Φιντάν: Το τουρκολιβυκό μνημόνιο ενοχλεί, αλλά δεν είναι δικό μας πρόβλημα
Τι είπε για το Κυπριακό ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών🕛 χρόνος ανάγνωσης: 4 λεπτά ┋ 🗣️ Ανοικτό για σχολιασμό
Μιλώντας σε συνέντευξη στο τηλεοπτικό κανάλι Sky News Arabia, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Χακάν Φιντάν, έθιξε τις σχέσεις της Τουρκίας με τις χώρες της περιοχής καθώς και τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή.
«Ευτυχώς, το γεγονός ότι από το 2019 δεν έχει υπάρξει σύγκρουση εκεί και ότι επικρατεί ηρεμία και ειρήνη και στις δύο πλευρές είναι ένα εξαιρετικά σημαντικό και πολύτιμο ζήτημα», δήλωσε ο Φιντάν αναφερόμενος στην κατάσταση στην Κύπρο. Ο ίδιος τόνισε την ανάγκη να συνεχιστεί αυτή η ειρήνη και να βρεθεί μια μόνιμη πολιτική λύση. «Θεού θέλοντος, θα το ξεπεράσουμε μαζί», πρόσθεσε.
Η τουρκική στρατιωτική παρουσία στα Κατεχόμενα
Η παρουσία των τουρκικών στρατευμάτων στην Κύπρο παραμένει ένα ζήτημα διχαστικό και αμφιλεγόμενο. Σε ερώτηση σχετικά με τη στρατιωτική παρουσία της Τουρκίας στα Κατεχόμενα, ο Φιντάν ανέφερε: «Το κυπριακό ζήτημα είναι ένα μακροχρόνιο ζήτημα. Το 1974, πραγματοποιήθηκε η Ειρηνευτική Επιχείρηση [σσ. εισβολή] της Κύπρου. Από τις 20 Ιουλίου 1974, επικρατεί ειρήνη στο νησί και έκτοτε δεν έχει πεθάνει κανείς. Αυτό είναι κάτι εξαιρετικά πολύτιμο. Δηλαδή, λόγω της παρουσίας των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων στο νησί, πλέον επικρατεί ειρήνη στο νησί και οι δύο κοινότητες ζουν ειρηνικά».
«Ειρηνευτική» δύναμη η Τουρκία
Ο Φιντάν υπογράμμισε την παρουσία των τουρκικών στρατευμάτων στο νησί ως εγγυητή για την ειρήνη και την ασφάλεια. «Εμείς ούτως ή άλλως έχουμε στρατιώτες στο νησί. Αυτό είναι μια αλήθεια που είναι γνωστή. Έχουμε χιλιάδες στρατιώτες εκεί. Εκεί βρίσκονται διάφορες δυνάμεις μας, εκεί βρίσκονται και τα πλοία μας. Εμείς θα συνεχίσουμε τις ειρηνευτικές μας ενέργειες», τόνισε.
Η επίσκεψη στο Κάιρο
«Θεού θέλοντος τον Αύγουστο θα επισκεφθώ το Κάιρο. Με τη θέληση του Αλλάχ, θα φιλοξενήσουμε επίσης τον κ. Σίσι στην Άγκυρα», δήλωσε ο Φιντάν, δείχνοντας την επιθυμία της Τουρκίας να ενισχύσει τις διπλωματικές σχέσεις με την Αίγυπτο. Αυτή η δήλωση υποδηλώνει μια νέα φάση στις τουρκο-αιγυπτιακές σχέσεις, η οποία χαρακτηρίζεται από την επιδίωξη στενότερης συνεργασίας και αμοιβαίας επίσκεψης των ηγετών των δύο χωρών.
Κρίσεις και συνεργασίες
Ο Φιντάν αναφέρθηκε επίσης στις κοινές προσπάθειες των δύο χωρών για τη διαχείριση των κρίσεων στην ευρύτερη περιοχή.
«Παράλληλα, συνεχίζονται και οι διαβουλεύσεις μας για τη διαχείριση των κρίσεων στην περιοχή. Ανταλλάσσουμε πολύ εντατικά απόψεις ιδιαίτερα για τις κρίσεις στη Βόρεια Αφρική, τη Σομαλία, το Σουδάν, τη Λιβύη. Σκεφτόμαστε με τον ίδιο τρόπο για πολλά θέματα, συμπεριλαμβανομένου και του παλαιστινιακού ζητήματος. Αναζητούμε το πως μπορούμε να δώσουμε λύσεις σε όλες αυτές τις κρίσεις από κοινού», ανέφερε.
Τουρκολιβυκό μνημόνιο
Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών αναφέρθηκε και στις σχέσεις της Τουρκίας με τη Λιβύη, δίνοντας έμφαση στη σημασία ενός ανεξάρτητου και ενωμένου λιβυκού κράτους.
Επίσκεψη Χαφτάρ
Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο επίσκεψης του ηγέτη των ενόπλων δυνάμεων της ανατολικής Λιβύης, Χαλίφα Χαφτάρ, στην Τουρκία, ο Φιντάν δήλωσε ότι οι σχέσεις με την ανατολική Λιβύη εξελίσσονται αρκετά καλά.
«Ο κ. Ακίλε Σάλεχ, ο πρόεδρος του ανατολικού κοινοβουλίου, έχει έρθει μερικές φορές στη χώρα μας. Έχουμε επαφές με τον κ. Χαφτάρ, συναντιόμαστε με τους γιους του. Ανοίξαμε το γενικό μας προξενείο στα ανατολικά και τώρα το θέτουμε σε λειτουργία», ανέφερε.
Ο Φιντάν τόνισε την επιθυμία της Τουρκίας να συμβάλει στην αναβίωση ενός ανεξάρτητου, κυρίαρχου λιβυκού κράτους, όπου θα ενωθούν και θα ενσωματωθούν τόσο η Ανατολή όσο και η Δύση. «Πώς μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε αυτές τις σχέσεις για να φέρουμε μαζί την Ανατολή και τη Δύση; Αυτή τη στιγμή επικεντρωνόμαστε σε αυτό το ζήτημα», είπε.
Στο ερώτημα αν θα επανεξεταστεί το Μνημόνιο Κατανόησης για την οριοθέτηση των θαλάσσιων περιοχών δικαιοδοσίας που υπέγραψαν η Λιβύη και η Τουρκία το 2019, ο Φιντάν ήταν κατηγορηματικός.
«Εμείς με τη Λιβύη, όπως γνωρίζετε, έχουμε διευθετήσει αυτό το ζήτημα μεταξύ μας. Αυτό ενδεχομένως να έχει προκαλέσει προβλήματα σε άλλες χώρες, αλλά αυτό δεν είναι δικό μας πρόβλημα», δήλωσε. Τόνισε ότι η συμφωνία έγινε σύμφωνα με το νόμο και με βάση την αμοιβαία συναίνεση.
Διπλωματική συνεργασία και ασφάλεια
Ο Φιντάν αναφέρθηκε επίσης στη συνεργασία με άλλες χώρες, όπως η Αίγυπτος, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και το Κατάρ, για την επίτευξη διαρκούς ειρήνης και εθνικής ενότητας στη Λιβύη. Εξήγησε ότι η Αίγυπτος έχει έννομο συμφέρον λόγω των συνόρων της με τη Λιβύη και τα προβλήματα ασφαλείας που αντιμετωπίζει εκεί. «Συνομιλούμε με την Αίγυπτο, συνομιλούμε με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, συνομιλούμε με το Κατάρ, συμπεριλαμβανομένων και των Ηνωμένων Εθνών», δήλωσε.
Παγκόσμια ανησυχία για τις απειλές Πούτιν μετά το χτύπημα με τον πύραυλο Oreshnik στην Ουκρανία: Τα χαρακτηριστικά του νέου όπλου της Ρωσίας
Νέα αποκάλυψη για την υπόθεση της Αμαλιάδας: Είχε παντρευτεί εικονικά Ινδό η Ειρήνη Μουρτζούκου
Πόλεμος της κυβέρνησης Μπάιντεν με τις εταιρείες τεχνολογίας: Ζητεί να διαχωριστεί η Google από το Chrome και το Android
Βρετανία: Πόσο κόστισε η στέψη του βασιλιά Καρόλου – Το ιλιγγιώδες ποσό
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr