Γουατεμάλα: Η δημοκρατία παραμένει σε κίνδυνο, λέει ο ύπατος αρμοστής του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα
Η Γουατεμάλα γνώρισε πέρυσι μια από τις πιο τεταμένες εκλογικές διαδικασίες των τελευταίων ετών🕛 χρόνος ανάγνωσης: 2 λεπτά ┋ 🗣️ Ανοικτό για σχολιασμό

Ο ύπατος αρμοστής του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαίωματα Φόλκερ Τουρκ τόνισε χθες Παρασκευή ότι η δημοκρατία στη Γουατεμάλα «παραμένει σε κίνδυνο», παρότι ο πρόεδρος Μπερνάρντο Αρέβαλο ανέλαβε καθήκοντα στις αρχές του έτους ύστερα από την κρίση που πυροδότησε η απρόσμενη νίκη του στις εκλογές του Αυγούστου.
«Η δημοκρατία βρίσκεται σε κίνδυνο»
Η Γουατεμάλα γνώρισε πέρυσι μια από τις πιο τεταμένες εκλογικές διαδικασίες των τελευταίων ετών, αφού η Εισαγγελία προσπάθησε να ακυρώσει τα αποτελέσματα και να αποτρέψει την ορκωμοσία του Αρέβαλο.
«Ένας υπερασπιστής των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, τον οποίο συνάντησα, μου είπε: η δημοκρατία παραμένει σε κίνδυνο, πρέπει να κάνουμε ό,τι είναι απαραίτητο για να αλλάξουμε το status quo. Συμφωνώ απόλυτα με αυτήν την εκτίμηση», είπε ο Τουρκ σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στην πρωτεύουσα της Γουατεμάλας, ολοκληρώνοντας την επίσκεψή του στη χώρα.
Κατά την παραμονή του στη Γουατεμάλα, ο Τουρκ συνάντησε τον πρόεδρο Αρέβαλο, εκπροσώπους της κοινωνίας των πολιτών, αυτόχθονες ηγέτες και επιχειρηματίες, υπογραμμίζοντας ότι αποτελεί «προτεραιότητα» η υποστήριξη της προσπάθειας για την ενίσχυση του δημοκρατικού συστήματος στη Γουατεμάλα.
«Για να λειτουργήσει ένα κράτος, οι τρεις εξουσίες πρέπει να λειτουργούν αρμονικά. Επί του παρόντος, αυτό δεν συμβαίνει. Η πόλωση μεταξύ των θεσμικών οργάνων είναι τεράστια», συμπλήρωσε, εν μέσω έντονων συγκρούσεων μεταξύ της εκτελεστικής, της νομοθετικής και της δικαστικής εξουσίας στη Γουατεμάλα.
Μετά την ανάληψη της προεδρίας τον Ιανουάριο, ο Αρέβαλο έχει χάσει αρκετές μάχες στο Κογκρέσο, όπου έχει την υποστήριξη μόλις 23 εκ των 160 μελών.
Εικόνες βιβλικής καταστροφής στη Μιανμάρ: Η διεθνής κοινότητα σπεύδει στο πλευρό της πληγείσας χώρας - Μάχη με το χρόνο για επιζώντες στα ερείπια
Ο Τραμπ πιέζει τους συμβούλους του να κλιμακώσουν την αύξηση των δασμών ενόψει 2ας Απριλίου
Φρίκη στους Αγίους Ανάργυρους: Συνελήφθη 20χρονος που ασέλγησε σε νήπιο την ώρα του διαλείμματος
Οι Sex Pistols επιστρέφουν στη σκηνή μετά από 22 χρόνια χωρίς τον Τζόνι Ρότεν
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr