Αιφνιδιαστική επίσκεψη Όρμπαν στην Ουκρανία
Τι δουλειά έχει ο φιλορώσος Όρμπαν στην Ουκρανία;🕛 χρόνος ανάγνωσης: 4 λεπτά ┋ 🗣️ Ανοικτό για σχολιασμό
Ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας πραγματοποίησε αιφνιδιαστική επίσκεψη στο Κίεβο για συνομιλίες με τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι, το πρώτο ταξίδι του πιο φιλορώσου ηγέτη της Ευρώπης στην ουκρανική πρωτεύουσα από την έναρξη της εισβολής της Ρωσίας πριν από 28 μήνες.
Ζήτησε γρήγορη κατάπαυση πυρός
Η επίσκεψη το πρωί της Τρίτης του Βίκτορ Όρμπαν, ο οποίος επικρίνει ευθέως τη δυτική στρατιωτική και οικονομική βοήθεια προς την Ουκρανία, πραγματοποιείται μία ημέρα αφότου η Ουγγαρία ανέλαβε την εκ περιτροπής προεδρία της ΕΕ μέχρι το τέλος του έτους, προς απογοήτευση πολλών άλλων Ευρωπαίων πολιτικών, δεδομένων των συχνών συγκρούσεων της χώρας με τις Βρυξέλλες για θέματα εσωτερικού κράτους δικαίου και εξωτερικής πολιτικής.
Ο Όρμπαν ζήτησε από τον Ζελένσκι να εξετάσει το ενδεχόμενο μιας γρήγορης κατάπαυσης του πυρός η οποία θα μπορούσε να επιταχύνει τις ειρηνευτικές συνομιλίες. Ο ίδιος δήλωσε πως η Βουδαπέστη εκτιμά τις ειρηνευτικές πρωτοβουλίες της Ουκρανίας, αλλά ζήτησε από τον ουκρανό ομόλογό του να ασκήσει πίεση για μια εκεχειρία με στόχο να διεξαχθούν γρήγορα ειρηνευτικές συνομιλίες.
Ο Ζελένσκι δήλωσε από την πλευρά του πως η Ουκρανία χρειάζεται μια «δίκαιη ειρήνη» και πως η Ευρώπη οφείλει να συνεχίσει τη στρατιωτική αρωγή της προς την Ουκρανία. Σύμφωνα με τον Ζελένσκι, η επίσκεψη του ούγγρου ηγέτη φανερώνει τις «κοινές ευρωπαϊκές προτεραιότητες, σε ποιό σημείο είναι σημαντικό να υπάρξει μια δίκαιη ειρήνη στην Ουκρανία και στο σύνολο της Ευρώπης».
Ο Ορμπάν δήλωσε ακόμα πως θέλει να βελτιώσει τις σχέσεις της χώρας του με την Ουκρανία και να υπογράψει μια ευρεία συμφωνία διμερούς συνεργασίας. Στην κοινή τους συνέντευξη ο Ζελένσκι δήλωσε πως οι συνομιλίες μεταξύ των δύο ηγετών στο Κίεβο μπορεί να χρησιμεύσουν ως βάση για μια μελλοντική συμφωνία ανάμεσα στην Ουκρανία και την Ουγγαρία.
Η Ουγγαρία έχει έρθει σε αντιπαράθεση με άλλες χώρες του ΝΑΤΟ για τη συνεχή καλλιέργεια στενών δεσμών του Όρμπαν με τη Ρωσία και την άρνησή του να στείλει όπλα στην Ουκρανία, με τον υπουργό Εξωτερικών της Βουδαπέστης τον Μάιο να αποκαλεί τα σχέδια για βοήθεια στην εμπόλεμη χώρα «τρελή αποστολή».
Η Βουδαπέστη έχει διατηρήσει ανοιχτούς διαύλους με τη Μόσχα, και ο υπουργός Εξωτερικών του Όρμπαν, Peter Szijjarto, έχει πραγματοποιήσει τουλάχιστον πέντε ταξίδια στη Ρωσία από την έναρξη του πολέμου, με πιο πρόσφατη επίσκεψη σε οικονομικό φόρουμ στην Αγία Πετρούπολη τον περασμένο μήνα.
Η Ουγγαρία δήλωσε τον περασμένο μήνα ότι δεν θα μπλοκάρει τις αποφάσεις του ΝΑΤΟ σχετικά με την παροχή στήριξης στην Ουκρανία, εφόσον η Βουδαπέστη δεν εμπλέκεται στη βοήθεια.
Ο Όρμπαν υποστήριξε επίσης πρόσφατα τον Μαρκ Ρούτε για να γίνει ο επόμενος επικεφαλής του ΝΑΤΟ με τη διαβεβαίωση ότι οι δυνάμεις και οι οικονομικοί πόροι της Ουγγαρίας δεν θα δεσμευτούν για την υποστήριξη της Ουκρανίας.
Μία από τις πηγές της Βουδαπέστης δήλωσε ότι το σχέδιο του Όρμπαν να επισκεφθεί το Κίεβο προέκυψε μετά από μακρές διαπραγματεύσεις για το θέμα των δικαιωμάτων της ουγγρόφωνης μειονότητας της Ουκρανίας, η οποία ζει στο δυτικότερο τμήμα της Ουκρανίας κοντά στα σύνορα των δύο χωρών.
«Προϋπόθεση για τη συνάντηση ήταν να επιλυθεί το ζήτημα των δικαιωμάτων ιθαγένειας. Τις τελευταίες εβδομάδες επιτεύχθηκε συμφωνία. Θα μπορέσουν να το ανακοινώσουν ως επιτυχία», δήλωσε πηγή στη Βουδαπέστη με γνώση της προετοιμασίας της επίσκεψης.
Ενώ τα δικαιώματα ιθαγένειας ήταν ένα από τα πιο ηχηρά παράπονα της Βουδαπέστης όσον αφορά την Ουκρανία, οι σκεπτικιστές του Όρμπαν τον έχουν κατηγορήσει ότι χρησιμοποιεί το ζήτημα ως προπέτασμα καπνού για να διευκολύνει την προώθηση των ρωσικών σημείων συζήτησης σχετικά με τη σύγκρουση.
Ο Ζελένσκι και ο Όρμπαν έχουν συγκρουστεί πολλές φορές από την έναρξη της πλήρους εισβολής.
Ο Όρμπαν συμπεριέλαβε τον Ζελένσκι σε έναν κατάλογο "αντιπάλων" που υποτίθεται ότι συνωμότησαν εναντίον του και υποστήριξαν την αντιπολίτευση, ενώ ο Ουκρανός πρόεδρος κατηγόρησε προσωπικά τον Ούγγρο ηγέτη για την έλλειψη υποστήριξης προς το Κίεβο τις ημέρες μετά την εισβολή της Ρωσίας.
Οι δύο ηγέτες εθεάθησαν για τελευταία φορά να έχουν μια ζωηρή ανταλλαγή απόψεων στη σύνοδο κορυφής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις Βρυξέλλες στις 27 Ιουνίου.
Σε αναζήτηση «yesmen»: Γιατί ο Τραμπ επιλέγει όλο και πιο ακραίους για να στελεχώσει το υπουργικό του συμβούλιο
Αμαλιάδα: Τι κατέθεσε για την Ειρήνη Μουρτζούκου η μητέρα του νεκρού Παναγιωτάκη - Οι πρώτες πληροφορίες
Απεργία 20 Νοεμβρίου: Ποιοι συμμετέχουν - Τι θα γίνει με τα μέσα μεταφοράς
Το σατιρικό The Onion αγόρασε το Infowars του συνωμοσιολόγου Άλεξ Τζόουνς: «Σχεδιάζουμε μια… πολύ ηλίθια ιστοσελίδα»
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr