Ιαπωνία: Αυτοί είναι οι Tokuryu – Η νέα εγκληματική οργάνωση που παίρνει τη σκυτάλη από τη Γιακούζα
Μετά από χρόνια καταστολής η ισχύς της Γιακούζα ξεθωριάζει και οι εγκληματικές ομάδες Tokuryu προκαλούν ήδη πονοκέφαλο στις Αρχές🕛 χρόνος ανάγνωσης: 4 λεπτά ┋ 🗣️ Ανοικτό για σχολιασμό
Παρακολουθώντας τρεις μασκοφόρους άνδρες να εισβάλλουν μέρα μεσημέρι σε ένα κατάστημα πολυτελών ρολογιών στην αριστοκρατική συνοικία Ginza του Τόκιο, ορισμένοι υπέθεσαν ότι παρακολουθούσαν γυρίσματα τηλεοπτικού δράματος ή ταινίας.
Κι όμως η ληστεία τον Μάιο του 2023 ήταν πραγματική. Πραγματοποιήθηκε από μια ομάδα εφήβων ηλικίας μεταξύ 16 και 19 ετών που είχαν στρατολογηθεί μέσω διαδικτύου και ήταν μέλη της νέας εγκληματικής ομάδας, της Tokuryu η οποία αυξάνεται συνεχώς καθώς οι φατρίες της ιαπωνικής Γιακούζα φθίνουν.
Ποιοι είναι οι Tokuryu;
Η ονομασία της νέας εγκληματικής ομάδας, Tokuryu είναι σύνθετη και σχηματίστηκε από τους «anonymous» (tokumei) και το «fluid» (ryudo) και είναι η ομάδα που σχηματίστηκε για τη διάπραξη εγκλημάτων. Τα μέλη συχνά δεν γνωρίζουν ο ένας τον άλλον ή αυτούς που σχεδιάζουν και κατευθύνουν τις δραστηριότητές τους. Είναι λιγότερο ιεραρχικές από τη Γιακούζα, συνήθως με χαλαρές οργανωτικές δομές πάνω από εκείνους που διαπράττουν εγκλήματα που κυμαίνονται από ληστείες και απάτες έως επιθέσεις και δολοφονίες.
Οι περισσότεροι από τους συλληφθέντες για τέτοια εγκλήματα στρατολογούνται διαδικτυακά. Πολλοί από αυτούς λένε στην αστυνομία ότι έγιναν απειλές εναντίον τους και των οικογενειών τους για να διασφαλιστεί ότι θα συνεχίσουν να υπακούουν στις εντολές. Ορισμένοι έχουν πει ότι στρατολογήθηκαν μέσω Instagram.
Οι τρεις νεαροί ύποπτοι για τη ληστεία ρολογιών και ο φερόμενος ως οδηγός διαφυγής τους δεν είχαν ιστορικό παραβατικότητας. Παρά το γεγονός ότι απέσπασαν 74 ρολόγια αξίας περίπου 300 εκατ. γεν (1,55 εκατ. λίρες Αγγλίας), και οι τέσσερις συνελήφθησαν μέσα σε μία ώρα και όλα τα κλοπιμαία βρέθηκαν.
Ένας από τους κατηγορούμενους, ένας 18χρονος άνεργος, καταδικάστηκε σε τεσσεράμισι χρόνια φυλάκισης τον Σεπτέμβριο του 2023, αφού δήλωσε ένοχος. Σε δύο άλλα μέλη, και οι δύο 19 ετών κατά τη στιγμή της ληστείας, επιβλήθηκε η ίδια ποινή τον επόμενο μήνα, ενώ ο 16χρονος στάλθηκε σε ίδρυμα ανηλίκων για αξιολόγηση και εκπαίδευση.
Ένας αξιωματούχος της αστυνομίας του Τόκιο δήλωσε στο Gendai Media: «Πίσω από τους νεαρούς άνδρες δεν βρισκόταν μια καθορισμένη ομάδα γιακούζα, αλλά κυρίως ένα κύκλωμα απάτης που αποτελούνταν από μέλη ομάδων οργανωμένου εγκλήματος και οιονεί συμμορίτες από την περιοχή Kanto (γύρω από το Τόκιο)».
#JapaneseCinema
— Myles George (@kingtubby1Oz) May 10, 2024
Who will be the Japanese film director to turn this new crime phenomena into celluloid?
I can only think of the great #TakashiMiike
Whole new criminal paradigm turning up in your hood thanks to the new digital dark economy
Anonymous @ fluidhttps://t.co/70kzK3fS1F
Πόσο μεγάλο πρόβλημα είναι;
Σύμφωνα με την Εθνική Αστυνομική Υπηρεσία (NPA), περισσότερα από 10.000 άτομα που συνελήφθησαν μεταξύ Σεπτεμβρίου 2021 και Φεβρουαρίου 2023 χαρακτηρίζονται ως Tokuryu.
Ο Γιασουχίρο Τσουγιούκι, επικεφαλής της NPA, δήλωσε λίγο μετά την καταδίκη για την κλοπή ρολογιών του 2023: «Τέτοιες ληστείες που διαπράττονται σε πολυσύχναστους εμπορικούς δρόμους στο κέντρο της πόλης μέρα μεσημέρι έχουν φτάσει σε πρωτοφανή επίπεδα. Η αστυνομία σε εθνικό επίπεδο πρέπει να συνεργαστεί για τη γρήγορη και αποτελεσματική διερεύνηση».
Στο νομό Φουκουόκα, στο νότιο νησί Κιούσου, η αστυνομία δημιούργησε τον περασμένο μήνα ένα τμήμα 100 ατόμων για την καταπολέμηση της αυξανόμενης απειλής του Tokuryu. Ο νομός είναι πρώην προπύργιο της Γιακούζα.
Το βίαιο έγκλημα είναι σπάνιο στην Ιαπωνία. Για αυτό και μια σειρά δεκάδων διαρρήξεων σε όλη τη χώρα από το 2021 έως το 2023, όπου σε μία από τις οποίες είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο μιας 90χρονης γυναίκας, συγκλόνισε τη χώρα.
Τι συνέβη στη Γιακούζα;
Μετά από συνεχείς καταστολές κατά των συνδικάτων της Γιακούζα, τα μέλη τους μειώθηκαν σε 20.400 πέρυσι, από ένα μέγιστο νούμερο που ξεπερνούσε τους 180.000 τη δεκαετία του 1960, καθώς οι παλαιότερες γενιές δυσκολεύονταν να δελεάσουν τους νέους άνδρες με υποσχέσεις για εύκολο χρήμα.
Οι αυστηρότεροι νόμοι, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που στοχεύουν επιχειρήσεις με δεσμούς με συμμορίες που κάποτε λειτουργούσαν σχεδόν ατιμώρητα, έχουν κάνει τη ζωή στο έγκλημα όλο και πιο απωθητική: στα μέλη της Γιακούζα απαγορεύεται να ανοίξουν τραπεζικούς λογαριασμούς, να αποκτήσουν πιστωτική κάρτα, να συνάψουν ασφαλιστήρια συμβόλαια ή ακόμη και να υπογράψουν συμβόλαιο για κινητό τηλέφωνο.
Η καταστολή έχει οδηγήσει σε σταθερή αύξηση του μέσου όρου ηλικίας των μελών της Γιακούζα. «Η γήρανση του πληθυσμού της Ιαπωνίας είναι ένας παράγοντας, φυσικά, αλλά η σκηνή της Γιακούζα δεν αποτελεί πλέον ελκυστική πρόταση για τους νέους άνδρες», δήλωσε το 2020 στον Guardian ο Tomohiko Suzuki, συγγραφέας και ειδικός στη Γιακούζα. «Πρέπει να θυσιάσουν πολλά για να ζήσουν τη ζωή ενός γκάνγκστερ, αλλά με ολοένα και μικρότερες αποδόσεις».
«Φοβήθηκαν να την τιμήσουν»: Το ΑΠΘ δεν απένειμε τίτλο σπουδών στην οικογένεια της Κέλλυς που έχασε τη ζωή της στα Τέμπη - Η μητέρα της στο ethnos.gr
Θεσσαλονίκη: 55χρονος χειρουργήθηκε για σκωληκοειδίτιδα, τελικά είχε καρκίνο και τον ενημέρωσαν 1 χρόνο μετά!
Η κλήρωση της Εθνικής: Η Σκωτία αντίπαλος της Ελλάδας στα πλέι οφ του Nations League
Συνεχίζει στο «Emily in Paris» ο Λούκας Μπράβο - Επιστρέφει στη Γαλλία η σειρά
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr