Η σύνθετη ζωή στη Γη μπορεί να ξεκίνησε νωρίτερα από όσο πιστεύουμε! Τι υποστηρίζουν επιστήμονες
Έχει ξεσπάσει «ντιμπέιτ» μεταξύ των επιστημόνων🕛 χρόνος ανάγνωσης: 4 λεπτά ┋ 🗣️ Ανοικτό για σχολιασμό
Μια ομάδα επιστημόνων δηλώνει ότι βρήκε νέα στοιχεία που ενισχύουν τη θεωρία της ότι η σύνθετη ζωή στη Γη μπορεί να ξεκίνησε 1,5 δισεκατομμύριο χρόνια νωρίτερα από ό,τι πιστεύαμε.
Η ομάδα, που εργάζεται στην Γκαμπόν, λέει ότι ανακάλυψε στοιχεία μέσα σε βράχους που δείχνουν περιβαλλοντικές συνθήκες κατάλληλες για τη ζωή των ζώων πριν από 2,1 δισεκατομμύρια χρόνια.
Αλλά, λένε πως οι οργανισμοί περιορίστηκαν σε μια εσωτερική θάλασσα, δεν εξαπλώθηκαν παγκοσμίως και τελικά εξαφανίστηκαν. Οι απόψεις αυτές διαφέρουν σημαντικά από την κυρίαρχη άποψη και με αυτές δεν συμφωνούν όλοι οι επιστήμονες. Οι περισσότεροι ειδικοί πιστεύουν ότι η ζωική ζωή ξεκίνησε πριν από περίπου 635 εκατομμύρια χρόνια. Η έρευνα αυτή έχει προκαλέσει ένα «ντιμπέιτ» μεταξύ επιστημόνων, σχετικά με το αν οι μέχρι στιγμής ανεξήγητοι σχηματισμοί που βρέθηκαν στη Φρανσβίλ της Γκαμπόν είναι στην πραγματικότητα απολιθώματα ή όχι.
Οι επιφυλάξεις
Οι επιστήμονες εξέτασαν τους βράχους γύρω από τους σχηματισμούς για να δουν αν έδειχναν ενδείξεις ότι περιείχαν θρεπτικά συστατικά όπως οξυγόνο και φώσφορο που θα μπορούσαν να υποστηρίξουν τη ζωή.
Ο καθηγητής Ernest Chi Fru στο Πανεπιστήμιο του Κάρντιφ συνεργάστηκε με μια διεθνή ομάδα επιστημόνων. Δήλωσε στο BBC News ότι, αν η θεωρία του είναι σωστή, αυτές οι μορφές ζωής θα ήταν παρόμοιες με τη γλοιώδη μούχλα - ένα μονοκύτταρο οργανισμό χωρίς εγκέφαλο που αναπαράγεται με σπόρια.
Όμως ο καθηγητής Graham Shields του University College του Λονδίνου, ο οποίος δεν συμμετείχε στην έρευνα, λέει ότι έχει κάποιες επιφυλάξεις.
«Δεν είμαι αντίθετος με την ιδέα ότι υπήρχαν περισσότερα θρεπτικά συστατικά πριν από 2,1 δισεκατομμύρια χρόνια, αλλά δεν είμαι πεπεισμένος ότι αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε ποικιλομορφία ώστε να σχηματιστεί πολύπλοκη ζωή» δήλωσε, τονίζοντας ότι χρειάζονται περισσότερα στοιχεία.
Ο καθηγητής Chi Fru δήλωσε ότι η μελέτη του βοήθησε στην απόδειξη των ιδεών σχετικά με τις διαδικασίες που δημιουργούν τη ζωή στη Γη.
«Λέμε, κοιτάξτε, υπάρχουν απολιθώματα εδώ, υπάρχει οξυγόνο, αυτό ώθησε στην εμφάνιση των πρώτων πολύπλοκων ζωντανών οργανισμών», είπε. «Βλέπουμε την ίδια διαδικασία όπως και στην Κάμβρια περίοδο, πριν από 635 εκατομμύρια χρόνια - αυτό βοηθάει στην υποστήριξη αυτών των στοιχείων. Μας βοηθάει να καταλάβουμε τελικά από πού προήρθαμε όλοι», πρόσθεσε.
Η πρώτη ένδειξη ότι η πολύπλοκη ζωή θα μπορούσε να έχει ξεκινήσει νωρίτερα από ό,τι πιστεύαμε μέχρι σήμερα ήρθε πριν από περίπου 10 χρόνια με την ανακάλυψη του σχηματισμού που ονομάζεται σχηματισμός Francevillian. Ο καθηγητής Chi Fru και οι συνάδελφοί του δήλωσαν ότι ο σχηματισμός αυτός αποτελούνταν από απολιθώματα που υποδείκνυαν ενδείξεις ζωής που μπορούσε να «κουνιέται» και να μετακινείται από μόνη της.
Για να βρουν περισσότερες αποδείξεις για τις θεωρίες τους, ο καθηγητής Chi Fru και η ομάδα του έχουν τώρα αναλύσει πυρήνες ιζημάτων που έχουν αντληθεί από πετρώματα στην Γκαμπόν.
Η χημεία του πετρώματος έδειξε ενδείξεις ότι ένα «εργαστήριο» για τη ζωή δημιουργήθηκε λίγο πριν εμφανιστεί ο σχηματισμός. Πιστεύουν ότι τα υψηλά επίπεδα οξυγόνου και φωσφόρου προήλθαν από τη σύγκρουση δύο κοιτασμάτων κάτω από το νερό, δημιουργώντας ηφαιστειακή δραστηριότητα.
Η σύγκρουση απέκοψε ένα τμήμα του νερού από τους ωκεανούς, δημιουργώντας μια «πλούσια σε θρεπτικά συστατικά ρηχή θάλασσα».
Ο καθηγητής Chi Fru λέει ότι αυτό το προστατευμένο περιβάλλον είχε τις συνθήκες που επέτρεπαν τη φωτοσύνθεση, οδηγώντας σε σημαντικές ποσότητες οξυγόνου στο νερό.
Τέλος, ο διδακτορικός φοιτητής Elias Rugen του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας, ο οποίος δεν συμμετείχε στην έρευνα, συμφώνησε με ορισμένα από τα ευρήματα, λέγοντας ότι είναι σαφές ότι «οι κύκλοι του άνθρακα, του αζώτου, του σιδήρου και του φωσφόρου των ωκεανών έκαναν κάτι λίγο πρωτοφανές».
«Δεν υπάρχει τίποτα που να λέει ότι η πολύπλοκη βιολογική ζωή δεν θα μπορούσε να έχει εμφανιστεί και ευδοκιμήσει πριν από 2 δισεκατομμύρια χρόνια», είπε, αλλά πρόσθεσε ότι χρειάζονται περισσότερα στοιχεία για να υποστηριχθούν οι θεωρίες.
Πού ταξιδεύουν για Χριστούγεννα και Πρωτοχρονιά οι Έλληνες φέτος; Οι κορυφαίοι προορισμοί και το κόστος
«Πολιτικούς σαν τον Καραμανλή δεν τους χειροκροτάμε, τους στέλνουμε στη δικαιοσύνη»: Η Μαρία Καρυστιανού για τις εικόνες στις Σέρρες
Αύξηση των περιστατικών ευλογιάς των πιθήκων στην Ελλάδα - Επιβεβαιώθηκαν 18 κρούσματα
Η Κάρλα Μπρούνι γιορτάζει τα 57ά γενέθλιά της - Η ξεχωριστή ευχή της κόρης της
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr