Ισφαχάν: Γιατί η ιρανική πόλη έγινε στόχος του Ισραήλ - Όπλα και πυρηνικά
Η πόλη Ισφαχάν βρίσκεται περίπου 350 χιλιόμετρα νότια της Τεχεράνης🕛 χρόνος ανάγνωσης: 2 λεπτά ┋ 🗣️ Ανοικτό για σχολιασμό
Η πόλη Ισφαχάν που βρίσκεται περίπου 350 χιλιόμετρα νότια της πρωτεύουσας του Ιράν, Τεχεράνης και φαίνεται πως έπαιξε κομβικό ρόλο στην επίθεση του προηγούμενου Σαββατοκύριακου ενώ ήταν και ο στόχος της επίθεσης που φαίνεται πως πραγματοποίησε το Ισραήλ τα ξημερώματα της Παρασκευής. Η πόλη φιλοξενεί - σύμφωνα με τον Guardian - μια σειρά σημαντικών στρατιωτικών εγκαταστάσεων, συμπεριλαμβανομένων πυρηνικών εγκαταστάσεων, μιας μεγάλης αεροπορικής βάσης και εργοστασίων που σχετίζονται με την ιρανική παραγωγή μη επανδρωμένων αεροσκαφών και άλλων στρατιωτικών προϊόντων.
Οι πρώτες αναφορές του ιρανικού πρακτορείου ειδήσεων Fars επικεντρώθηκαν σε «τρεις εκρήξεις» που ακούστηκαν κοντά στο Καχαβαρεστάν, κοντά στο αεροδρόμιο του Ισφαχάν και την αεροπορική βάση του στρατού Σεκάρι, ενώ ο εκπρόσωπος της ιρανικής διαστημικής υπηρεσίας Χοσεΐν Νταλιριάν δήλωσε ότι «αρκετά» μη επανδρωμένα αεροσκάφη είχαν «καταρριφθεί με επιτυχία»
Αφού Ιρανοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι οι πυρηνικές εγκαταστάσεις του "είναι ασφαλείς", το ημιεπίσημο πρακτορείο ειδήσεων Tasnim μετέδωσε εικόνες από το πυρηνικό εργοστάσιο της περιοχής. «Στις 4:45, ακούσαμε πυροβολισμούς. Δεν συνέβαινε τίποτα, δήλωσε ο δημοσιογράφος. «Ήταν η αεράμυνα» είπε.
Από το 1999 η κατασκευή των πυρηνικών εγκαταστάσεων
Η πυρηνική εγκατάσταση στο Ισφαχάν, η οποία άρχισε να κατασκευάζεται το 1999, λειτουργεί τρεις μικρούς ερευνητικούς αντιδραστήρες που προμηθεύονται οι Κινέζοι, καθώς και διαχειρίζεται την παραγωγή καυσίμων και άλλες δραστηριότητες για το πολιτικό πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν. Η εγκατάσταση φαίνεται ότι επλήγη από έκρηξη τον Νοέμβριο του 2011.
Το Ισφαχάν φιλοξενεί επίσης μια σημαντική ιρανική αεροπορική βάση, στην οποία βρίσκεται ο γερασμένος ιρανικός στόλος των αμερικανικής κατασκευής F-14 Tomcats - που αγοράστηκαν πριν από την ισλαμική επανάσταση του 1979. Ορισμένες αρχικές εικασίες έδειξαν ότι μια εγκατάσταση ραντάρ στη βάση μπορεί να ήταν ο επιδιωκόμενος στόχος της επίθεσης.
Εξίσου σημαντικές είναι και οι εγκαταστάσεις παραγωγής όπλων του Ιράν μέσα και γύρω από την πόλη. Στις αρχές του περασμένου έτους εξαπολύθηκε μια επίθεση με drones, για την οποία κατηγορήθηκε το Ισραήλ, εναντίον μιας προηγμένης εγκατάστασης παραγωγής όπλων στην πόλη.
Όπως και στην τρέχουσα επίθεση, υπήρξαν άγρια αντικρουόμενες αναφορές από Ιρανούς αξιωματούχους, οι οποίοι ισχυρίστηκαν την Κυριακή ότι δύο μη επανδρωμένα αεροσκάφη είχαν καταρριφθεί και ένα άλλο είχε προκαλέσει μόνο μικρές ζημιές στην οροφή του εργοστασίου.
Κατέρρευσε ψηφιακά το Νοσοκομείο της Νίκαιας: Εξετάσεις, εξιτήρια, μισθοδοσίες... στο χέρι - Αγνοούνται και τα οικονομικά αρχεία
Η μάχη των... ντεσιμπέλ στη Θεσσαλονίκη: Κάθε μέρα 10 επιχειρηματίες οδηγούνται με χειροπέδες στο κρατητήριο
Φοβερός και «τριπλός» ο Γιάννης Αντετοκούνμπο! Κυπελλούχοι οι Μπακς
Πρεμιέρα σήμερα για το «Καλάθι του Αϊ-Βασίλη»: Ποια μαγαζιά με παιχνίδια αφορά - Τι περιλαμβάνει
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr