Τουρκικά ΜΜΕ: Οι αντιδράσεις για την έκθεση της Κομισιόν – «Η ΕΕ χαμηλώνει τους τόνους»
Η αξιολόγηση των Βρυξελλών, επειδή δεν περιείχε -κατά τον τουρκικό τύπο- επιθετικές αιχμές φέτος, προκάλεσε ήπια αντίδραση στα μέσα ενημέρωσης, που σημειώνουν ένα πιο «εποικοδομητικό» ύφος🕛 χρόνος ανάγνωσης: 3 λεπτά ┋ 🗣️ Ανοικτό για σχολιασμό
Αν και ακόμη δεν υπάρχει από την πλευρά της Άγκυρας και του τουρκικού ΥΠΕΞ καμία επίσημη τοποθέτηση, ο τουρκικός τύπος υποδέχεται σήμερα με συγκρατημένη θετικότητα τη φετινή έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Τουρκία, παρατηρώντας τη διακριτική αλλαγή στον τόνο και τη γλώσσα της.
Μικρά βήματα, μεγάλος συμβιβασμός
Η φιλοκυβερνητική εφημερίδα Μιλιέτ αναδεικνύει κυρίως τα θετικά σημεία της έκθεσης. Αναφέρεται στο κείμενο της Επιτροπής ως «εποικοδομητικό» και εστιάζει στην πρόοδο που καταγράφεται σε διάφορα διαπραγματευτικά κεφάλαια, τονίζοντας πως υπάρχει αναγνώριση της προσπάθειας της Τουρκίας. Παράλληλα, σχολιάζει ότι η προσέγγιση της Ευρώπης φαίνεται να περιλαμβάνει περισσότερο «συνεργατική» διάθεση και λιγότερη έμφαση στη φράση «επιδείνωση», όπως στο παρελθόν.
«Η γλώσσα που χρησιμοποιείται στη φετινή έκθεση της Επιτροπής για την Τουρκία ξεχωρίζει. Σε σύγκριση με τα προηγούμενα έτη, η έκθεση έχει έναν πιο μετριοπαθή και εποικοδομητικό τόνο, χωρίς να αμελεί την κριτική. Για παράδειγμα, η έκθεση αναφέρει ότι η Τουρκία έχει σημειώσει πρόοδο στα 22 κεφάλαια που άνοιξαν στη διαδικασία διαπραγμάτευσης. Ενώ σημειώνεται ότι έχει σημειωθεί μικρή πρόοδος σε ορισμένους τομείς και πιο σημαντική πρόοδος σε άλλους, οι δηλώσεις που περιέχουν κριτική είναι γραμμένες με πιο μετριοπαθή τρόπο».
«Η ΕΕ συνεχίζει να "γέρνει" προς την Αθήνα»
Όσον αφορά τα ελληνοτουρκικά, η εκτίμηση της Μιλιέτ είναι ότι η έκθεση συνεχίζει να δείχνει την τάση των Βρυξελλών να ταυτίζονται με τις θέσεις της Αθήνας. Η εφημερίδα σχολιάζει με δόση κριτικής τις δηλώσεις της έκθεσης που, ενώ χαιρετίζουν τον διάλογο, φαίνεται να υιοθετούν τις ελληνικές απόψεις στα κρίσιμα ζητήματα του Αιγαίου και της υφαλοκρηπίδας.
«Η έκθεση, αναφέρεται στη διαδικασία διαλόγου μεταξύ της Τουρκίας και της Ελλάδας και χαιρετίζει την προθυμία των δύο χωρών να επιλύσουν τις διαφορές τους, αλλά περιλαμβάνει δηλώσεις που αντανακλούν τις απόψεις της Αθήνας σε θέματα όπως το Αιγαίο και η υφαλοκρηπίδα», σημειώνει η Μιλιέτ.
Χωρίς ακραίες επικρίσεις, αλλά η κριτική σταθερή
Από την άλλη πλευρά, η Χουριέτ κάνει λόγο για έναν πιο «διπλωματικό τόνο» της φετινής έκθεσης, εστιάζοντας στο γεγονός ότι λέξεις όπως «επιδείνωση», που χρησιμοποιούνταν με συχνότητα σε παλαιότερες αναφορές, μειώθηκαν φέτος, ενώ τη θέση τους πήραν πιο διακριτικοί όροι όπως «καμία πρόοδος» και «περιορισμένη πρόοδος». Σχολιάζει, δε, ότι το κείμενο καταγράφει με ακρίβεια σημεία, στα οποία υπήρξαν μικρά βήματα προόδου, χωρίς να απονέμει επαίνους.
«Τα τελευταία χρόνια, μία από τις πιο συχνά χρησιμοποιούμενες λέξεις στις εκθέσεις της Επιτροπής της ΕΕ για την Τουρκία ήταν η «επιδείνωση». Οι Βρυξέλλες, οι οποίες το τόνισαν 25 φορές στην περσινή έκθεση, άλλαξαν φέτος την προσέγγισή τους και δεν είπαν «επιδείνωση». Η έμφαση στη λέξη ‘καμία πρόοδος’, η οποία χρησιμοποιήθηκε 58 φορές στην έκθεση του 2023, χρησιμοποιήθηκε 53 φορές στο φετινό έγγραφο. Στο έγγραφο τονίζεται ότι η Τουρκία είχε σημειώσει περιορισμένη πρόοδο 12 φορές, κάποια πρόοδο 23 φορές και καλή πρόοδο 4 φορές. Όπως και το προηγούμενο έτος, η έκθεση δεν περιλάμβανε τον όρο ‘πολύ καλή πρόοδος’», σχολιάζει η τουρκική εφημερίδα, παρατηρώντας ότι παραμένει σαφές ότι η ΕΕ δεν παραχωρεί «λευκή επιταγή» στην Τουρκία, καθώς διατηρεί αυστηρές αξιολογήσεις σε τομείς όπως το κράτος δικαίου και τα ανθρώπινα δικαιώματα.
Ποια ονόματα ακούγονται για την Προεδρία της Δημοκρατίας - Τι θα μετρήσει στην απόφαση του Μαξίμου
Μαγδεμβουργο: Στην αναζήτηση κινήτρου του δράστη της επίθεσης – Οι ακροδεξιές θεωρίες και οι προειδοποιήσεις
Πρύτανης του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστήμιου: Νέα προπτυχιακά προγράμματα μέσα στο 2025
Η Σημασία των Μιτοχονδρίων στην Αναγεννητική Ιατρική: Ιστορία και Σύγχρονες Θεραπείες
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr