Τουρκία: Προετοιμασία για υπογραφή συμφωνιών με Μητσοτάκη τον Μάιο - Θετικό το κλίμα
Προετοιμάζονται τα κείμενα των συμφωνιών που θα υπογραφούν μεταξύ Ελλάδας - Τουρκίας🕛 χρόνος ανάγνωσης: 7 λεπτά ┋ 🗣️ Ανοικτό για σχολιασμό
Ο εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών Οντζού Κετσελί κατά την ενημέρωση τύπου προς Τούρκους δημοσιογράφους αναφέρθηκε στις ελληνο-τουρκικές σχέσεις, την επίσκεψη Μητσοτάκη και την πορεία της βίζας στα ελληνικά νησιά.
Ο Οντζού Κετσελί ανακοίνωσε ότι η συνάντηση για τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης με την Ελλάδα προγραμματίζεται να πραγματοποιηθεί στην Αθήνα στις 22 Απριλίου και επισήμανε ότι γίνονται προσπάθειες, ώστε η επίσκεψη Μητσοτάκη στην Τουρκία να πραγματοποιηθεί τον Μάιο.
«Οι εργασίες για τον καθορισμό της ημερομηνίας της επίσκεψης που θα πραγματοποιηθεί τον Μάιο συνεχίζονται. Πριν από την επίσκεψη του πρωθυπουργού Μητσοτάκη, προβλέπεται μια σειρά άλλων επισκέψεων, οι οποίες θα χρησιμεύσουν και ως προετοιμασία για την επίσκεψη», ανέφερε.
Ο εκπρόσωπος του Τ/ΥΠΕΞ δήλωσε ότι στο πλαίσιο αυτό αποφασίστηκε η διοργάνωση συνάντησης στις 15 Απριλίου στην Άγκυρα μεταξύ του υφυπουργού Εξωτερικών Μπουράκ Ακτσαπάρ και του υφυπουργού Εξωτερικών της Ελλάδας Κώστα Φραγκογιάννη για ένα θετικό σχέδιο κοινής δράσης με θετική ατζέντα για τη συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών σε διάφορους τομείς, συμπεριλαμβανομένης της οικονομίας.
Υπογραφή συμφωνιών
Ο Μπουράκ Κετσελί δήλωσε ότι η συνάντηση για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης προγραμματίζεται να πραγματοποιηθεί στην Αθήνα στις 22 Απριλίου, ότι προβλέπεται η υπογραφή διαφόρων συμφωνιών κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του πρωθυπουργού κ. Μητσοτάκη στην Τουρκία, ότι οι προετοιμασίες για τα κείμενα των συμφωνιών συνεχίζονται και ότι από τις αρχές του 2023 παρατηρείται μια αυξανόμενη δυναμική στις επαφές και τις επισκέψεις με την Ελλάδα.
Θετικό κλίμα μεταξύ Παπαδοπούλου – Ακτσαπάρ – Και θέματα Αιγαίου στο τραπέζι
Ο εκπρόσωπος Tύπου του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών δήλωσε ότι η συνάντηση πολιτικού διαλόγου Τουρκίας-Ελλάδας που πραγματοποιήθηκε στις 11 Μαρτίου στην Άγκυρα πραγματοποιήθηκε σε θετικό κλίμα. Συζητήθηκαν, όπως είπε, ο προγραμματισμός των επόμενων επαφών και των επισκέψεων υψηλού επιπέδου, θέματα Αιγαίου, η κατάσταση των μειονοτήτων, οι προξενικές σχέσεις, η παράτυπη μετανάστευση και η συνεργασία στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας, η προστασία της αμοιβαίας πολιτιστικής κληρονομιάς και η συνεργασία στις διεθνείς υποψηφιότητες των δύο χωρών.
Αναφέροντας ότι αντάλλαξαν επίσης απόψεις για περιφερειακά και διεθνή θέματα, ο Οντζού Κετσελί δήλωσε: «Τονίστηκε στην ελληνική πλευρά ότι πρέπει να αποφεύγονται λόγοι και ενέργειες που θα μπορούσαν να δημιουργήσουν ένταση, σύμφωνα με τη "Διακήρυξη των Αθηνών για φιλικές σχέσεις και καλή γειτονία", που υπέγραψαν οι ηγέτες των δύο χωρών κατά τη διάρκεια του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας, που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα τον περασμένο Δεκέμβριο».
Ο εκπρόσωπος τύπου του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών δήλωσε επίσης ότι κατά τη διάρκεια της συνάντησης του πολιτικού διαλόγου μεταξύ της Τουρκίας και της Ελλάδας που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα, συζητήθηκαν οι τελικές προετοιμασίες και για τη διευκόλυνση της έκδοσης βίζας σε 10 ελληνικά νησιά, το οποίο ανακοινώθηκε από τον Έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη κατά την επίσκεψη του προέδρου Ερντογάν στην Αθήνα το Δεκέμβριο του 2023.
Κυπριακό: Δεν θα «δηλητηριαστούν» τα συμφέροντα των Τουρκοκυπρίων
Σχετικά με τη βοήθεια στη Γάζα που παρέχεται μέσω της Κυπριακής Δημοκρατίας ο Κετσελί είπε: «Ο συνομιλητής της Ελληνοκυπριακής Διοίκησης της Νότιας Κύπρου είναι οι αρχές της ΤΔΒΚ. Ως εκ τούτου, θα κάνουν εκείνοι τα απαραίτητα σχόλια για αυτό το θέμα. Το μόνο που μπορώ να πω από τη δική μας πλευρά είναι ότι εμείς δεν θα επιτρέψουμε να δηλητηριαστούν τα συμφέροντα της ΤΔΒΚ στην ανατολική Μεσόγειο με κανένα τρόπο».
Ο Οντζού Κετσελί ανέφερε επίσης ότι η βοήθεια της Τουρκίας προς τη Γάζα έχει ξεπεράσει τις 40 χιλιάδες τόνους, ο εκπρόσωπος του Τ/ΥΠΕΞ είπε: «Έχουμε διαπραγματευτεί με το Ισραήλ για τους υπόλοιπους 26 χιλιάδες τόνους βοήθειας που δώσαμε στην UNRWA. Η UNRWA θα μεταφέρει το υπόλοιπο μέρος στο WFP και όλη η βοήθεια θα παραδοθεί στη Γάζα».
Ο Κετσελί είπε επίσης ότι 1489 άτομα, μεταξύ των οποίων και Τ/Κ και οι συγγενείς τους, απομακρύνθηκαν από τη Γάζα και ανακοίνωσε ότι θα απομακρυνθεί άλλη μια ομάδα Τούρκων πολιτών.
Εξομάλυνση με ΗΠΑ
Ο Οντζού Κετσελί δήλωσε επίσης για την επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών Χακάν Φιντάν στις ΗΠΑ ότι «λάβαμε κάποια θετικά μηνύματα στη Γερουσία σχετικά με τους περιορισμούς που έχουν επιβληθεί στην Τουρκία. Ήταν μια επίσκεψη με θετικό αποτύπωμα για εμάς».
Ο εκπρόσωπος του Τ/ΥΠΕΞ ανέφερε ότι κατά τις επαφές με τις ΗΠΑ συζητήθηκαν επίσης τα βήματα που πρέπει να γίνουν για τη συνεργασία στον τομέα της αμυντικής βιομηχανίας και ότι οι Αμερικανοί αξιωματούχοι ενημερώθηκαν ότι οι περιορισμοί στο θέμα αυτό πρέπει να αρθούν. Αναφέροντας ότι το αίτημα της Τουρκίας για την άρση των κυρώσεων CAATSA τονίστηκε εκ νέου, ο Κετσελί είπε ότι συζητήθηκαν επίσης οι διαδικασίες για τα F-16 και F-35.
Διαδικασία F-35
Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τη σχέση μεταξύ του αιτήματος της Τουρκίας για την άρση των κυρώσεων CAATSA και του νέου μηχανισμού που θα δημιουργηθεί με την ονομασία Turkey-US Defence Trade Dialogue, ο Οντζού Κετσελί δήλωσε ότι πρόκειται για διαφορετικές διαδικασίες για το ίδιο θέμα.
Οι διαπραγματεύσεις σχετικά με τα F-35, που δεν παραδόθηκαν στην Τουρκία παρά την πληρωμή της Άγκυρας βρίσκονται σε εξέλιξη είπε ο Κετσελί.
«Οι διαπραγματεύσεις σχετικά με αυτό βρίσκονται σε εξέλιξη», είπε. «Εάν υπάρχουν κάποιες σκέψεις για την επιστροφή μας στο πρόγραμμα F-35, αυτό δεν είναι στον τομέα ευθύνης του Υπουργείου Εξωτερικών» πρόσθεσε όμως.
Ο Οντζού Κετσελί είπε ότι αξιολογήθηκε η συνεργασία στον τομέα της ενέργειας, ο Κετσελί τόνισε ότι οι διαπραγματεύσεις για το υγροποιημένο φυσικό αέριο και την πυρηνική ενέργεια βρίσκονται σε εξέλιξη.
Μηχανισμός προσωπικών διαβουλεύσεων με ΗΠΑ
Ο Κετσελί εξήγγειλε επίσης ότι θα δημιουργηθεί ένας τακτικός μηχανισμός προσωπικών διαβουλεύσεων με τις ΗΠΑ για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας.
«Μεταφέραμε ότι το μεγαλύτερο εμπόδιο για την περαιτέρω εμβάθυνση των στρατηγικών σχέσεων Τουρκίας-ΗΠΑ είναι η υποστήριξη των ΗΠΑ προς το YPG. Κατά τη διάρκεια των συνεδριάσεων της εν λόγω ομάδας εργασίας, συζητήθηκε επίσης το θέμα της καταπολέμησης της DAESH και συμφωνήθηκε να πραγματοποιούνται τακτικές διαβουλεύσεις σε τεχνικό επίπεδο για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας κατά το επόμενο διάστημα», δήλωσε.
Κάτι... ετοιμάζεται στο Ιράκ
Στο μεταξύ, ο υπουργός Εξωτερικών Χακάν Φιντάν, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Γιασάρ Γκιουλέρ και ο επικεφαλής του Εθνικού Οργανισμού Πληροφοριών (MIT) Ιμπραχίμ Καλίν θα μεταβούν αύριο στη Βαγδάτη για συνομιλίες συνεργασίας στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας, όπως ανακοίνωσε ο Ονζτού Κετσελί.
Στη συνάντηση θα τεθεί επί τάπητος το θέμα της ανάπτυξης κοινής αντίληψης στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας ενώ θα συζητηθούν επίσης θέματα ενεργειακής συνεργασίας.
Στο μεταξύ, έχει εξαγγελθεί ήδη επίσκεψη Ερντογάν στο Ιράκ πριν από το τέλος Απριλίου μετά από 12 χρόνια, ενώ ο Τούρκος πρόεδρος δήλωσε πρόσφατα ότι η τρομοκρατία μέχρι το καλοκαίρι θα έχει εξαλειφθεί.
Παγκόσμια ανησυχία για τις απειλές Πούτιν μετά το χτύπημα με τον πύραυλο Oreshnik στην Ουκρανία: Τα χαρακτηριστικά του νέου όπλου της Ρωσίας
Νέα αποκάλυψη για την υπόθεση της Αμαλιάδας: Είχε παντρευτεί εικονικά Ινδό η Ειρήνη Μουρτζούκου
Πόλεμος της κυβέρνησης Μπάιντεν με τις εταιρείες τεχνολογίας: Ζητεί να διαχωριστεί η Google από το Chrome και το Android
Βρετανία: Πόσο κόστισε η στέψη του βασιλιά Καρόλου – Το ιλιγγιώδες ποσό
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr