Ερντογάν: Ντροπή ο γενοκτόνος Νετανιάχου να βρίσκεται στον ΟΗΕ
«Ο Χίτλερ είχε ένα όνειρο και έδωσε στο λαό του έναν εφιάλτη. Αργά ή γρήγορα ο Νετανιάχου, ο σημερινός Χίτλερ, θα συνειδητοποιήσει ότι ήταν όνειρο και θα αντιμετωπίσει την πραγματικότητα», δήλωσε🕛 χρόνος ανάγνωσης: 6 λεπτά ┋ 🗣️ Ανοικτό για σχολιασμό
Ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, επιτέθηκε ξανά με δριμύτητα κατά του Ισραήλ και του Μπενιαμίν Νετανιάχου στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών, χαρακτηρίζοντας τη συμμετοχή του Ισραηλινού πρωθυπουργού στο διεθνές φόρουμ «ντροπή».
Απαντώντας στις ερωτήσεις των Τούρκων δημοσιογράφων στο Σπίτι της Τουρκίας πριν αναχωρήσει από τη Νέα Υόρκη για να επιστρέψει στην Κωνσταντινούπολη μετά την 79η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, κατηγόρησε ανοιχτά τον Νετανιάχου για γενοκτονία, τον χαρακτήρισε Χίτλερ και εξαπέλυσε ευθείες κατηγορίες για την αποτυχία του διεθνούς συστήματος να επιβάλει την ειρήνη, εστιάζοντας ξανά στο αγαπημένο του θέμα: τη γενοκτονία των Παλαιστινίων.
«Ο Χίτλερ είχε ένα όνειρο και έδωσε στο λαό του έναν εφιάλτη. Αργά ή γρήγορα ο Νετανιάχου, ο σημερινός Χίτλερ, θα συνειδητοποιήσει ότι ήταν όνειρο και θα αντιμετωπίσει την πραγματικότητα», δήλωσε.
Ντροπή για τον ΟΗΕ η παρουσία του Νετανιάχου
Η πιο ηχηρή στιγμή των δηλώσεων του Ερντογάν ήταν όταν κατηγόρησε τον Νετανιάχου για γενοκτονία, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Το ότι ένας ένοχος που διέπραξε γενοκτονία στην Παλαιστίνη μπορεί και βρίσκεται κάτω από τη στέγη του ΟΗΕ είναι όνειδος».Ο Τούρκος πρόεδρος δεν σταμάτησε εκεί, αλλά προχώρησε σε ακόμη πιο βαριές κατηγορίες, κάνοντας λόγο για προδοσία της μνήμης όσων σφαγιάστηκαν, από παιδιά μέχρι δημοσιογράφους, στο όνομα των ισραηλινών επιθέσεων.
Το Ισραήλ εξαπλώνει τη φωτιά της Γάζας
Ο Ερντογάν προειδοποίησε ξανά ότι το Ισραήλ καταβάλλει συστηματικές προσπάθειες να εξαπλώσει τη βία της Γάζας σε όλη την περιοχή. Κατά τη διάρκεια των συναντήσεών του με ηγέτες άλλων χωρών, ο Ερντογάν, όπως είπε, δεν δίστασε να τονίσει την ανθρωπιστική κρίση που μαίνεται στη Γάζα, κατηγορώντας τη διεθνή κοινότητα για σιωπηρή συνενοχή. Σύμφωνα με τον ίδιο, οι πρόσφατες επιθέσεις στο Λίβανο, όπου πάνω από 600 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, αποτελούν το τελευταίο παράδειγμα της ισραηλινής επιθετικότητας. Ο Τούρκος πρόεδρος κάλεσε ξανά τις δυτικές χώρες να σταματήσουν την στρατιωτική υποστήριξη προς το Ισραήλ, τονίζοντας πως η σφαγή θα συνεχιστεί εάν δεν αναληφθούν άμεσα δράσεις.
Αμερικανικές εκλογές και F-35
Σχολιάζοντας τις προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ, ο Ερντογάν δεν μάσησε τα λόγια του. Οι σχέσεις Τουρκίας-ΗΠΑ, όπως ανέφερε, δεν έχουν αλλάξει θεμελιωδώς, ανεξαρτήτως του αν στο Λευκό Οίκο βρίσκεται ένας Ρεπουμπλικάνος ή ένας Δημοκρατικός.
«Ευελπιστώ ο επερχόμενος να μην μας κάνει να αναζητήσουμε τον απερχόμενο», δήλωσε με καυστικό ύφος, αφήνοντας αιχμές για την απογοήτευση που του έχουν προκαλέσει και οι δύο πολιτικές παρατάξεις της Αμερικής.
«Θα επαναπροσδιορίσουμε τις σχέσεις μεταξύ της Τουρκίας και των ΗΠΑ αναλόγως. Θα κάνουμε τα βήματά μας αντίστοιχα και ελπίζουμε ότι το αποτέλεσμα θα είναι ευνοϊκό", σημείωσε όσον αφορά το αποτέλεσμα των αμερικανικών εκλογών.
Η υπόθεση των F-35 παραμένει αγκάθι στη διπλωματική ατζέντα. Η Τουρκία, που έχει αποκλειστεί από το πρόγραμμα, διεκδικεί επιστροφή του ποσού των 1,45 δισεκατομμυρίων δολαρίων που έχει επενδύσει.
«Τώρα θα συνεχίσουμε να κάνουμε βήματα για την είσπραξη αυτής της απαίτησης», τόνισε ο Ερντογάν, υπογραμμίζοντας ότι τα επόμενα βήματα θα εξαρτηθούν από το αποτέλεσμα των εκλογών του Νοεμβρίου.
Η Τουρκία κοιτάζει BRICS και ASEAN
Η μετατόπιση της Τουρκίας προς άλλους διεθνείς οργανισμούς, όπως οι BRICS και η ASEAN, αποτελεί κομβικό σημείο κι ο Ερντογάν ξεκαθάρισε πως η συμμετοχή της χώρας του σε αυτές τις δομές δεν σημαίνει ότι εγκαταλείπει το ΝΑΤΟ ή τη Δύση, αλλά ότι επεκτείνει τις δυνατότητές της σε νέες αγορές και συνεργασίες.
«Η συμμετοχή μας στους BRICS και την ASEAN θα αλλάξει την αριθμητική της περιοχής και θα οδηγήσει στην οικοδόμηση μιας πολύ διαφορετικής δομής», ανέφερε, υπογραμμίζοντας πως η γεωγραφική και ιστορική ποικιλομορφία της Τουρκίας προσφέρει τεράστιες δυνατότητες συνεργασίας με διαφορετικές περιοχές του κόσμου.
Δεν αποκοβόμαστε από το ΝΑΤΟ
Αντιμετωπίζοντας τις κατηγορίες πως η Τουρκία επιδιώκει να απομακρυνθεί από τη Δύση, ο Ερντογάν ήταν σαφής. «Επειδή είμαστε μια χώρα του ΝΑΤΟ, δεν γίνεται να αποκόψουμε τους δεσμούς μας με τον τουρκικό κόσμο και τον ισλαμικό κόσμο», δήλωσε, επαναλαμβάνοντας πως η Τουρκία επιδιώκει ισορροπία μεταξύ Ανατολής και Δύσης.
Κατά τη γνώμη του, η εποχή του Ψυχρού Πολέμου έχει τελειώσει, και η συμμετοχή σε πολυμερείς δομές όπως οι BRICS και η ASEAN δεν συνιστά εναλλακτική στο ΝΑΤΟ. «Αυτοί που μας αφήνουν να περιμένουμε στην πόρτα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, είναι οι ίδιοι που μας προειδοποιούν να μην μπούμε στους BRICS», σημείωσε με νόημα, θέλοντας να κατακρίνει τους δυτικούς συμμάχους για υποκρισία.
Διπλωματικός μαραθώνιος στη Γενική Συνέλευση
Ο Τούρκος πρόεδρος περιέγραψε επίσης τον εντατικό διπλωματικό του μαραθώνιο, με σειρά διμερών συναντήσεων με ηγέτες όπως του Ιράν, της Σερβίας, της Ουκρανίας και της Γερμανίας και της Ελλάδας. Σε όλες τις συναντήσεις, ο Ερντογάν προσπάθησε να προωθήσει την τουρκική ατζέντα και να κερδίσει υποστήριξη για τις θέσεις του σχετικά με την κρίση της Γάζας, καθώς και για το ευρύτερο ζήτημα της διατήρησης της σταθερότητας στην περιοχή.
Ο ΟΗΕ έχει χάσει τη λειτουργικότητά του
Κλείνοντας την ομιλία του, ο Ερντογάν επιτέθηκε στον ΟΗΕ, κατηγορώντας τον οργανισμό ότι έχει χάσει τη λειτουργικότητά του και δεν μπορεί να επιβάλει την ειρήνη. Κατά τη γνώμη του, ο ΟΗΕ δεν κατάφερε να προασπίσει τα συμφέροντα των καταπιεσμένων και έχει μετατραπεί σε μια δομή που ευνοεί τις ισχυρές χώρες, όπως το Ισραήλ, αφήνοντας τις μικρότερες χώρες στην τύχη τους. «Τα Ηνωμένα Έθνη έχουν μετατραπεί σε μια δομή που φυλάει ένα σύστημα στο οποίο οι ισχυροί έχουν δίκιο και έχουν χάσει τη λειτουργικότητά τους».
Ακόμα μια φορά, ο Ερντογάν προώθησε την ιδέα για μεταρρύθμιση του Συμβουλίου Ασφαλείας, υποστηρίζοντας ότι ο τρέχων τρόπος λειτουργίας του εξυπηρετεί μόνο τα συμφέροντα των μόνιμων μελών και όχι της ανθρωπότητας στο σύνολό της.
»Είτε η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ θα αντιμετωπίσει αυτόν τον δολοφόνο (Νετανιάχου), όπως του αξίζει, είτε αυτή η επαίσχυντη κατάσταση θα μείνει στην ιστορία του ΟΗΕ ως μία μαύρη κηλίδα», δήλωσε.
«Χειμωνιάτικο» Σαββατοκύριακο με καταιγίδες, μποφόρ και πτώση της θερμοκρασίας - Προβλήματα λόγω ανέμων
Νέες αποκαλύψεις για την Ειρήνη Μουρτζούκου - Υποδυόταν τη μητέρα του Παναγιωτάκη σε δημοσιογράφο
Πρώτη φορά στην ιστορία των ΗΠΑ παιδί προσβάλλεται από γρίπη των πτηνών
Είναι το «Labour» της Paris Paloma το φεμινιστικό anthem της Gen Z;
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr