Ο Γερμανός πρόεδρος στην Τουρκία μετά από 10 χρόνια - Ποια θέματα βρίσκονται στο τραπέζι
Τι σημαίνει για την Τουρκία η επίσκεψη του Γερμανού προέδρου🕛 χρόνος ανάγνωσης: 5 λεπτά ┋ 🗣️ Ανοικτό για σχολιασμό
Η επίσκεψη του Γερμανού προέδρου Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάγε στην Άγκυρα σήμερα μετά από 10 χρόνια έρχεται σε μια περίοδο που οι ευρω-τουρκικές σχέσεις βρίσκονται -ακόμη- σε σταυροδρόμι.
Ο Ακίφ Τσαγατάι Κιλίτς, σύμβουλος του Τούρκου προέδρου σε θέματα εξωτερικής πολιτικής και ασφάλειας, μιλώντας στο τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Αναντολού για την επίσκεψη του Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάγερ και τα θέματα που θα τεθούν στο τραπέζι, έθεσε τις προσδοκίες της Τουρκίας, ωστόσο αξιολογώντας τον τρόπο με τον οποίο η Γερμανία θα αντιμετωπίσει τις συζητήσεις σήμερα με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Άγκυρα, ο Κιλίτς παρότρυνε τον Σταϊνμάγερ να αποφύγει να χρησιμοποιήσει προκατειλημμένες πολιτικές προσεγγίσεις κατά της Τουρκίας
Τι σημαίνει για την Τουρκία η επίσκεψη του Γερμανού Προέδρου μετά από 10 χρόνια
Ο Κιλίτς δεν παρέλειψε να επισημάνει τις διαφορές ανάμεσα στις δύο χώρες, αλλά και τα σημεία σύγκλισης που μπορούν να οδηγήσουν σε κοινές δράσεις.
«Θα μιλήσουμε και για θέματα στα οποία διαφωνούμε. Στις διεθνείς σχέσεις, δεν υπάρχει περίπτωση να μπορείς να συμφωνήσεις σε όλα. Υπάρχουν θέματα που τα βλέπουμε διαφορετικά, τα διαβάζουμε διαφορετικά και τα αξιολογούμε διαφορετικά. Υπάρχουν όμως και πολλά θέματα που τα βλέπουμε το ίδιο και μπορούμε να δράσουμε από κοινού. Η επίσκεψη είναι σημαντική για εμάς».
Οι προσδοκίες της Τουρκίας για τις ευρω-τουρκικές σχέσεις
Η Τουρκία προσδοκά μια αντικειμενική προσέγγιση από τη Γερμανία στις διαπραγματεύσεις για την ένταξή της στην ΕΕ, ωστόσο ανησυχεί ότι ορισμένες προκατειλημμένες πολιτικές προσεγγίσεις παραμένουν εμπόδιο.
«Οι προσδοκίες μας από τη Γερμανία είναι η εφαρμογή της διαδικασίας διαπραγμάτευσης στο πλαίσιο του κεκτημένου της ΕΕ, για το οποίο δηλώνουν ανοιχτά ότι δεσμεύονται. Παρόλο που υπήρχε ένα ανοιχτό και σαφές περιβάλλον κατά τη διάρκεια της προηγούμενης κυβέρνησης, δηλαδή κατά την εποχή της Μέρκελ. Η Μέρκελ πάντα εξέφραζε ότι δεν επιθυμεί την ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ. Ως εκ τούτου, παρόλο που υπήρχε ένας λόγος του τύπου ‘θα τηρήσουμε τις συμφωνίες’ στο θέμα αυτό, φυσικά δεν ενθαρρύνθηκε η ένταξη στην ΕΕ. Στον συνασπισμό των τριών κομμάτων που κυβερνούν σήμερα στη Γερμανία, δηλαδή του SPD, των Πρασίνων και των Φιλελευθέρων, δεν διατυπώνεται καμία θέση κατά της ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ. Αλλά και πάλι..., αν εξετάσουμε την ταχύτητα της διαδικασίας διαπραγμάτευσης, πάλι δεν υπάρχει πρόοδος.
Ελπίζω στο πλαίσιο αυτής της επίσκεψης, όταν είναι να συζητηθούν αυτά τα θέματα, να δούμε αν η άλλη πλευρά έχει μια ελαφρώς πιο ξεκάθαρη προσέγγιση».
Προσδοκίες όσον αφορά την ασφάλεια στην Κύπρο και την ανατολική Μεσόγειο
Στη συνάντηση αναμένεται επίσης να θιχτούν θέματα, όπως η ασφάλεια στην Κύπρο και την ανατ. Μεσόγειο κι ο Κιλίτς εκφράζει την ελπίδα η Γερμανία να δράσει με αντικειμενικότητα και συνεργατικό πνεύμα.
«Το υπουργείο Εξωτερικών μας προέβη σε δήλωση για το θέμα αυτό. Ο τυπουργός Εξωτερικών μας έχει επίσης εκφράσει τις απόψεις του για το θέμα αυτό πολύ ξεκάθαρα και με σαφήνεια.
Φυσικά, έχουμε διαφορετικές προσδοκίες από τη Γερμανία. Αναμένουμε από τη Γερμανία να μην επιτρέψει στη διαδικασία των διαπραγματεύσεων να χρησιμοποιηθούν ορισμένες προκατειλημμένες πολιτικές προσεγγίσεις κατά της Τουρκίας. Σύμφωνα με τις πληροφορίες που λάβαμε, υπήρχαν κάποιοι τίτλοι ή προτάσεις που ζητήθηκαν σε πολύ πιο προχωρημένο σημείο και έγιναν προσπάθειες να αποτραπούν. Ωστόσο, δυστυχώς, παρατηρούμε μια γλώσσα γραφής στην οποία εκδηλώνονται κάποιες προκατειλημμένες προσεγγίσεις στο τμήμα της έκθεσης που αφορά την Τουρκία».
Θα άρει το εμπάργκο για τα Eurofighters η Γερμανία;
Η Άγκυρα εκφράζει ανησυχία και για το εμπάργκο που έχει επιβληθεί από τη Γερμανία σε στρατιωτικό εξοπλισμό, όπως στην προμήθεια των ευρωπαϊκών μαχητικών Eurofighters. Ο σύμβουλος του Ερντογάν υποστηρίζει ότι υπάρχει πολιτική διάσταση στην απόφαση, ωστόσο επισημαίνει τις ευθύνες που προκύπτουν ως σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ, καλώντας τη Γερμανία να ανταποκριθεί με δίκαιο τρόπο στις υποχρεώσεις της.
«Πρώτα απ' όλα, πρέπει να πούμε το εξής: Η Τουρκία και η Γερμανία είναι μέλη του ΝΑΤΟ, είμαστε σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ. Ως σύμμαχοι του ΝΑΤΟ, έχουμε κάποιες ευθύνες ο ένας απέναντι στον άλλον. Ως Τουρκία, είμαστε ένας σύμμαχος που αποδίδει μεγάλη σημασία στις ευθύνες μας στο πλαίσιο της συμμαχίας του ΝΑΤΟ και προσπαθεί να τις εκπληρώσει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.
Δυστυχώς, κατά καιρούς δεν λαμβάνουμε αρκετή υποστήριξη από ορισμένους συμμάχους μας, και με λύπη μου λέω ότι η Γερμανία είναι ένας από αυτούς. Στη Γερμανία, έχουν επιβληθεί κάποια εμπάργκο κατά της Τουρκίας, όσον αφορά την προμήθεια διαφόρων στρατιωτικών εξοπλισμών. Γνωρίζουμε ότι αυτό έχει και μια πολιτική διάσταση. Αυτή η στάση, η οποία προέκυψε λόγω των προσεγγίσεων ορισμένων κομμάτων στο κοινοβούλιο, μας ενοχλεί. Αυτά θα τεθούν βεβαίως στο τραπέζι των συζητήσεων. Παρόλο που υπάρχουν κάποια σημεία στα οποία έχουμε σημειώσει πρόοδο, υπάρχουν και σημεία στα οποία έχουμε κολλήσει. Δεν είναι σωστό και μάλιστα είναι αντίθετο με το πνεύμα της συμμαχίας να επιβάλλονται επίσημοι ή ανεπίσημοι περιορισμοί σε έναν σύμμαχο του ΝΑΤΟ σε θέματα στρατιωτικής συνεργασίας, είτε πρόκειται για στρατιωτικό εξοπλισμό, είτε για προϊόντα της αμυντικής βιομηχανίας».
Με το μάτι στραμμένο σήμερα στην Άγκυρα, η συνάντηση Ερντογάν-Σταϊνμάγερ αφήνει προσδοκίες πάντως για νέα ώθηση των διμερών σχέσεων, αν όχι για κάποια συναίνεση ως προς τις περιφερειακές κρίσεις.
Η Συρία μετά την «επανάσταση της»: Ένα οδοιπορικό στη Δαμασκό μετά την επικράτηση των τζιχαντιστών
Allou Fun Park: Τι απαντά η εταιρεία μετά την απόφαση του Δήμου Νίκαιας – Ρέντη να «σφραγίσει» το πάρκο
Συγκινητικό βίντεο: Μαθητές από τρία σχολεία της Ελλάδας τραγουδούν το «Ω Έλατο» στη νοηματική
Αλβανία: Φραγή στο TikTok για έναν χρόνο - «Είναι ο κακοποιός της γειτονιάς» είπε ο Έντι Ράμα
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr