκωσης» παρά τη «νέα εκστρατεία που στοχεύει στη δημιουργία υστερίας στην κοινωνία».
Πρώτη από το 2006
Είναι η πρώτη φορά που πραγματοποιείται τέτοιο συνέδριο από το 2006, όταν οι βουλευτές της αυτονομιστικής περιοχής αποφάσισαν να οργανώσουν δημοψήφισμα για την ενσωμάτωση της Υπερδνειστερίας στη Ρωσία.
Κατά τη διάρκεια εκείνων των εκλογών, το αποτέλεσμα των οποίων δεν αναγνωρίστηκε από τη διεθνή κοινότητα, ο τοπικός πληθυσμός ψήφισε κατά 97,1% υπέρ της ενσωμάτωσης με τη Ρωσία.
Από την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία πριν από δύο χρόνια, οι φόβοι για διεύρυνση της σύγκρουσης στην Υπερδνειστερία έχουν εγερθεί πολλές φορές.
Πέρυσι, οι αρχές της Υπερδνειστερίας κατηγόρησαν το Κίεβο ότι επιθυμεί να επιτεθεί στην περιοχή, ισχυριζόμενες ότι απέτρεψαν μια επίθεση τον Μάρτιο που είχε στόχο τους ηγέτες της αυτονομιστικής περιοχής .
Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας διαβεβαίωσε και πάλι την περασμένη εβδομάδα, χωρίς να παρουσιάσει στοιχεία, ότι η Ουκρανία ετοίμαζε μια «ένοπλη πρόκληση» κατά της Υπερδνειστερίας.
Με επίσημα 465.000 κυρίως ρωσόφωνους κατοίκους, αυτή η μικρή περιοχή που εκτείνεται κατά μήκος του Δνείστερου δεν αναγνωρίζεται ως κράτος από τη διεθνή κοινότητα, συμπεριλαμβανομένης της Μόσχας.
Το Κισινάου και η Ευρωπαϊκή Ένωση επικρίνουν τακτικά τη Ρωσία ότι επιδιώκει να αποσταθεροποιήσει τη Μολδαβία, που ήταν στο παρελθόν στη ζώνη επιρροής της, αλλά τώρα οι μολδαβικές αρχές στρέφονται προς την Ευρώπη.
Τον Δεκέμβριο του 2023, η ΕΕ αποφάσισε να ξεκινήσει ενταξιακές διαπραγματεύσεις τόσο με την Ουκρανία όσο και με τη Μολδαβία.
Άλλη μια κακή ημέρα για τον σιδηρόδρομο: Νέες πολύωρες καθυστερήσεις, ενώ τέθηκε εκτός λειτουργίας το τελευταίο «Ασημένιο Βέλος»
Τουρκική αντιπολίτευση εναντίον Φιντάν: «Ασκείς εξωτερική πολιτική χωρίς πυξίδα και στρατηγική σε Αιγαίο και Κύπρο»
Στην Ευελπίδων η Ειρήνη Μουρτζούκου μετά τις μηνύσεις σε βάρος της: Θα της απαγγελθούν κατηγορίες
Ξανά απούσα από βασιλική υποχρέωση η Κέιτ Μίντλετον - Ανησυχία για την υγεία της
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr