Ενδιάμεσες εκλογές στις ΗΠΑ: Τα φαβορί, οι Έλληνες και η απομόνωση του Τραμπ
Στην κρίση του Αμερικανικού λαού Ρεπουμπλικάνοι και Δημοκρατικοί με τις κρίσιμες κάλπες να έχουν ανοίξει - Τι δείχνουν τα προγνωστικά🕛 χρόνος ανάγνωσης: 9 λεπτά ┋
Οι Αμερικανοί ψηφίζουν σήμερα για να εκλέξουν τους αντιπροσώπους τους στο Κογκρέσο και οι εκλογές αυτές παίρνουν μορφή δημοψηφίσματος για τον Ντόναλντ Τραμπ δύο χρόνια μετά τη νίκη του στις προεδρικές εκλογές, σε μια βαθιά διαιρεμένη χώρα.
Οι πρώτες κάλπες άνοιξαν στην ανατολική ακτή στις 06:00 (τοπική ώρα, 13:00 ώρα Ελλάδας) και μία ώρα αργότερα υποδέχονταν τους ψηφοφόρους τα εκλογικά τμήματα στις μισές αμερικανικές Πολιτείες. Τα αμερικανικά τηλεοπτικά δίκτυα δείχνουν τους ψηφοφόρους να σχηματίζουν ουρές έξω από μερικά εκλογικά τμήματα.
Οι υποψήφιοι διεκδικούν τις 435 έδρες της Βουλής των Αντιπροσώπων, το ένα τρίτο αυτών της Γερουσίας, καθώς και θέσεις κυβερνητών σε μια τριανταριά Πολιτείες, από τη Φλόριντα μέχρι την Αλάσκα.
«Οι Δημοκρατικοί είναι τρελοί. Άκουσα να λένε πως οι Δημοκρατικοί θέλουν να δώσουν δικαίωμα ψήφου στους παράτυπους μετανάστες», λέει στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Τζέρι, ένας 64χρονος ρεπουμπλικανός συνταξιούχος που περίμενε στην ουρά μπροστά από ένα εκλογικό τμήμα του Σικάγο. Είναι η πρώτη φορά που θα ψηφίσει σε ενδιάμεσες εκλογές.
Πίσω του, ο Γιώργος Κουτσογεωργάκης και η σύζυγός του: έφθασε το 1977 από την Ελλάδα και είναι συνηθισμένος στις ενδιάμεσες εκλογές. «Πρόκειται για εκλογές με σημαντικές συνέπειες», εξηγεί αυτός ο 64χρονος Δημοκρατικός. «Η διχόνοιαδιχάζει αληθινά τη χώρα. Ψηφίζω τους υποψηφίους που έχουν κατά τη γνώμη μου την ικανότητα να ενώσουν τους ανθρώπους αντί να τους διαιρέσουν».
Δύο χρόνια μετά τη βραδιά της 8ης Νοεμβρίου 2016 που προς γενική κατάπληξη έστειλε τον δισεκατομμυριούχο της Νέας Υόρκης στον Λευκό Οίκο, οι Δημοκρατικοί ελπίζουν να πάρουν πολιτική εκδίκηση, τουλάχιστον εν μέρει, πριν από τις προεδρικές εκλογές του 2020.
Αν και το όνομα του Ντόναλντ Τραμπ δεν υπάρχει σε κανένα ψηφοδέλτιο, θα βρίσκεται στο μυαλό όλων, τόσο των ενθουσιωδών οπαδών του όσο και των σφοδρών επικριτών του. Ο 70χρονος πρόεδρος έκανε προεκλογική εκστρατεία μέχρι την τελευταία στιγμή, πηγαίνοντας από τη μια συγκέντρωση στην άλλη με το σύνθημά του, «Make America Great Again».
«Η ασφάλεια και η ευημερία διακυβεύονται σ' αυτές τις εκλογές!», τόνισε αργά χθες το βράδυ στην τελευταία συγκέντρωσή του στο Κέιπ-Ζιραρντό, στο Μισούρι, όπου τον συνόδευε η κόρη του, η Ιβάνκα.«Κάτι γίνεται και αυτό μου θυμίζει την ατμόσφαιρα πριν από δύο χρόνια», είπε φορώντας τη διάσημη κόκκινη γραβάτα του.
Οι δημοσκοπήσεις ευνοούν τους Δημοκρατικούς
Οι Δημοκρατικοί είναι φαβορί στις δημοσκοπήσεις για να πάρουν τον έλεγχο της Βουλής των Αντιπροσώπων, ενώ οι Ρεπουμπλικανοί αναμένεται να διατηρήσουν τον έλεγχο της Γερουσίας.
Όμως η αβεβαιότητα είναι πραγματική. Και οι δημοσκοπήσεις τους φέρουν στήθος με στήθος σε μια εικοσαριά περιφέρειες με αποτέλεσμα να μην μπορεί να πει κανείς με βεβαιότητα ποιός θα είναι ο νικητής, προειδοποιούν οι δημοσκόποι, επιφυλακτικοί μετά την «έκπληξη» Τραμπ το 2016.
Ένδειξη του μεγάλου ενδιαφέροντος που προκαλούν αυτές οι εκλογές είναι το γεγονός ότι περισσότερα από 30 εκατομμύρια ψηφοδέλτια είχαν ήδη κατατεθεί χθες Δευτέρα στις Πολιτείες που επιτρέπουν την πρόωρη ψηφοφορία, σύμφωνα με τα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης.
Ο αριθμός αυτός είναι σαφώς μεγαλύτερος από τους περίπου 22 εκατομμύρια ψηφοφόρους που είχαν ήδη ψηφίσει πριν από την ημέρα της ψηφοφορίας στις αντίστοιχες εκλογές του 2014.
Οι ενδιάμεσες εκλογές είναι παραδοσιακά μη ευνοϊκές για τον εν ενεργεία πρόεδρο. Δύο χρόνια μετά την έλευση του Μπαράκ Ομπάμα στον Λευκό Οίκο, οι Δημοκρατικοί είχαν υποστεί ηχηρή ήττα, πληρώνοντας κυρίως τις συγκρούσεις γύρω από τη μεταρρύθμιση του συστήματος υγείας.
Όμως η απώλεια της Βουλής, παρά τους εξαιρετικούς αριθμούς της αμερικανικής οικονομίας, θα ήταν μια προσωπική ήττα για τον Ντόναλντ Τραμπ, καθώς έχει μετατρέψει αυτό το εκλογικό ραντεβού σε τεστ της δημοτικότητάς του.
«Εισβολή» μεταναστών
Ο μεγιστάνας των ακινήτων, ο οποίος είχε αρχίσει την προεδρική εκστρατεία του χαρακτηρίζοντας «βιαστές» τους μεξικανούς μετανάστες, επέλεξε και πάλι φέτος ένα μήνυμα σχετικά με τη μετανάστευση το οποίο προκαλεί άγχος.
«Είναι μια εισβολή», επαναλαμβάνει εδώ και εβδομάδες αναφορικά με πρόσφυγες από την κεντρική Αμερική που διασχίζουν αυτή τη στιγμή ομαδικά το Μεξικό με κατεύθυνση τα αμερικανικά σύνορα.
Οι Δημοκρατικοί επικέντρωσαν την εκστρατεία τους στην υπεράσπιση του συστήματος υγείας. Όμως στοιχηματίζουν επίσης στην απόρριψη του Ντόναλντ Τραμπ από τους ψηφοφόρους. Πολλοί είναι αυτοί που τον χαρακτηρίζουν ανοικτά ψεύτη και καταλύτη των πρόσφατων επεισοδίων ρατσιστικής και αντισημιτικής βίας.
Σύμφωνα με την τελευταία δημοσκόπηση που πραγματοποιήθηκε από το SSRS για το CNN, ο Τραμπ έχει λόγους να ανησυχεί για την ψήφο των γυναικών, καθώς το 62% των γυναικών ψηφοφόρων υποστηρίζει τους Δημοκρατικούς.
Μοιάζοντας να προοιωνίζεται μια ήττα του στη Βουλή, ο Αμερικανός πρόεδρος υποστηρίζει εδώ και μερικές ημέρες πως έχει επικεντρωθεί κυρίως στη Γερουσία.
Το εκλογικό χαρτί στη Γερουσία είναι φέτος υπέρ των Ρεπουμπλικανών: η ανανέωση κατά ένα τρίτο αφορά φέτος Πολιτείες που θεωρούνται συντηρητικές.
Από τις 35 έδρες που διακυβεύονται, οι απερχόμενοι γερουσιαστές που αντιμετωπίζουν τις μεγαλύτερες δυσκολίες είναι Δημοκρατικοί που εκλέγονται στη Βόρεια Ντακότα, την Ιντιάνα, τη Μοντάνα και το Μισούρι.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες μπορεί συνεπώς να βρεθούν στις 3 Ιανουαρίου 2019 με ένα διχασμένο 116ο Κογκρέσο. Αυτό θα μπορούσε να παραλύσει το πρόγραμμα του 45ου προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών μέχρι τις επόμενες εκλογές του 2020.
Την παραμονή της ψηφοφορίας, οι υπηρεσίες πληροφοριών προειδοποίησαν τους Αμερικανούς εναντίον ξένων παικτών, «ιδιαίτερα της Ρωσίας», οι οποίοι συνεχίζουν να προσπαθούν να επηρεάσουν την κοινή γνώμη.
Και το Facebook ανακοίνωσε πως μπλόκαρε περίπου 30 λογαριασμούς, καθώς και 85 λογαριασμούς στο δίκτυο Instagram που του ανήκει. Οι εν λόγω λογαριασμοί μπορεί να συνδέονταν με ξένες οντότητες και να χρησίμευαν για ανάμιξη στις αμερικανικές εκλογές.
«Απομονωμένος» στον Λευκό Οίκο ο Τραμπ
Μετά τις αλλεπάλληλες προεκλογικές εμφανίσεις του τις τελευταίες ημέρες, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, σκοπεύει να περάσει τη σημερινή ημέρα μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας.
Ενώ η ψηφοφορία ήταν σε εξέλιξη σε όλη τη χώρα, ο συνήθως ενεργός λογαριασμός του προέδρου στο Twitter παρέμενε σιωπηλός. Ο ίδιος επέστρεψε στον Λευκό Οίκο τις πρώτες πρωινές ώρες, μετά τις τελευταίες προεκλογικές ομιλίες του στο Οχάιο, την Ιντιάνα και το Μισούρι.
Ο Τραμπ και η πρώτη κυρία Μελάνια έχουν ψηφίσει στη Νέα Υόρκη μέσω επιστολικής ψήφου εδώ και πολλές εβδομάδες.
Η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Σάρα Χάκαμπι Σάντερς είπε ότι ο πρόεδρος θα περάσει την ημέρα του κάνοντας διάφορα τηλεφωνήματα, θα παρακολουθεί την εκλογική διαδικασία και θα συναντηθεί με τους συνεργάτες του. Το βράδυ, φίλοι και συγγενείς του θα πάνε στον Λευκό Οίκο για να παρακολουθήσουν όλοι μαζί τα εκλογικά αποτελέσματα.
Ο Τραμπ έχει προσπαθήσει να πάρει αποστάσεις ώστε να μην επιβαρυνθεί πολιτικά από μια ενδεχόμενη ήττα των Ρεπουμπλικάνων στη Βουλή των Αντιπροσώπων. Έχει μάλιστα δηλώσει ότι "πρωταρχικός στόχος του" είναι να κερδίσει το κόμμα τη Γερουσία. Όποιο και αν είναι το αποτέλεσμα πάντως, φαίνεται ότι γνωρίζει πως διακυβεύεται το πολιτικό του μέλλον.
«Κατά μία έννοια, εγώ είμαι στο ψηφοδέλτιο» είπε στο πλήθος που είχε συγκεντρωθεί στο Κλίβελαντ, σε μια από τις τελευταίες προεκλογικές ομιλίες του.
Με «άρωμα» Ελλάδας οι ενδιάμεσες εκλογές στις ΗΠΑ
Ιδιαίτερα έντονο είναι το ελληνικό στοιχείο στις αυριανές κρίσιμες (για τον Ντόναλντ Τραμπ) ενδιάμεσες εκλογές στις ΗΠΑ. Τουλάχιστον οκτώ υποψήφιοι έχουν ελληνικές ρίζες και προέρχονται και από το στρατόπεδο των Ρεπουμπλικάνων και από το στρατόπεδο των Δημοκρατικών.
Εκτός από «πρωτοεμφανιζόμενους» διεκδικούν επανεκλογή οι Ελληνοαμερικανοί βουλευτές Κώστας Μπιλιράκης (Ρεπουμπλικανός από τη Φλόριδα), Τσάρλι Κριστ (Δημοκρατικός της Φλόριδα), Τζον Σαρμπάνης (Δημοκρατικός του Μέριλαντ) και Ντίνα Τάιτους (Δημοκρατική της Νεβάδα).
Την είσοδο στη Βουλή των Αντιπροσώπων διεκδικεί επίσης ο Δημοκρατικός Κρις Πάππας στην 1η Περιφέρεια του Νιου Χαμσάιρ. Αντίπαλός του είναι ο αφροαμερικανός Ρεπουμπλικανός Έντι Έντουαρντς (Eddie Edwards). Η μάχη είναι αμφίρροπη, αλλά ο νικητής θα γράψει ιστορία, καθώς – όπως μετέδωσε το NBC – στην 1η περιφέρεια της πολιτείας θα εκλεγεί είτε ο πρώτος ανοιχτά γκέι ή ο πρώτος αφροαμερικανός βουλευτής.
Με ελληνικές ρίζες – σύμφωνα με την ΑΧΕΠΑ – είναι και ο Μάικλ Βαλτζ (Michael Waltz), υποψήφιος των Ρεπουμπλικανών στην 6η Περιφέρεια της Φλόριδα. Έχει ιδιαίτερα υψηλές πιθανότητες καθώς η περιφέρεια εκλέγει συστηματικά ρεπουμπλικανούς, αν και η αντίπαλός του, η Νάνσι Σότενμπεργκ ήταν αξιωματούχος του Λευκού Οίκου και του Στέιτ Ντιπάρτμεντ επί προεδρίας Κλίντον – έχει ισχυρές διασυνδέσεις στο Δημοκρατικό Κόμμα.
Τέλος, την είσοδο στη Γερουσία διεκδικεί η ρεπουμπλικανή Λία Παπαχρήστου – Βούκμιρ (Leah Vukmir) στην πολιτεία Ουισκόνσιν. Οι δημοσκοπήσεις της δίνουν ποσοστά μεταξύ 41-42%, έναντι 52-53% στη δημοκρατική γερουσιαστή Tammy Baldwin.
Η Λία Βούκμιρ προσπαθώντας να αξιοποιήσει στην εκστρατεία το γεγονός ότι ο Ντόναλντ Τραμπ είχε κερδίσει την πολιτεία πριν από δύο χρόνια, ανέδειξε τις τελευταίες σε βασικό θέμα της εκστρατείας της το μεταναστατευτικό: «Είμαι κόρη Ελλήνων μεταναστών και πραγματικά πιστεύω ότι είμαστε ένα ευνομούμενο κράτος και πρέπει να το διατηρήσουμε τέτοιο. Αυτή τη στιγμή υπάρχουν κάποιοι που εκμεταλλεύονται τα κενά στα σύνορά μας».
Ποια ονόματα ακούγονται για την Προεδρία της Δημοκρατίας - Τι θα μετρήσει στην απόφαση του Μαξίμου
Μαγδεμβουργο: Στη φυλακή ο δράστης της επίθεσης – Οι ακροδεξιές θεωρίες και οι προειδοποιήσεις
Πρύτανης του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστήμιου: Νέα προπτυχιακά προγράμματα μέσα στο 2025
Η Σημασία των Μιτοχονδρίων στην Αναγεννητική Ιατρική: Ιστορία και Σύγχρονες Θεραπείες
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr