Νέα τουρκική «απόβαση» στην Κύπρο στις 20 Ιουλίου
Μια νέα απόβαση, πολιτική αυτή τη φορά, προετοιμάζει η Τουρκία στην Κύπρο στις 20 Ιουλίου, με τους εορτασμούς της 50ής επετείου της εισβολής να παίρνουν χαρακτήρα υπερεθνικό🕛 χρόνος ανάγνωσης: 6 λεπτά ┋ 🗣️ Ανοικτό για σχολιασμό
Μια νέα απόβαση, πολιτική αυτή τη φορά, προετοιμάζει η Τουρκία στην Κύπρο στις 20 Ιουλίου, με τους εορτασμούς της 50ής επετείου της εισβολής να παίρνουν χαρακτήρα υπερεθνικό. Ο Τούρκος πρόεδρος Ερντογάν, ο εταίρος του και ηγέτης του MHP Μπαχτσελί και ο ηγέτης του CHP Οζέλ καταφθάνουν στα Κατεχόμενα για να παρακολουθήσουν τις φαντασμαγορικές εκδηλώσεις, οι οποίες περιλαμβάνουν και παρέλαση 50 πλοίων, ανάμεσά τους και το αεροπλανοφόρο Αναντολού, ενώ από τον ουρανό θα πραγματοποιήσουν επίδειξη τα περίφημα Τουρκικά Αστέρια.
Η επίσημη τελετή θα ξεκινήσει με την κατάθεση στεφάνων στο Μνημείο Ατατούρκ στη Λευκωσία, ακολουθούμενη από την υπογραφή του ειδικού βιβλίου του μνημείου. Μετά την παρέλαση, ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ερσίν Τατάρ και ο Τούρκος πρόεδρος Ερντογάν θα εκφωνήσουν ομιλίες, ενώ το πρόγραμμα θα κλείσει με παραστάσεις λαϊκών χορών και της οθωμανικής μπάντας.
Ο Ερντογάν στον βορρά, ο Μητσοτάκης στον νότο
Την ίδια στιγμή, στην ελεύθερη πλευρά του νησιού, ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα βρίσκεται επίσης στην Κύπρο, προσελκύοντας την προσοχή των παγκόσμιων μέσων ενημέρωσης. Όπως σχολιάζει η φιλο-κυβερνητική εφημερίδα Σαμπάχ, «την ημέρα που ο βορράς του νησιού θα γίνεται μάρτυρας θεαματικών εορτασμών, στο νότο θα επικρατεί ατμόσφαιρα πένθους».
Η Αϊσέ «ξαναπάει διακοπές» στα Κατεχόμενα για την 50ή επέτειο της εισβολής
Η Αϊσέ, το κορίτσι που συνδέθηκε άρρηκτα με την έναρξη του δεύτερου Αττίλα στην Κύπρο το 1974, με το σύνθημα που εφηύρε ο πατέρας της υπουργός Εξωτερικών του Ετζεβίτ τότε «Η Αϊσέ πάει διακοπές», θα βρεθεί επίσης στα Κατεχόμενα για τους εορτασμούς της 50ής επετείου.
Η Αϊσέ Γκιουνές Αγιατά, κόρη του τότε υπουργού Εξωτερικών Τουράν Γκιουνές, μίλησε για πρώτη φορά στο πρακτορείο Αναντολού, περιγράφοντας τα γεγονότα που την έκαναν σύμβολο στην Τουρκία. Πολιτικός επιστήμονας, με καριέρα σε πανεπιστήμιο της Άγκυρας μέχρι τη συνταξιοδότησή της, η Αϊσέ ανακοίνωσε ότι θα παρευρεθεί στους εορτασμούς στις 20 Ιουλίου κατόπιν πρόσκλησης του ηγέτη του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP) Οζγκιούρ Οζέλ.
Η ίδια διηγήθηκε πώς ο πατέρας της και ο τότε πρωθυπουργός Μπουλέντ Ετζεβίτ αποφάσισαν να χρησιμοποιήσουν το όνομά της ως κωδικό για την έναρξη της δεύτερης φάσης της εισβολής, λόγω της ανησυχίας τους ότι «μας ακούνε οι άλλες χώρες».
«Ο πατέρας μου Τουράν Γκιουνές και ο Μπουλέντ Ετζεβίτ αποφασίζουν να ορίσουν έναν κωδικό πρόσβασης για την έναρξη της δεύτερης επιχείρησης», δήλωσε η Αϊσέ στο Αναντολού. «Ο κωδικός ‘Η Αϊσέ πάει διακοπές’ έγινε σύνθημα από τον πατέρα μου».
Αναφέροντας ότι ο πατέρας της ενημέρωσε κρυπτογραφημένα τον Ετζεβίτ μέσω του Υπουργείου Εξωτερικών, η Αϊσέ περιέγραψε πώς το μήνυμα αποκρυπτογραφήθηκε και ξεκίνησε η επιχείρηση.
«Ο πατέρας στέλνει στην πραγματικότητα ένα κρυπτογραφημένο μήνυμα στον Μπουλέντ Ετζεβίτ, λέγοντας ‘η Αϊσέ πρέπει να πάει διακοπές’. Γύρω στις 02:00 το βράδυ το μήνυμα πάει στο υπουργείο και από εκεί στις ένοπλες δυνάμεις και γίνεται σύνθημα για την έναρξη της επιχείρησης», αποκαλύπτει.
Παρότι δέχτηκε πολλές προτάσεις για συνεντεύξεις, η Αϊσέ αποφάσισε να μιλήσει δημόσια για πρώτη φορά με την ευκαιρία της 50ής επετείου.
«Η απόφασή μου ήταν να μην μιλήσω μέχρι την 50ή επέτειο της επιχείρησης», εξήγησε. «Πολλοί με ρωτούσαν: ''Είστε εσείς η Αϊσέ που πήγε διακοπές;'' Είναι πολύ ωραίο όλο αυτό, με κάνει πολύ χαρούμενη και περήφανη. Το όνομά μου είναι σύμβολο, αλλά δεν είμαι εγώ η ηρωίδα. Οι ήρωες είναι ο πρωθυπουργός εκείνης της εποχής, Μπουλέντ Ετζεβίτ, ο πατέρας μου, ο υπουργός Εξωτερικών Τουράν Γκιουνές, οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις», υποστηρίζει.
Η Αϊσέ Γκιουνές Αγιατά ανέφερε ότι πήγε για πρώτη φορά στα Κατεχόμενα την παραμονή της Πρωτοχρονιάς 1975.
«Η κυβέρνηση είχε ήδη πέσει, αλλά πήγαμε με τον πατέρα μου, τον Μπουλέντ Ετζεβίτ και την αντιπροσωπεία. Επειδή το αεροδρόμιο ήταν στρατιωτικό, πήγαμε με το πλοίο. Ήταν και Μπουλέντ Ετζεβίτ. Το πλήθος ήταν τόσο πολύ, άρχισαν να φωνάζουν ‘Αϊσέ’. Εγώ ντράπηκα τόσο πολύ που έπεσα από τα σκαλιά. Οι γονείς μου είπαν ‘Θεέ μου’, φοβήθηκαν ότι χτύπησα».
Συνεχίζονται τα πυρά κατά Δένδια
Συνεχίστηκαν και σήμερα οι σφοδρές αντιδράσεις στον τουρκικό τύπο κατά του Έλληνα υπουργού Άμυνας, Νίκου Δένδια, με τα τουρκικά ΜΜΕ να εκτοξεύουν κατηγορίες εναντίον του λόγω των δηλώσεών του για την εισβολή στην Κύπρο.
Η εφημερίδα «Χουριέτ» γράφει πως το τουρκικό Υπουργείο Άμυνας καταδίκασε τον Δένδια, ενώ η «Τουρκιγέ» αναφέρεται στην αυστηρή αντίδραση της Άγκυρας, καλώντας τον να μάθει τη θέση του. Οι κατηγορίες συνεχίζονται από την «Μιλιέτ», που επισημαίνει την ένταση που προκάλεσαν οι δηλώσεις του πριν από τους εορτασμούς, και την «Ακσάμ», η οποία αναφέρει πως οι Τούρκοι στρατιώτες είναι η εγγύηση της ειρήνης στο νησί.
Η «Τουργκιούν» κατηγορεί τον Δένδια για ψέματα και συκοφαντίες, ενώ η «Τζουμχουριέτ» τονίζει ότι οι δηλώσεις του Έλληνα υπουργού για το 1974 ήταν μια προσπάθεια «καριέρας» του Έλληνα υπουργού. Η «Αϊντινλίκ» αναφέρεται στην απάντηση του Υπουργείου Άμυνας της Τουρκίας στον Δένδια, ενώ η «Γενίτσαγ» αποκαλεί τον Έλληνα υπουργό «αλαζόνα», λέγοντας πως αρκετά με το να δημιουργεί προβλήματα.
Η συστηματική επίθεση του τουρκικού Τύπου προς τον Δένδια δείχνει πως οι δηλώσεις του άγγιξαν ένα νευραλγικό σημείο της τουρκικής εξωτερικής πολιτικής, εν της επετείου στην Κύπρο.
Τουρκικά δημοσιεύματα κατά Δένδια
Χουριέτ
«Το Τ/ΥΠΑΜ καταδικάζει τον Δένδια»
Τουρκικέ
«Μάθε τη θέση σου Δένδια / Η σκληρή αντίδραση της Άγκυρας στον αυθάδη Δένδια»
Μιλιέτ
«Ένταση από Δένδια πριν τους εορτασμούς»Όκαμ
Ακσάμ
«Η σκληρή αντίδραση του Τ/ΥΠΑΜ στον Δένδια / Οι Τούρκοι φαντάροι είναι η εγγύηση της ειρήνης στο νησί»
Τουργκιούν
«Τα λόγια του Δένδια είναι ψέματα και συκοφαντίες / Το Τ/ΥΠΑΜ καταδικάζει τις εξωφρενικές δηλώσεις Δένδια»
Τζουμχουριέτ
«Ελληνική βάση στη ‘Νότια Κύπρο’ / Απάντηση από το Τ/ΥΠΑΜ, σχετικά με ‘προσπάθειας καριέρας’ στις δηλώσεις του Έλληνα Υπουργού περί ‘1974’ που προκάλεσαν αντιδράσεις» [σ. 1 και 7]
Αϊντινλίκ
«Απάντηση του Τ/ΥΠΑΜ περί 'φασαρίας’ στις κατηγορίες του Δένδια»
Γενίτσαγ
«Τ/ΥΠΕΞ [sic] στον αλαζόνα Έλληνα: Αρκετά με το να δημιουργείς προβλήματα»
Ποια ονόματα ακούγονται για την Προεδρία της Δημοκρατίας - Τι θα μετρήσει στην απόφαση του Μαξίμου
Μαγδεμβουργο: Στην αναζήτηση κινήτρου του δράστη της επίθεσης – Οι ακροδεξιές θεωρίες και οι προειδοποιήσεις
Πρύτανης του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστήμιου: Νέα προπτυχιακά προγράμματα μέσα στο 2025
Η Σημασία των Μιτοχονδρίων στην Αναγεννητική Ιατρική: Ιστορία και Σύγχρονες Θεραπείες
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr