Γενί Σαφάκ: Ανησυχία μετά τις απειλές της Χεζμπολάχ στην Κύπρο - Φόβοι για επέκταση του πολέμου
Προβληματισμός μετά τις απειλές του Χασάν Νασράλα🕛 χρόνος ανάγνωσης: 6 λεπτά ┋ 🗣️ Ανοικτό για σχολιασμό
«Φωτιά» στη Μέση Ανατολή και στην ΕΕ έχουν βάλει οι απειλές της Χεζμπολάχ προς την Κύπρο μετά τη δήλωση του Χασάν Νασράλα πως το «άνοιγμα των κυπριακών αεροδρομίων και βάσεων στον ισραηλινό εχθρό για να στοχοποιήσει τον Λίβανο θα σήμαινε ότι η κυπριακή κυβέρνηση είναι εμπλεκόμενο μέρος στον πόλεμο».
«Αν ανοίξουν οι βάσεις θα χτυπήσουμε την Κύπρο»
Ο γενικός γραμματέας της Χεζμπολάχ Νασράλλα ανακοίνωσε ότι έχουν λάβει πληροφορίες πως το Ισραήλ, θα χρησιμοποιήσει τις βάσεις της ελληνοκυπριακής διοίκησης της Κύπρου προκειμένου να χτυπήσει τον Λίβανο και έδωσε ένα ξεκάθαρο σκληρό μήνυμα.
Ο Νασράλλα είπε ότι το άνοιγμα των βάσεων θα σήμαινε την εμπλοκή της Ελληνοκυπριακής Διοίκησης της Κύπρου στον πόλεμο και πως κάτι τέτοιο θα έβαζε στο στόχαστρο της Χεζμπολάχ και την Κύπρο.
Καθώς αυτή η δήλωση προκάλεσε πανικό στο νότιο τμήμα της Κύπρου, ο Ελληνοκύπριος Πρόεδρος Χριστοδουλίδης δήλωσε τα εξής :
«Δεν είμαστε μέρος του πολέμου του Ισραήλ κατά της Γάζας και του Νότιου Λιβάνου και δεν πρόκειται να εμπλακούμε», είπε.
Από τις 7 Οκτωβρίου 2023 από τότε που το Ισραήλ ξεκίνησε τις επιθέσεις του στη Γάζα, το μεγαλύτερο ζήτημα για το οποίο όλα τα μέρη έχουν εκφράσει την ανησυχία τους είναι η επέκταση του πολέμου, ενώ η αυξανόμενη ένταση μεταξύ του Ισραήλ και της Χεζμπολάχ εντείνει αυτόν τον κίνδυνο.
Ο Γενικός Γραμματέας της Χεζμπολάχ Χασάν Νασράλλα απείλησε ανοιχτά την Ελληνοκυπριακή Διοίκηση.
Σύμφωνα με όσα αναφέρει η Γενί Σαφάκ, ο στρατός του Ισραήλ, ο οποίος εδώ και περίπου 9 μήνες διαπράττει γενοκτονία στη Γάζα, μετά τις αυξανόμενες εντάσεις στα βόρεια σύνορα έστρεψε το βλέμμα του στο Λίβανο, ενώ η Χεζμπολάχ αύξησε τις επιθέσεις με πυραύλους προς τα παλαιστινιακά εδάφη που βρίσκονται υπό την κατοχή του Ισραήλ.
«Στις εκατέρωθεν επιθέσεις μεταξύ της Χεζμπολάχ και του Ισραήλ, οι οποίες συνεχίζονται από τις 8 Οκτωβρίου του 2023, μέχρι στιγμής έχουν χάσει τη ζωή τους περίπου 350 μαχητές της Χεζμπολάχ και 10 Ισραηλινοί στρατιώτες», πρόσθεσε.
Μεταξύ των προβλέψεων για τον τρόπο με τον οποίο το Ισραήλ πρόκειται να στοχοποιήσει τα εδάφη του Λιβάνου σε μια ενδεχόμενη επίθεση, υπάρχει και το πιθανό σενάριο να χρησιμοποιήσει τα εδάφη της Ελληνοκυπριακής Διοίκησης της Κύπρου, γεγονός που φέρνει την Κύπρο στο επίκεντρο των απειλών.
Φόβοι για επέκταση του πολέμου
Η είδηση που κυκλοφόρησε τις τελευταίες ημέρες περί έγκρισης ενός σχεδίου επίθεσης του ισραηλινού στρατού κατά του Λιβάνου αναθέρμανε τα νερά στην Ανατολική Μεσόγειο, ενώ η απειλή του γενικού γραμματέα της Χεζμπολάχ Χασάν Νασράλλα εναντίον του ελληνοκυπριακού καθεστώτος ενίσχυσε το ενδεχόμενο της επέκτασης του πολέμου.
Ο Νασράλλα, σε ένα βιντεοσκοπημένο μήνυμα που δημοσιοποιήθηκε την Τετάρτη, απείλησε την κυβέρνηση της Λευκωσίας για το ενδεχόμενο της χρήσης των βάσεων της Κύπρου από το Ισραήλ σε μια ενδεχόμενη επίθεση εναντίον του Λιβάνου.
Ο Νασράλλα δήλωσε τα εξής:
«Η χρήση βάσεων της Ελληνοκυπριακής Διοίκησης από το Ισραήλ θα σημαίνει την εμπλοκή της Κύπρου στον πόλεμο. Και η αντίσταση θα αντιμετωπίσει αυτήν την κατάσταση ανάλογα».
Ο Νασράλλα, ο οποίος ισχυρίστηκε ότι το Ισραήλ διεξάγει συνεχώς στρατιωτικές ασκήσεις στην Κύπρο, είπε ότι έχουν λάβει πληροφορίες και ότι έχουν ακούσει φήμες πως σε μια ενδεχόμενη επίθεση εναντίον του Λιβάνου, το Ισραήλ πρόκειται να χρησιμοποιήσει τα αεροδρόμια και τις στρατιωτικές βάσεις που ανήκουν στην Κύπρο.
Εντατικοποιήθηκαν οι δραστηριότητες του Ηνωμένου Βασιλείου και των ΗΠΑ
Κατά τη διάρκεια των επιθέσεων που ξεκίνησε το Ισραήλ εναντίον της Γάζας, η πρωτεύουσα της Λευκωσίας, που είναι και το σημαντικότερο λιμάνι της Κύπρου, χρησιμοποιήθηκε σε διάφορες επιχειρήσεις από το Ηνωμένο Βασίλειο και τις ΗΠΑ. Κατασκοπευτικά αεροπλάνα του Ηνωμένου Βασιλείου απογειώνονται συχνά από τις βάσεις της Λευκωσίας με σκοπό να πραγματοποιήσουν κατασκοπευτικές πτήσεις πάνω από τη Γάζα και το Νότιο Λίβανο.
Οι βάσεις του Ηνωμένου Βασιλείου και των ΗΠΑ στην Κύπρο είχαν διαδραματίσει επίσης ενεργό ρόλο στην αναχαίτιση των πυραύλων του Ιράν που εκτοξεύτηκαν εναντίον του Ισραήλ στις 13 Απριλίου.
Ενώ η αμερικανική κυβέρνηση, η οποία από την πρώτη ημέρα των επιθέσεων είχε στείλει στην περιοχή το αεροπλανοφόρο USS Gerald Ford, προκειμένου να δημιουργήσει μια «αποτρεπτική δύναμη για την παρεμπόδιση της επέκτασης του πολέμου», χρησιμοποίησε αρκετές φορές το λιμάνι της Λευκωσίας.
Το λιμάνι της Λευκωσίας είχε σπουδαίο ρόλο και στο σχέδιο που είχε ανακοινωθεί για ένα προσωρινό λιμάνι ανθρωπιστικής βοήθειας προς τη Γάζα, το οποίο όμως κατέληξε σε ένα φιάσκο.
Ο Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Antony Blinken, κατά την επίσκεψή του στο νησί, δήλωσε ότι η Κύπρος αποτελεί ένα σημαντικό μέρος του ανθρωπιστικού διαδρόμου βοήθειας.
Παραπλανά τον στόχο
Η αυξανόμενη ένταση στη γραμμή Λιβάνου-Ισραήλ έχει κινητοποιήσει και την αμερικανική κυβέρνηση, η οποία έχει επανειλημμένα προειδοποιήσει για την εξάπλωση του πολέμου.
Μετά την επίσκεψη του αρχηγού του λιβανέζικου επιτελείου Josep Avn στην Ουάσιγκτον την περασμένη εβδομάδα, αυτή τη φορά ο ειδικός αντιπρόσωπος του Λευκού Οίκου για το Λίβανο Αmos Hochstein έφτασε στην περιοχή για να επισκεφθεί το Τελ Αβίβ και τη Βηρυτό.
Ο Hochstein δήλωσε ότι η χώρα του δεν έχει αλλάξει τη θέση της υπέρ μιας διπλωματικής λύσης των προβλημάτων. Από την άλλη πλευρά, η αμερικανική κυβέρνηση, η οποία έχει ταχθεί ανοιχτά στο πλευρό του Ισραήλ παρέχοντας τους εξοπλισμό δισεκατομμυρίων δολαρίων, αντί να ασκήσει πίεση στο Ισραήλ που αυξάνει τον κίνδυνο της εξάπλωσης του πολέμου, παραπλανά καλώντας για διπλωματία.
Ανησυχία στην Κύπρο
Μετά τις δηλώσεις του Νασράλλα, επικράτησε πανικός στην Κύπρο. Ο πρόεδρος Νίκος Χριστοδουλίδης δήλωσε τα εξής : «Δεν έχουμε εμπλακεί στον πόλεμο των Ισραηλινών κατά της Γάζας και του Νότιου Λιβάνου. Αντιθέτως, θέλουμε να είμαστε μέρος της λύσης».
Ενώ ο Υπουργός Εξωτερικών του Λιβάνου Abdallah Buhabib είχε τηλεφωνική συνομιλία με τον Ελληνοκύπριο ομόλογό του Κωνσταντίνο Κόμπο. Απευθυνόμενος προς τον Κόμπο, ο Buhabib δήλωσε ότι «το Λίβανο εμπιστεύεται τον θετικό ρόλο που έχει αναλάβει η κυβέρνηση της Κύπρου για τη σταθερότητα της περιοχής».
Ο Κόμπος, από την άλλη πλευρά, αναφορικά με τις συγκρούσεις μεταξύ του Ισραήλ και του Λιβάνου, δήλωσε ότι «ελπίζει να αποτελέσουν μέρος της λύσης και όχι μέρος του προβλήματος» και τόνισε ότι η κυβέρνηση της Κύπρου «δεν θέλει σε καμία περίπτωση να εμπλακεί στον πόλεμο στην περιοχή».
Κακοκαιρία διαρκείας τις ημέρες των Χριστουγέννων: Πού χτυπούν τα φαινόμενα τις επόμενες ώρες - Οι περιοχές που θα ντυθούν στα «λευκά»
Επίθεση στο Μαγδεμβούργο: Σε επιφυλακή οι Αρχές στην Αθήνα - Τα έκτακτα μέτρα ασφαλείας που λαμβάνονται
ΕΦΕΤ: Συμβουλές και οδηγίες στους καταναλωτές για ασφαλή εορταστικά γεύματα
Χρήστος Μάστορας: Τα δύσκολα παιδικά χρόνια, το λάθος στην ελληνική ταυτότητα και οι αναμνήσεις με τη γιαγιά του
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr