Η Τουρκία ως νέος προστάτης της Χαμάς μετά το φιάσκο του Ιράν
Η δολοφονία του Χανίγια στην Τεχεράνη έχει εγείρει σοβαρά ερωτήματα σχετικά με την ικανότητα του Ιράν να προστατεύσει τους Παλαιστίνιους ηγέτες🕛 χρόνος ανάγνωσης: 2 λεπτά ┋ 🗣️ Ανοικτό για σχολιασμό
Η πρόσφατη δολοφονία του Ισμαήλ Χανίγια στο έδαφος του Ιράν ανέδειξε την αδυναμία της Τεχεράνης να προστατεύσει τους ηγέτες της Χαμάς, δημιουργώντας μία σοβαρή τρύπα ασφάλειας και προστασίας για τους Παλαιστίνιους. Σε αυτό το πλαίσιο, η Τουρκία επιδιώκει να εκμεταλλευτεί την κατάσταση και να αναδειχθεί ως ο νέος συνομιλητής της Δύσης για τη Χαμάς.
Η Άγκυρα δεν έχασε χρόνο και προέβαλε τη χώρα ως ασφαλές καταφύγιο για τα υψηλόβαθμα στελέχη της Χαμάς, τονίζοντας την προετοιμασία και τις προφυλάξεις που είχε λάβει για την προστασία τους εδώ και καιρό κατά τις επισκέψεις του Χανίγια κι άλλων στελεχών της οργάνωσης.
Ο αρχηγός της ΜΙΤ, Ιμπραχίμ Καλίν, είχε επικοινωνήσει προσωπικά τον Απρίλιο με τον διευθυντή της ισραηλινής υπηρεσίας πληροφοριών Shin Bet, προειδοποιώντας τον για σοβαρές συνέπειες σε περίπτωση δολοφονικών επιθέσεων κατά των ηγετών της Χαμάς στην Τουρκία. Η προειδοποίηση συνοδεύτηκε και από επανειλημμένες επιχειρήσεις κατά της Μοσάντ, με στόχο την καταστροφή των κυψελών της στη χώρα και τη διασφάλιση της ασφάλειας των μελών της Χαμάς.
Η δολοφονία του Χανίγια στην Τεχεράνη έχει εγείρει σοβαρά ερωτήματα σχετικά με την ικανότητα του Ιράν να προστατεύσει τους Παλαιστίνιους ηγέτες. Η τουρκική κυβέρνηση υποστηρίζει ότι αυτή η αποτυχία δείχνει τη διείσδυση του Ισραήλ και των ΗΠΑ στην καρδιά του Ιράν και την αδυναμία της Τεχεράνης να προστατεύσει ακόμη και τις πιο σημαντικές προσωπικότητες της Χαμάς εν μέσω πολέμου. Η Άγκυρα θέτει δημοσίως αυτά τα ερωτήματα με σκοπό να αναλάβει πιο ενεργό ρόλο ως προστάτης της Χαμάς, παραμερίζοντας το Ιράν και το Κατάρ. Με αυτήν την κίνηση, η Τουρκία φιλοδοξεί να καταστεί ο πιο έμπιστος συνομιλητής της Χαμάς και το μοναδικό κανάλι, μέσω του οποίου θα μπορούσε η Δύση να έρθει σε επικοινωνία με την ένοπλη παλαιστινιακή οργάνωση.
Ανταλλαγή κρατουμένων και το πριμ της Άγκυρας
Έναν ρόλο που απέδειξε περίτρανα ότι μπορεί να παίξει η Τουρκία, λειτουργώντας ως γέφυρα επικοινωνίας και συνεννόησης για την υλοποίηση μιας από τις μεγαλύτερες ανταλλαγές κρατουμένων τα τελευταία χρόνια μεταξύ Ρωσίας και Δύσης. 24 άνθρωποι, συμπεριλαμβανομένου του δημοσιογράφου της Wall Street Journal Evan Gershkovich, ανταλλάχθηκαν με μια συμφωνία που προφανώς είχε την υπογραφή της Υπηρεσίας Κατασκοπείας της Τουρκίας, MIT.
Η υπόθεση χρησίμευσε ως περαιτέρω υπενθύμιση ότι η ειδική σχέση του Ερντογάν με τον Βλαντιμίρ Πούτιν της Ρωσίας μπορεί να είναι χρήσιμη για τη Δύση.
Έκρηξη στους Αμπελόκηπους: Αυτές είναι οι σημειώσεις της τρομοκρατικής οργάνωσης - Στο «φως» όσα κατασχέθηκαν
Πάτρα: Στο ΚΑΤ σε κρίσιμη κατάσταση η 43χρονη που ξυλοκοπήθηκε από τον πρώην σύντροφό της
Διασωληνώθηκε ο 12χρονος που παρασύρθηκε από ΙΧ ενώ οδηγούσε πατίνι στον Χολαργό
Αλληλεγγύη, ελβιέλες και υδατάνθρακες - Pasta Party στο «Σχεδία Home»
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr