Kαθηγητής Columbia στο OPEN: «Δεν είναι αντισημιτικό το κίνημα των φοιτητών» - Πώς θα επηρεάσει τις εκλογές στις ΗΠΑ
«Tο κίνημα αυτό που έχει έναν πολύ συγκεκριμένο σκοπό. Αναφέρεται στη γενοκτονία της Γάζας και όχι εναντίον των Εβραίων», τονίζει ο καθηγητής🕛 χρόνος ανάγνωσης: 3 λεπτά ┋ 🗣️ Ανοικτό για σχολιασμό
Για το κλίμα που επικρατεί στα πανεπιστήμια αλλά και πώς θα επηρεάσει τις προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ των κίνημα των φιλοπαλαιστίνιων φοιτητών, ανέλυσε στο OPEN και την εκπομπή «Τώρα Μαζί» ο Στάθης Γουργούρης, καθηγητής συγκριτικής λογοτεχνίας και κοινωνικών σπουδών του πανεπιστημίου Columbia, το οποίο πρωτοστάτησε στις διαμαρτυρίες υπέρ της Γάζας.
Όπως αναφέρει ο Έλληνας καθηγητής που έζησε τις διαμαρτυρίες από την αρχή: «Ήταν ένα εντελώς ειρηνικό κίνημα, συνεχίζαμε τις δουλειές μας κανονικά, τα μαθήματα, τις εξετάσεις, δεν υπήρχε κανένα πρόβλημα στη λειτουργία του πανεπιστημίου. Αυτός συνέβη και στα περισσότερα πανεπιστήμια. Είναι και στην ίδια την παράδοση των διαδηλώσεων στην Αμερική. Μετέπειτα, είχαμε μια άλλη φάση που οξύνθηκε το κλίμα. Αυτό είναι επίσης λογικό γιατί όταν η πρύτανης έχει καλέσει την αστυνομία, δημιουργείται ένα οξύτερο κλίμα».
«Δεν ευσταθούν οι κατηγορίες για αντισημιτισμό»
«Τώρα είμαστε σε μια άλλη φάση. Ακόμα και στις τελετές αποφοίτησης θα δούμε παλαιστινιακές σημαίες, με τα αιτήματα να παραμένουν στο προσκήνιο. Το πιο σημαντικό είναι πως τα γεγονότα αυτά συνέβησαν ενόψει των προεδρικών εκλογών, με δύο κόμματα να προσπαθούν να εκμεταλλευτούν το φοιτητικό κίνημα για δικούς τους σκοπούς. Και οι Ρεπουμπλικάνοι προφανέστατα έχουν άλλους σκοπούς. Προσπαθούν χρόνια να παρέμβουν στο αυτόνομο πανεπιστήμιο, για λόγους πχ πολιτισμικούς. Και μπορεί να το καταφέρουν μέσα από τις κατηγορίες περί αντισημιτισμού, που κατά την γνώμη μου, δεν ευσταθούν σε σχέση με το κίνημα αυτό που έχει έναν πολύ συγκεκριμένο σκοπό. Αναφέρεται στη γενοκτονία της Γάζας και όχι εναντίον των Εβραίων», επισημαίνει.
«Τεράστιο αντίκτυπο στις προεδρικές εκλογές - Ο Μπάιντεν επλήγη ανεπανόρθωτα»
Ερωτώμενος εάν θα παίξουν ρόλο στις εκλογές οι κινητοποιήσεις, ο καθηγητής απάντησε: «Πιστεύω θα έχει τεράστιο αντίκτυπο. Έχει ήδη πληγεί ο Μπάιντεν ανεπανόρθωτα, κατά την γνώμη μου, υπήρξε μια σκηνή στο πανεπιστήμιο της Αλαμπάμα που και οι δύο πλευρές, οι αντιμαχόμενες, έβριζαν τον Μπάιντεν ταυτοχρόνως. Οπότε βλέπουμε μια κατάσταση που μοιάζει με το 1968 που συνέβη το ίδιο, με ταραχές να οδηγούν στην πτώση του Δημοκρατικού τότε προέδρου. Και υπάρχει άλλη μια πλευρά και αυτή καινούρια στην Αμερική, πως υπάρχει ένας μεγάλος αριθμός Αμερικανών που είναι αραβικής καταγωγής και είναι ένα εκλογικό σώμα. Θα αποσύρουν την συγκατάθεσή τους στους Δημοκρατικούς. Δεν θα ψηφίσουν τον Τραμπ, απλώς θα απέχουν. Ως εκ τούτου, θα δημιουργηθούν άλλες καταστάσεις και θα το δούμε αυτό στη συνέχεια. Γιατί όταν ένας πρόεδρος προΐσταται μιας χώρας που έχει ταραχές, πάντοτε αυτό είναι πρόβλημα για την οποιαδήποτε ηγεσία».
«Είναι ένα παγκόσμιο κίνημα»
Για το εάν πιστεύει πως οι διαμαρτυρίες θα εξαπλωθούν παγκοσμίως αναφέρει: «Δεν ξέρω αν θα έρθει στην Ελλάδα το κίνημα, αλλά είδαμε καταλήψεις έως το μεγαλύτερο πανεπιστήμιο της Ινδίας. Είναι παγκόσμιο το κίνημα και αυτό γιατί ιδιαίτερα σε χώρες της Δύσης, η επένδυση που έχουν οι οικονομίες τους στο κράτος του Ισραήλ είναι τεράστιες. Μην ξεχνάμε πως αυτό είναι το βασικότερο αίτημα. Το κίνημα αυτό δεν είναι μπορεί να λύσει το πρόβλημα του πολέμου, απλώς λέει πως τα πανεπιστήμια είναι χώροι εκπαίδευσης και δεν πρέπει να επενδύουν τους πόρους τους σε εταιρείες που εκφωνούνται από πολέμους και καταστροφές. Είναι ένα λογικό αίτημα, δεν είναι αντισημιτικό αυτό».
Το σχέδιο της Τουρκίας για τη νέα κατάσταση στη Συρία: Η Άγκυρα αναλαμβάνει τον ρόλο του προστάτη - Τα μηνύματα στις ΗΠΑ
Γεράσιμος Χουλιάρας για σεισμό στην Τριχωνίδα: Η λίμνη έχει γίνει από πολλά ρήγματα - Έχει δώσει και 6 Ρίχτερ
Πόσο θα αλλάξει το dating τα επόμενα χρόνια η τεχνητή νοημοσύνη – Οι καινοτομίες που έρχονται
«Τρίμπαλο» και τρίποντο για τον ΠΑΟΚ που παρέμεινε σε απόσταση αναπνοής απ' την κορυφή
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr