Νέα εποχή στις τουρκοαιγυπτιακές σχέσεις: Κοινή πλεύση για αν. Μεσόγειο και Γάζα ζήτησε ο Ερντογάν - Tι θέμα έθεσε ο Σίσι
Στην κοινή συνέντευξη τύπου εκτός από τις αμοιβαίες φιλοφρονήσεις, δήλωσαν την αποφασιστικότητά τους Τουρκία και Αίγυπτος να αναδειχθούν σε κεντρικούς παίκτες της ανατολικής Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής🕛 χρόνος ανάγνωσης: 6 λεπτά ┋ 🗣️ Ανοικτό για σχολιασμό
Την αρχή ενός νέου κεφαλαίου στις τουρκο-αιγυπτιακές σχέσεις σηματοδότησε σήμερα η ιστορική συνάντηση του Τούρκου προέδρου με τον Αιγύπτιο ομόλογό του, Αμπντελφατάχ Αλ Σίσι στην Άγκυρα.
Στην κοινή συνέντευξη τύπου εκτός από τις αμοιβαίες φιλοφρονήσεις, δήλωσαν την αποφασιστικότητά τους Τουρκία και Αίγυπτος να αναδειχθούν σε κεντρικούς παίκτες της ανατολικής Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής, αν και οι διαφορές προσέγγισης των περιφερειακών ζητημάτων δεν κρύφτηκαν. Από τη μια, ο Τούρκος πρόεδρος ζήτησε συνεργασία σε όλα τα επίπεδα, από την άλλη, ο Αιγύπτιος απαίτησε αποχώρηση τουρκικών στρατευμάτων από τη Λιβύη.
Ο Ερντογάν τόνισε ότι η συμβολή των δύο χωρών στην περιφερειακή ειρήνη και σταθερότητα είναι ζωτικής σημασίας και φάνηκε να πιέζει για τακτικές διαβουλεύσεις με την Αίγυπτο για μία σειρά από θέματα. "Η συμβολή της Τουρκίας και της Αιγύπτου στην περιφερειακή ειρήνη και σταθερότητα είναι ζωτικής σημασίας. Στις συναντήσεις μας, συμφωνήσαμε να καθιερώσουμε τη διεξαγωγή τακτικών διαβουλεύσεων για την επίλυση περιφερειακών ζητημάτων, ιδίως της Γάζας".
Εστίαση στην ανατολική Μεσόγειο
Εκτός από τη Γάζα, ο Τούρκος πρόεδρος ανέφερε ότι συζητήθηκαν περιφερειακά θέματα, όπως η ανατολική Μεσόγειος, η Συρία, η Λιβύη, το Σουδάν και το Κέρας της Αφρικής, επισημαίνοντας τις παρόμοιες στάσεις και στόχους που έχουν οι δύο χώρες σε πολλά θέματα. «Στις διαβουλεύσεις μας, εκτός από τη Γάζα, συζητήσαμε επίσης περιφερειακά θέματα, ιδίως την ανατολική Μεσόγειο, τη Συρία, τη Λιβύη, το Σουδάν και το Κέρας της Αφρικής. Είμαστε αποφασισμένοι να ενισχύσουμε τις διαβουλεύσεις μας με την Αίγυπτο, με την οποία έχουμε παρόμοιες στάσεις και στόχους σε πολλά θέματα».
Επισκέψεις ορόσημο
Ο Τούρκος πρόεδρος έκανε αναφορά στην πρόσφατη επίσκεψή του στο Κάιρο τον Φεβρουάριο, χαρακτηρίζοντάς την ως νέο ορόσημο στις σχέσεις Τουρκίας-Αιγύπτου, και τόνισε τη σημασία της ανταποδοτικής επίσκεψης του Αιγύπτιου προέδρου στην Άγκυρα. " Η επίσκεψή μου στο Κάιρο τον Φεβρουάριο σηματοδότησε ένα νέο ορόσημο στις σχέσεις μας. Σήμερα πηγαίνουμε ένα βήμα παραπέρα με την ανταποδοτική επίσκεψη του αγαπητού μου αδελφού. Έχουμε αιώνες κοινής ιστορίας και στενούς δεσμούς φιλίας με την Αίγυπτο. Του χρόνου θα γιορτάσουμε την 100ή επέτειο από την εγκαθίδρυση των διπλωματικών μας σχέσεων", δήλωσε.
Ο Ερντογάν... ξαναγράφει την Ιστορία: «Τούρκοι και Αιγύπτιοι διαμόρφωσαν τον πολιτισμό της ανθρωπότητας»
Ο Ερντογάν ισχυρίστηκε μάλιστα ότι "οι δύο χώρες αποτελούν το λίκνο των πολιτισμών που διαμόρφωσαν την ιστορία της ανθρωπότητας"! Ο Τούρκος πρόεδρος, μπερδεύοντας λίγο τα κεφάλαια της Ιστορίας, φέρνοντας τους Οθωμανούς πίσω στις εποχές των Φαραώ, αφήνει να εννοηθεί ότι οι Τούρκοι ήταν παρόντες στην περιοχή από την αρχαιότητα μαζί με τους Αιγυπτίους. Ίσως, στην προσπάθειά του να ενισχύσει τη διπλωματική σχέση με την Αίγυπτο, ο Ερντογάν αποφάσισε να "ανακαλύψει" εκ νέου την ιστορία, τοποθετώντας την Τουρκία δίπλα στις πυραμίδες.
Συνεργασία στον τομέα της ενέργειας
Ο Ερντογάν εξέφρασε την πρόθεση της Τουρκίας να αναπτύξει περαιτέρω τη συνεργασία με την Αίγυπτο, ιδίως στους τομείς της ενέργειας, με έμφαση στο φυσικό αέριο και την πυρηνική ενέργεια. «Είμαστε πρόθυμοι να αναπτύξουμε τη συνεργασία μας με την Αίγυπτο στον τομέα της ενέργειας, ιδίως του φυσικού αερίου και της πυρηνικής ενέργειας».
Win-Win και με την Αίγυπτο
Κλείνοντας, ο Τούρκος πρόεδρος τόνισε τη σημασία μιας στενότερης συνεργασίας με βάση το αμοιβαίο όφελος. "Ας ελπίσουμε ότι θα έχουμε στενότερη συνεργασία από τώρα και στο εξής. Θα προωθήσουμε τις πολυδιάστατες σχέσεις μας με μια αντίληψη win-win".
Σίσι: Μήνυμα προς Άγκυρα για Λιβύη
Ο Αιγύπτιος πρόεδρος Αμπντελφατάχ Αλ Σίσι, κατά τη διάρκεια της πρώτης επίσημης επίσκεψής του στην Τουρκία, δεν παρέλειψε να αφήσει αιχμές για την κατάσταση στη Λιβύη, καλώντας εμμέσως την Τουρκία να αποσύρει τα στρατεύματά της από τη χώρα. Ο Σίσι τόνισε τη σημασία της αποχώρησης όλων των ένοπλων δυνάμεων από τη Λιβύη ως βασικό βήμα για την επίτευξη σταθερότητας στην περιοχή. «Ειδικότερα, όταν εξετάζουμε τη Λιβύη, η διεξαγωγή προεδρικών και βουλευτικών εκλογών, η διασφάλιση της ασφάλειας και της ευημερίας εκεί και η αποχώρηση των ένοπλων δυνάμεων από τη χώρα είναι ένα σημαντικό ζήτημα για το μέλλον της Λιβύης», δήλωσε.
Ενίσχυση των διμερών σχέσεων
Ο Σίσι χαρακτήρισε την επίσκεψή του ως ένδειξη της εμβάθυνσης των ήδη «βαθιά ριζωμένων» σχέσεων μεταξύ Τουρκίας και Αιγύπτου. Σημείωσε ότι οι ιστορικοί και πολιτιστικοί δεσμοί των δύο χωρών αποτελούν τη βάση για περαιτέρω ανάπτυξη και ενίσχυση της συνεργασίας τους. "Αυτή η πρώτη επίσκεψη σε αυτή τη φιλική χώρα αποτελεί ένδειξη ότι οι βαθιά ριζωμένες σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών θα αναπτυχθούν πολύ περισσότερο. Αναμφίβολα, έχουμε μια κοινή ιστορία και πολλά κοινά οφέλη που μας φέρνουν κοντά", δήλωσε χαρακτηριστικά.
Οικονομική συνεργασία και τουρκικές επενδύσεις
Ο Αιγύπτιος πρόεδρος αναγνώρισε την αύξηση των τουρκικών επενδύσεων στην Αίγυπτο ως κρίσιμο παράγοντα ενίσχυσης της συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών. "Με την αύξηση των τουρκικών επενδύσεων στη χώρα μας, βλέπουμε ότι αυτή η επαφή και η συνεργασία έχει αυξηθεί ακόμη περισσότερο" ανέφερε, υπογραμμίζοντας την οικονομική διάσταση της διμερούς σχέσης.
Θέματα ασφάλειας και σταθερότητας
Ειδική αναφορά έγινε στα θέματα ασφάλειας και σταθερότητας, με τον Σίσι να τονίζει τη σημασία του συντονισμού μεταξύ των αρμόδιων οργάνων των δύο χωρών. "Αντιμετωπίζουμε επίσης θέματα ασφάλειας και σταθερότητας σε στενό συντονισμό", ανέφερε.
Έμφαση στην ειρήνη της Μέσης Ανατολής
Ο Σίσι κλείνοντας τη δήλωσή του, τόνισε ότι η ασφάλεια και η ευημερία στη Μέση Ανατολή μπορούν να επιτευχθούν μόνο με την εξάλειψη των υφιστάμενων συγκρούσεων. «Τονίζουμε ότι η ασφάλεια και η ευημερία στη Μέση Ανατολή μπορούν να επιτευχθούν μόνο με την εξάλειψη των υφιστάμενων συγκρούσεων».
Οι ηγέτες Τουρκίας-Αιγύπτου δεσμεύτηκαν για μια ενισχυμένη συνεργασία, ωστόσο, η επόμενη μέρα θα δείξει, εάν οι διακηρύξεις τους θα μετατραπούν σε ύλη, ή αν θα παραμείνουν φιλόδοξα σχέδια πάνω στο χάρτη του γεωπολιτικού ανταγωνισμού.
Ποια ονόματα ακούγονται για την Προεδρία της Δημοκρατίας - Τι θα μετρήσει στην απόφαση του Μαξίμου
Μαγδεμβουργο: Στη φυλακή ο δράστης της επίθεσης – Οι ακροδεξιές θεωρίες και οι προειδοποιήσεις
Πρύτανης του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστήμιου: Νέα προπτυχιακά προγράμματα μέσα στο 2025
Η Σημασία των Μιτοχονδρίων στην Αναγεννητική Ιατρική: Ιστορία και Σύγχρονες Θεραπείες
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr