Κουρσκ: Οι στόχοι και το μεγάλο δίλημμα της Ουκρανίας μετά την πετυχημένη στρατιωτική επιχείρηση
Η εξαιρετικά τολμηρή εισβολή στη ρωσική περιοχή του Κουρσκ, κρίνεται πετυχημένη από τους στρατιωτικούς αναλυτές, και έπιασε εξαπίνης τη ρωσική στρατιωτική ηγεσία🕛 χρόνος ανάγνωσης: 4 λεπτά ┋ 🗣️ Ανοικτό για σχολιασμό
Με καθημερινά τα χτυπήματα από τα ρωσικά drones, τους πυραύλους και τους βομβαρδισμούς, αλλά και με τις εξαντλημένες δυνάμεις της πρώτης γραμμής να υποχωρούν αργά στο Ντονμπάς, η Ουκρανία χρειαζόταν απελπισμένα κάποια καλά νέα αυτό το καλοκαίρι, και πράγματι τα είχαν: Η εξαιρετικά τολμηρή εισβολή στη ρωσική περιοχή του Κουρσκ, κρίνεται πετυχημένη από τους στρατιωτικούς αναλυτές, και έπιασε εξαπίνης τη ρωσική στρατιωτική ηγεσία.
Εντυπωσιακός συντονισμός
Ανώτερη βρετανική στρατιωτική πηγή, υπό καθεστώς ανωνυμίας, σχολίασε στο BBC ότι το πιο εντυπωσιακό σ’ αυτήν την εισβολή είναι το πόσο καλά οι Ουκρανοί ανέπτυξαν και συντόνισαν τα συστήματά τους, από τον στρατιωτικό εξοπλισμό και την αεράμυνα έως τον ηλεκτρονικό πόλεμο και την προέλαση του πεζικού.
Στην επιχείρηση αυτή χρησιμοποιήθηκαν πολλά από τα σύγχρονα όπλα που προμήθευσε η Δύση, αλλά κατά τρόπο πιο αποτελεσματικό από πέρυσι, όταν η καλοκαιρινή επίθεση απέτυχε να απωθήσει τον ρωσικό στρατό από τις νοτιοανατολικές επαρχίες της Ουκρανίας.
Το δίλημμα
Παρά τις αποτυχίες στο πεδίο της μάχης στο Ντονμπάς, με αυτήν την εισβολή η Ουκρανία έδειξε ότι είναι ικανή να αναπτύξει μια συντονισμένη επίθεση χρησιμοποιώντας όλα τα στοιχεία του σύγχρονου πολέμου.
- Από αυτήν την άποψη, οι πιο επιφυλακτικοί στο Κίεβο υποστηρίζουν ότι η Ουκρανία έχει ήδη κάνει μια σημαντική επίδειξη δύναμης προκαλώντας απώλειες και ανησυχίες στους Ρώσους. Με άλλα λόγια, μια απόσυρση τώρα θα ήταν τιμητική, αφού θα είχε καταφέρει ένα σημαντικό πλήγμα στο Κρεμλίνο, πριν προλάβει η Ρωσία να μεταφέρει αρκετές δυνάμεις στην περιοχή για να εξολοθρεύσει τους εισβολείς.
- Όμως οι υποστηρικτές της αντίθετης άποψης θεωρούν ότι η απόσυρση θα αναιρούσε δύο από τους πλέον προφανείς στόχους της εισβολής: αφενός να ασκηθεί αρκετή πίεση στη Ρωσία ώστε να αναγκαστεί να εκτρέψει προς το Κουρσκ ορισμένα από τα δικά της στρατεύματα που βρίσκονται στο Ντονμπάς και αφετέρου να χρησιμοποιηθούν τα κατειλημμένα εδάφη ως διαπραγματευτικό χαρτί σε ενδεχόμενες ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις στο μέλλον .
Ο καθηγητής Διεθνούς Ασφάλειας στο πανεπιστήμιο του Έξετερ Ντέιβιντ Μπλάγκντεν επισημαίνει ότι «αν το Κίεβο κατέχει ρωσικό έδαφος, θα μπορέσει να διαπραγματευτεί από θέση μεγαλύτερης ισχύος την επιστροφή εδαφών του, ενώ παράλληλα θα έχει πλήξει την εικόνα του παντοδύναμου καθεστώτος Πούτιν μεταξύ των Ρώσων πολιτών, πιέζοντας το Κρεμλίνο να επιδιώξει μια διευθέτηση της κατάστασης ώστε να μην τεθεί σε κίνδυνο η εξουσία του».
Αυτό που θεωρείται βέβαιο είναι ότι οι ρωσικές δυνάμεις θα κάνουν ό,τι είναι δυνατόν για να αντιστρέψουν την κατάσταση στο Κουρσκ, διατηρώντας την πίεση στην Ουκρανία, ενδεχομένως με ακόμη πιο σφοδρές πυραυλικές επιθέσεις και βομβαρδισμούς.
Συνεχίζεται η προέλαση
Πάνως, ο πρόεδρος της Ουκρανίαςδήλωσε ότι οι ουκρανικές δυνάμεις συνεχίζουν την προέλασή τους στην περιοχή του Κουρσκκαι ότι έχουν προωθηθεί σε βάθος ενός και δύο χιλιομέτρων προς διάφορες κατευθύνσεις από την αρχή της σημερινής ημέρας.
Σε βίντεο που ανήρτησε στον λογαριασμό του στο Telegram, ο πρόεδρος της Ουκρανίας εμφανίζεται να συνομιλεί με τον αρχηγό του στρατιωτικού επιτελείου Ολεξάντρ Σίρσκι, ο οποίος δηλώνει ότι οι ουκρανικές δυνάμεις συνέλαβαν 100 ρώσους αιχμαλώτους πολέμου κατά τις σημερινές επιχειρήσεις.
Ο ουκρανός πρόεδρος ζητά από τον στρατηγό Σίρσκι την ενίσχυση των μετώπων του Τορέτσκ και του Ποκρόφσκ εν αναμονή της βοήθειας από τους συμμάχους που περιμένει το Κίεβο.
Η ουκρανική τηλεόραση μετέδωσε σήμερα ρεπορτάζ που δείχνει ουκρανούς στρατιώτες να κατεβάζουν ρωσική σημαία σε κρατικό κτίριο της πόλης Σούτζα στην περιοχή του Κουρσκ φωνάζοντας «Δόξα στην Ουκρανία».
Δημοσιογράφος της τηλεόραση απεσταλμένος στην πόλη μετέδωσε ότι οι ουκρανικές δυνάμεις έχουν τον πλήρη έλεγχο της Σούτζα, που αποτελεί νευραλγικό κόμβο διαμετακόμισης του ρωσικού φυσικού αερίου.
«Ουδέτερη ζώνη»
«Η δημιουργία μιας ουδέτερης ζώνης στην περιοχή του Κουρσκ είναι ένα μέτρο που έχει ως στόχο να προστατευθούν οι μεθοριακές κοινότητες από τους καθημερινούς βομβαρδισμούς του εχθρού» ανέφερε ο υπουργός Εσωτερικών Ίχορ Κλιμένκο σε ανάρτησή του στην εφαρμογή Telegram.
«Οι κάτοικοι των κοινοτήτων που βρίσκονται στη ζώνη της αμυντικής επιχείρησης εγκαταλείφθηκαν από τη Ρωσία» και στερούνται «και τα πιο στοιχειώδη αγαθά» πρόσθεσε. Σύμφωνα με τον Κλιμένκο, είναι σε εξέλιξη οι προετοιμασίες για να τους παρασχεθούν τρόφιμα, πόσιμο νερό, φάρμακα και άλλα προϊόντα υγιεινής.
Σχεδόν ταυτόχρονα η αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ιρίνα Βέρεστσουκ ανακοίνωσε το άνοιγμα ανθρωπιστικών διαδρόμων στην περιοχή αυτή απ’ όπου δεκάδες χιλιάδες άμαχοι έφυγαν για να γλιτώσουν. «Οι στρατιωτικές δυνάμεις μας προβλέπουν (…) να ανοίξουν ανθρωπιστικούς διαδρόμους για την απομάκρυνση των αμάχων, τόσο προς τη Ρωσία όσο και προς την Ουκρανία», ανέφερε.
Η Ρωσία κατασκευάζει κινητά πυρηνικά καταφύγια - Η Ευρώπη προετοιμάζεται για πόλεμο;
Προσωπικός γιατρός... από την αρχή: Γιατί πολίτες πρέπει να κάνουν νέες εγγραφές
Αττική: Εξαρθρώθηκε εγκληματική οργάνωση που διακινούσε μετανάστες και τους εξανάγκαζε σε επαιτεία
Θλίψη και οδύνη στην κηδεία του Λίαμ Πέιν - Παρόντες όλα τα μέλη των One Direction
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr