Πρώτη αντίδραση Ερντογάν μετά τον θάνατο Γκιουλέν: «Ο αρχιπροδότης είναι νεκρός - Θα τον δικάσει ο Αλλάχ»
Απέφυγε την ανθρώπινη δικαιοσύνη, αλλά όχι τη θεία δίκη πρόσθεσε ο Τούρκος πρόεδρος για τον μεγάλο του εχθρό🕛 χρόνος ανάγνωσης: 3 λεπτά ┋ 🗣️ Ανοικτό για σχολιασμό
«Αρχιπροδότη» χαρακτήρισε τον Φετουλάχ Γκιουλέν ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στην πρώτη του αντίδραση μετά το θάνατο του άλλοτε συμμάχου και μετέπειτα «εχθρού» του.
Με ύφος γεμάτο οργή, παρουσίασε το θάνατο του Γκιουλέν ως «δικαίωση» για τα θύματα του πραξικοπήματος του 2016, λέγοντας πως ο «αρχιπροδότης», μπορεί να απέφυγε την ανθρώπινη δικαιοσύνη, αλλά όχι τη θεία δίκη, αφήνοντας παράλληλα αιχμές για τις ΗΠΑ, που λειτούργησαν ως προστάτες του.
«Παρ' όλες τις προσπάθειές μας, αυτοί οι προδότες δυστυχώς κατάφεραν να ξεφύγουν από την τουρκική δικαιοσύνη προσκολλημένοι στα φουστάνια των Αγάδων, υπό τις διαταγές των οποίων τελούσαν. Έφυγαν από αυτόν τον κόσμο χωρίς να δώσουν λογαριασμό για τα εγκλήματα που διέπραξαν, τους ανθρώπους που αδίκησαν, τα νεαρά μυαλά που διέφθειραν και το αίμα των ηρώων που έχυσαν, αλλά δεν θα ξεφύγουν από τη θεία δικαιοσύνη.
Με το θάνατο του αρχιπροδότη, οι καρδιές των οικογενειών των μαρτύρων μας ηρέμησαν λίγο, οι βετεράνοι μας βρήκαν κάποια παρηγοριά και έτσι φάνηκε ποια είναι η μοίρα όσων προδίδουν την Τουρκία».
Η ρητορική της εθνικής εγρήγορσης ως εργαλείο συσπείρωσης
Η επιμονή του Ερντογάν στο αφήγημα περί απειλής του Ισραήλ συνεχίζεται πάντως, με το Ισραήλ να παρουσιάζεται ως η "φωτιά" που πλησιάζει, επιδιώκοντας να συσπειρώσει τους πολίτες γύρω από έναν εθνικό κίνδυνο, ξεχνώντας τους εσωτερικούς/οικονομικούς.
«Την ώρα που η περιοχή μας διανύει μια εξαιρετικά επώδυνη περίοδο, την ώρα που οι χάρτες θέλουν να ξανασχεδιαστούν με αίμα, όπως έγινε πριν από έναν αιώνα, την ώρα που η φωτιά που άναψε το Ισραήλ στη Γάζα και τώρα μεταφέρθηκε στο Λίβανο, πλησιάζει μέρα με τη μέρα τα σύνορά μας, εμείς προσπαθούμε να ενισχύσουμε το εσωτερικό μας μέτωπο».
Η Τουρκία ψάχνει νέο χρηματοδοτικό πεδίο
Ο Τούρκος πρόεδρος αναφέρθηκε επίσης στην αυριανή του επίσκεψη στο Καζάν της Ρωσίας, όπου θα διεξαχθεί σύνοδος της ομάδας BRICS και θα συναντηθεί με το Ρώσο πρόεδρο, Βλαντιμίρ Πούτιν. Η αναφορά του στη δύναμη των BRICS, τόσο πληθυσμιακά όσο και οικονομικά, υποδηλώνει την αναζήτηση ενός νέου πόλου εξουσίας που μπορεί να ενισχύσει την οικονομική και πολιτική ισχύ της Τουρκίας πέρα από τα παραδοσιακά δυτικά κέντρα.
«Αύριο θα πάμε στο Καζάν του Ταταρστάν. Θα συμμετάσχουμε στη διευρυμένη σύνοδο των ηγετών που θα πραγματοποιηθεί στο πλαίσιο της Συνόδου Κορυφής των BRICS στο Καζάν. Οι χώρες των BRICS, πολλές από τις οποίες είναι και μέλη της G20, όπως η Τουρκία, αποτελούν περίπου το 30% του πλανήτη και το 45% του πληθυσμού του. Επιπλέον, οι χώρες αυτές αντιπροσωπεύουν το 40% της παγκόσμιας παραγωγής πετρελαίου, το 25% των εξαγωγών αγαθών και τα 2/5 του παγκόσμιου εμπορίου. Αυτά και μόνο τα στοιχεία αποκαλύπτουν τη σημασία της πλατφόρμας BRICS. Ως Τουρκία, θέλουμε ειλικρινά να βελτιώσουμε τη συνεργασία μας με τους BRICS. Ελπίζω ότι η σύνοδος κορυφής του Καζάν θα συμβάλει σε αυτό», δήλωσε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
Σε μια περίοδο που η Τουρκία αντιμετωπίζει οικονομικές δυσκολίες, η ένταξη στους BRICS μπορεί να προσφέρει στον Ερντογάν την εναλλακτική που χρειάζεται για επενδύσεις. Παράλληλα, όμως και να καρπωθεί μία γεωπολιτική δυναμική που προσφέρει ένα διαφορετικό πλαίσιο, που αντιτίθεται στη δυτική κυριαρχία.
Ποια ονόματα ακούγονται για την Προεδρία της Δημοκρατίας - Τι θα μετρήσει στην απόφαση του Μαξίμου
Μαγδεμβουργο: Στη φυλακή ο δράστης της επίθεσης – Οι ακροδεξιές θεωρίες και οι προειδοποιήσεις
Πρύτανης του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστήμιου: Νέα προπτυχιακά προγράμματα μέσα στο 2025
Η Σημασία των Μιτοχονδρίων στην Αναγεννητική Ιατρική: Ιστορία και Σύγχρονες Θεραπείες
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr