Δυτική Όχθη: ΜΚΟ κατηγορούν τον ισραηλινό στρατό ότι στηρίζει τους βίαιους Ισραηλινούς εποίκους
Το Γραφείο Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων του ΟΗΕ (Ocha) έχει καταγράψει 1.096 επιθέσεις από εποίκους🕛 χρόνος ανάγνωσης: 5 λεπτά ┋ 🗣️ Ανοικτό για σχολιασμό
Μπροστά στην άνοδο των επιθέσεων εις βάρος Παλαιστίνιων στη Δυτική Όχθη, πολλές μη κυβερνητικές οργανώσεις κατηγορούν τον ισραηλινό στρατό ότι στηρίζει ενεργά τη βία κάποιων Εβραίων εποίκων οι οποίοι έχουν ενθαρρυνθεί και από τη στήριξη που λαμβάνουν από ακροδεξιούς υπουργούς της κυβέρνησης του Ισραήλ.
Το Γραφείο Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων του ΟΗΕ (Ocha) έχει καταγράψει 1.096 επιθέσεις από εποίκους το διάστημα από τις 7 Οκτωβρίου ως τις 31 Μαρτίου στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη. Αυτό σημαίνει ότι διαπράττονταν έξι επιθέσεις ημερησίως κατά μέσο όρο, έναντι τριών ημερησίως προτού ξεσπάσει ο πόλεμος στη Λωρίδα της Γάζας και δύο ημερησίως το 2022.
Σύμφωνα με απολογισμό της ισραηλινής ΜΚΟ προάσπισης των δικαιωμάτων Yesh Din, οι βίαιες ενέργειες Ισραηλινών εποίκων έφτασαν σε αριθμό ρεκόρ το 2023.
Από την αρχή του πολέμου στη Γάζα, στις 7 Οκτωβρίου, 537 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί στη Δυτική Όχθη από Ισραηλινούς στρατιώτες ή εποίκους, σύμφωνα με την Παλαιστινιακή Αρχή. Στην ισραηλινή πλευρά 14 Ισραηλινοί έχουν χάσει τη ζωή τους από επιθέσεις Παλαιστινίων.
Σε κάθε επίθεση οι μαρτυρίες είναι αντίστοιχες: ένοπλοι έποικοι, συχνά φορώντας στολές παραλλαγής, επιτίθενται σε Παλαιστίνιους αμάχους, καίνε σπίτια και αυτοκίνητα, κλέβουν ζώα, πολλές φορές υπό το βλέμμα Ισραηλινών στρατιωτών που παραμένουν απαθείς.
Στις 13 Απριλίου οι Παλαιστίνιοι στη Ντούμα είδαν εκατοντάδες εποίκους να επιτίθενται στο χωριό τους και να μαχαιρώνουν έναν κάτοικο, αφού οι ισραηλινές αρχές είχαν ανακοινώσει ότι εντόπισαν εκεί κοντά το πτώμα ενός Ισραηλινού εφήβου που είχε εξαφανιστεί την προηγουμένη.
Ο στρατός ανακοίνωσε στις 22 Απριλίου ότι συνέλαβε έναν κάτοικο της Ντούμα για τον φόνο του 14χρονου.
«Έποικοι με στρατιωτικές στολές»
Στις 13 Απριλίου ο ισραηλινός στρατός «ήταν παρών στο εσωτερικό του χωριού Ντούμα για να εγγυηθεί την ασφάλεια των εποίκων και να τους προστατεύσει», δήλωσε ο Σουλεϊμάν Νταουαμπσέχ, επικεφαλής του δημοτικού συμβουλίου του χωριού.
Όταν ρωτήθηκε για το περιστατικό, εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού απάντησε ότι η αποστολή των Ισραηλινών στρατιωτών στη Δυτική Όχθη ήταν «να προστατεύσουν την περιουσία και τη ζωή όλων των κατοίκων και να σταματούν τις συγκρούσεις».
Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα είχε ζητήσει στις 16 Απριλίου από τις ισραηλινές δυνάμεις να σταματήσουν «αμέσως την ενεργή συμμετοχή τους και τη στήριξη» στις επιθέσεις εποίκων στη Δυτική Όχθη. Είχε καλέσει εξάλλου το Ισραήλ «να εμποδίσει τη διάπραξη νέων επιθέσεων, κυρίως φροντίζοντας να λογοδοτήσουν οι υπεύθυνοι».
Εκτός της προσαρτημένης Ανατολικής Ιερουσαλήμ, περισσότεροι από 490.000 Ισραηλινοί ζουν στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, σε οικισμούς τους οποίους ο ΟΗΕ θεωρεί παράνομους με βάση το διεθνές δίκαιο, μεταξύ τριών εκατομμυρίων Παλαιστίνιων. Ο εποικισμός συνεχίζεται υπό όλες τις ισραηλινές κυβερνήσεις από το 1967.
Στη Δυτική Όχθη σήμερα «είναι δύσκολο (…) να ξεχωρίσει κανείς τον στρατό από τους εποίκους», δήλωσε ο Τζόελ Καρμέλ της ισραηλινής ΜΚΟ κατά του εποικισμού Breaking the Silence, που αποτελείται από πρώην στρατιωτικούς.
Επεσήμανε την κοινωνιολογική αλλαγή που γίνεται στον στρατό, όπου εδώ και περίπου 10 χρόνια οι σιωνιστές- θρησκευόμενοι έποικοι είναι πιο ορατοί στις μάχιμες ομάδες και μεταξύ των ανώτερων αξιωματικών.
Από την 7η Οκτωβρίου «βλέπουμε εποίκους με στρατιωτική στολή» και «η βία είναι ολοένα και πιο ακραία» στη Δυτική Όχθη, εξήγησε ο Εχούντ Κρινίς Ισραηλινός ακτιβιστής που βοηθά τους Παλαιστίνιους στην περιοχή της Χεβρώνας.
Το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (HRW) κατηγορεί το Ισραήλ ότι ευθύνεται για την άνοδο της βίας των εποίκων μετά την 7η Οκτωβρίου.
«Ενεργή συμμετοχή»
«Ο ισραηλινός στρατός είτε συμμετείχε είτε δεν προστάτευσε τους Παλαιστίνιους από τις βίαιες επιθέσεις των εποίκων», ανέφερε η ΜΚΟ σε έκθεσή της στα μέσα Απριλίου.
Το HRW ερεύνησε πέντε επιθέσεις που διέπραξαν έποικοι από τον Οκτώβριο ως τον Νοέμβριο του 2023 σε πέντε παλαιστινιακά χωριά.
«Τα στοιχεία δείχνουν ότι ένοπλοι έποικοι, με την ενεργή συμμετοχή μονάδων του στρατού, έχουν επανειλημμένα κλείσει δρόμους και επιτεθεί σε παλαιστινιακές κοινότητες: συνέλαβαν, επιτέθηκαν και βασάνισαν κατοίκους και τους εκδίωξαν από τα σπίτια τους και τη γη τους υπό την απειλή όπλου», κατέληξε η ΜΚΟ.
Για τον Μοαγιάντ Μπσαράτ, στέλεχος της Ένωσης Επιτροπών Αγροτικής Εργασίας, μια παλαιστινιακή οργάνωση προάσπισης των γεωργών, αφότου ο Ιταμάρ Μπεν Γκβιρ και ο Μπεζαλέλ Σμότριτς – δύο προσωπικότητες της άκρας δεξιάς—εισήλθαν στην ισραηλινή κυβέρνηση τον Δεκέμβριο του 2023 οι έποικοι έχουν «το πράσινο φως» να επιτίθενται σε Παλαιστίνιους.
Ο ισραηλινός στρατός απάντησε στο AFP ότι εξετάζει «τις καταγγελίες που αφορούν τη συμπεριφορά στρατιωτών που αντιβαίνει στους κανόνες».
Όμως, σύμφωνα με τον Καρμέλ, βίαιοι έποικοι και στρατιώτες δεν καταδικάζονται παρά «σε πολύ σπάνιες περιπτώσεις»: «η εισαγγελία και το σύνολο του κυβερνητικού μηχανισμού είναι φτιαγμένα με τρόπο που να τους προστατεύει».
Ποια ονόματα ακούγονται για την Προεδρία της Δημοκρατίας - Τι θα μετρήσει στην απόφαση του Μαξίμου
Μαγδεμβουργο: Στην αναζήτηση κινήτρου του δράστη της επίθεσης – Οι ακροδεξιές θεωρίες και οι προειδοποιήσεις
Πρύτανης του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστήμιου: Νέα προπτυχιακά προγράμματα μέσα στο 2025
Η Σημασία των Μιτοχονδρίων στην Αναγεννητική Ιατρική: Ιστορία και Σύγχρονες Θεραπείες
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr