Το Ισραήλ αντιμέτωπο με «διπλωματικό τσουνάμι»: Οι χειρισμοί Νετανιάχου που φέρνουν την απομόνωση
Το Ισραήλ βρίσκεται αντιμέτωπο με ένα «διπλωματικό τσουνάμι» για τους χειρισμούς του στον πόλεμο🕛 χρόνος ανάγνωσης: 6 λεπτά ┋ 🗣️ Ανοικτό για σχολιασμό
Το Ισραήλ βρίσκεται αντιμέτωπο με ένα «διπλωματικό τσουνάμι» για τους χειρισμούς του στον πόλεμο στη Γάζα και την πρωτοφανή αύξηση των επιθέσεων εποίκων εναντίον Παλαιστινίων στη Δυτική Όχθη, αναφέρει σε ανάλυσή του ο Guardian.
Συνεχίζονται οι προσπάθειες εποικισμού
Εν μέσω σχεδόν μηνιαίων ανακοινώσεων κυρώσεων από τις ΗΠΑ και τις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες για τη βία των εποίκων, οι οποίες έχουν επεκτείνει σταδιακά το πεδίο εφαρμογής τους, το βρετανικό μέσο αναφέρει πως εξετάζονται ακόμη περισσότεροι πιθανοί στόχοι στα παλαιστινιακά εδάφη για εποικισμό.
Οι κυρώσεις μέχρι στιγμής έχουν στοχεύσει άτομα και εξτρεμιστικές οργανώσεις, και πιο πρόσφατα έναν αμφιλεγόμενο φίλο και σύμβουλο του Itamar Ben Gvir, του ακροδεξιού υπουργού εθνικής ασφάλειας.
Καθώς οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν ότι καθυστερούν ένα φορτίο βαρέων πυρομαχικών προς το Ισραήλ λόγω της επιμονής του Μπενιαμίν Νετανιάχου να προχωρήσει σε επίθεση στη νότια πόλη Ράφα της Γάζας, η Ιρλανδία και η Ισπανία δήλωσαν ότι δεσμεύονται για την επίσημη αναγνώριση της παλαιστινιακής κρατικής υπόστασης. Σε μια παράλληλη εξέλιξη, την Παρασκευή η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ ψήφισε υπέρ της διεύρυνσης των δικαιωμάτων του Ισραήλ στα Ηνωμένα Έθνη.
Η πίεση αυξάνεται επίσης στην Ευρώπη για την απαγόρευση του εμπορίου των ισραηλινών προϊόντων εποικισμού.
Ο Αλεξάντερ ντε Κρόο, πρωθυπουργός του Βελγίου - το οποίο προεδρεύει εκ περιτροπής στο Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης - δήλωσε ότι αναζητά ομοϊδεάτες συμμάχους για να πιέσει για την απαγόρευση του εμπορίου, υποστηρίζοντας ότι το Ισραήλ έχει ενδεχομένως παραβιάσει τις εγγυήσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα στη συμφωνία σύνδεσης ΕΕ-Ισραήλ.
Από την πλευρά της, η Τουρκία, η οποία έχει από καιρό περίπλοκη σχέση με το Ισραήλ, ανακοίνωσε τη δική της πλήρη απαγόρευση του εμπορίου με το Ισραήλ, αν και αυτή την εβδομάδα εμφανίστηκαν αναφορές για τρίμηνη αναστολή για τους Τούρκους εμπόρους, οι οποίες διαψεύστηκαν από την Άγκυρα.
Στη Νότια Αμερική, το Ισραήλ είδε επίσης μια σειρά από χώρες να διακόπτουν τους διπλωματικούς δεσμούς ή να υποβαθμίζουν τις επαφές τους, με την Κολομβία να γίνεται η δεύτερη χώρα της Νότιας Αμερικής μετά τη Βολιβία που διακόπτει τους δεσμούς.
Στο στόχαστρο του ΔΠΔ
Αλλού το Ισραήλ βρίσκεται υπό διερεύνηση από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο, το οποίο φέρεται να εξετάζει το ενδεχόμενο έκδοσης ενταλμάτων για ανώτερους Ισραηλινούς αξιωματούχους, και από το Διεθνές Δικαστήριο, το ανώτατο δικαστήριο του ΟΗΕ, το οποίο διερευνά καταγγελία της Νότιας Αφρικής κατά του Ισραήλ για γενοκτονία και υποκίνηση σε γενοκτονία.
Ένα «διπλωματικό τσουνάμι» κατά του Ισραήλ -μια προειδοποίηση που επινόησε για πρώτη φορά ο πρώην πρωθυπουργός Εχούντ Μπαράκ, όταν υπηρετούσε ως υπουργός Άμυνας υπό τον Νετανιάχου- έχει απειληθεί πολύ, αλλά μέχρι τώρα δεν έχει ποτέ εφαρμοστεί ουσιαστικά.
Παρά τις εκτεταμένες εκφράσεις διεθνούς υποστήριξης προς το Ισραήλ μετά την επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου, η διεξαγωγή του πολέμου στη Γάζα, σε συνδυασμό με την απότομη αύξηση της βίας υπέρ των εποίκων στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, ενέτεινε ραγδαία την απογοήτευση από καιρό για την άρνηση του Νετανιάχου να σκεφτεί οποιαδήποτε πρόοδο προς την παλαιστινιακή κρατική οντότητα.
Η κυβέρνησή του συνέχισε να προχωρά παρά τις ρητές προειδοποιήσεις, μεταξύ άλλων τον Μάρτιο από τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν, ότι η χώρα κινδυνεύει με περαιτέρω παγκόσμια απομόνωση αν επιτεθεί στην παλαιστινιακή πόλη Ράφα στη Λωρίδα της Γάζας.
Και ενώ ανώτεροι Ισραηλινοί αξιωματούχοι έχουν προσπαθήσει να είναι αισιόδοξοι μπροστά στη διεθνή πίεση, λέγοντας ότι θα πολεμήσουν μόνοι τους, πολλές από τις κινήσεις έχουν πραγματικές συνέπειες για μια χώρα που αντιμετωπίζει οικονομικά προβλήματα λόγω του πολέμου.
«Αυτό που συνέβη τους τελευταίους μήνες είναι μια συσσώρευση πολλών πραγμάτων που ήταν στα σκαριά εδώ και χρόνια», λέει ο Yossi Mekelberg από το Thinktank του Chatham House. «Οι ειδικοί προειδοποιούσαν εδώ και χρόνια για τον κίνδυνο κατάρρευσης και ότι η κατάσταση (μεταξύ Ισραήλ και Παλαιστινίων) δεν ήταν βιώσιμη. Αυτό δεν σημαίνει ότι δικαιολογείται οτιδήποτε συνέβη στις 7 Οκτωβρίου ... αλλά ίσως η υποστήριξη του Ισραήλ με άπειρες ποσότητες όπλων να μην είναι καλή ιδέα όταν αυτά πέφτουν πάνω σε αμάχους».
Ενώ ο Mekelberg βλέπει την τουρκική κίνηση στο πλαίσιο της εύθραυστης σχέσης Νετανιάχου και Ερντογάν, που ανάγεται σε μια φονική ισραηλινή επίθεση σε τουρκικό στολίσκο βοήθειας προς τη Γάζα το 2010, η πρόσφατη σκλήρυνση των θέσεων στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ είναι «πραγματικά πρωτοφανής», λέει.
Όπως και άλλοι, ο Mekelberg βλέπει μια σύμπτωση γεγονότων στο Ισραήλ, γύρω από τον συνασπισμό δεξιάς-ακροδεξιάς του Νετανιάχου, που προκαλεί τις κυβερνήσεις να δράσουν επιτέλους για τις ανησυχίες που υπήρχαν από καιρό. «Η βία των εποίκων δεν είναι καινούργια, αλλά όταν φέρνεις εκπροσώπους αυτών των εποίκων, και έναν από αυτούς που έχει καταδικαστεί [τον Μπεν Γκβίρ], ως μέρος της κυβέρνησης, τότε το επιχείρημα ότι κατά κάποιο τρόπο η βία των εποίκων υπάρχει στο περιθώριο δεν ισχύει πλέον».
Η Dahlia Scheindlin, σε μια στήλη της Haaretz αυτή την εβδομάδα, δήλωσε ότι ενώ οι προηγούμενες κινήσεις κυρώσεων κατά του Ισραήλ ήταν κάτι περισσότερο από «κακές δονήσεις», αυτό άλλαξε με την τουρκική απειλή απαγόρευσης του εμπορίου και την κίνηση των ΗΠΑ να καθυστερήσουν την παράδοση βαρέων πυρομαχικών.
Ο Scheindlin πιστεύει επίσης ότι η διεθνής απογοήτευση έχει συσσωρευτεί εδώ και καιρό. «Όλα αυτά ετοιμάζονται εδώ και χρόνια. Το Ισραήλ συμπεριφερόταν με αυτοκαταστροφικό τρόπο σαν ταύρος σε υαλοπωλείο», δήλωσε στον Guardian.
«Όπως είναι τόσο συνηθισμένο με τις αλλαγές παραδείγματος, το Ισραήλ δεν έβλεπε όλα τα πράγματα που συνέβαιναν κάτω από την επιφάνεια. Πρέπει να πούμε, ωστόσο, ότι ο ίδιος ο Νετανιάχου άρχισε να διαφοροποιεί το χαρτοφυλάκιο των διεθνών συμμάχων του προς τον λιγότερο δημοκρατικό κόσμο - προς το φλερτ με τον Πούτιν στη Ρωσία και τον Μόντι στην Ινδία - σε αυτό που πίστευε ότι θα ήταν [μια] ασφαλιστική πολιτική».
Οι κυβερνητικοί δικηγόροι σε πολλές πρωτεύουσες εξετάζουν ήδη αν θα πρέπει να υπάρξει νέος γύρος κυρώσεων και εναντίον ποιου και τι, εν μέσω ερωτημάτων για το αν οι βασικοί θεσμοί στην οικοδόμηση οικισμών, όπως το ισραηλινό περιφερειακό συμβούλιο στα κατεχόμενα εδάφη και το τμήμα οικισμών της Παγκόσμιας Σιωνιστικής Οργάνωσης, θα πρέπει να βρίσκονται στο στόχαστρο αυτών που σχεδιάζουν τις κυρώσεις.
«Αφορά τη βία, την ατιμωρησία και τους οικισμούς και την απομόνωση της οικιστικής δραστηριότητας από τον κόσμο, όχι την απομόνωση του Ισραήλ», δήλωσε κάποιος που γνωρίζει την κατεύθυνση των συζητήσεων.
Ο Φάμελλος πρόεδρος, τα προβλήματα άλυτα – Η συμμετοχή, ο ισχυρός παράγοντας Πολάκης και τα σενάρια για Νέα Αριστερά
Στο «χαρτί» της οικονομίας επενδύει η κυβέρνηση - Ποια σήματα θα εκπέμψει ο Μητσοτάκης στο υπουργικό συμβούλιο
ΜΜΜ: Ερχονται ανέπαφες πληρωμές και «έξυπνες» στάσεις, αλλά τα ανεκτέλεστα δρομολόγια αποθαρρύνουν τους επιβάτες
Διεθνολόγος για πόλεμο στην Ουκρανία: «Τρομακτική η επιτάχυνση των εξελίξεων - Μεγάλοι κίνδυνοι»
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr