Ερντογάν: Εντείνουμε τις προσπάθειες για την αναγνώριση της «ΤΔΒΚ»
«Αυτό που συμβαίνει στη Γάζα σίγουρα δεν είναι πόλεμος, είναι μια απόπειρα γενοκτονίας», τόνισε ο Τούρκος πρόεδρος🕛 χρόνος ανάγνωσης: 6 λεπτά ┋ 🗣️ Ανοικτό για σχολιασμό
Την ευκαιρία να αναδείξει πάλι το αίτημα της Τουρκίας για αναγνώριση του ψευδοκράτους βρήκε σήμερα ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ενώπιον ενός διεθνούς ακροατηρίου από το βήμα του διπλωματικού φόρουμ της Αττάλειας.
«Έχουμε εντείνει τις προσπάθειές μας για την αναγνώριση της κυρίαρχης ισότητας και του ισότιμου διεθνούς καθεστώτος του τουρκοκυπριακού λαού, τα οποία αποτελούν κεκτημένα δικαιώματά του», ανέφερε, ενώ στη συνέχεια εξαπέλυσε ξανά έναν ‘φιλιππικό’ για το Ισραήλ και τη Γάζα.
«Στη Γάζα η διεθνής τάξη ύψωσε σημαία χρεωκοπίας»
«Αυτό που συμβαίνει στη Γάζα σίγουρα δεν είναι πόλεμος, είναι μια απόπειρα γενοκτονίας», δήλωσε σήμερα ο Τούρκος πρόεδρος.
«Στη Γάζα, όχι μόνο παιδιά, γυναίκες και άμαχοι δολοφονήθηκαν βάναυσα, αλλά και η πίστη δισεκατομμυρίων ανθρώπων στο διεθνές σύστημα, τη δικαιοσύνη και το δίκαιο καταστράφηκε", συμπλήρωσε ο Τούρκος πρόεδρος, ενώ, σχολιάζοντας το χθεσινό μακελειό στη Γάζα με πάνω από 100 νεκρούς, δήλωσε ότι πρόκειται για "μια βαρβαρότητα που καταδικάζει μωρά στην αγκαλιά της μητέρας τους σε πείνα και δίψα, βομβαρδίζει ασθενοφόρα και στοχοποιεί προδοτικά και ατιμωτικά αμάχους που περιμένουν στην ουρά για να λάβουν τρόφιμα».
«Η Δύση κυνηγά το κυνηγόσκυλο κι όχι το λαγό»
O Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν εξαπέλυσε στη συνέχεια ένα δριμύ κατηγορώ κατά της διεθνούς κοινότητας.
«Οι δυτικές δυνάμεις, οι οποίες έχουν υποστηρίξει άνευ όρων το Ισραήλ από την πρώτη μέρα, συμμετέχουν στην αιματοχυσία με την υποκριτική πολιτική τους που λέει "κυνηγάμε το κυνηγόσκυλο και φεύγουμε μακριά από το λαγό"», δήλωσε χαρακτηριστικά και κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να εξοφλήσει το ‘χρέος’ της, όπως το χαρακτήρισε, απέναντι στους Παλαιστινίους με αναγνώριση κράτους.
«Η διεθνής κοινότητα μπορεί να εξοφλήσει το χρέος της προς τον παλαιστινιακό λαό μόνο μέσω της ίδρυσης ενός παλαιστινιακού κράτους. Καλώ και πάλι τη διεθνή κοινότητα να προστατεύσει ειλικρινά τη Γάζα και την παλαιστινιακή υπόθεση. Για το σκοπό αυτό, έχουμε δηλώσει ότι εμείς, ως Τουρκία, είμαστε έτοιμοι να αναλάβουμε την ευθύνη της χώρας-εγγυήτριας», επανέλαβε.
Στη συνέχεια ο Τούρκος πρόεδρος δεν παρέλειψε να παρουσιάσει και πάλι μια Μεγάλη Τουρκία, αμυντικά ισχυρή και κυρίαρχο της περιοχής της.
«Η Τουρκία είναι μία από τις χώρες που πλήττονται περισσότερο από τις κρίσεις λόγω της γεωγραφικής της θέσης, των ανθρώπινων και πολιτισμικών δεσμών και των διεθνών σχέσεων. Η συντριπτική πλειοψηφία των συγκρούσεων, των εντάσεων, των πολέμων και των κινδύνων που απασχολούν την ατζέντα της ανθρωπότητας βιώνεται στην κοντινή μας γεωγραφία. Η Τουρκία δεν έχει την πολυτέλεια να παρακολουθεί ή να αγνοεί οποιοδήποτε γεγονός εξ αποστάσεως», τόνισε.
Μεγάλος ο γεωπολιτικός ανταγωνισμός
«Ποτέ δεν ξεχνάμε ότι βρισκόμαστε σε μια γεωγραφία, όπου ο γεωπολιτικός ανταγωνισμός είναι έντονος σήμερα, όπως ήταν σε όλη τη διάρκεια της ιστορίας», είπε, επαναλαμβάνοντας ότι δεν μπορείς να είσαι ισχυρός στο εξωτερικό, χωρίς να είσαι ισχυρός στο εσωτερικό και ότι δεν μπορείς να κερδίσεις στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων χωρίς να έχεις παρουσία στο πεδίο», τόνισε ο Χακάν Φιντάν.
Success story στην Άμυνα
Η Τουρκία, είπε ο Ταγίπ Ερντογάν, κάνει μεγάλα βήματα προόδου σε κάθε τομέα, από την οικονομία έως το εμπόριο, από την άμυνα έως τις εξαγωγές, τα τελευταία 21 χρόνια.
«Έχουμε λάβει κάθε είδους μέτρα για να προστατεύσουμε το εθνικό μας κύρος, την επιβίωσή μας, τα δικαιώματα και τους νόμους του έθνους μας, προκειμένου να σταθούμε όρθιοι. Έχουμε αυξήσει το μερίδιο της εγχώριας και εθνικής παραγωγής στην αμυντική βιομηχανία, έναν από τους πιο στρατηγικούς τομείς, από το 20% στο 80% σήμερα. Το success story της Τουρκίας στην τεχνολογία των μη επανδρωμένων αεροσκαφών (οπλισμένων και μη) είναι γνωστή σε όλους. Με την επιτυχή πρώτη πτήση του μαχητικού αεροσκάφους 5ης γενιάς KAAN την περασμένη εβδομάδα, έχουμε πλέον περάσει σε μια διαφορετική κατηγορία στον τομέα αυτό», δήλωσε.
Και με Δύση και με Ανατολή
O μεγάλος διπλωματικός στόχος της Τουρκίας είναι, όπως ανακοίνωσε σήμερα ο Ερντογάν, να επανέλθει στη θέση της χώρας που βρίσκεται και στη Δύση και στην Ανατολή.
«Η Τουρκία ξεχωρίζει ως μια αποτελεσματική δύναμη που μπορεί να δημιουργήσει σχέσεις τόσο με τη Δύση όσο και με την Ανατολή σε μια βάση "win-win". Υιοθετεί μια δίκαιη στάση στην κρίση μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας, έχει συνάψει Τελωνειακή Ένωση με την Ευρωπαϊκή Ένωση και μπορεί να αναπτύξει ισχυρές εμπορικές σχέσεις με όλο τον κόσμο. Απλώνει το χέρι στους καταπιεσμένους, τα θύματα και τους άπορους χωρίς καμία διάκριση. Μπορεί να λαμβάνει συνεχώς κάθε είδους μέτρα όταν κινδυνεύει η επιβίωσή της και η παρουσία της είναι ισχυρή σε κάθε τομέα», δήλωσε από την Αττάλεια ενώπιον δεκάδων διπλωματών από όλον τον κόσμο.
Φιντάν: Το διεθνές σύστημα σε κρίση
Νωρίτερα, το λόγο είχε λάβει ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Χακάν Φιντάν, ο οποίος δήλωσε ότι τα γεγονότα στη Γάζα αποτελούν «την πιο ξεκάθαρη ένδειξη της κρίσης νομιμότητας του διεθνούς συστήματος. Η φωτογραφία της Γάζας είναι μια στιγμή καταστροφής στην οποία δεν μπορεί να κρυφτεί η υποκρισία του διεθνούς συστήματος».
Ο λαός της Δύσης αντιδρά, αλλά όχι οι πολιτικοί της
«Βλέπουμε ότι ο έντιμος λαός της Δύσης δεν είναι πλέον αδιάφορος σε αυτή τη θηριωδία (στη Γάζα). Η συμπεριφορά του Αμερικανού στρατιώτη που αυτοπυρπολήθηκε, επειδή δεν άντεξε τη συνενοχή στη σφαγή στη Γάζα. Ο ισλαμικός κόσμος αντιδρά, ο Παγκόσμιος Νότος αντιδρά, οι ευσυνείδητοι άνθρωποι της Δύσης αντιδρούν. Ωστόσο, οι δράστες της σφαγής είναι τυφλοί και κουφοί σε αυτή την κραυγή», είπε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών.
Ποιος ο στόχος της εξωτερικής πολιτικής Φιντάν;
Στόχος της εξωτερικής πολιτικής της Τουρκίας υπό την ηγεσία του Ερντογάν είναι η εγκαθίδρυση μιας ζώνης ειρήνης, σταθερότητας και ευημερίας, ξεκινώντας από τη γύρω περιοχή, είπε ο Φιντάν.
«Με τον Οργανισμό Τουρκικών Κρατών, τον οποίο δημιουργήσαμε στο πλαίσιο των προσπαθειών μας για περιφερειακή συνεργασία και ολοκλήρωση, υποστηρίξαμε σθεναρά την απόκτηση μίας θεσμικής βάσης για τον τουρκικό κόσμο. Από την άποψη αυτή, αποδίδουμε σημασία σε έργα που δίνουν προτεραιότητα στις ανάγκες της περιοχής μας και όχι στις παγκόσμιες επιβολές. Υποστηρίζουμε πρωτοβουλίες έργων, όπως ο μεσαίος διάδρομος Ανατολής-Δύσης, ο δρόμος της Κασπίας και η Αναπτυξιακή Οδός», σημείωσε.
Δολοφονία στην Εύβοια: Πώς προσπάθησαν να εξαπατήσουν οι δράστες τους αστυνομικούς - Ψάχνουν ακόμη το κίνητρο
Κρήτη: Το χρονικό της δολοφονίας της 36χρονης που ο δράστης δεν γνώριζε καν - Τα πρώτα λόγια του
Νύχτα ντροπής για το ελληνικό ποδόσφαιρο: Επίθεση στην αποστολή του ΠΑΟΚ από οπαδούς της ΑΕΚ
Η μαγεία του Θεάτρου Σκιών μέσα από τα μάτια του γνωστού καραγκιοζοπαίκτη Γιάννη Χατζή
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr