Ένα ασθενοφόρο για την Παλαιστίνη: Στον πιο θανατηφόρο πόλεμο του 21ου αιώνα ο αποκλεισμός στραγγαλίζει τον πληθυσμό
Ο πόλεμος στη Γάζα δεν είναι ο μόνος που μαίνεται αυτή τη στιγμή στη γη, ωστόσο, χαρακτηρίζεται από μία πρωτοφανή απαξίωση της ανθρώπινης ζωής και ανισορροπία δυνάμεων μεταξύ των αντιμαχόμενων πλευρών🕛 χρόνος ανάγνωσης: 9 λεπτά ┋ 🗣️ Ανοικτό για σχολιασμό
«Κοιμούνται και δεν ξέρουν αν θα ξυπνήσουν. Φεύγει ο άλλος να ψωνίσει και δεν ξέρει αν θα γυρίσει. Η κατάσταση είναι δραματική. Βλέπουν πτώματα παντού. Δεν υπάρχει ελπίδα. Οι άνθρωποι ξέρουν ότι ανά πάσα στιγμή μπορεί να πεθάνουν», σημειώνει, μιλώντας στο ethnos.gr ο Μοχάμεντ ελ Μπάττα, Παλαιστίνιος πρόσφυγας, του οποίου τα αδέλφια βρίσκονται εγκλωβισμένα στη Γάζα.
Διακόσιες είκοσι μία ημέρες ανελέητων βομβαρδισμών από τις ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις με περισσότερους από 75.000 τόνους εκρηκτικών έχουν σκοτώσει περισσότερους από 35.000 Παλαιστίνιους. Μάλιστα, οι σοροί άλλων 10.000 πιστεύεται ότι κείτονται άταφοι στα χαλάσματα. Στους άλλοτε γεμάτους ζωή δρόμους της Κεντρικής και Βόρειας Γάζας βλέπει πλέον κανείς μόνο συντρίμμια, σκόνη και ισοπεδωμένα κτίρια. H Ράφα πριν βομβαρδιστεί κι αυτή έχει μετατραπεί σε μια απέραντη προφυγούπολη.
«Όλοι οι ελεύθεροι χώροι, πλατείες, πεζοδρόμια ήταν καλυμμένες με σκηνές και από προσωρινά καταλύματα. Η πόλη από 250.000 κατοίκους που είχε υπολογιζόταν ότι είχε σχεδόν 1,5 εκατ. κατοίκους. Δεν υπήρχε χώρος. Για μία διαδρομή που κανονικά θα κάναμε σε 5 λεπτά κάναμε τουλάχιστον 1 ώρα», περιγράφει ο Βασίλης Στραβαρίδης, επικεφαλής, επείγουσας παρέμβασης των Γιατρών Χωρίς Σύνορα, ο οποίος πριν από δύο μήνες βρέθηκε στον παλαιστινιακό θύλακα.
«Μιλώντας με τους συναδέλφους μας, οι οποίοι οι περισσότεροι ζουν στην Κεντρική και στη Βόρεια Γάζα, στις οποίες δεν είχαμε πρόσβαση και βλέποντας φωτογραφίες και βίντεο που τους έχουν στείλει είναι ισοπεδωμένες εντελώς. Δηλαδή, ολόκληρα οικοδομικά τετράγωνα είναι πλέον μόνο συντρίμμια. Έχω στο νου μου μία συγκεκριμένη συνάδελφο, που μου λέει “να σου δείξω το σπίτι μου” και πραγματικά ήταν όλο συντρίμμια, με έπιπλα να κρέμονται από πάνω», συμπληρώνει.
«Ανθρωπογενής λιμοκτονία»
Το Ισραήλ στο πλαίσιο της πολιορκίας που εξαπολύει κατά του παλαιστινιακά θύλακα έχει αποκλείσει όλα τα χερσαία σύνορα, δημιουργώντας τις συνθήκες για αυτό που πολλές ΜΚΟ αποκαλούν «ανθρωπογενής λιμοκτονία». Είναι χαρακτηριστικό ότι πριν από την έναρξη του πολέμου έμπαιναν καθημερινά στη Γάζα 500 φορτηγά με προϊόντα. Από τις 10 Οκτωβρίου έμπαιναν κατά μέσο όρο 100 φορτηγά την ημέρα. Τον Μάρτιο κι ενώ το IPCC είχε προειδοποιήσει ότι επίκειται λιμός αυξήθηκαν σε 150. Από την Τρίτη που είναι σε εξέλιξη η επίθεση στη Ράφα, σύμφωνα με τον ΟΗΕ, δεν έχει μπει κανένα φορτηγό, στραγγαλίζοντας περαιτέρω τον ήδη εξαθλιωμένο πληθυσμό.
«Όταν καταφέρνω και μιλάω μέσω κινητού και βλέπω εικόνα με τρομάζει γιατί δεν αναγνωρίζω τους ανθρώπους που ξέρω. Έχουν χάσει κιλά, όλοι τους. Τα πρόσωπα τους έχουν κάτι παθολογικό. Δεν ξέρω τι ακριβώς είναι. Αλλά πραγματικά βλέπω διαφορετικές φάτσες με όσους έχω καταφέρει να μιλήσω», σχολιάζει ο Μοχάμεντ Ελ Μπάττα.
Από τον Ιανουάριο μέχρι και τον Μάρτιο του 2024 οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα εντόπισαν 216 παιδιά κάτω των 5 ετών και 25 έγκυες και λεχώνες που επιδείκνυαν σημάδια μέτριου ή σοβαρού υποσιτισμού. Ο Βασίλης Στραβαρίδης εξηγεί πως δεν επαρκεί να υπάρχει σε πρόσβαση σε κάποια γεύματα. «Έχει σημασία και τι διατροφική αξία έχουν. Πόσο συστηματικά έχει κανείς να φάει, αλλά και το τι μπορεί να φάει».
Χωρίς ανθρωπιστική βοήθεια η Βόρεια Γάζα από την αρχή του πολέμου
Ο ίδιος τονίζει ότι υπάρχει μεγαλύτερη ανησυχία για λιμό στην Κεντρική και τη Βόρεια Γάζα όπου παραμένουν περίπου 800.000 άνθρωποι και δεν έχει φτάσει ανθρωπιστική βοήθεια από όταν ξεκίνησε ο πόλεμος. «Γνωρίζουμε σίγουρα ότι είναι πάρα πολύ δύσκολες οι συνθήκες, γιατί δεν υπάρχουν μαγαζιά στις περιοχές αυτές και κάποια αποθέματα που μπορεί να υπήρχαν έχουν τελειώσει από τον 2ο μήνα».
Στις υπαίθριες αγορές της Ράφας και στα κάθε λογής αυτοσχέδια μαγαζιά που έχουν στηθεί μέχρι πρότινος μπορούσε κανείς να βρει ορισμένα είδη πρώτης ανάγκης, ωστόσο οι τιμές τους έχουν εκτοξευτεί, καθώς ο πόλεμος έχει εκθρέψει φαινόμενα αισχροκέρδειας σε όλο το μήκος της εφοδιαστικής αλυσίδας. «Οι τιμές ήταν τρομακτικές και άλλαζαν μέρα με τη μέρα.Είναι συνθήκες πολέμου και ο καθένας θα δει πώς θα φροντίσει την οικογένεια του. Το κοτόπουλο από ό,τι λέγανε πριν τον πόλεμο κόστιζε πριν από τον πόλεμο 1,5 - 2,00 ευρώ σήμερα έχει ξεπεράσει τα 10 ευρώ το κιλό. Τα αυγά δεν υπάρχουν ή είναι πολύ λίγα. Αλλά και όταν τα έβρισκες, τα έβρισκες σε τιμές πάνω από 1 ευρώ. Η βενζίνη απλησίαστη. Το πετρέλαιο πάνω από 15-20 δολάρια το λίτρο», επισημαίνει ο Γιάννης Στραβαρίδης.
Και συμπληρώνει «λόγω της ανέχειας και της απόγνωσης πολλές οι φορές ο κόσμος ορμάει σε όποιο φορτηγό και να περάσει με κίνδυνο της ζωής του για να αρπάξει οτιδήποτε μπορεί, που πολλές φορές είναι και εντελώς άχρηστα πράγματα και για τους ίδιους. Μπορεί να πάρουν κάποιο ιατροφαρμακευτικό υλικό που μπορεί να ελπίζουν ότι αν το πουλήσουν θα έχει κάποια αξία».
Ασφυξία στα νοσοκομεία
Ασφυκτικές όμως είναι και οι συνθήκες στο σύστημα υγείας. Αυτή τη στιγμή λειτουργούν μερικώς μόλις τα 10 από τα 36 νοσοκομεία και τα 20 από τα 80 κέντρα υγείας της Γάζας.«Υπάρχουν νοσοκομεία που έχουν χιλιάδες ανθρώπους μέσα. Μπαίνεις και όλη η αυλή είναι γεμάτη αυτοσχέδιες κατασκευές. Είναι πολύ δύσκολο ακόμα και να περπατήσεις στους διαδρόμους ή γύρω γύρω από το νοσοκομείο», περιγράφει ο επικεφαλής Επείγουσας Παρέμβασης των Γιατρών Χωρίς Σύνορα.
Το βάρος έχει ριχτεί στη φροντίδα τραυματιών από τους βομβαρδισμούς σε βάρος της περίθαλψης ασθενών με χρόνιες παθήσεις. Ορισμένοι από αυτούς είναι δεδομένο ότι έχουν ήδη πεθάνει επειδή δεν κατάφεραν να βρουν την αγωγή τους. Γιατροί που επισκέφτηκαν τον παλαιστινιακό θύλακα ανέφεραν πως οι ασθενείς συχνά έφεραν τραύματα από εκρήξεις, όπως εξηγεί ο Βασίλης Στραβαρίδης «ήταν συνέπεια ενός πολύ κοντινού χτυπήματος, που είχε πολύ υψηλές θερμοκρασίες ή ακόμα και από θραύσματα που μπορεί να τους χτυπούσαν».
Οι γυναίκες εγκαταλείπουν το νοσοκομείο λίγες ώρες μετά τη γέννα
Περίπου 20.000 μωρά ήρθαν στον κόσμο υπό τους ήχους του πολέμου. Οι έγκυες καθ' όλη τη διάρκεια της κύησης μπορεί να δουν μία ή δύο φορές γιατρό, ενώ λίγες ώρες μετά τον τοκετό τους ζητείται να μαζέψουν τα πράγματά τους και να φύγουν από το νοσοκομείο, προκειμένου να αδειάσει κρεβάτι για την επόμενη γέννα. «Σε ένα από τα νοσοκομεία που υποστηρίζουμε ο αριθμός των γυναικών που γεννούσε πριν από τον πόλεμο, ήταν περίπου 10 με 15 την ημέρα, λόγω της αύξησης του πληθυσμού έφτασε να είναι μέχρι και 80- 90 οικογένειες την ημέρα. Ήταν αδύνατο για το νοσοκομείο να κρατήσει τις γυναίκες λίγο παραπάνω από μία δύο ώρες. Αυτό που κάναμε ήταν να κατασκευάσουμε στην αυλή του νοσοκομείου μια πτέρυγα και φροντίζουμε όλες οι γυναίκες να μένουν τουλάχιστον 12 ώρες και όσες έχουν κάνει καισαρική ή έχουν κάποιες επιπλοκές τουλάχιστον 24 ώρες, ώστε να αποφύγουμε τα χειρότερα», σημειώνει ο Βασίλης Στραβαρίδης.
Ο πιο θανατηφόρος πόλεμος στον 21ο αιώνα
Ο πόλεμος στη Γάζα δεν είναι ο μόνος που μαίνεται αυτή τη στιγμή στη γη, ωστόσο, χαρακτηρίζεται από μία πρωτοφανή απαξίωση της ανθρώπινης ζωής και ανισορροπία δυνάμεων μεταξύ των αντιμαχόμενων πλευρών. Με 250 Παλαιστίνιους να σκοτώνονται την ημέρα από ισραηλινά πυρά η Oxfam τον ανακήρυξε τον πιο θανατηφόρο πόλεμο στον 21ο αιώνα. Την ίδια ώρα, η σιωπή των πολιτικών ηγεσιών είναι εκκωφαντική. Ρωτάω τον Μοχάμεντ ελ Μπάττα τι θα συμβούλευε τους πολίτες ξένων χωρών να κάνουν προκειμένου να σταθούν αλληλέγγυοι με τους Παλαιστίνιους, εάν το επιθυμούν. «Να συνεχίσουν να ενοχλούν αυτούς που τους εκπροσωπούν. Να τους ανοίξουν τα μάτια και να λένε ότι συμβαίνει αυτό στα αλήθεια. Να σταματήσουν οι κυβερνήσεις να στηρίξουν το τρομοκρατικό κράτος του Ισραήλ», απαντάει.
Ένα ασθενοφόρο για την Παλαιστίνη
Στην ταινία Zone of Interst του Jonathan Glazer η μητέρα της συζύγου του Rudolf Hoss, αφού βλέπει από το παράθυρο τις φλόγες που βγαίνουν από κρεματόριο μαζεύει τις βαλίτσες της και φύγει άρον άρον από το σπίτι της κόρης της. Της είναι δύσκολο να βλέπει από το παράθυρο κι έτσι αποφασίζει να απομακρυνθεί. Οι χιλιάδες διαδηλωτές από το Μάλμε έως το Κολούμπια δεν είναι διατεθειμένοι να«κοιτάξουν αλλού» και ζητούν να τερματιστεί εδώ και τώρα αυτός ο πόλεμος. Στην Αθήνα κάθε Σάββατο δεκάδες άνθρωποι διαδηλώνουν στην Πλατεία Συντάγματος σε αλληλεγγύη στον παλαιστινιακό λαό. Η συμμετοχή είναι μικρότερη συγκριτικά με τις κινητοποιήσεις, που βλέπουμε στις ΗΠΑ και υπόλοιπη Ευρώπη, αλλά βρίσκονται κάθε εβδομάδα εκεί.
Ταυτόχρονα η συλλογικότητα «Αλληλεγγύη για Όλους» από κοινού με την Παλαιστινιακή Παροικία Ελλάδος έχουν ξεκινήσει μία καμπάνια για τη δωρεά ενός ασθενοφόρου στην Παλαιστίνη. «Η πρωτοβουλία μας δένεται με όλο αυτόν τον κόσμο που αντιδρά στην επιθετικότητα του Ισραήλ και θέτει το αίτημα να υπάρξει μια οριστική λύση για το παλαιστινιακό με την ίδρυση του παλαιστινιακού κράτους», επισημαίνει ο Μιχάλης Υδραίος, συντονιστής της καμπάνιας και εξηγεί πως το ασθενοφόρο «θα αγοραστεί στη Μέση Ανατολή και από εκεί θα μεταφερθεί στη Λωρίδα της Γάζας. Αυτό βέβαια θα γίνει εφόσον σταματήσουν οι εχθροπραξίες. Έχουμε καλύψει περίπου το 60% και ελπίζουμε ότι θα καλυφθεί όλο».
Σοκαριστικό βίντεο από το Ηράκλειο: Ο οδηγός γκαζώνει και σκοτώνει την 36χρονη με ασύλληπτη ταχύτητα – Ομολόγησε ότι έστησε καρτέρι θανάτου
Τάσεις MRB: Η διαφορά ΝΔ με ΠΑΣΟΚ – Κυριαρχούν ο φόβος, οργή και απαισιοδοξία – Τι πιστεύουν για την επανεκλογή Τραμπ
Πώς έφτασαν στα ίχνη του 29χρονου εκτελεστή του Κιρίλοφ - Το αυτοκίνητο που νοίκιασε
Παντρεύτηκε για δεύτερη φορά η Αντριάνα Λίμα - Το προφίλ του συζύγου της
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr