Γάζα: «O πόλεμος μπορεί να τελειώσει αμέσως αν η Χαμάς καταθέσει τα όπλα» - Τι λέει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος του Ισραήλ στο OPEN
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος του Ισραήλ, Ντέιβιντ Μένσερ, απαντώντας σε ερώτηση της Αδαμαντίας Λιόλιου για το OPEN, επανέλαβε την προσήλωση της κυβέρνησης στην επιχείρηση στη Ράφα🕛 χρόνος ανάγνωσης: 4 λεπτά ┋ 🗣️ Ανοικτό για σχολιασμό
Τα βλέμματά της διεθνούς κοινότητας είναι στραμμένα τα τελευταία εικοσιτετράωρα στη Ράφα. Η μικρή πόλη στο νότιο άκρο της Λωρίδας της Γάζας θα γίνει συλλογικός τάφος για τους 1,5 εκατ. εκτοπισμένους που βρήκαν καταφύγιο εκεί, εάν το Ισραήλ έστω στο και 5 δεν υποκύψει στις πιέσεις που δέχεται από το εξωτερικό.
Από τα ξημερώματα της Τρίτης οι IDF πραγματοποιούν μικρής κλίμακας επιχειρήσεις στη Ράφα, ωστόσο το Τελ Αβίβ δεν έχει παρουσιάσει κανένα σοβαρό σχέδιο για την εκκένωση της περιοχής που είναι γεμάτη αμάχους.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος του Ισραήλ, Ντέιβιντ Μένσερ, απαντώντας σε ερώτηση της Αδαμαντίας Λιόλιου για το OPEN, επανέλαβε την προσήλωση της κυβέρνησης στην επιχείρηση.
«Η Χαμάς θέλει να αναδιοργανωθεί και να μας ξαναεπιτεθεί»
«Η Χαμάς πιστεύει ότι μπορεί να μείνει όρθια στο τέλος αυτού του πολέμου, πιστεύει ότι μπορεί να συνεχίσει να έχει δύναμη στη Γάζα. Απλά δεν μπορούμε να επιτρέψουμε κάτι τέτοιο να συμβεί, για τον απλό λόγο ότι η Χαμάς θέλει να επανακαταλάβει τη Γάζα, θέλει να αναδιοργανωθεί και αυτό που λέει είναι ότι θέλει να μας επιτεθεί ξανά και ξανά και ξανά», είπε.
Ο ίδιος υποστήριξε ότι ο πόλεμος μπορεί να τελειώσει άμεσα αρκεί η Χαμάς να επιστρέψει τους ομήρους, κατηγορώντας, μάλιστα, την ισλαμιστική οργάνωση για γενοκτόνα πρόθεση.
«Πολύ απλά, αρνούμαστε να ζούμε άλλο δίπλα σε αυτή τη γενοκτονική οργάνωση. Αυτός ο πόλεμος μπορεί να τελειώσει αμέσως τώρα, αυτό το απόγευμα, πριν βάλουμε τα παιδιά μας για ύπνο. Μπορεί να τελειώσει αμέσως τώρα, αν η Χαμάς πετάξει τα όπλα της και επιστρέψει τους ομήρους μας. Αυτό θα ήταν το τέλος αυτού του πολέμου».
Ο ισραηλινός Πρωθυπουργός Μπένιαμιν Νετανιάχου είναι τη δεδομένη χρονική στιγμή με την πλάτη στον τοίχο, καθώς δέχεται πιέσεις από τους ακροδεξιούς κυβερνητικούς του εταίρους να κλιμακώσει την επίθεση και από τους συμμάχους του Ισραήλ στο εξωτερικό να υποχωρήσει.
Παρά την αντίρρηση των πρώτων, έδωσε εντολή στην ισραηλινή αποστολή να επιστρέψει Κάιρο προκειμένου να συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις για εκεχειρία, επιμένοντας, ωστόσο στις κόκκινες γραμμές του Ισραήλ.
«Η πρόταση εκεχειρίας απέχει μακράν από τις απαιτήσεις μας»
Σε διάγγελμα που παραχώρησε νωρίτερα ο Νετανιάχου κατηγόρησε τη Χαμάς επιχείρησε να σαμποτάρει την επιχείρηση με την τελευταία πρόταση για κατάπαυση του πυρός που είναι πολύ μακριά από τις προϋποθέσεις που έχει θέσει το Ισραήλ.
Ο ίδιος υποστήριξε ότι η επιχείρησή στη Ράφα έχει στόχο να φέρει πίσω τους ομήρους και να καταστρέψει τη Χαμάς. «Έχουμε ήδη αποδείξει στην προηγούμενη απελευθέρωση ομήρων ότι η στρατιωτική πίεση στη Χαμάς είναι προϋπόθεση για την επιστροφή των ομήρων», τόνισε.
Nétanyahou a déclaré qu'il avait ordonné une intervention à Rafah pour atteindre deux objectifs : le retour des personnes enlevées et la destruction du Hamas. #Rafah #FreePalestine #IsraelHamasWar #Netanyahu #FreeGaza #GazaGenocide #GazaWar #RafahUnderAttack #RafahNow #Tsahal pic.twitter.com/Sq9DwIavOa
— Le Belligérant (@lebelligerant) May 7, 2024
«Δεν θα τους επιτρέψουμε να αποκαταστήσουν τις στρατιωτικές του ικανότητες προκειμένου να συνεχίσουν να περιεργάζονται την καταστροφή μας. Δεν μπορούμε να δεχθούμε μία πρόταση που θέτει σε κίνδυνο την ασφάλεια των πολιτών μας και το μέλλον της χώρας μας», συνέχισε.
Ο ισραηλινός πρωθυπουργός υποστήριξε ότι οι ένοπλες δυνάμεις κρέμασαν την σημαία του Ισραήλ στο πέρασμα της Ράφας κι επέμεινε ότι η κατάληψη του ήταν ένα κρίσιμο βήμα για την καταστροφή των στρατιωτικών δυνατοτήτων της Χαμάς.
Το Ισραήλ απαγόρευσε στον ΟΗΕ να μεταφέρει ανθρωπιστική βοήθεια στη Ράφα
Εκπρόσωπος του ΟΗΕ έκανε γνωστό ότι το Ισραήλ απαγόρευσε στον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών την πρόσβαση στο πέρασμα Ράφας.
Το πέρασμα της Ράφας είναι ένας από τα λίγα σημεία από τα οποία μπαίνει ανθρωπιστική βοήθεια στον παλαιστινιακό θύλακα που βρίσκεται υπό πολιορκία εδώ και περίπου 8 μήνες.
«Αυτήν τη στιγμή δεν έχουμε καμία φυσική παρουσία στο σημείο διέλευσης της Ράφας, διότι ο Cogat (ισραηλινός οργανισμός που είναι επιφορτισμένος με τον συντονισμό της ισραηλινής πολιτικής στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη) μας αρνήθηκε την πρόσβαση σε αυτήν τη ζώνη», δήλωσε ο εκπρόσωπος του ΟΗΕ Γενς Λάρκε, κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου στη Γενεύη.
«Διαθέτουμε ένα πολύ, πολύ μικρό απόθεμα καυσίμων, περίπου μιας ημέρας», συμπλήρωσε, εξηγώντας πως καθώς τα καύσιμα δεν φθάνουν στην περιοχή παρά μόνο από τη Ράφα, αυτό το απόθεμα «είναι για το σύνολο» των ανθρωπιστικών επιχειρήσεων στη Γάζα.
ΗΠΑ: Τι σηματοδοτεί η απόφαση Μπάιντεν για τη χρήση όπλων μεγάλου βεληνεκούς από την Ουκρανία κατά της Ρωσίας – Οι επικρίσεις Τραμπ και οι απειλές Πούτιν
Το Πολυτεχνείο ζει: Μεγαλειώδης η πορεία σε Αθήνα με αντιπολεμικά συνθήματα - Ένταση στη Θεσσαλονίκη
Νέα Δημοκρατία: Η επόμενη ημέρα μετά τη διαγραφή Σαμαρά – «Φουντώνουν» τα σενάρια για νέο κόμμα από τον πρώην πρωθυπουργό
Φινλανδία - Ελλάδα 0-2: Καθάρισε σε 4' στο Ελσίνκι η Εθνική που πάει σε πλέι οφ ανόδου τον Μάρτιο
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr