Αιθιοπία: Περισσότεροι από 50.000 άνθρωποι είναι εκτοπισμένοι λόγω συγκρούσεων
Λόγω της όξυνσης της βίας, η ομοσπονδιακή κυβέρνηση κήρυξε κατάσταση έκτακτης ανάγκης τον Αύγουστο του 2023.🕛 χρόνος ανάγνωσης: 3 λεπτά ┋ 🗣️ Ανοικτό για σχολιασμό
Περισσότεροι από 50.000 άνθρωποι έχουν εκτοπιστεί λόγω των συγκρούσεων σε διαφιλονικούμενη περιοχή στη βόρεια Αιθιοπία, ανακοίνωσε ο ΟΗΕ, περίπου δέκα ημέρες μετά την έναρξη των συγκρούσεων μεταξύ μαχητών των επαρχιών Τιγκράι και Αμχάρα.
Διεθνή ανησυχία για την αναζωπύρωση των συγκρούσεων
Η αναζωπύρωση των συγκρούσεων προκαλεί διεθνή ανησυχία. Το Σάββατο πολλές πρεσβείες στην Αιθιοπία – ανάμεσά τους της Γαλλίας, της Βρετανίας, της Γερμανίας και των ΗΠΑ-- εξέφρασαν «την ανησυχία τους για τις πληροφορίες που κάνουν λόγο για βία σε διαφιλονικούμενες περιοχές της βόρειας Αιθιοπίας», και είχαν «ζητήσει να υπάρξει αποκλιμάκωση και να προστατευθούν οι άμαχοι».
«Ο αριθμός των εκτοπισμένων λόγω των ένοπλων συγκρούσεων στην πόλη Αλαμάτα και στις περιοχές Ράγια Αλαμάτα, Ζάτα και Όφλα από τις 13 και 14 Απριλίου ξεπέρασε τις 50.000», ανακοίνωσε το Γραφείο Ανθρωπιστικών Υποθέσεων του ΟΗΕ (Ocha) σε έκθεσή του που δημοσιεύθηκε χθες Δευτέρα το βράδυ, επικαλούμενο τις τοπικές αρχές.
Περίπου 42.000 από αυτούς έφυγαν προς τον νότο, κυρίως γύρω από την πόλη Κόμπο, και 8.300 προς την πόλη Σεκότα στον βορρά, σύμφωνα με το Ocha, υπογραμμίζοντας ότι η πλειονότητα των εκτοπισμένων είναι «γυναίκες, παιδιά, νέοι και ηλικιωμένοι».
Η Αλμάτα και γειτονικές περιοχές βρίσκονται στη ζώνη της Ράγια, την οποία διεκδικούν οι επαρχίες Τιγκράι και Αμχάρα, με συγκρούσεις μεταξύ των δύο εθνοτικών ομάδων να έχουν ξεσπάσεις τις τελευταίες δέκα ημέρες.
Τη δεκαετία του 1990 οι ζώνες της Ράγια και του Βολκάιτ ενώθηκαν διοικητικά με το Τιγκράι, όμως εδώ και δεκαετίες τις διεκδικεί η φυλή των Αμχάρα.
Πολιτοφυλακές και «ειδικές δυνάμεις» της επαρχίας Αμχάρα διείσδυσαν στις δύο ζώνες τον Νοέμβριο του 2020, όταν ξέσπασε η σύγκρουση μεταξύ των αρχών της επαρχίας Τιγκράι και της ομοσπονδιακής κυβέρνησης.
Με βάση την ειρηνευτική συμφωνία που υπέγραψαν οι δύο πλευρές τον Νοέμβριο του 2020 οι δυνάμεις των Αμχάρα θα έπρεπε να έχουν αποσυρθεί από τις ζώνες αυτές.
Μεγάλες οι ανθρωπιστικές ανάγκες
Σύμφωνα με το Ocha, «στις 22 Απριλίου η κατάσταση ασφαλείας στις πόλεις Αλαμάτα, Βολντίγια και Κόμπο ήταν ήρεμη μετά την παρέμβαση των ομοσπονδιακών αρχών», αλλά δεν είναι ξεκάθαρο τι συμβαίνει πιο βόρεια.
Αν και η πρώτη ανθρωπιστική βοήθεια έχει σταλεί από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση και τοπικές μη κυβερνητικές οργανώσεις, «η απάντηση δεν είναι στο ύψος των αυξανόμενων αναγκών», πρόσθεσε η ίδια πηγή.
Οι Αμχάρα βρίσκονται σε σύγκρουση με την κεντρική κυβέρνηση μετά την ανακοίνωση τον Απρίλιο του 2023 της επιθυμίας της Αντίς Αμπέμπα να διαλυθούν «οι ειδικές δυνάμεις», οι παράνομες παραστρατιωτικές ομάδες που έχουν συστήσει πολλές επαρχίες στην Αιθιοπία.
Οι Αμχάρα κατηγορούν την κυβέρνηση ότι επιθυμεί να αποδυναμώσει την επαρχία τους.
Έκτοτε συγκρούσεις έχουν ξεσπάσει επανειλημμένα μεταξύ των πολιτοφυλακών και «των ειδικών δυνάμεων» των Αμχάρα από τη μία πλευρά και του στρατού από την άλλη.
Λόγω της όξυνσης της βίας, η ομοσπονδιακή κυβέρνηση κήρυξε κατάσταση έκτακτης ανάγκης τον Αύγουστο του 2023.
Σκότωσαν τον πατέρα τους για 12.000 ευρώ - Πώς σκηνοθέτησαν το άγριο φονικό για να τη γλιτώσουν
Οι ομαδικοί τάφοι της Συρίας αποκαλύπτουν εγκλήματα χειρότερα των Ναζί - «Κόλαφος» Αμερικανός εισαγγελέας
Πρόστιμα συνολικού ύψους 5,5 εκατ. ευρώ σε οκτώ μεγάλες εταιρείες - Ποιες είναι
Ο γιος του Δημήτρη Ήμελλου δεν επιθυμεί πολύ κόσμο και κανάλια στην κηδεία του πατέρα του
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr