Ισραήλ - Χεζμπολάχ με το δάχτυλο στη σκανδάλη, παρόλο που δεν θέλουν γενικευμένο πόλεμο
Σημαντική κλιμάκωση της κατάστασης φαίνεται ότι σηματοδοτεί η ανταλλαγή χτυπημάτων το πρωί της Κυριακής🕛 χρόνος ανάγνωσης: 4 λεπτά ┋ 🗣️ Ανοικτό για σχολιασμό
Σημαντική κλιμάκωση της έντασης στη Μέση Ανατολή φαίνεται ότι σηματοδοτεί η ανταλλαγή χτυπημάτων μεταξύ Ισραήλ και Χεζμπολά το πρωί της Κυριακής (25/08).
Σύμφωνα με αναφορές του ισραηλινού στρατού που επικαλείται το BBC, περίπου 100 μαχητικά αεροσκάφη πραγματοποίησαν «προληπτικά πλήγματα», σε στόχους της Χεζμπολά σε όλο τον νότιο Λίβανο. Η Χεζμπολά πραγματοποίησε εκτόξευση ρουκετών και πυραύλων προς το βόρειο Ισραήλ στη μεγαλύτερή της επίθεση από την έναρξη του πολέμου Ισραήλ - Χαμάς.
Αν οι αριθμοί του ισραηλινού στρατού ισχύουν, πρόκειται για τη μεγαλύτερη επίθεση της χώρας στον Λίβανο από το πόλεμο Ισραήλ – Χεζμπολά το 2006. Το Ισραήλ πραγματοποίησε τα χτυπήματά του στις 04:30 τοπική ώρα (01:30 ώρα Ελλάδας). Ισχυρίστηκε ότι αφορμή ήταν επίθεση μεγάλης κλίμακας που σχεδίαζε η σιιτική στρατιωτική οργάνωση μισή ώρα αργότερα, στις 05:00 τοπική ώρα. Δημοσίευμα των New York Times επικαλείται ανώνυμο αξιωματούχο των ισραηλινών μυστικών υπηρεσιών που ισχυρίζεται ότι, το χτύπημα περιελάμβανε πλήγματα με ρουκέτες κατά της πρωτεύουσας του Ισραήλ, Τελ Αβίβ, στο κέντρο της χώρας.
Η επίθεση της Χεζμπολάχ
Από πλευράς Χεζμπολάχ, εκτοξεύτηκαν (σύμφωνα με πηγές) πάνω από 300 ρουκέτες και πύραυλοι σε στρατιωτικές εγκαταστάσεις στο βόρειο Ισραήλ, όπου ηχούσαν σειρήνες αεροπορικής επιδρομής. Η ανταλλαγή πυρών μεταξύ των δύο πλευρών, κλιμακώνει περαιτέρω τις ανησυχίες για ολοκληρωτικό πόλεμο στην περιοχή.
Σύμφωνα με τη Χεζμπολά, τα χτυπήματα ήταν η πρώτη φάση μόνο της «απάντησης» στη δολοφονία από το Ισραήλ του Φουάντ Σουκρ, ανώτατου διοικητή της οργάνωσης, στις 30 Ιουλίου στη Βηρυτό. Το Ισραήλ πιστεύεται ευρέως ότι βρίσκεται και πίσω από τη δολοφονία του πολιτικού ηγέτη της Χαμάς, Ισμαήλ Χανίγια, στην Τεχεράνη, την αμέσως επόμενη ημέρα.
Έκτοτε η περιοχή «βράζει» καθώς όλοι βρίσκονται σε επιφυλακή για μία «απάντηση», τόσο από τη Χεζμπολά, όσο και από το Ιράν το οποίο, για την ώρα, τηρεί σιγή ιχθύος.
Αδιέξοδες οι συνομιλίες για κατάπαυση του πυρός
Οι διπλωμάτες προσπαθούν εδώ και εβδομάδες να αποφύγουν την κλιμάκωση της κρίσης στη Γάζα σε μια ευρύτερη περιφερειακή σύγκρουση. Από πλευράς τους οι ΗΠΑ έχουν προειδοποιήσει ότι, η μη επίτευξη συμφωνίας για κατάπαυση του πυρός και απελευθέρωση των ομήρων μεταξύ Ισραήλ – Χαμάς θα μπορούσε να προκαλέσει την πλήρη αποτυχία εκτόνωσης της έντασης μέσω της διπλωματικής οδού. Παρά τις έντονες πιέσεις του Λευκού Οίκου, όμως, μετά από 10 και πλέον μήνες πολέμου στη Λωρίδα της Γάζας, οι συνομιλίες για κατάπαυση του πυρός δεν έχουν οδηγήσει πουθενά.
Έτοιμοι για πόλεμο, αν και δεν τον επιθυμούν
Από πλευράς του ο ισραηλινός στρατός δηλώνει έτοιμος να διεξάγει πόλεμο σε δύο μέτωπα: στη Γάζα και στα βόρεια σύνορα της χώρας με τον Λίβανο. Η Χεζμπολά, ωστόσο, είναι πολύ πιο ισχυρή από τη Χαμάς. Υπολογίζεται ότι διαθέτει περίπου 150.000 ρουκέτες, μερικές από τις οποίες μπορούν να φτάσουν σε στόχους σε όλο το Ισραήλ. Ορισμένοι από τους μαχητές της έχουν πολεμήσει στον πόλεμο στη Συρία, ενώ είναι πολύ καλύτερα εκπαιδευμένοι και εξοπλισμένοι από αυτούς της παλαιστινιακής οργάνωσης.
Ταυτόχρονα, μερίδα αναλυτών αμφισβητεί την πρόθεση του Ισραήλ να εμπλακεί σε έναν ακόμη πόλεμο, σχεδόν έναν χρόνο μετά τη σύγκρουση στη Γάζα. Εκατοντάδες χιλιάδες έφεδροι του ισραηλινού στρατού έχουν κληθεί να πολεμήσουν στη Γάζα. Στην ισραηλινοί κοινή γνώμη, όμως, δεν είναι λίγοι οι πολίτες (κυρίως προερχόμενοι από τον βορρά) που θεωρούν ότι η Χεζμπολά πρέπει να αντιμετωπιστεί. Από την έναρξη του πολέμου στη Γάζα, δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι που ζουν στην περιοχή έχουν απομακρυνθεί από τα σπίτια τους. Πολλοί έχουν χάσει τις επιχειρήσεις τους.
Και τον νότιο Λίβανο, όμως, δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι έχουν αναγκαστεί να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους, φοβούμενοι τα ισραηλινά πλήγματα. Οι ηγέτες Ισραήλ και Χεζμπολά δηλώνουν ότι δεν επιθυμούν έναν νέο πόλεμο πλήρους κλίμακας, ωστόσο τονίζουν ότι είναι έτοιμοι και για αυτό το ενδεχόμενο.
Μπλόκαραν πολλά νοσοκομεία της Αθήνας από τις νέες εφημερίες - Οι αλλαγές
Προειδοποίηση Μαρουσάκη: Επικίνδυνα φαινόμενα τις επόμενες ώρες στην Αττική - Πού υπάρχει κίνδυνος για πλημμύρες
Τι βλέπουν στην κυβέρνηση μετά την εκλογή Τραμπ: Ποιες εξελίξεις αναμένονται στο Ουκρανικό αλλά και στη «γειτονιά»
Μαθητές στην Ικαρία κάνουν κατάληψη γιατί δεν έχουν καθηγητές - Τι λένε οι εκπαιδευτικοί
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr