Φουντώνει η τουρκική αγανάκτηση για τις βίζες - Και η Ελλάδα στο στόχαστρο λόγω μεγάλης γραφειοκρατίας
Βίζα για την Ελλάδα και τα νησιά🕛 χρόνος ανάγνωσης: 6 λεπτά ┋ 🗣️ Ανοικτό για σχολιασμό
Η ευρωπαϊκή πολιτική για τις βίζες προς Τούρκους πολίτες προκαλεί έντονη κριτική στην Τουρκία, που καταγγέλλουν από τη μία το «αντι-τουρκικό» συναίσθημα της Ευρώπης αλλά και την ανικανότητα των Τούρκων πολιτικών να λύσουν το πρόβλημα.
Σε άρθρο του αναλυτή Τζαν Πουλάκ στην έγκυρη νέο-φιλελεύθερη ιστοσελίδα YetkinReport, καταγράφεται η αιχμηρή ανάλυση της κατάστασης, με ιδιαίτερη έμφαση στη συμπεριφορά των ευρωπαϊκών χωρών, όπως η Ελλάδα, απέναντι στους Τούρκους πολίτες.
Ο Πουλάκ αναφέρει ότι «προηγμένες σύγχρονες και μοντέρνες χώρες έχουν σχεδόν ‘κλείσει’ για τους Τούρκους πολίτες», καταγγέλλοντας την έκδοση θεωρήσεων εισόδου με αυστηρούς και «ταπεινωτικούς» όρους. Επιπλέον, τονίζει ότι οι Τούρκοι πολίτες αναγκάζονται να υποβάλουν εκτενή έγγραφα και πληροφορίες για να εξασφαλίσουν τη βίζα τους, κάτι που αποτελεί μια «εξαιρετικά δύσκολη διαδικασία».
«Με τέτοια έγγραφα, οι άνθρωποι θα μπορούσαν εύκολα να βρουν δουλειά στα κεντρικά γραφεία του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη», σημειώνει σκωπτικά.
Καταγγέλλει την Ελλάδα για την αυστηρή της πολιτική και τις χρονοβόρες διαδικασίες, κάνοντάς την να φαντάζει ως έναν δύσκολο και απαιτητικό προορισμό, ακόμη και για μικρές αποστάσεις, όπως τα ελληνικά νησιά. Σύμφωνα με τον ίδιο, η Ελλάδα χρησιμοποιεί μια απλή ταξιδιωτική εταιρεία για τη διαχείριση των αιτήσεων βίζας, γεγονός που οδηγεί σε καθυστερήσεις και γραφειοκρατικά εμπόδια.
«Η Ελλάδα δεν δέχεται τους δικούς μας πολίτες ούτε καν ως συνομιλητές», αναφέρει χαρακτηριστικά, υπογραμμίζοντας την ανισότητα που βιώνουν οι Τούρκοι πολίτες. Η εικόνα της ελληνικής γραφειοκρατίας και η απόρριψη των αιτήσεων για βίζα, συνιστούν «ρεζιλίκια» και «βασανιστήρια», όπως σημειώνει ο Πουλάκ. Παράλληλα, υπογραμμίζει ότι οι πολίτες της Τουρκίας, συμπεριλαμβανομένων των δημόσιων υπαλλήλων με «πράσινα διαβατήρια», δεν έχουν πλέον την ευχέρεια να ταξιδεύουν ελεύθερα, καθώς πολλές χώρες, ακόμη και μικρές, απαιτούν βίζα.
«Η γειτονική μας Ελλάδα μπορεί και πηγαίνει σε 145 χώρες χωρίς βίζα, ενώ από εμάς 90 κράτη και κρατίδια απαιτούν βίζα. Δεν μπορούμε να κάνουμε ούτε βήμα χωρίς βίζα ακόμη και σε νησιά-νησίδες που έχουν το μέγεθος μιας παλάμης και δεν έχουμε ακούσει καν το όνομα τους».
Βίζα για την Ελλάδα και τα νησιά
Οι Τούρκοι πολίτες καταγγέλλουν ότι οι απαιτήσεις της ελληνικής πλευράς έχουν γίνει τόσο αυστηρές που η απόκτηση βίζας μοιάζει με ένα γολγοθά, παρόλο που η απόσταση από την Τουρκία είναι γεωγραφικά μικρή. Αυτή η κατάσταση φέρνει στην επιφάνεια το παράδοξο της πολιτικής αμοιβαιότητας και τις ακραίες ανισότητες στην αντιμετώπιση των πολιτών δύο γειτονικών χωρών, σύμφωνα με τον Πουλάκ.
«Οι πολίτες της γειτονικής μας Ελλάδας μπορούν να εισέρχονται στην Τουρκία χωρίς βίζα ‘κουνώντας τα χέρια τους’ (σ.τ.μ. με μεγάλη άνεση), αλλά οι δικοί μας βρίσκονται σε κατάσταση χειρότερη και από καμήλα που προσπαθεί να πηδήξει πάνω από χαντάκι όταν θελήσουν να πάνε ακόμα και σε κοντινά νησιά.
Η Ελλάδα έχει κάνει συμφωνία με μια απλή ταξιδιωτική εταιρεία και κατευθύνει τους πάντες εκεί. Οι άνθρωποί μας πρέπει πρώτα να πάρουν ραντεβού από την εταιρεία. Το να πάρει κανείς ραντεβού από την εταιρεία έχει καταστεί πιο δύσκολο και από το να πάρει βίζα. Αν πάτε στην τράπεζα με τα έγγραφα που σας ζητάνε, μπορείτε εύκολα να πάρετε το δάνειο που θέλετε: πιστοποιητικό μόνιμης κατοικίας, επίσημο δημοτολόγιο, μητρώο οικογενειακής κατάστασης, τίτλους ιδιοκτησίας που έχετε στην κατοχή σας, τραπεζικούς λογαριασμούς και τρέχοντα έγγραφα, ασφάλεια υγείας, βάστα γαϊδούρι μου μην πεθαίνεις... (σ.τ.μ. τουρκικό ρητό)
Αυτές τις ερωτήσεις δεν τις κάνουν ούτε οι εισαγγελείς μας σε κατηγορούμενους. Ας πούμε ότι έχετε συμπληρώσει τα έγγραφα. Θα χρειαστούν εβδομάδες για να ελεγχθούν και να εγκριθούν τα έγγραφα από την Πρεσβεία ή τα Γενικά Προξενεία και συνήθως παίρνετε μια «απόρριψη» ή μια βίζα για ένα μήνα.
Ρεζιλίκια. Εμείς τους κρατάμε τις πόρτες μας ορθάνοιχτες και αυτοί μας κάνουν "γκιαούρικα" βασανιστήρια. Ακόμα και αν δώσουν βίζα, τα βασανιστήρια τους δεν τελειώνουν. Σας εξαθλιώνουν στις εισόδους: Πηγαίνετε για παράδειγμα στην Κω, ακριβώς απέναντι από το Bodrum, και περιμένετε στην ουρά για περισσότερο από μια ώρα κάτω από τον καυτό ήλιο και την κολασμένη ζέστη να σας δω… Θα αρχίσετε να λέτε ‘ανάθεμα σε εσάς και τη βίζα σας’».
Υπεύθυνο και το τουρκικό κράτος
Η κατάσταση δεν είναι έτσι μόνο στην Ελλάδα αλλά γενικά σε όλες τις χώρες, αναγνωρίζει ο Τούρκος αρθρογράφος, η κριτική του οποίου στρέφεται και προς την τουρκική κυβέρνηση, για την ανεπάρκεια των πολιτικών της και που δεν έχει καταφέρει να αντιμετωπίσει τα προβλήματα με τις θεωρήσεις. Ειδικότερα, τονίζει την ανάγκη η Τουρκία να εφαρμόσει την Αρχή της Αμοιβαιότητας, προτείνοντας την άρνηση χορήγησης βίζας σε χώρες που δεν προσφέρουν αντίστοιχη δυνατότητα στους Τούρκους πολίτες.
«Πρόσφατα συζήτησα το θέμα με έναν ξένο διπλωμάτη. Μας βρίσκει υπεύθυνους και μας λέει:
Εκατομμύρια άνθρωποι έχουν περάσει από τα σύνορά σας. Και πολλοί από αυτούς προσπαθούν να διαφύγουν προς τα έξω. Όσοι παίρνουν το διαβατήριό σας κατορθώνουν να χαθούν τα ίχνη τους στις χώρες που πηγαίνουν και δεν επιστρέφουν. Γι' αυτό αναγκαστικά πρέπει να ακολουθούμε αυστηρή πολιτική στις βίζες».
Ο Πουλάκ καταλήγει επισημαίνοντας τη σημασία της διαπραγμάτευσης και της αμοιβαιότητας στις διακρατικές σχέσεις, ζητώντας από την τουρκική κυβέρνηση να υπερασπιστεί τα δικαιώματα των πολιτών της και να επιμείνει στην εφαρμογή διεθνών συμφωνιών.
«Γιατί αυτοί που μας κυβερνούν δεν υπερασπίζονται τα δικαιώματά μας; γιατί δεν εφαρμόζουν τις διεθνείς συμφωνίες; Στις διακρατικές σχέσεις, υπάρχει η Αρχή της Αμοιβαιότητας, δηλαδή να απαντάμε με τον ίδιο τρόπο σε μια συμπεριφορά. Ας μην δίνουμε λοιπόν βίζες σε αυτούς που δεν μας δίνουν βίζες. Για παράδειγμα, τι θα χάσουμε αν δεν δώσουμε βίζα στους Έλληνες; Δεν θα ήταν πολύ μεγαλύτερη η δική τους απώλεια από τον τουρκικό τουρισμό;», ρωτά.
Ποια ονόματα ακούγονται για την Προεδρία της Δημοκρατίας - Τι θα μετρήσει στην απόφαση του Μαξίμου
Μαγδεμβουργο: Στην αναζήτηση κινήτρου του δράστη της επίθεσης – Οι ακροδεξιές θεωρίες και οι προειδοποιήσεις
Πρύτανης του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστήμιου: Νέα προπτυχιακά προγράμματα μέσα στο 2025
Η Σημασία των Μιτοχονδρίων στην Αναγεννητική Ιατρική: Ιστορία και Σύγχρονες Θεραπείες
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr