Το απόλυτο διατροφικό trend: Ο αλατισμένος καφές του Βιετνάμ κυριαρχεί σε όλο τον πλανήτη – Πώς «γεννήθηκε» η ιδέα
Η γεύση που κερδίζει συνεχώς πολλούς λάτρεις του καφέ🕛 χρόνος ανάγνωσης: 4 λεπτά ┋ 🗣️ Ανοικτό για σχολιασμό
Τους τελευταίους μήνες κυριαρχεί μια δημοφιλής τάση σε πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης στο πως να προσαρμόσει κανείς την παραγγελία του στις καφετέριες ώστε να έχει τη γεύση ενός βιετναμέζικου παγωμένου αλατισμένου καφέ.
Παράλληλα, ολοένα και αυξάνονται οι διαφημίσεις που περιλαμβάνουν συμβουλές για το πώς να ζητήσει κάποιος αυτή την εξειδικευμένη εκδοχή του γλυκού καφεϊνούχου ροφήματος, το οποίο είναι γνωστό και ως ca phe muoi.
Πως «γεννήθηκε» η ιδέα
Σε ένα μικρό, απλοϊκό καφέ στην ιστορική πόλη Χουέ του Βιετνάμ αποδίδεται ευρέως η δημιουργία αυτού του δημοφιλούς πλέον ροφήματος, το οποίο παρασκευάζεται με την προσθήκη ζαχαρούχου συμπυκνωμένου γάλακτος σε μια βάση βιετναμέζικου καφέ. Το μείγμα ολοκληρώνεται με αλατισμένη κρέμα γάλακτος και σερβίρεται ζεστό ή παγωμένο.
«Δημιουργήσαμε τον αλατισμένο καφέ το 2010, όταν ανοίξαμε το πρώτο μας καφενείο Ca Phe Muoi στην οδό Nguyen Luong Bang 10» λένε οι συνιδιοκτήτες Ho Thi Thanh Huong και Tran Nguyen Huu Phong στο CNN Travel.
Και προσθέτουν: «Αυτός ο συνδυασμός συμπυκνωμένου γάλακτος, αλατιού και μαύρου καφέ δημιουργεί ένα κρεμώδες μείγμα που μαλακώνει την πικράδα του καφέ και εξισορροπεί τη γλυκύτητα του συμπυκνωμένου γάλακτος».
Το όνομα του καφέ και του διάσημου πλέον ποτού είναι ενδεικτικό. «Ca phe» σημαίνει καφές και «muoi» σημαίνει αλάτι στα βιετναμέζικα.
Στην… ουρά για το νέο ρόφημα
«Ελπίζαμε ότι αυτό το όνομα θα προσέλκυε τον κόσμο γιατί πάντα νομίζουν ότι ο μαύρος καφές είναι μόνο με ζάχαρη ή γάλα... σκεφτήκαμε ότι αν θέλαμε να ανοίξουμε ένα καφενείο έπρεπε να το κάνουμε λίγο διαφορετικό για να προσελκύσουμε τους πελάτες, τότε η γεύση του αλατισμένου καφέ θα τους κρατούσε μαζί μας» ισχυρίζεται το ζευγάρι που δημιούργησε το ιδιαίτερο αυτό ρόφημα.
Η στρατηγική τους φυσικά απέδωσε. Περίεργοι ντόπιοι και τουρίστες άρχισαν να το επισκέπτονται και τους άρεσε αυτό που έπιναν.
«Οι άνθρωποι του Χουέ είχαν τη συνήθεια να πίνουν μαύρο καφέ με ζάχαρη ή συμπυκνωμένο γάλα, οπότε ο αλμυρός καφές θεωρούνταν ένα παράξενο ποτό», προσθέτουν.
Η νέα τάση που δημιουργήθηκε
Πριν από λίγο καιρό, ο αλατισμένος καφές έγινε γνωστός ως ειδικό ποτό που αντιπροσωπεύει την ιστορική Χουέ και τα καφέ σε όλο το Βιετνάμ άρχισαν να τον σερβίρουν επίσης.
«Μετά τα χρόνια του Covid, ο αλατισμένος καφές φαίνεται να αποτελεί τάση σε όλο το Βιετνάμ» λένε οι ιδρυτές του Ca Phe Muoi.
«Στο Χουέ, ο αλατισμένος καφές έγινε καθημερινό ποτό όπως ο μαύρος ή ο λευκός καφές, οπότε αυτή η τάση φέρνει περισσότερες αλλαγές στην επιχείρησή μας».
Σήμερα, το καφέ τους εμφιαλώνει τον αλατισμένο καφέ του για να τον πουλήσει και σε άλλες πόλεις του Βιετνάμ. Αν και το όνομα μπορεί να ξενίζει τους ανθρώπους, οι γεύσεις πραγματικά λειτουργούν. Το ζαχαρούχο γάλα και η κρέμα γάλακτος εξισορροπούν την πικράδα του καφέ και το αλάτι ενισχύει τη γλυκύτητα. Όπως ακριβώς λίγο αλάτι στην αλατισμένη καραμέλα κάνει τις γεύσεις καραμέλας πιο έντονες.
Ωστόσο, το Βιετνάμ δεν είναι η μόνη χώρα που προσθέτει αλάτι στον καφέ της. Το 2023, ένα άρθρο του Bon Appetit πρότεινε να το προσθέτουμε όλοι στους καφέδες μας για να μειώσουμε την πικράδα και να ενισχύσουμε τις γεύσεις, σημειώνοντας ότι η παράδοση χρονολογείται εδώ και εκατοντάδες χρόνια σε χώρες όπως η Τουρκία, η Ουγγαρία και η Σιβηρία.
Παγκόσμιο ενδιαφέρον για τον βιετναμέζικο καφέ
Το Βιετνάμ, το οποίο καλλιεργεί κυρίως κόκκους ρομπούστα, είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος εξαγωγέας καφέ στον κόσμο μετά τη Βραζιλία. Οι εξαγωγές καφέ της χώρας έχουν ήδη φθάσει τα 2,9 δισεκατομμύρια δολάρια τους πρώτους πέντε μήνες του τρέχοντος έτους, σημειώνοντας αύξηση 43,9% σε σχέση με την ίδια περίοδο πέρυσι, σύμφωνα με το Διεθνές Συμβούλιο Εμπορίου.
Το γεγονός ότι ο αλατισμένος καφές έχει γίνει πανταχού παρών γύρω από τις καφετέριες στο Χουέ και μια κοινή επιλογή στα μενού σε όλο το Βιετνάμ στις μέρες μας δεν πρέπει να αποτελεί έκπληξη.
Ο καφές, που εισήχθη για πρώτη φορά από Γάλλους αποίκους τη δεκαετία του 1850, είναι εξαιρετικά δημοφιλής σε ολόκληρη τη χώρα. Τα σημεία πώλησης καφέ είναι μερικές «τρύπες στον τοίχο» με πλαστικά σκαμπό στο πεζοδρόμιο μέχρι κομψά, σύγχρονα καφέ με καβουρδιστήρια στις εγκαταστάσεις.
Το ζευγάρι έχει τώρα ένα δεύτερο, μεγαλύτερο υποκατάστημα του Ca Phe Muoi, σε απόσταση αναπνοής από το παλάτι και την τάφρο της αρχαίας αυτοκρατορικής πόλης Χουέ.
«Νιώθουμε χαρά και λίγη περηφάνια γιατί φτιάξαμε ένα ποτό που αγαπούν πολλοί άνθρωποι και μάλιστα θεωρείται σπεσιαλιτέ του Χουέ» αναφέρουν συγκεκριμένα.
Πού ταξιδεύουν για Χριστούγεννα και Πρωτοχρονιά οι Έλληνες φέτος; Οι κορυφαίοι προορισμοί και το κόστος
«Πολιτικούς σαν τον Καραμανλή δεν τους χειροκροτάμε, τους στέλνουμε στη δικαιοσύνη»: Η Μαρία Καρυστιανού για τις εικόνες στις Σέρρες
Αύξηση των περιστατικών ευλογιάς των πιθήκων στην Ελλάδα - Επιβεβαιώθηκαν 18 κρούσματα
Η Κάρλα Μπρούνι γιορτάζει τα 57ά γενέθλιά της - Η ξεχωριστή ευχή της κόρης της
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr