Παλαιστινιακό Κράτος: Αντιδρά ο Λευκός Οίκος στην ανακοίνωση Ισπανίας, Ιρλανδίας, Ισπανίας
Η αναγνώριση παλαιστινιακού κράτους πρέπει να γίνει μέσω διαπραγματεύσεων τονίζουν οι ΗΠΑ🕛 χρόνος ανάγνωσης: 5 λεπτά ┋ 🗣️ Ανοικτό για σχολιασμό
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν πιστεύει ότι η αναγνώριση παλαιστινιακού κράτους θα πρέπει να επιτευχθεί μέσω διαπραγματεύσεων και όχι με μονομερή αναγνώριση, ανακοίνωσε σήμερα (22/5) ο Λευκός Οίκος, αφού η Ιρλανδία, η Ισπανία και η Νορβηγία ανακοίνωσαν ότι θα αναγνωρίσουν παλαιστινιακό κράτος στα τέλη αυτού μήνα.
«Ο πρόεδρος είναι σθεναρός υποστηρικτής της λύσης δύο κρατών και ήταν σε όλη του τη σταδιοδρομία», δήλωσε ένας εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου. «Πιστεύει ότι ένα παλαιστινιακό κράτος θα πρέπει γίνει πραγματικότητα μέσω άμεσων διαπραγματεύσεων μεταξύ των μερών, όχι μέσω μονομερούς αναγνώρισης».
Παλαιστίνη: «Ισπανία, Νορβηγία και Ιρλανδία απέδειξαν δέσμευση στη λύση των δύο κρατών»
Το υπουργείο Εξωτερικών της Παλαιστίνης χαιρετίζει την απόφαση της Ισπανίας, της Νορβηγίας και της Ιρλανδίας να αναγνωρίσουν το παλαιστινιακό κράτος, με σχεδόν ταυτόχρονες ανακοινώσεις.
Ήδη το κράτος της Παλαιστίνης αναγνωρίζεται από την πλειοψηφία των κρατών-μελών του ΟΗΕ, με 143 από τα 193 έθνη να ψηφίζουν υπέρ της ένταξης της στον Οργανισμό και οι σημερινές εξελίξεις συμβάλλουν καθοριστικά στην επίτευξη του πολυπόθητου στόχου.
«Το υπουργείο Εξωτερικών και Αποδήμων χαιρετίζει τις αποφάσεις της Ισπανίας, της Νορβηγίας και της Ιρλανδίας να αναγνωρίσουν το κράτος της Παλαιστίνης» αναφέρει αρχικά η ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών και συνεχίζει: «Με αυτό το σημαντικό βήμα, η Ισπανία, η Νορβηγία και η Ιρλανδία απέδειξαν για άλλη μια φορά την ακλόνητη δέσμευσή τους στη λύση των δύο κρατών και στην απονομή της δικαιοσύνης που έχει καθυστερήσει εδώ και καιρό στον παλαιστινιακό λαό».
Και προσθέτει το υπουργείο Εξωτερικών: «Περαιτέρω, οι αναγνωρίσεις της Ισπανίας, της Νορβηγίας και της Ιρλανδίας, είναι σύμφωνες με το διεθνές δίκαιο και όλα τα σχετικά ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών, τα οποία με τη σειρά τους θα συμβάλουν θετικά σε όλες τις διεθνείς προσπάθειες για τον τερματισμό της ισραηλινής παράνομης κατοχής και την επίτευξη ειρήνης και σταθερότητας στην περιοχή».
Χαμάς: «Σημείο καμπής για το παλαιστινιακό ζήτημα»
Μετά την ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών ήρθε και η πρώτη αντίδραση από τη Χαμάς, η οποία ανέλαβε τον έλεγχο της Λωρίδας της Γάζας το 2007. Συγκεκριμένα σε δήλωσή του στο AFP, ο Bassem Naim, υψηλόβαθμο στέλεχος της Χαμάς, αναφέρει ότι η «γενναία αντίσταση» του παλαιστινιακού λαού βρίσκεται πίσω από την κίνηση αυτή προσθέτοντας πως: «Πιστεύουμε ότι αυτό θα είναι ένα σημείο καμπής στη διεθνή θέση για το παλαιστινιακό ζήτημα».
Στέρε: «Η λύση των δύο κρατών είναι προς το συμφέρον του Ισραήλ»
Τον... χορό άνοιξε ο πρωθυπουργός της Νορβηγίας, Γιόνας Γκαρ Στέρε, ο οποίος ανακοίνωσε ότι η Νορβηγία θα αναγνωρίσει την ύπαρξη παλαιστινιακού κράτους από τις 28 Μαΐου.
«Πρέπει να διατηρήσουμε ζωντανή τη μόνη εναλλακτική που προσφέρει μια πολιτική λύση για Ισραηλινούς και Παλαιστίνιους ομοίως: δύο κράτη που ζουν το ένα δίπλα στο άλλο με ειρήνη και ασφάλεια», σημείωσε ο Νορβηγός πρωθυπουργός.
Ο Στέρε καταδίκασε εκ νέου τη Χαμάς και διαβεβαίωσε ότι η αναγνώριση της Παλαιστίνης αποτελεί ένα μέσο υποστήριξης των μετριοπαθών δυνάμεων που χάνουν έδαφος σε αυτήν την παρατεταμένη και ωμή σύγκρουση. Επίσης τόνισε πως στέλνει ένα ισχυρό μήνυμα σε άλλες χώρες να ακολουθήσουν το παράδειγμα της Νορβηγίας.
Αυτό θα μπορούσε εντέλει να καταστήσει δυνατή την επανάληψη της διαδικασίας προς την επίτευξη μιας λύσης δύο κρατών και να της δώσει νέα ώθηση, πρόσθεσε ακόμη, σημειώνοντας ότι ο συνεχιζόμενος πόλεμος στη Γάζα κατέστησε απολύτως σαφές ότι η επίτευξη ειρήνης και σταθερότητας θα πρέπει να στηρίζεται στην επίλυση του παλαιστινιακού ζητήματος. Ο στόχος είναι να υπάρξει ένα παλαιστινιακό κράτος που θα έχει πολιτική συνοχή και θα απορρέει από την Παλαιστινιακή Αρχή, συνέχισε. Πιστεύουμε ότι η λύση των δύο κρατών είναι προς το συμφέρον του Ισραήλ, σημείωσε επίσης.
Το Δουβλίνο και η Μαδρίτη αναγνωρίζουν το παλαιστινιακό κράτος
Ακολούθησαν ο Ιρλανδός Πρωθυπουργός Σάιμον Χάρις και ο Ισπανός Πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ. Ο Σάντσεθ ανακοίνωσε ότι και η Ισπανία θα αναγνωρίσει την ύπαρξη παλαιστινιακού κράτους από την Τρίτη 28 Μαΐου,
Από την πλευρά του ο Χάρις δήλωσε ότι λειτουργούν συντονισμένα κι ότι είναι «πεπεισμένος ότι και άλλες χώρες θα μας ακολουθήσουν και θα κάνουν αυτό το σημαντικό βήμα τις επόμενες εβδομάδες».
«Τώρα κάθε ένας από εμάς θα λάβει όποια μέτρα είναι απαραίτητα σε εθνικό επίπεδο για να τεθεί σε ισχύ η απόφαση αυτή»,τονισε ο Ιρλανδός πρωθυπουργός.
Σήμερα το κράτος της Παλαιστίνης αναγνωρίζεται μόνο από 8 κράτη μέλη της ΕΕ : τη Βουλγαρία, την Πολωνία, την Τσεχική Δημοκρατία, τη Ρουμανία, τη Σλοβακία, την Ουγγαρία, την Κύπρο και τη Σουηδία. Η αναγνώριση τους πιστεύεται ότι θα αναζωογονήσει τη λύση των δύο κρατών, δημιουργώντας σταθερότητα στην περιοχή.
Το Ισραήλ δεν θα μείνει σιωπηλό
Το υπουργείο Εξωτερικών του Ισραήλ, αντιδρώντας ανακάλεσε για«για διαβουλεύσεις» τους πρεσβευτές του στην Ιρλανδία και τη Νορβηγία. «Σήμερα στέλνω ένα ξεκάθαρο μήνυμα στην Ιρλανδία και τη Νορβηγία: το Ισραήλ δεν θα μείνει σιωπηλό αναφορικά με το θέμα», τόνισε ο Ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών Ίσραελ Κατζ.
Η Συρία μετά την «επανάσταση της»: Αλ Τζολάνι, ο νέος ηγέτης με τουρκικό… κοστούμι
Η συγκινητική ανάρτηση της μητέρας του 9χρονου που σκοτώθηκε στην επίθεση στο Μαγδεμβούργο: «Γιατί εσύ;»
Σε διαθεσιμότητα και ο δεύτερος αστυνομικός της Βουλής που συνελήφθη για ενδοοικογενειακή βία: Αλληλομηνύθηκε με τη σύζυγό του
Γιαγκίνηδες: Οταν η ερωτική κάψα συναντά τη φλόγα της ρεμπέτικης ψυχής
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr