Ανάλυση AP για Νετανιάχου: Μήπως το παρακάνει με τη χρήση του όρου «αντισημιτισμός;» - Κριτική σε βάρος του πρωθυπουργού του Ισραήλ
Οι επικριτές του λένε ότι κάνει υπερβολική χρήση του χαρακτηρισμού για να προωθήσει την πολιτική του ατζέντα και ότι με αυτόν τον τρόπο κινδυνεύει να αποδυναμωθεί το νόημα του όρου🕛 χρόνος ανάγνωσης: 8 λεπτά ┋ 🗣️ Ανοικτό για σχολιασμό
Αφού ο ανώτατος εισαγγελέας του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου ζήτησε εντάλματα σύλληψης για τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου, τον υπουργό Άμυνας του και κορυφαίους αξιωματούχους της Χαμάς, ο Ισραηλινός ηγέτης τον κατηγόρησε ότι είναι ένας από τους «μεγάλους αντισημίτες της σύγχρονης εποχής».
Καθώς οι διαμαρτυρίες αναστάτωναν τις πανεπιστημιουπόλεις σε όλες τις Ηνωμένες Πολιτείες για τον πόλεμο στη Γάζα, ο Νετανιάχου δήλωσε ότι πλημμύριζαν από «αντισημιτικούς όχλους», αναφέρει ανάλυση του Associated Press.
«Δεν είναι κάθε κριτική κατά του Ισραήλ αντισημιτική»
Αυτές είναι μόνο δύο από τις πολλές περιπτώσεις κατά τη διάρκεια του πολέμου στις οποίες ο Νετανιάχου κατηγόρησε τους επικριτές του Ισραήλ ή των πολιτικών του για αντισημιτισμό, χρησιμοποιώντας φλογερή ρητορική για να τους συγκρίνει με τους χειρότερους διώκτες του εβραϊκού λαού. Αλλά οι επικριτές του λένε ότι κάνει υπερβολική χρήση του χαρακτηρισμού για να προωθήσει την πολιτική του ατζέντα και να προσπαθήσει να καταπνίξει ακόμη και τη νόμιμη κριτική, και ότι με αυτόν τον τρόπο κινδυνεύει να αποδυναμωθεί το νόημα του όρου σε μια εποχή που ο αντισημιτισμός αυξάνεται παγκοσμίως, συνεχίζει το πρακτορείο.
«Δεν είναι κάθε κριτική κατά του Ισραήλ αντισημιτική», δήλωσε ο Tom Segev, Ισραηλινός ιστορικός. «Τη στιγμή που λέτε ότι πρόκειται για αντισημιτικό μίσος ... αφαιρείτε κάθε νομιμότητα από την κριτική και προσπαθείτε να συντρίψετε τη συζήτηση».
Σύμφωνα με τους ερευνητές, τα αντισημιτικά περιστατικά αυξήθηκαν κατά πολύ μετά την επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου. Και πολλοί Εβραίοι στη Βόρεια Αμερική και την Ευρώπη έχουν δηλώσει ότι αισθάνονται ανασφαλείς, επικαλούμενοι απειλές κατά εβραϊκών σχολείων και συναγωγών και τις διαδηλώσεις υπέρ των Παλαιστινίων στις πανεπιστημιουπόλεις των ΗΠΑ, αν και οι διοργανωτές αρνούνται ότι ο αντισημιτισμός οδηγεί τις διαδηλώσεις.
Ο πόλεμος αναζωπύρωσε τη μακρά συζήτηση σχετικά με τον ορισμό του αντισημιτισμού και το κατά πόσον οποιαδήποτε κριτική στο Ισραήλ - από τη δολοφονία χιλιάδων Παλαιστινίων παιδιών από τον στρατό του μέχρι την αμφισβήτηση του ίδιου του δικαιώματος ύπαρξης του Ισραήλ - ισοδυναμεί με αντιεβραϊκή ρητορική μίσους.
Ο Νετανιάχου, γιος ενός μελετητή των μεσαιωνικών εβραϊκών διωγμών, χρησιμοποιεί εδώ και καιρό τα δεινά του εβραϊκού λαού για να χρωματίσει την πολιτική του ρητορική. Και σίγουρα δεν είναι ο πρώτος παγκόσμιος ηγέτης που κατηγορείται ότι χρησιμοποιεί το εθνικό τραύμα για να προωθήσει πολιτικούς στόχους, παρατηρεί το AP.
Οι υποστηρικτές του Νετανιάχου λένε ότι ανησυχεί ειλικρινά για την ασφάλεια των Εβραίων σε όλο τον κόσμο.
Αλλά οι κατηγορίες του για αντισημιτισμό έρχονται καθώς έχει επανειλημμένα αποφύγει την απόδοση ευθυνών επειδή δεν απέτρεψε την επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου. Η Χαμάς σκότωσε περίπου 1.200 ανθρώπους και πήρε 250 ομήρους, γεγονός για το οποίο πολλοί στο αμυντικό κατεστημένο του Ισραήλ αναγνωρίζουν ότι φέρουν την ευθύνη.
Ο Νετανιάχου συνέχισε να αντιμετωπίζει επικρίσεις στο εσωτερικό και στο εξωτερικό καθ' όλη τη διάρκεια του πολέμου, ο οποίος έχει σκοτώσει 35.000 Παλαιστίνιους, σύμφωνα με το Υπουργείο Υγείας της Γάζας, το οποίο δεν κάνει διάκριση μεταξύ μαχητών και μη μαχητών. Οι μάχες έχουν προκαλέσει ανθρωπιστική καταστροφή και ο εισαγγελέας του ΔΠΔ Καρίμ Χαν έχει κατηγορήσει τον Νετανιάχου και τον υπουργό Άμυνας του ότι χρησιμοποιούν την πείνα ως «μέθοδο πολέμου», μεταξύ άλλων εγκλημάτων.
Ο Segev,, αναγνώρισε ότι υπάρχει αύξηση του «μίσους» προς το Ισραήλ και, μιλώντας από τη Βιέννη, είπε ότι δεν ήταν σίγουρος αν το να μιλάει εβραϊκά δημόσια είναι ασφαλές. Αλλά είπε ότι ο Νετανιάχου χρησιμοποιεί εδώ και καιρό τις εβραϊκές κρίσεις προς πολιτικό του όφελος, συμπεριλαμβανομένης της επίκλησης του βαθύτερου τραύματος του εβραϊκού λαού, του Ολοκαυτώματος, για να προωθήσει τους στόχους του.
Στο αποκορύφωμα των διαμαρτυριών στην πανεπιστημιούπολη, ο Νετανιάχου κυκλοφόρησε μια βιντεοσκοπημένη δήλωση με την οποία καταδίκασε τον «ασυνείδητο» αντισημιτισμό των φοιτητών και συνέκρινε τους καταυλισμούς που ξεφυτρώνουν σαν μανιτάρια στα πανεπιστήμια με τη ναζιστική Γερμανία της δεκαετίας του 1930. «Αυτό που συμβαίνει στις πανεπιστημιουπόλεις της Αμερικής είναι φρικτό», είπε.
Απαντώντας στον Χαν που ζήτησε τα εντάλματα σύλληψης, είπε ότι ο εισαγγελέας του ΔΠΔ» ρίχνει ανάλγητα βενζίνη στις φωτιές του αντισημιτισμού που μαίνονται σε όλο τον κόσμο», συγκρίνοντάς τον με τους Γερμανούς δικαστές που ενέκριναν τους φυλετικούς νόμους των Ναζί κατά των Εβραίων.
Τα σχόλια αυτά προκάλεσαν την επίπληξη του επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Ζόζεπ Μπορέλ. «Ο εισαγγελέας του δικαστηρίου εκφοβίστηκε έντονα και κατηγορήθηκε για αντισημιτισμό - όπως πάντα όταν κάποιος, οποιοσδήποτε κάνει κάτι που δεν αρέσει στην κυβέρνηση Νετανιάχου», δήλωσε ο Μπορέλ. «Η λέξη αντισημιτισμός, είναι πολύ βαριά. Είναι πάρα πολύ σημαντική».
Ο Νετανιάχου είχε κάνει στο παρελθόν επανειλημμένους υπαινιγμούς για το Ολοκαύτωμα, ενώ προσπαθούσε να κινητοποιήσει τον κόσμο κατά του πυρηνικού προγράμματος του Ιράν.
Οι ισραηλινοί ηγέτες και τα μέσα ενημέρωσης της χώρας έκαναν επίσης τέτοιες συγκρίσεις για τις 7 Οκτωβρίου, περιγράφοντας τους δράστες της Χαμάς ως ναζί, συγκρίνοντας το ξέσπασμά τους με την ιστορική βία που ασκήθηκε στους Εβραίους της Ανατολικής Ευρώπης και αναφερόμενοι στις εικόνες των καμένων σωμάτων των Εβραίων θυμάτων ως Shoah - η εβραϊκή λέξη για το Ολοκαύτωμα.
Οι Ισραηλινοί έχουν συγκλονιστεί από την παγκόσμια αύξηση του αντισημιτισμού και πολλοί θεωρούν ότι η διόγκωση της κριτικής κατά του Ισραήλ αποτελεί μέρος της αύξησης αυτής. Βλέπουν υποκρισία στην έντονη εστίαση του κόσμου στον πόλεμο του Ισραήλ με τη Χαμάς, ενώ άλλες συγκρούσεις λαμβάνουν πολύ λιγότερη προσοχή.
Ο Moshe Klughaft, πρώην σύμβουλος του Νετανιάχου, δήλωσε ότι πιστεύει ότι ο Ισραηλινός ηγέτης ανησυχεί ειλικρινά για την αύξηση του αντισημιτισμού. «Είναι καθήκον του να καταδικάσει τον αντισημιτισμό ως πρωθυπουργός του Ισραήλ και ως επικεφαλής μιας χώρας που θεωρεί τον εαυτό της υπεύθυνη για τον παγκόσμιο εβραϊσμό», δήλωσε.
Πολλοί Ισραηλινοί θεωρούν τον πόλεμο στη Γάζα ως μια δίκαιη πράξη αυτοάμυνας και είναι μπερδεμένοι από αυτό που πολλοί πιστεύουν ότι θα έπρεπε να είναι κριτική προς τη Χαμάς - κατηγορώντας την ομάδα ότι ξεκίνησε τον πόλεμο, χρησιμοποίησε Παλαιστίνιους πολίτες ως ανθρώπινες ασπίδες και αρνήθηκε να απελευθερώσει τους ομήρους. Τα αιτήματα έκδοσης ενταλμάτων του ΔΠΔ έχουν πιθανώς ενισχύσει αυτά τα συναισθήματα.
Όταν ο Νετανιάχου στηρίζεται στις κατηγορίες περί αντισημιτισμού, το κάνει με το ισραηλινό κοινό στο μυαλό του, δήλωσε ο Reuven Hazan, πολιτικός επιστήμονας στο Εβραϊκό Πανεπιστήμιο της Ιερουσαλήμ.
Ο Hazan είπε ότι ο Νετανιάχου έχει αξιοποιήσει τις διαμαρτυρίες στις πανεπιστημιουπόλεις, για παράδειγμα, για να κάνει τους Ισραηλινούς να συσπειρωθούν γύρω του σε μια εποχή που η δημόσια υποστήριξή του έχει πέσει κατακόρυφα και οι Ισραηλινοί γίνονται όλο και πιο ανυπόμονοι με τον πόλεμο. Είπε ότι ο Νετανιάχου έχει επίσης χρησιμοποιήσει τις διαμαρτυρίες ως αποδιοπομπαίο τράγο για την αποτυχία του μέχρι στιγμής να επιτύχει τους δύο στόχους του πολέμου: την καταστροφή της Χαμάς και την απελευθέρωση των ομήρων.
«Απομακρύνει την ευθύνη από τον εαυτό του, αποδίδοντας τις όποιες ελλείψεις όχι στην εξωτερική του πολιτική ή στην πολιτική του στα (παλαιστινιακά) εδάφη, αλλά μάλλον στον αντισημιτισμό. Αυτή η αφήγηση τον ωφελεί σε μεγάλο βαθμό, απαλλάσσοντάς τον από την ευθύνη», δήλωσε ο Hazan.
Ο Shmuel Rosner, ανώτερος συνεργάτης του Jewish People Policy Institute, ενός think think think της Ιερουσαλήμ, απορρίπτει την άποψη ότι ο Νετανιάχου καταπνίγει την κριτική αποκαλώντας την αντισημιτική, επισημαίνοντας πόσο μεγάλη κριτική δέχεται η χώρα. Αλλά είπε ότι η χρήση της αντισημιτικής ετικέτας για την επίτευξη πολιτικών σκοπών θα μπορούσε να την ευτελίσει.
Εντείνεται η πίεση της Δύσης στον Ζελένσκι να ξεκινήσει διαπραγματεύσεις με τον Πούτιν πριν αναλάβει ο Τραμπ
Αμαλιάδα: Κλιμάκιο του Ανθρωποκτονιών βρίσκεται στον Πύργο - Στον θάνατο του Παναγιωτάκη επικεντρώνονται οι έρευνες
Απεργία 20 Νοεμβρίου: Πώς θα κινηθεί το Μετρό
Αγωνία για τον πρίγκιπα Ουίλιαμ και την Κέιτ Μίντλετον: Κινδύνεψε η ζωή τους μετά από επίθεση μασκοφόρων διαρρηκτών στο κάστρο του Ουίνδσορ
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr