Τι οδήγησε το Ισραήλ να χτυπήσει την Υεμένη – Οι Χούθι, η Γάζα και ο κίνδυνος διεύρυνσης της σύγκρουσης
Παγκόσμια ανησυχία για τις εξελίξεις – Σκληρά αντίποινα κατά του Ισραήλ προαναγγέλλουν οι Χούθι🕛 χρόνος ανάγνωσης: 7 λεπτά ┋ 🗣️ Ανοικτό για σχολιασμό
Για πρώτη φορά, το Ισραήλ χτύπησε στο εσωτερικό της Υεμένης, μετά τη φονική επίθεση με μη επανδρωμένο αεροσκάφος που εξαπέλυσαν οι αντάρτες Χούθι στο Τελ Αβίβ, προ ημερών, σε μια επικίνδυνη κλιμάκωση.
Μετά τις επιθέσεις της Χαμάς κατά του Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου, οι Χούθι στοχεύουν τη ναυσιπλοΐα στην Ερυθρά Θάλασσα σε ένδειξη αλληλεγγύης - όπως λένε - προς τη Γάζα. Αλλά αυτές οι άμεσες επιθέσεις στο έδαφος του Ισραήλ ένα νέο μέτωπο σε μια σύγκρουση που ήδη απειλούσε να επεκταθεί στην περιοχή, αναφέρει το CNN.
Αμέσως μετά την ισραηλινή επίθεση, οι Χούθι δήλωσαν ότι εξαπέλυσαν νέο μπαράζ πυραύλων προς το Ισραήλ, υποσχόμενοι μια απάντηση που θα είναι «τεράστια και μεγάλη».
Ποιοι είναι οι Χούθι και ποιος είναι ο ρόλος τους στη σύγκρουση στη Γάζα;
Οι Χούθι είναι μια ισλαμιστική ομάδα που υποστηρίζεται από το Ιράν και εδρεύει στην Υεμένη. Το κίνημα των Χούθι, γνωστό και ως Ansar Allah (Υποστηρικτές του Θεού), είναι η μία πλευρά σε έναν εμφύλιο πόλεμο που μαίνεται στην Υεμένη εδώ και σχεδόν μια δεκαετία. Αναδύθηκε τη δεκαετία του 1990, όταν ο ηγέτης του, ο Χουσεΐν αλ Χούτι, ξεκίνησε την «Πιστή Νεολαία», ένα θρησκευτικό κίνημα αναβίωσης μιας υποκατηγορίας του σιιτικού Ισλάμ που ονομαζόταν Ζαϊδισμός και υπήρχε εδώ και αιώνες.
Μετά την κατάπαυση του πυρός, οι Χούθι έχουν εδραιώσει τον έλεγχό τους στο μεγαλύτερο μέρος της βόρειας Υεμένης. Επιδιώκουν επίσης μια συμφωνία με τη Σαουδική Αραβία, έναν σημαντικό αντίπαλο του Ιράν, που θα έφερνε μόνιμο τέλος στον πόλεμο και θα εδραίωνε τον ρόλο τους ως κυβερνήτες της χώρας.
Οι Χούθι πιστεύεται ότι έχουν οπλιστεί και εκπαιδευτεί από το Ιράν. Μετά τις επιθέσεις της Χαμάς στις επιθέσεις της 7ης Οκτωβρίου και τις επακόλουθες χερσαίες και αεροπορικές επιθέσεις του Ισραήλ στη Γάζα, οι Χούθι λένε ότι επιδιώκουν εκδίκηση από το Ισραήλ για τη στρατιωτική του εκστρατεία, στοχεύοντας τη ναυσιπλοΐα στην Ερυθρά Θάλασσα.
Οι ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο απάντησαν σε αυτές τις επιθέσεις πραγματοποιώντας πλήγματα σε στόχους των Χούθι στην Υεμένη. Ωστόσο, το Ισραήλ δεν έχει λάβει μέρος σε αυτές τις απαντήσεις.
Επιπλέον, ο εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού λέει ότι η μαχητική ομάδα έχει στοχεύσει «ισραηλινούς πολίτες και πολιτικές υποδομές» περίπου 200 φορές κατά την ίδια περίοδο. Οι περισσότερες από αυτές τις εκτοξεύσεις αναχαιτίστηκαν από την Κεντρική Διοίκηση των ΗΠΑ, δήλωσε ο εκπρόσωπος, αλλά η αεράμυνα του Ισραήλ έχει επίσης αναχαιτίσει μη επανδρωμένα αεροσκάφη και πυραύλους των Χούθι εντός και εκτός του εναέριου χώρου του Ισραήλ.
Τι συνέβη στο Τελ Αβίβ;
Το σημείο καμπής για το Ισραήλ φαίνεται ότι ήρθε την Παρασκευή, όταν μια επίθεση με μη επανδρωμένο αεροσκάφος εξαπολύθηκε στο Τελ Αβίβ, σκοτώνοντας έναν Ισραηλινό πολίτη και τραυματίζοντας αρκετούς άλλους.
Την ευθύνη για την επίθεση ανέλαβαν οι Χούθι, με τον εκπρόσωπο Yahya Sare'e να λέει ότι η επιχείρηση πραγματοποιήθηκε από ένα νέο μη επανδρωμένο αεροσκάφος ικανό να «παρακάμπτει τα συστήματα αναχαίτισης του εχθρού».
«Θα συνεχίσουμε να χτυπάμε αυτούς τους στόχους ως απάντηση στις σφαγές και τα καθημερινά εγκλήματα του εχθρού εναντίον των αδελφών μας στη Λωρίδα της Γάζας», δήλωσε ο Sare'e. «Οι επιχειρήσεις μας θα σταματήσουν μόνο όταν σταματήσει η επίθεση και αρθεί η πολιορκία του παλαιστινιακού λαού στη Λωρίδα της Γάζας».
Η επίθεση σηματοδότησε την πρώτη φορά που το Τελ Αβίβ, το εμπορικό κέντρο του Ισραήλ, χτυπήθηκε από μη επανδρωμένο αεροσκάφος σε επίθεση που ανέλαβαν οι Χούθι. Οι ισραηλινές αρχές ερευνούν τις συνθήκες και τις πιθανές αστοχίες ασφαλείας γύρω από τη φονική έκρηξη του drone.
Ο εκπρόσωπος των Ισραηλινών Αμυντικών Δυνάμεων (IDF) Ντάνιελ Χάγκαρι δήλωσε ότι ο στρατός υποψιάζεται ότι το drone ήταν ένα μοντέλο Samad-3 ιρανικής κατασκευής, που εκτοξεύτηκε από την Υεμένη, το οποίο είχε αναβαθμιστεί για να επεκτείνει το βεληνεκές του.
Ένα δεύτερο μη επανδρωμένο αεροσκάφος αναχαιτίστηκε εκτός του ισραηλινού εναέριου χώρου στα ανατολικά την ίδια στιγμή με την επίθεση, είπε, προσθέτοντας ότι το Ισραήλ αναβαθμίζει τώρα την αεράμυνά του και αυξάνει τις εναέριες περιπολίες στα σύνορά του.
Πώς απάντησε το Ισραήλ;
Η απάντηση του Ισραήλ ήρθε μια μέρα αργότερα, όταν ισραηλινά αεροσκάφη έπληξαν το λιμάνι της Χοντέιντα στην Υεμένη. Η επίθεση, η οποία σηματοδότησε την πρώτη φορά που το Ισραήλ έπληξε την Υεμένη, σκότωσε τουλάχιστον έξι ανθρώπους και τραυμάτισε δεκάδες άλλους, δήλωσαν αξιωματούχοι της Υεμένης. Η τηλεόραση Al Masirah TV που διοικείται από τους Χούτι δήλωσε ότι τα πλήγματα είχαν στόχο πετρελαϊκές εγκαταστάσεις στο λιμάνι στη δυτική ακτή της Υεμένης.
Ο εκπρόσωπος των Χούθι, Μοχάμεντ Αμπντουλσαλάμ, δήλωσε ότι τα πλήγματα έπληξαν επίσης πολιτικούς στόχους και έναν σταθμό παραγωγής ενέργειας. Ο ίδιος χτύπησε αυτό που είπε ότι ήταν «βάναυση ισραηλινή επίθεση» με στόχο την αύξηση των «δεινών του λαού της Υεμένης» και πίεσε την ομάδα να σταματήσει την υποστήριξή της στη Γάζα.
Πόσο μεγάλη είναι η κλιμάκωση;
Καμία από τις δύο πλευρές δεν έχει δηλώσει ότι είναι έτοιμη να υποχωρήσει. «Δεν είναι στο DNA των Χούθι να αποκλιμακώσουν με το Ισραήλ», έγραψε ο Charles Lister του Ινστιτούτου Μέσης Ανατολής στο X.
Ο εκπρόσωπος του στρατού των Χούθι, Yehya Saree, δήλωσε ότι οι Χούθι έχουν «προετοιμαστεί για έναν μακρύ πόλεμο» με το Ισραήλ και ότι το Τελ Αβίβ εξακολουθεί να μην είναι ασφαλές. Ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ, Γιοάβ Γκαλάντ, προειδοποίησε ότι «το αίμα των Ισραηλινών πολιτών έχει τιμή» και ότι αν επιτεθούν σε Ισραηλινούς, το «αποτέλεσμα θα είναι πανομοιότυπο» με αυτό που έχει παρατηρηθεί στο Λίβανο και τη Γάζα.
Την Κυριακή, ο ισραηλινός στρατός δήλωσε ότι αναχαίτισε έναν πύραυλο που πλησίαζε το ισραηλινό έδαφος από την Υεμένη, ενώ οι Χούτι δήλωσαν ότι εκτόξευσαν «αριθμό βαλλιστικών πυραύλων».
Ο πόλεμος στη Γάζα έχει ήδη συνοδευτεί από σημαντικά αυξημένες εντάσεις μεταξύ του Ισραήλ και της λιβανέζικης μαχητικής οργάνωσης Χεζμπολάχ. Οι δύο πλευρές ανταλλάσσουν διασυνοριακά πυρά από τις 8 Οκτωβρίου, όταν η Χεζμπολάχ πυροβόλησε τρεις ισραηλινούς συνοριακούς σταθμούς «σε ένδειξη αλληλεγγύης» προς τους Παλαιστίνιους.
Αλλά ενώ η αυξημένη ένταση με τους Χούθι δημιουργεί αναμφίβολα νέες προκλήσεις για το Ισραήλ, η Χεζμπολάχ παραμένει η μεγαλύτερη απειλή, δεδομένου του εκτεταμένου οπλοστασίου της και της εγγύτητάς της στο Ισραήλ.
Ο Yoel Guzansky, ανώτερος συνεργάτης στο Ινστιτούτο Μελετών Εθνικής Ασφάλειας (INSS) με έδρα το Τελ Αβίβ, ο οποίος έχει διατελέσει μέλος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας του Ισραήλ, δήλωσε στο CNN ότι πιστεύει πως το Ισραήλ ήταν μέχρι τώρα συγκρατημένο στην αντίδρασή του.
Πιστεύει ότι το Ισραήλ προσπαθούσε να στείλει ένα μήνυμα στις ΗΠΑ και τη διεθνή κοινότητα ότι «φτάνει πια» και επέλεξε σκόπιμα έναν στόχο με μεγάλη προβολή. «Πρέπει να δώσετε σήμα σε έναν κακοποιό που σας επιτίθεται ότι υπάρχει ένα τίμημα που πρέπει να πληρώσει και νομίζω ότι αυτό προσπάθησε να κάνει το Ισραήλ».
Όπως και οι Χούθι, η Χεζμπολάχ υποστηρίζεται επίσης σε μεγάλο βαθμό από το Ιράν, το οποίο δεν κρύβει την εχθρότητά του προς το Ισραήλ. Οποιαδήποτε αύξηση των εχθροπραξιών μεταξύ του Ισραήλ και των πληρεξουσίων του Ιράν θεωρείται βαθιά αποσταθεροποιητική στην περιοχή, επειδή θα μπορούσε να ωθήσει τις δύο χώρες πιο κοντά σε ανοιχτό πόλεμο.
Η... απώλεια βιντεοληπτικού υλικού «εξαφανίζει» τους υπεύθυνους για τα Τέμπη - Τα κραυγαλέα λάθη που στοιχειώνουν τη δικογραφία
ΕΣΥ: Αλλαγές στον νόμο Κεραμέως για την επιλογή στελεχών στο δημόσιο ετοιμάζει η κυβέρνηση - Τι είπε ο Άδωνις Γεωργιάδης
Οι πρώτες κινήσεις της κυβέρνησης μετά τη διαγραφή Σαμαρά - Τέλος στα σενάρια για πρόωρες κάλπες
Πού θα ταξιδέψουν οι Έλληνες την περίοδο των Χριστουγέννων - Μέχρι 10% η αύξηση στο κόστος των αποδράσεων
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr