Γιατί η πλουσιότερη γυναίκα της Αυστραλίας ζητά να αποσυρθεί πορτρέτο της από γκαλερί;
Τα αυστραλιανά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι η Rinehart προσέγγισε τον διευθυντή και τον πρόεδρο της NGA για να ζητήσει την αφαίρεση του πίνακα.🕛 χρόνος ανάγνωσης: 3 λεπτά ┋ 🗣️ Ανοικτό για σχολιασμό
Η τέχνη είναι υποκειμενική. Και ενώ πολλοί καλλιτέχνες λατρεύουν να μοιράζονται τα έργα τους με τον κόσμο, κανείς δεν εγγυάται ότι το κοινό θα τα καταλάβει πόσο μάλλον ότι θα του αρέσουν.
Όπως έγινε με το έργο του καλλιτέχνη Vincent Namatjira, ο οποίος περιλαμβάνει το πορτρέτο του πλουσιότερου ανθρώπου της Αυστραλίας, της μεγαλοεπιχειρηματία εξόρυξης Gina Rinehart.
Η Ράινχαρτ φέρεται να ζήτησε από την Εθνική Πινακοθήκη της Αυστραλίας (NGA) να αφαιρέσει το πορτρέτο της, ένα από τα 21 μεμονωμένα έργα που συνθέτουν ένα ενιαίο έργο στην έκθεση του Ναματζίρα «Australia in Colour», από την έκθεση.
Η έκθεση λειτουργεί στην γκαλερί στην πρωτεύουσα της Αυστραλίας, Καμπέρα, από τον Μάρτιο. Άλλα θέματα του έργου περιλαμβάνουν την αείμνηστη βασίλισσα Ελισάβετ Β', τον Αμερικανό μουσικό Τζίμι Χέντριξ, τον Αυστραλό ακτιβιστή για τα δικαιώματα των Αβοριγίνων Βίνσεντ Λινγκιάρι και τον πρώην πρωθυπουργό της Αυστραλίας Σκοτ Μόρισον.
Τα αυστραλιανά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι η Rinehart προσέγγισε τον διευθυντή και τον πρόεδρο της NGA για να ζητήσει την αφαίρεση του πίνακα.
Η NGA σε δήλωσή της στο CNN καλωσόρισε «τον διάλογο σχετικά με τη συλλογή και τις εκθέσεις μας». «Από το 1973, όταν η Εθνική Πινακοθήκη απέκτησε το έργο του Τζάκσον Πόλοκς Blue Poles, διεξάγεται μια δυναμική συζήτηση σχετικά με την καλλιτεχνική αξία των έργων της εθνικής συλλογής ή/και των έργων που εκτίθενται στην Πινακοθήκη», συνεχίζει η ανακοίνωση της NGA. «Παρουσιάζουμε έργα τέχνης στο αυστραλιανό κοινό για να εμπνεύσουμε τους ανθρώπους να εξερευνήσουν, να βιώσουν και να μάθουν για την τέχνη».
Ο Namatjira ανέφερε σε δήλωσή του ότι ζωγραφίζει «ανθρώπους που είναι πλούσιοι, ισχυροί ή σημαντικοί - ανθρώπους που έχουν επηρεάσει αυτή τη χώρα και εμένα προσωπικά, είτε άμεσα είτε έμμεσα, είτε για καλό είτε για κακό».
«Ζωγραφίζω τον κόσμο όπως τον βλέπω», είπε. «Οι άνθρωποι δεν είναι υποχρεωμένοι να συμπαθούν τους πίνακές μου, αλλά ελπίζω να αφιερώσουν χρόνο για να κοιτάξουν και να σκεφτούν: ''Γιατί αυτός ο Αβορίγινας ζωγράφισε αυτούς τους ισχυρούς ανθρώπους;". Τι προσπαθεί να πει;».
«Σε κάποιους μπορεί να μην αρέσει, άλλοι μπορεί να το βρίσκουν αστείο, αλλά ελπίζω οι άνθρωποι να κοιτάξουν κάτω από την επιφάνεια και να δουν και τη σοβαρή πλευρά», πρόσθεσε ο Namatjira.
Η Rinehart είναι εκτελεστική πρόεδρος της Hancock Prospecting, μιας ιδιωτικής εταιρείας εξόρυξης που ιδρύθηκε από τον πατέρα της, τον Lang Hancock.
Το CNN επικοινώνησε με την Hancock Prospecting για σχόλια, αλλά δεν έλαβε απάντηση.
Λογοκρίσια
Η καθαρή αξία της Ράινχαρτ εκτιμάται σε 30,2 δισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ, σύμφωνα με το Forbes. Παρέμεινε "ακλόνητη" στην κορυφή της λίστας του Forbes με τους 50 πλουσιότερους της Αυστραλίας για το 2024, ανέφερε το πρακτορείο τον Φεβρουάριο.
Η Εθνική Ένωση Εικαστικών Τεχνών της Αυστραλίας (NAVA) μίλησε για να υποστηρίξει τη Ναματζίρα, μετέδωσε το 9News, θυγατρικό του CNN.
«Ενώ η Ράινχαρτ έχει το δικαίωμα να εκφράζει τις απόψεις της για το έργο, δεν έχει την εξουσία να πιέσει την γκαλερί να αποσύρει τον πίνακα απλώς και μόνο επειδή δεν της αρέσει», δήλωσε η εκτελεστική διευθύντρια της NAVA Πενέλοπε Μπέντον, σύμφωνα με το 9News.
Η NAVA προσέφερε την «αμέριστη υποστήριξή» της στην Εθνική Πινακοθήκη της Αυστραλίας, ανέφερε το 9News, δηλώνοντας ότι ανησυχεί ότι η απαίτηση της Rinehart να αφαιρέσει το πορτρέτο «δημιουργεί ένα επικίνδυνο προηγούμενο για λογοκρισία και καταστολή της δημιουργικής έκφρασης».
Σκότωσαν τον πατέρα τους για 12.000 ευρώ - Πώς σκηνοθέτησαν το άγριο φονικό για να τη γλιτώσουν
Οι ομαδικοί τάφοι της Συρίας αποκαλύπτουν εγκλήματα χειρότερα των Ναζί - «Κόλαφος» Αμερικανός εισαγγελέας
Πρόστιμα συνολικού ύψους 5,5 εκατ. ευρώ σε οκτώ μεγάλες εταιρείες - Ποιες είναι
Ο γιος του Δημήτρη Ήμελλου δεν επιθυμεί πολύ κόσμο και κανάλια στην κηδεία του πατέρα του
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr