Περού: 28 χρόνια κάθειρξης στους δολοφόνους τεσσάρων υπερασπιστών του περιβάλλοντος
Οι φόνοι είχαν πυροδοτήσει κύμα επικρίσεων σε βάρος των περουβιανών αρχών διότι επέδειξαν αδιαφορία στα αιτήματά της για προστασία και βοήθεια στην υπεράσπιση των δασών από την παράνομη εκμετάλλευσή τους🕛 χρόνος ανάγνωσης: 3 λεπτά ┋ 🗣️ Ανοικτό για σχολιασμό
Περουβιανό δικαστήριο καταδίκασε την Πέμπτη πέντε άνδρες να εκτίσουν σχεδόν 30 χρόνια κάθειρξης ο καθένας για τις δολοφονίες το 2014 τεσσάρων αυτοχθόνων ηγετών που αγωνίζονταν εναντίον της παράνομης υλοτομίας σε παραμεθόρια περιοχή, στα σύνορα Περού-Βραζιλίας.
Η Καρίνα Μπέντογια Μάκε, η πρόεδρος του κακουργιοδικείου της Ουκαγιάλι, στην πόλη Πουκάλπα, καταδίκασε τα αδέλφια Χοσιμάρ και Σεγούντο Ατάτσι, καθώς και τους Χοσέ Κάρλος Εστράδα, Ούγο Σόρια και Εουρίκο Μάπες να εκτίσουν 28 χρόνια και 3 μήνες κάθειρξης, χαρακτηρίζοντάς τους «συναυτουργούς ανθρωποκτονιών με επιβαρυντικές περιστάσεις».
Η εισαγγελία ζητούσε να επιβληθεί ποινή κάθειρξης 35 ετών στον καθένα.
Οι τέσσερις αυτόχθονες ηγέτες δολοφονήθηκαν μπροστά στα μέλη της κοινότητάς τους την 1η Σεπτεμβρίου 2014.
Κύμα επικρίσεων από τις 54 δολοφονίες
Οι φόνοι είχαν πυροδοτήσει κύμα επικρίσεων σε βάρος των περουβιανών αρχών διότι επέδειξαν αδιαφορία στα αιτήματά της για προστασία και βοήθεια στην υπεράσπιση των δασών από την παράνομη εκμετάλλευσή τους.
Οι οικογένειες του επικεφαλής της κοινότητας Σαουέτο, κοινότητας αυτοχθόνων εγκατεστημένης στην πηγή από όπου αναβλύζει ο ποταμός Ταμάγια, στον νομό Ουκαγιάλι (βορειοανατολικό Περού), καθώς και αυτές των εκλιπόντων Έντουιν Τσότα, Χόρχε Ρίος, Λεόνσιο Κιντίσιμα και Φρανσίσκο Πινέδο, εξέφρασαν την ελπίδα πως η καταδίκη αυτή θα αποτελέσει νομικό προηγούμενο ώστε να υπάρξει προστασία ηγετών των αυτοχθόνων και υπερασπιστών του περιβάλλοντος.
Ο Έντουιν Τσότα ήταν πολύ γνωστός στο Περού και στα διεθνή μέσα ενημέρωσης για τον αγώνα που έδινε με σκοπό την προστασία των δασών του Αμαζονίου.
Σύμφωνα με τη ΜΚΟ Global Witness, έχουν δολοφονηθεί τουλάχιστον 54 υπερασπιστές του περιβάλλοντος στο Περού από το 2012, οι μισοί και πλέον από τους οποίους ανήκαν σε αυτόχθονες φυλές.
«Αποδόθηκε δικαιοσύνη»
«Ευτυχής» για την επιβολή των ποινών, «επίτευγμα» έπειτα από δέκα χρόνια δικαστικού αγώνα, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο η Λίτα Ρόχας, 47 ετών, χήρα του Λεόνσιο Κιντίσιμα, που έφθασε στην Πουκάλπα έπειτα από ταξίδι μέσω ποταμών και δρόμων που κράτησε δυο μέρες, από την κοινότητα Άλτο Ταμάγια-Σαουέτο, στα σύνορα με τη Βραζιλία.
«Αποδόθηκε δικαιοσύνη» και «όχι άλλη ατιμωρησία για τους δολοφόνους των υπερασπιστών του περιβάλλοντος», τόνισε η μη οργάνωση Derecho, Ambiente y Recursos Naturales (DAR, «Δικαιώματα, Περιβάλλον και Φυσικοί Πόροι») μέσω X.
«Ως ιθαγενείς ηγέτες, θα συνεχίσουμε να υπερασπιζόμαστε το δάσος και τα δάση, ζήτω το Σαουέτο», φώναξαν συγκεντρωμένοι έξω από το δικαστήριο.
Η δίκη άρχισε τον Νοέμβριο του 2023. Οι κατηγορούμενοι αρχικά είχαν καταδικαστεί τον Φεβρουάριο του 2023 να εκτίσουν 28 χρόνια κάθειρξης ο καθένας, όμως τον Αύγουστο της ίδιας χρόνιας η διαδικασία ακυρώθηκε και δόθηκε εντολή η δίκη να ξαναγίνει, εξαιτίας «παρατυπιών» στην κατάθεση μάρτυρα.
Τα τελευταία χρόνια, εγκληματικά δίκτυα ειδικευμένα στην παράνομη εκμετάλλευση δασών του Αμαζονίου εισβάλλουν σε περιοχές υπό έλεγχο φυλών αυτοχθόνων, προκειμένου κυρίως να επιδοθούν σε υλοτομία, και πολύ συχνά απειλούν τις κοινότητες.
Η Συρία μετά την «επανάσταση της»: Αλ Τζολάνι, ο νέος ηγέτης με τουρκικό… κοστούμι
Η συγκινητική ανάρτηση της μητέρας του 9χρονου που σκοτώθηκε στην επίθεση στο Μαγδεμβούργο: «Γιατί εσύ;»
Σε διαθεσιμότητα και ο δεύτερος αστυνομικός της Βουλής που συνελήφθη για ενδοοικογενειακή βία: Αλληλομηνύθηκε με τη σύζυγό του
Γιαγκίνηδες: Οταν η ερωτική κάψα συναντά τη φλόγα της ρεμπέτικης ψυχής
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr