Εκλογές Ρωσία: Στις κάλπες οι Ρώσοι με τον Πούτιν βέβαιο νικητή – Όσα πρέπει να ξέρετε
Τι θα πρέπει να περιμένουμε από την ημέρα της ψηφοφορίας στη Ρωσία και τι σημαίνει αυτό για τον πόλεμο στην Ουκρανία🕛 χρόνος ανάγνωσης: 4 λεπτά ┋ 🗣️ Ανοικτό για σχολιασμό
Οι Ρώσοι προσέρχονται από σήμερα, έως και τις 17 Μαρτίου στις κάλπες για τις προεδρικές εκλογές της χώρας τους -με τον Βλαντιμίρ Πούτιν να θεωρείται βέβαιος νικητής.
Με τον Αλεξέι Ναβάλνι νεκρό κάτω από αδιευκρίνιστες συνθήκες και τον υποψήφιο της αντιπολίτευσης Μπόρις Ναντέζντιν να μην έχει δικαίωμα να κατέβει στις εκλογές, δεν υπάρχει κανείς άλλος που θα μπορούσε να αποτελέσει σοβαρό εμπόδιο για άλλα έξι χρόνια διακυβέρνησης από τον Βλαντιμίρ Πούτιν, εκτιμά το βρετανικό skynews.
Τι θα πρέπει λοιπόν να περιμένουμε από την ημέρα της ψηφοφορίας στη Ρωσία και τι σημαίνει αυτό για τον πόλεμο στην Ουκρανία;
Πότε είναι οι εκλογές;
Οι περισσότερες ψηφοφορίες διεξάγονται στη Ρωσία και στις προσαρτημένες περιοχές της Ουκρανίας κατά τη διάρκεια τριών ημερών μεταξύ 15 και 17 Μαρτίου, αν και ορισμένες περιοχές ψηφίζουν εκ των προτέρων. Η Ρωσία είναι μια τεράστια χώρα με 11 ζώνες ώρας και μεγάλες εκτάσεις αραιοκατοικημένων και απομακρυσμένων περιοχών.
Είναι τόσο μεγάλη που η εκλογική επιτροπή χρησιμοποιεί ελικόπτερα για να έχει πρόσβαση σε απομακρυσμένες περιοχές της Σιβηρίας για να στήσει εκλογικά τμήματα.
Ένα exit poll θα είναι διαθέσιμο τις επόμενες ώρες μετά το κλείσιμο της κάλπης, ενώ τα επίσημα αποτελέσματα θα αναρτηθούν λίγες ημέρες αργότερα.
Είναι η πρώτη φορά που χρησιμοποιείται πολυήμερη ψηφοφορία σε ρωσικές προεδρικές εκλογές, καθώς και η πρώτη που επιτρέπει στους ψηφοφόρους να ψηφίσουν ηλεκτρονικά.
Τι συνέβη στις προηγούμενες εκλογές;
Οι προεδρικές εκλογές στη Ρωσία έχουν ακολουθήσει ένα γνωστό μοτίβο τα τελευταία 20 περίπου χρόνια.
Στην προεδρική ψηφοφορία του 2018, ο επιλαχών του Κομμουνιστικού Κόμματος Πάβελ Γκρουντίνιν εξασφάλισε το 11,8% των ψήφων, έναντι 76,7% του κ. Πούτιν.
Εκείνη την εποχή, υπήρχαν ισχυρισμοί για αναγκαστική ψηφοφορία και παραβιάσεις των εκλογών, καθώς πλάνα που κυκλοφόρησαν από μια ομάδα της κυβερνητικής αντιπολίτευσης έδειχναν να γεμίζουν κάλπες, αναφέρει το skynews.
Ο Πούτιν είχε προηγουμένως κερδίσει τις εκλογές το 2012 (64,35% των ψήφων), το 2004 (71,91%) και το 2000 (53,44%).
Αποκλείστηκε από το να διεκδικήσει τρίτη συνεχόμενη προεδρική θητεία το 2008 και διορίστηκε πρωθυπουργός από τον Ντμίτρι Μεντβέντεφ.
Ποιοι είναι οι υποψήφιοι φέτος;
Ο επικρατέστερος - με κάποια απόσταση - είναι ο 71χρονος Πούτιν, ο οποίος βρίσκεται ουσιαστικά στην κορυφή της ρωσικής πολιτικής από το 1999.
Προκειμένου να θέσει εκ νέου υποψηφιότητα μετά από τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα στην εξουσία, ο ένοικος του Κρεμλίνου άλλαξε το σύνταγμα - μπορεί να διεκδικήσει δύο ακόμη θητείες μετά το 2024.
Αντιμετωπίζει μια τριάδα υποψηφίων, κανένας από τους οποίους δεν τον έχει επικρίνει.
Σε αυτούς περιλαμβάνονται ο Nikolai Kharitonov του Κομμουνιστικού Κόμματος, ο Leonid Slutsky του εθνικιστικού Φιλελεύθερου Δημοκρατικού Κόμματος και ο Vladislav Davankov του Νέου Λαϊκού Κόμματος.
Υποστηρίζουν σε γενικές γραμμές το Κρεμλίνο και τις πολιτικές του, συμπεριλαμβανομένης της εισβολής στην Ουκρανία. Οι προηγούμενες εκλογές έχουν δείξει ότι οι υποψήφιοι αυτοί είναι απίθανο να συγκεντρώσουν αρκετές ψήφους για μια πραγματική πρόκληση, εκτιμά το βρετανικό δίκτυο
Τι σημαίνουν οι ρωσικές εκλογές για τον πόλεμο στην Ουκρανία;
Πολλοί σχολιαστές, καθώς και η σε μεγάλο βαθμό κατακερματισμένη αντιπολίτευση της Ρωσίας, περιγράφουν τις εκλογές ως δημοψήφισμα για τον πόλεμο στην Ουκρανία.
Ο Αμπάς Γκαλιάμοφ, πολιτικός αναλυτής που υπήρξε ο λογογράφος του κ. Πούτιν, δήλωσε ότι η ψηφοφορία είναι μια ψηφοφορία όπου «η πολλαπλή επιλογή αντικαθίσταται από μια απλή: "Είστε υπέρ ή κατά του Πούτιν;"» και είπε ότι θα είναι ένα «δημοψήφισμα για το θέμα του πολέμου και μια ψήφος υπέρ του Πούτιν θα γίνει ψήφος υπέρ του πολέμου».
Η αντιπολίτευση θεωρεί την ψηφοφορία ως μια ευκαιρία να καταδείξει το μέγεθος της δυσαρέσκειας με τον κ. Πούτιν και τον πόλεμο.
exit poll
Το σχέδιο της Τουρκίας για τη νέα κατάσταση στη Συρία: Η Άγκυρα αναλαμβάνει τον ρόλο του προστάτη - Τα μηνύματα στις ΗΠΑ
Γεράσιμος Χουλιάρας για σεισμό στην Τριχωνίδα: Η λίμνη έχει γίνει από πολλά ρήγματα - Έχει δώσει και 6 Ρίχτερ
Πόσο θα αλλάξει το dating τα επόμενα χρόνια η τεχνητή νοημοσύνη – Οι καινοτομίες που έρχονται
«Τρίμπαλο» και τρίποντο για τον ΠΑΟΚ που παρέμεινε σε απόσταση αναπνοής απ' την κορυφή
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr