«Σφήνα» της Τουρκίας στα Σκόπια - Τάζει και αυτή εκπαίδευση στρατού
Ο Χουλουσί Ακάρ έπαιξε το δικό του «χαρτί» μιλώντας για εκσυγχρονισμό στρατού και εκπαίδευση «Μακεδόνων» στρατιωτών🕛 χρόνος ανάγνωσης: 4 λεπτά ┋
Ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, δεν πρόλαβε καλά καλά να απογειωθεί από το αεροδρόμιο των Σκοπίων και όπως φαίνεται η Τουρκία προσπαθεί να ασκήσει την δική της επιρροή στο νεότερο μέλος του ΝΑΤΟ, παίζοντας το «χαρτί» της στρατιωτικής συνεργασίας.
Ο Τούρκος υπουργός Άμυνας, Χουλουσί Ακάρ μόλις μια μέρα μετά την επίσκεψη Τσίπρα, έγινε δεκτός με κάθε επισημότητα στα Σκόπια, τονίζοντας πως η Τουρκία πάντα υποστήριζε την χώρα αναφορικά με το ονοματολογικό. Ο Χουλουσί Ακάρ συναντήθηκε και συζήτησε με τον ομόλογό του Ραντμίλα Σεκερίνσκα.
Είναι ενδεικτικό ότι η επίσκεψη του Τούρκου υπουργού Άμυνας ήταν προγραμματισμένη αρκετές εβδομάδες πριν και ενώ ήταν γνωστή η επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού.
Μάλιστα, κατά την επίσκεψη του Ακάρ η φιλαρμονική των Σκοπίων παιάνισε τους Εθνικούς Ύμνους των δύο χωρών, κάτι που απέφυγε χθες να κάνει η σκοπιανή πλευρά υποδεχόμενη και μάλιστα σε επίσημη επίσκεψη τον Έλληνα πρωθυπουργό.
Στην κοινή συνέντευξη Τύπου που έδωσαν μετά τη συνάντησή του με την υπουργό Άμυνας της Βόρειας Μακεδονίας, ο Χουλουσί Ακάρ, τόνισε τους κοινούς ιστορικούς δεσμούς των δύο χωρών και εξέφρασε την ελπίδα για την ενίσχυση των σχέσεών τους σε κάθε επίπεδο, πολιτικό, οικονομικό και στρατιωτικό.
Ο Χουλουσί Ακάρ έπαιξε το δικό του «χαρτί» και ανέφερε ότι στην Τουρκία αυτή τη στιγμή υπάρχουν περίπου 1.200 στρατιώτες που λαμβάνουν εκπαίδευση, ενώ αρκετοί από τους «Μακεδόνες», όπως τους ονόμασε, στρατιώτες λαμβάνουν μέρος σε ασκήσεις της Τουρκίας ή συνεργάζονται στη δύναμη που διατηρεί η Τουρκία στο Αφγανιστάν.
Ο Τούρκος υπουργός Άμυνας πρόσθεσε επίσης ότι η Τουρκία είναι έτοιμη να παράσχει κάθε δυνατή υποστήριξη στο θέμα του εκσυγχρονισμού του στρατού της Βόρειας Μακεδονίας. Ο Χουλουσί Ακάρ αναφέρθηκε και στο ονοματολογικό, λέγοντας ότι η Τουρκία πάντα υποστήριζε τα Σκόπια στο θέμα αυτό και την αποκαλούσε με το συνταγματικό της όνομα.
Ταυτόχρονα ζήτησε τη συνεργασία των Σκοπίων στο θέμα της έκδοσης γκιουλενιστών, παραδίδοντάς της μάλιστα μία λίστα με ονόματα που καταζητούνται στην Τουρκία και τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι στο ζήτημα αυτό «εμπιστευόμαστε τις μακεδονικές αρχές».
Ο Χουλουσί Ακάρ στη συνέχεια αναμένεται να συναντηθεί με τον πρόεδρο της χώρας, Γκιόργκι Ιβανόφ, και τον πρωθυπουργό, Ζόραν Ζάεφ.
Το Air Policing- «ατού» της Αθήνας
Το μεγάλο επικοινωνιακό «ατού» της κυβέρνησης που «πούλησε» τις τελευταίες ημέρες και χθες η ελληνική αποστολή ήταν ότι τα Σκόπια «παρέδωσαν τον εναέριο χώρο τους στην επιτήρηση και προστασία της Ελλάδας», αναφερόμενοι σε μια συνήθη διαδικασία που προβλέπεται εδώ και σχεδόν 10 χρόνια στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ, όπου κράτη μέλη αναλαμβάνουν την εναέρια επιτήρηση χωρών μελών που δεν διαθέτουν ικανή για τον σκοπό αυτό Πολεμική Αεροπορία.
Είναι χαρακτηριστικό ότι η Ελλάδα έχει στα πλαίσια του NATO την ευθύνη Air Policing για την Αλβανία, αλλά αυτό καθόλου δεν έχει επηρεάσει θετικά τις σχέσεις με τα Τίρανα.
Σύμφωνα με το hellasjournal.com τα Σκόπια και η κυβέρνηση Ζάεφ επιθυμούν να κρατήσουν ισορροπημένες σχέσεις με την Άγκυρα γι' αυτό και η κυβέρνηση επέλεξε να προγραμματίσει για σήμερα, λίγες ώρες μετά την αναχώρηση του Αλέξη Τσίπρα από τα Σκόπια, την επίσημη επίσκεψη του Τούρκου Υπουργού Άμυνας Χουλούσι Ακαρ, εκφραστή του δόγματος της Γαλάζιας Πατρίδας και της επιρροής της Τουρκίας από τα Βαλκάνια μέχρι την Μοσούλη και την Αφρική.
Η... απώλεια βιντεοληπτικού υλικού «εξαφανίζει» τους υπεύθυνους για τα Τέμπη - Τα κραυγαλέα λάθη που στοιχειώνουν τη δικογραφία
ΕΣΥ: Αλλαγές στον νόμο Κεραμέως για την επιλογή στελεχών στο δημόσιο ετοιμάζει η κυβέρνηση - Τι είπε ο Άδωνις Γεωργιάδης
Οι πρώτες κινήσεις της κυβέρνησης μετά τη διαγραφή Σαμαρά - Τέλος στα σενάρια για πρόωρες κάλπες
Πού θα ταξιδέψουν οι Έλληνες φέτος τα Χριστούγεννα; Πού κυμαίνονται οι τιμές και τι ισχύει για το εξωτερικό
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr