Τσελίκ για θαλάσσια πάρκα: Η Ελλάδα να μην εκμεταλλεύεται την περιφερειακή ένταση – Δεν θα επιτρέψουμε τη σύστασή τους
Παρά την αρχική θετική πορεία, η ανακήρυξη δύο θαλάσσιων πάρκων στο Αιγαίο και το Ιόνιο είναι ενέργεια που, σύμφωνα με τον Τσελίκ, υπονομεύει τις προσπάθειες εξομάλυνσης και δημιουργεί ανησυχίες στην Άγκυρα🕛 χρόνος ανάγνωσης: 4 λεπτά ┋ 🗣️ Ανοικτό για σχολιασμό
Προειδοποίηση προς την Ελλάδα να μην εκμεταλλευτεί την τρέχουσα περιφερειακή ένταση για να δημιουργήσει τετελεσμένα στο Αιγαίο με τα θαλάσσια πάρκα και να μην απομακρύνεται από τη διαδικασία της εξομάλυνσης με την Τουρκία, απηύθυνε ο εκπρόσωπος του κυβερνώντος κόμματος ΑΚΡ, Ομέρ Τσελίκ, επισημαίνοντας ότι η Τουρκία δεν πρόκειται να επιτρέψει τη δημιουργία του θαλάσσιου πάρκου στο Αιγαίο.
Επανέρχεται για τα θαλάσσια πάρκα η Άγκυρα
Απαντώντας στην έντονη δημόσια συζήτηση που γίνεται στην Τουρκία για τα θαλάσσια πάρκα, ο Ομέρ Τσελίκ, χωρίς να δεχτεί ερώτηση για το θέμα, κατέδειξε την αισθητή ενόχληση της Άγκυρας, ενώ η αναφορά του αποκάλυψε την ερμηνεία που θέλει να δώσει η Άγκυρα στις κινήσεις αυτές ως προσπάθεια εκμετάλλευσης της κατάστασης εκ μέρους της Ελλάδας.
«Την ώρα που υπάρχουν τόσες πολλές συγκρούσεις και τόσα πολλά προβλήματα στην περιοχή μας, η πολιτική του προέδρου μας για τη μείωση αυτών των προβλημάτων, για τη μείωση της έντασης όσο το δυνατόν περισσότερο σε όλες τις περιοχές, ιδιαίτερα στη γειτονιά μας, στα Βαλκάνια, στον Καύκασο, στους Καυκάσιους, στην κεντρική Ασία, στη Μέση Ανατολή και στη Μεσόγειο, πρέπει να αντικατοπτριστεί και στο Αιγαίο και η Ελλάδα να αποφύγει να το εκμεταλλευτεί αυτό με κάθε τρόπο», σημείωσε ο εκπρόσωπος του κυβερνώντος κόμματος ΑΚΡ στην Τουρκία.
Ο Ομέρ Τσελίκ τόνισε τη σημασία της διατήρησης μιας καλής δυναμικής, η οποία είχε ενισχυθεί μετά την πρόσφατη επίσκεψη του Τούρκου προέδρου στην Ελλάδα, καλώντας την Αθήνα να συμπεριφερθεί με κοινή λογική:
«Πρόσφατα υπήρχε μια διαδικασία εξομάλυνσης μεταξύ ημών και της Ελλάδας και μετά την επίσκεψη του προέδρου μας στην Ελλάδα, αυτή η διαδικασία προχωρούσε με μια πολύ καλή δυναμική.
Ο πρόεδρός μας από εκεί είχε δηλώσει ότι, "είμαστε δύο γειτονικές χώρες που μοιράζονται την ίδια θάλασσα και την ίδια γεωγραφία, και πως είναι φυσιολογικό να υπάρχουν προβλήματα μεταξύ μας από τη στιγμή που υπάρχουν προβλήματα ακόμα και μεταξύ αδελφών. Ας τα λύσουμε μεταξύ μας χωρίς να περιπλέξουμε άλλους».
Παρά την αρχική θετική πορεία, η ανακήρυξη δύο θαλάσσιων πάρκων στο Αιγαίο και το Ιόνιο είναι ενέργεια που, σύμφωνα με τον Τσελίκ, υπονομεύει τις προσπάθειες εξομάλυνσης και δημιουργεί ανησυχίες στην Άγκυρα.
«Την ώρα που συνεχιζόντουσαν με έναν όμορφο τρόπο όλες αυτές οι προσπάθειες εξομάλυνσης, υπήρξε ένα ανησυχητικό βήμα στις 16-17 Απριλίου, από την Ελλάδα, η οποία διοργανώντας ένα συνέδριο για τους "Ωκεανούς" ανακήρυξε δύο περιοχές ως θαλάσσια πάρκα στο Αιγαίο και στο Ιόνιο.
Εκτιμούμε ότι η ανακήρυξη των θαλάσσιων πάρκων αποτελεί αναμφίβολα μια κατάσταση που αφενός σαμποτάρει αυτή τη διαδικασία ομαλοποίησης και αφετέρου εκμεταλλεύεται την περιβαλλοντική ευαισθησία μέσω μιας μονομερούς κίνησης».
Η Τουρκία δεν θα επιτρέψει την ανακήρυξη θαλάσσιου πάρκου στο Αιγαίο
Ο Τσελίκ επέμεινε ότι τέτοιου είδους δράσεις δεν πρέπει να επιτρέπονται και κάλεσε την Ελλάδα να επανέλθει στο δρόμο της διπλωματίας, προειδοποιώντας ότι οποιεσδήποτε ενέργειες που υπονομεύουν την καλή θέληση και τη διπλωματική προσπάθεια είναι αντιπαραγωγικές και δυνητικά επικίνδυνες.
«Δηλώνουμε για άλλη μια φορά απευθυνόμενοι στην Ελλάδα ότι δεν πρέπει να εγκαταλείψει τον δρόμο της διπλωματίας, ότι δεν πρέπει να γίνουν βήματα που θα βλάψουν την εξομάλυνση και πως σε αυτό το πλαίσιο η Τουρκία δεν θα επιτρέψει σε καμία περίπτωση οποιαδήποτε προσέγγιση για την ανακήρυξη αυτού του Θαλάσσιου Πάρκου.
Ευελπιστούμε ότι θα ενεργήσουν με κοινή λογική και πως θα ενισχύουμε τη βούλησή μας για τη συνέχιση της διαδικασίας εξομάλυνσης».
Μήνυμα στο Ισραήλ και όσους τον ενθαρρύνουν από τον Τσελίκ
O Ομέρ Τσελίκ απηύθυνε επίσης μήνυμα προς Ισραήλ και όσους το υποστηρίζουν να σταματήσει την επιθετική του στάση για να αποφευχθούν σενάρια που θα μπορούσαν να επιφέρουν απρόβλεπτες συνέπειες σε ολόκληρη την περιοχή.
«Στο σημείο που έχουμε φτάσει σήμερα, δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι η περιοχή δεν μπορεί να ανεχθεί άλλη ένταση, άλλη βία, ιδίως στο πλαίσιο αυτής της έντασης μεταξύ Ιράν και Ισραήλ. Για το λόγο αυτό, εκείνοι που συμβουλεύουν το Ισραήλ για το πόσο και πώς να ανταποδώσει - και αυτοί είναι οι ισχυρές δημοκρατίες, οι χώρες της G7, οι ανεπτυγμένες δημοκρατίες και οι ανεπτυγμένες οικονομίες - θα πρέπει να πουν στο Ισραήλ ότι θα πρέπει να εγκαταλείψει αυτή την επιθετική συμπεριφορά».
Πώς αλλάζουν τα δεδομένα στον πόλεμο της Ουκρανίας μετά τη δολοφονία Κιρίλοφ: Το οργανωμένο «χτύπημα» του Κιέβου για να προλάβει το μέτωπο Τραμπ-Πούτιν
Meta: «Καμπάνα» 251 εκατ. ευρώ από την ΕΕ για χακάρισμα λογαριασμών του Facebook
Best FIFA Awards: Κορυφαίος ποδοσφαιριστής για το 2024 ο Βινίσιους – Η καλύτερη 11αδα
Κώστας Χαρδαβέλλας: Ενας γίγαντας της δημοσιογραφίας που χόρεψε το ζεϊμπέκικο του νικητή
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr