Χουριέτ: Η Άγκυρα δεν θα αφήσει τον έλεγχο ή την αποθήκευση των S-400 στις ΗΠΑ
Στην παρατεταμένη διπλωματική και αμυντική αναμέτρηση μεταξύ Τουρκίας και Ηνωμένων Πολιτειών, το ζήτημα των S-400 αλλά και εν γένει το εγχώριο εξοπλιστικό πρόγραμμα της Τουρκίας συνεχίζει να εγείρει συζητήσεις και αντιπαραθέσεις🕛 χρόνος ανάγνωσης: 6 λεπτά ┋ 🗣️ Ανοικτό για σχολιασμό
Στην παρατεταμένη διπλωματική και αμυντική αναμέτρηση μεταξύ Τουρκίας και Ηνωμένων Πολιτειών, το ζήτημα των S-400 αλλά και εν γένει το εγχώριο εξοπλιστικό πρόγραμμα της Τουρκίας συνεχίζει να εγείρει συζητήσεις και αντιπαραθέσεις.
Όσον αφορά τους S-400 και τη συζήτηση που έχει ανακύψει για αποθήκευσή τους, η προσκείμενη στην κυβέρνηση πολιτική αναλύτρια, Χαντέ Φιράτ, στην εφημερίδα Χουριέτ επαναλαμβάνει την πάγια στάση της Άγκυρας: καμία παραχώρηση σχετικά με τον έλεγχο στις ΗΠΑ ή την αποθήκευση των ρωσικών πυραυλικών συστημάτων. Με αναφορές στις συνεχείς διαπραγματεύσεις και τις αμερικανικές προτάσεις, η Φιράτ ισχυρίζεται Άγκυρα συνεχίζει να επιμένει στην αυτονομία της.
«Ποτέ οι διαπραγματεύσεις με τις ΗΠΑ φτάνουν σε ένα ορισμένο σημείο, το θέμα στρέφεται στους S-400. Πιο πρόσφατα, η Άγκυρα έδωσε μια λίστα 25 σημείων με αιτήματα στους Αμερικανούς με σαφείς δηλώσεις για τη διακοπή της υποστήριξης των YPG/PYD/PKK στη Συρία και το Ιράκ και να αρθούν οι κυρώσεις CAATSA. Όποτε, όμως, πρόκειται για κυρώσεις CAATSA, τα νέα έρχονται πάντα, αυτή τη φορά μέσω του ελληνικού Τύπου, που ανέφερε ότι οι ΗΠΑ πρότειναν στην Τουρκία να μεταφέρει τους S-400 στην ελεγχόμενη από τις ΗΠΑ ζώνη στη βάση Ιντζιρλίκ. Τι συμβαίνει λοιπόν στην πραγματικότητα;
Σε προηγούμενες διαπραγματεύσεις, οι ΗΠΑ δεν ήθελαν το Ιντζιρλίκ, αλλά ήθελαν οι Αμερικανοί να φρουρούν τους S-400 και, κατά μία έννοια, να τους έχουν υπό τον έλεγχό τους. Η Άγκυρα απέρριψε αυτή την πρόταση σε όλες τις διαπραγματεύσεις. Σήμερα, η Άγκυρα γνωρίζει ότι οι ΗΠΑ προσπαθούν να άρουν τις κυρώσεις CAATSA και ενεργούν με τη λογική «ό,τι και να πάρουμε είναι καλό». Εν ολίγοις, δεν υπάρχει καμία αλλαγή στην πολιτική της Άγκυρας. Είτε αναθερμαίνεται στον ελληνικό Τύπο, είτε εκφράζεται στις συνομιλίες, η Άγκυρα δεν θα αφήσει τον έλεγχο ή την αποθήκευση των S-400 στις ΗΠΑ», καταλήγει, μεταφέροντας προφανώς την επίσημη θέση του προεδρικού μεγάρου.
Τι συζητούν στις ΗΠΑ για την Τουρκία;
Χθες, ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, συναντήθηκε με Αμερικανούς και Τούρκους επιχειρηματίες και αυτό που ζήτησε, πέραν τον επενδύσεων στη χώρα του, είναι να αρθούν και τα εμπόδια στον αμυντικό τομέα, πράγμα για το οποίο το Κογκρέσο φαίνεται ακόμη απρόθυμο. Μετά τα F-35 και τα F-16, τώρα στα ραντάρ της αμερικανικής Γερουσίας βρίσκεται το τουρκικό τανκ Αλτάι, το οποίο «διχάζει τους γερουσιαστές», σύμφωνα με ρεπορτάζ της αζέρικης ιδιοκτησίας ειδησεογραφικής ιστοσελίδας Haber Global.
Το Αλτάι στο... μάτι του Κογκρέσου
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, στο Κογκρέσο των ΗΠΑ, κάποιοι γερουσιαστές με στρατιωτικό υπόβαθρο εκφράζουν ανησυχίες για τον υψηλό αριθμό αρμάτων μάχης στο οπλοστάσιο της Τουρκίας. Οι γερουσιαστές που πιστεύουν ότι η Τουρκία ενδέχεται να επέμβει σε διάφορες περιοχές είναι περισσότεροι από εκείνους που τη θεωρούν σύμμαχο.
Γεωπολιτικές Φιλοδοξίες
Γερουσιαστές και μέλη της Βουλής των Αντιπροσώπων με στρατιωτικό υπόβαθρο στο Κογκρέσο των ΗΠΑ εξετάζουν προσεκτικά τον αριθμό των αρμάτων μάχης που διαθέτουν οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις, καθώς και τη διαδικασία κατασκευής εγχώριων τανκς. Σε άρθρο με τίτλο «Γιατί η Τουρκία έχει τόσα τανκς», τονίζεται ότι η Τουρκία κατέχει σχεδόν 700 σύγχρονα και 1.500 εκσυγχρονισμένα άρματα μάχης, γεγονός που προκαλεί ανησυχίες σχετικά με την στρατιωτική της ικανότητα.
Οθωμανική επιρροή
Σύμφωνα με παρασκηνιακές αναφορές, στελέχη του στρατού και των πληροφοριών στο Κογκρέσο των ΗΠΑ εκφράζουν ανησυχία ότι η Τουρκία επιδιώκει να αναβιώσει τη γεωπολιτική επιρροή της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας στα Βαλκάνια, τη Βόρεια Αφρική και τη Μέση Ανατολή. Στο πλαίσιο αυτό, η Τουρκία ανέπτυξε εγχώρια συστήματα όπλων και στρατιωτικού υλικού για χερσαίες, ναυτικές και αεροπορικές επιχειρήσεις, κάτι που θεωρείται σημαντική στρατηγική κίνηση, ιδιαίτερα δεδομένων των τεταμένων σχέσεων ΗΠΑ-Γερμανίας.
«Δεν χρειάζεται πια!»
Τα μέλη του Κογκρέσου έχουν διακρίνει μια αλλαγή στη στρατηγική της Τουρκίας όσον αφορά τις στρατιωτικές σχέσεις με τις Ηνωμένες Πολιτείες. Ενώ στο παρελθόν οι περισσότερες συμφωνίες αφορούσαν τον εκσυγχρονισμό των αρμάτων μάχης, η Άγκυρα έχει τώρα αρχίσει να κατασκευάζει εγχώρια άρματα, με το κύριο άρμα Αλτάι να είναι ένα από αυτά. Οι πολιτικοί με στρατιωτικό υπόβαθρο εξέφρασαν έκπληξη για το γεγονός ότι το Αλτάι είναι ένα κύριο άρμα μάχης τέταρτης γενιάς, υποδεικνύοντας την πρόοδο της Τουρκίας στη στρατιωτική βιομηχανία.
Κούρσα με την Ελλάδα
Σύμφωνα με ειδικούς, οι τουρκο-ελληνικές σχέσεις επηρεάζουν άμεσα τον αριθμό των αρμάτων μάχης που διαθέτει η Τουρκία. Ειδικότερα, η Ελλάδα έχει περισσότερα από 850 άρματα μάχης, αριθμός που ξεπερνά αυτά του Ηνωμένου Βασιλείου και της Γαλλίας. Αυτά τα δεδομένα αποκαλύπτουν τη δυσπιστία και τον ανταγωνισμό που επικρατεί στις χερσαίες δυνάμεις των δύο χωρών. Μέλη του Κογκρέσου αναφέρουν ότι τα σχέδια εθνικών όπλων και οχημάτων μάχης της Τουρκίας επιταχύνονται, ιδίως μετά τις πρόσφατες στρατιωτικές συμφωνίες που υπέγραψαν οι ΗΠΑ υπέρ της Ελλάδας.
Γερουσιαστές υπέρ
Υπάρχει επίσης μια πολύ εντυπωσιακή πληροφορία στα παρασκήνια του Κογκρέσου. Ορισμένα μέλη του Κογκρέσου καλωσορίζουν και υποστηρίζουν τη μετατροπή της Τουρκίας σε ανεξάρτητη αμυντική βιομηχανική δύναμη στο ΝΑΤΟ. Το γεγονός ότι τα όπλα της Τουρκίας έχουν μετατραπεί σε μια παγκόσμια εξαγωγική αγορά και ότι πουλά όπλα σε χώρες μέλη του ΝΑΤΟ, ειδικά χάρη στις ανακαλύψεις της στον τομέα της αεροπορίας, θεωρείται ότι ενισχύει τη Συμμαχία. Δηλώνοντας ότι το εθνικό έργο αρμάτων μάχης Αλτάι της Τουρκίας θα ολοκληρωθεί το 2025 και ότι περίπου χίλια άρματα μάχης Αλτάι θα εισέλθουν στον κατάλογο των ΤΕΔ, μέλη του Κογκρέσου υπογραμμίζουν ότι αυτό ενισχύει την ανατολική πλευρά του ΝΑΤΟ, που είναι το πιο κρίσιμο μέτωπο.
Απόθεμα TΕΔ
Τα πλήρως εκσυγχρονισμένα άρματα μάχης που βρίσκονται επί του παρόντος στο απόθεμα των ΤΕΔ είναι τα εξής: «Leopard 1» (Γερμανία) και «Leopard 2» (Γερμανία), «M60 Sabra» (ΗΠΑ), «M60 Sabra» (ΗΠΑ), « M48 Patton' (ΗΠΑ).
Πολυτεχνείο: Περισσότερα από 25.000 άτομα στην πορεία, πάνω από 100 προσαγωγές – Live ενημέρωση
Πετάει για τις ΗΠΑ ο Αντώνης Σαμαράς: Οι επαφές με την ομογένεια και οι επόμενες κινήσεις του
Ζιζέλ Πελικό: Στις 20 Δεκεμβρίου η απόφαση για τους 200 βιασμούς της με «ενορχηστρωτή» τον ίδιο της τον σύζυγο
Live Φινλανδία - Ελλάδα: Το τελευταίο ματς της Εθνικής για τον όμιλο του Nations League
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr