Πυρηνικά όπλα: Προειδοποιήσεις για την αύξηση των δαπανών - Οι «πρωταθλητές» και οι κίνδυνοι
Η εντατικοποίηση των πυρηνικών επιβεβαιώνεται και από τις αυξημένες δαπάνες των πυρηνικών χωρών🕛 χρόνος ανάγνωσης: 2 λεπτά ┋ 🗣️ Ανοικτό για σχολιασμό
Προειδοποιήσεις σχετικά με την αύξηση των δαπανών για τα πυρηνικά όπλα απηύθυναν επιστήμονες, εν μέσω κλιμάκωσης των γεωπολιτικών εντάσεων σε παγκόσμια κλίμακα.
Μάλιστα μια νέα έκθεση καταγράφει τις δαπάνες των ισχυρών κρατών σε πυρηνικά όπλα το 2023. Οι πυρηνικά εξοπλισμένες χώρες του κόσμου δαπάνησαν το ποσό των 85 δισεκατομμυρίων ευρώ για τη διατήρηση και την ανάπτυξη των οπλοστασίων τους το 2023, σύμφωνα με μια νέα έκθεση.
Οι δαπάνες μεταξύ 2022 και 2023 αυξήθηκαν κατά 34%
Εννέα χώρες υπάρχουν αυτή τη στιγμή παγκοσμίως με πυρηνικά όπλα: Οι ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Κίνα, η Ρωσία, η Ινδία, η Γαλλία, το Πακιστάν, το Ισραήλ και η Βόρεια Κορέα.
Παράλληλα άλλες έξι φιλοξενούν πυρηνικά όπλα για τους συμμάχους τους: Η Ιταλία, η Τουρκία, το Βέλγιο, η Γερμανία και η Ολλανδία φιλοξενούν αμερικανικά όπλα, ενώ τα ρωσικά πυρηνικά όπλα φυλάσσονται στη γειτονική Λευκορωσία.
Ωστόσο η έκθεση, που συντάχθηκε από τη Διεθνή Εκστρατεία για την Κατάργηση των Πυρηνικών Όπλων (ICAN), αποκάλυψε ότι οι δαπάνες μεταξύ 2022 και 2023 αυξήθηκαν κατά 34% ή 18,1 δισ. ευρώ, συμπεριλαμβανομένων των χρημάτων για την επέκταση των οπλοστασίων - κάτι που περιγράφεται ως «απαράδεκτη αισχρή κατανομή των δημόσιων πόρων».
«Πρωταθλητές» οι ΗΠΑ
Οι ΗΠΑ, το 2023, δαπάνησαν τα περισσότερα χρήματα για τα πυρηνικά όπλα,48,5 δις ευρώ, δηλαδή περισσότερα από όλα τα άλλα έθνη μαζί. Ακολουθεί η Κίνα με περίπου 10 δισ. ευρώ, ακολουθούμενη από τη Ρωσία με 7,79 δισ.
Σε δήλωσή της για τα αποκαλυπτήρια της έκθεσης, η ICAN δήλωσε: «Τα δισεκατομμύρια δολάρια που σπαταλούνται κάθε χρόνο για πυρηνικά όπλα αποτελούν απαράδεκτη διασπάθιση των δημόσιων πόρων. Αντί να διοχετεύουν τους αναγκαίους πόρους σε έναν απερίσκεπτο αγώνα με τα όπλα μαζικής καταστροφής, τα εννέα πυρηνικά εξοπλισμένα κράτη θα μπορούσαν να πληρώσουν για ζωτικές υπηρεσίες για τους πολίτες τους ή να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση υπαρξιακών παγκόσμιων κρίσεων».
Παγκόσμια ανησυχία για τις απειλές Πούτιν μετά το χτύπημα με τον πύραυλο Oreshnik στην Ουκρανία: Τα χαρακτηριστικά του νέου όπλου της Ρωσίας
Νέα αποκάλυψη για την υπόθεση της Αμαλιάδας: Είχε παντρευτεί εικονικά Ινδό η Ειρήνη Μουρτζούκου
Πόλεμος της κυβέρνησης Μπάιντεν με τις εταιρείες τεχνολογίας: Ζητεί να διαχωριστεί η Google από το Chrome και το Android
Βρετανία: Πόσο κόστισε η στέψη του βασιλιά Καρόλου – Το ιλιγγιώδες ποσό
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr