Τούρκοι νομικοί: «Η Τουρκία έχει δικαίωμα να εισβάλει στην Κύπρο λόγω Γάζας»
Μια ανατριχιαστική κι επικίνδυνη θέση προβάλλει σήμερα το κρατικό κανάλι της Τουρκίας🕛 χρόνος ανάγνωσης: 4 λεπτά ┋ 🗣️ Ανοικτό για σχολιασμό
Μια ανατριχιαστική κι επικίνδυνη θέση προβάλλει σήμερα το κρατικό κανάλι της Τουρκίας TRT, ένα 24ωρο μετά την προειδοποίηση του Τ/ΥΠΕΞ, Χακάν Φιντάν, προς Κύπρο και Ελλάδα ότι η στρατιωτική συνεργασία με το Ισραήλ δεν θα τις ωφελήσει.
«Η Τουρκία μπορεί να προσφύγει στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ή να λάβει άλλα μέτρα καταγγέλλοντας τη χρήση ορισμένων περιοχών της Ελληνοκυπριακής Διοίκησης της Νότιας Κύπρου από το Ισραήλ ως στρατιωτικών και υλικοτεχνικών βάσεων για την καταστροφή στη Γάζα, καθώς μία τέτοια πρακτική παραβιάζει την εγγυητική συμφωνία που καλύπτει ολόκληρη την Κύπρο», ισχυρίζεται ο Τούρκος καθηγητής Διεθνούς Δικαίου Σελαμί Κουράν στο κρατικό κανάλι της Τουρκίας.
Το Ισραήλ και η Κύπρος παραβιάζουν τη Συμφωνία Εγγυήσεων
Ο Τούρκος καθηγητής υποστηρίζει ότι το Ισραήλ και η Κύπρος διεξάγουν στρατιωτικές ασκήσεις μαζί εδώ και πολλά χρόνια και ότι οι δύο χώρες συνεργάζονται επίσης στην εξερεύνηση θαλάσσιων πόρων γύρω από το νησί με τη συμφωνία για την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ) που υπογράφηκε το 2010.
Ωστόσο, ο καθηγητής Κουράν υπογραμμίζει ότι προέκυψε μια διαφορετική πραγματικότητα, μετά την 7η Οκτωβρίου. Υπενθυμίζει τον ισχυρισμό ότι αεροπλάνα που απογειώθηκαν από τη βρετανική στρατιωτική βάση στα νότια του νησιού μετέφεραν στρατιωτικές προμήθειες στο Ισραήλ.
Ο Κουράν λέει ότι δεν είναι καθόλου απίθανο η συμφωνία που υπογράφηκε για την εξερεύνηση φυσικού αερίου να χρησιμοποιηθεί για τα στρατιωτικά συμφέροντα του Ισραήλ αυτές τις μέρες και επισημαίνει ότι η χρήση του νησιού από το Ισραήλ για τα δικά του συμφέροντα είναι αντίθετη με την ιδρυτική συμφωνία της Κύπρου.
«Επιπλέον, όπως είναι γνωστό, η Τουρκία, η Ελλάδα και το Ηνωμένο Βασίλειο είναι εγγυητές εδώ. Οι δραστηριότητες του Τελ Αβίβ εδώ βρίσκονται επίσης εκτός του πλαισίου που χαράζουν όλοι αυτοί οι διεθνείς νόμοι. Για να το θέσω πιο ξεκάθαρα, το Ισραήλ και η Ελληνοκυπριακή Διοίκηση Νότιας Κύπρου παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο».
«Η Άγκυρα μπορεί να λάβει... διαφορετικά μέτρα»
Επισημαίνοντας ότι η Τουρκία είναι εγγυήτρια και έχει το δικαίωμα να έχει λόγο σε καταστάσεις που αφορούν ολόκληρο το νησί, ο καθηγητής Σελαμί Κουράν υποστηρίζει ότι και οι στρατιωτικές συμφωνίες (της Κύπρου) με τρίτες χώρες θα αντιμετωπιστούν μέσα σε αυτό το πλαίσιο. Στο πλαίσιο της εγγυοδοσίας -εξηγεί- προβλέπεται η αποτροπή δραστηριοτήτων που μπορεί να βλάψουν το διεθνές καθεστώς του νησιού.
«Η Τουρκία διαθέτει δικαιώματα που απορρέουν από το διεθνές δίκαιο. Τα έχει χρησιμοποιήσει και στο παρελθόν. Θα τα χρησιμοποιήσει και πάλι αν χρειαστεί. Διότι το θέμα των βάσεων που χρησιμοποιούνται για στρατιωτικούς σκοπούς είναι αντίθετο με τις συμφωνίες. Η Άγκυρα μπορεί να προσφύγει με αυτή τη διαδικασία στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών.
Εάν η ελληνοκυπριακή διοίκηση δεν λάβει υπόψη της αυτές τις προειδοποιήσεις, τότε η Τουρκία μπορεί να προβεί σε κάποιες άλλες ενέργειες. Μπορεί να λάβει συγκεκριμένα μέτρα όσον αφορά την παράνομη χρήση των αεροδρομίων και των λιμανιών εκεί. Επιπλέον, αν η Χεζμπολάχ χτυπήσει την πλευρά της Ελληνοκυπριακής Διοίκησης Νότιας Κύπρου, όπως ισχυρίζεται, τότε η Τουρκία, ως εγγυήτρια, μπορεί να έχει κάτι να πει όσον αφορά την ακεραιότητα του νησιού».
Σύμφωνα με τον Τούρκο νομικό, η Κυπριακή Δημοκρατία προσπαθεί να αποσιωπήσει το θέμα, κάνοντας λόγο για «βάση logistics». Αν όμως προκύψουν σοβαρές ενδείξεις ότι χρησιμοποιείται και για στρατιωτικούς σκοπούς, τότε παρακάμπτονται οι συμφωνίες που έχουν υπογραφεί για την Κύπρο, κάτι που δεν είναι σωστό από πλευράς διεθνούς δικαίου.
«Η Τουρκία μπορεί φυσικά να λάβει μέτρα για να αποτρέψει αυτή την ανομία και την κατάχρηση. Αυτό στο οποίο όλοι συμφωνούν είναι το γεγονός ότι οποιαδήποτε αρνητική κατάσταση επηρεάσει τον τουρκικό λαό στο νησί, θα απαντηθεί σίγουρα. Ελπίζω η Ελληνοκυπριακή Διοίκηση Νότιας Κύπρου να αλλάξει πορεία και να σταματήσει να προβαίνει σε παράνομες ενέργειες που θα επηρεάσουν άμεσα την ειρήνη στο νησί».
«Φοβήθηκαν να την τιμήσουν»: Το ΑΠΘ δεν απένειμε τίτλο σπουδών στην οικογένεια της Κέλλυς που έχασε τη ζωή της στα Τέμπη - Η μητέρα της στο ethnos.gr
Θεσσαλονίκη: 55χρονος χειρουργήθηκε για σκωληκοειδίτιδα, τελικά είχε καρκίνο και τον ενημέρωσαν 1 χρόνο μετά!
Η κλήρωση της Εθνικής: Η Σκωτία αντίπαλος της Ελλάδας στα πλέι οφ του Nations League
Συνεχίζει στο «Emily in Paris» ο Λούκας Μπράβο - Επιστρέφει στη Γαλλία η σειρά
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr