Κλιματική αλλαγή: Οι πολιτικοί δεν είναι αρκετά φιλόδοξοι για να σώσουν τον πλανήτη
Ανησυχητική η έλλειψη προόδου για τη διάσωση της φύσης🕛 χρόνος ανάγνωσης: 4 λεπτά ┋ 🗣️ Ανοικτό για σχολιασμό
Την ανησυχητική έλλειψη προόδου για τη διάσωση της φύσης επεσήμαναν οι επιστήμονες, καθώς η σύνοδος κορυφής του ΟΗΕ για τη βιοποικιλότητα, COP 16, πλησιάζει στο τέλος της.
Η πλειοψηφία των πολιτικών δεν ανταποκρίθηκε στην πρόκληση της μείωσης της καταστροφής της φύσης παρότι κοστίζει δισεκατομμύρια στην οικονομία, δήλωσε ένας από τους κορυφαίους εμπειρογνώμονες.
Εκπρόσωποι 196 χωρών συναντήθηκαν στο Κάλι της Κολομβίας για να συμφωνήσουν πώς θα σταματήσει η επιβάρυνση της φύσης έως το 2030. Η σύνοδος κορυφής για τη βιοποικιλότητα είναι μια από τις κορυφαίες που γίνονται σε παγκόσμιο επίπεδο, ίσως η πιο σημαντική για το κλίμα.
Οι χώρες έχασαν την προθεσμία
Οι εκπρόσωποι των χωρών είχαν συμφωνήσει να καθίσουν στο τραπέζι με ένα λεπτομερές σχέδιο σχετικά με το πώς σκοπεύουν να επιτύχουν τους στόχους για τη βιοποικιλότητα εντός των συνόρων τους, αλλά οι περισσότερες από τις χώρες έχασαν την προθεσμία.
Σημαντικό βήμα ήταν η συμφωνία για τη συγκέντρωση χρημάτων μέσω της υποχρέωσης των εταιρειών να πληρώνουν για τη χρήση γενετικών πόρων από τη φύση.
Η σύνοδος κορυφής πραγματοποιείται τη στιγμή που ένα εκατομμύριο είδη κινδυνεύουν με εξαφάνιση και η φύση φθίνει με ρυθμούς που δεν έχουν προηγούμενο στην ανθρώπινη ιστορία.
Είμαστε εγκλωβισμένοι σε έναν «φαύλο κύκλο όπου τα οικονομικά προβλήματα δεν αφήνουν τους πολιτικούς να εστιάσουν στο περιβάλλον», ενώ δεν κατανοούν πως η καταστροφή της φύσης κοστίζει δισεκατομμύρια στην οικονομία, δήλωσε ο Τομ Όλιβερ, καθηγητής βιοποικιλότητας στο Πανεπιστήμιο του Ρέντινγκ.
«Χρειαζόμαστε ηγέτες με σοφία και θάρρος»
«Μέχρι να αποκτήσουμε παγκόσμιους ηγέτες που να έχουν τη σοφία και το θάρρος να θέσουν τη φύση ως κορυφαία πολιτική προτεραιότητα, οι κίνδυνοι που σχετίζονται με τη φύση θα συνεχίσουν να κλιμακώνονται», δήλωσε στο BBC News.
Η σύνοδος κορυφής του ΟΗΕ για τη βιοποικιλότητα, COP 16, ήταν η πρώτη ευκαιρία να γίνει απολογισμός της προόδου προς μια συμφωνία - ορόσημο για την αποκατάσταση της φύσης που συμφωνήθηκε το 2022.
Ωστόσο, οι επιστήμονες εξέφρασαν τη λύπη τους για τον ρυθμό προόδου. Η Nathalie Seddon, καθηγήτρια βιοποικιλότητας στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, δήλωσε ότι ενώ σημειώθηκε κάποια σημαντική πρόοδος, η συνολική εικόνα ήταν «βαθιά ανησυχητική».
«Η βιοποικιλότητα εξακολουθεί να βρίσκεται σε δεύτερη μοίρα σε σχέση με τη δράση για το κλίμα - παρόλο που η επιστήμη μιλάει έντονα για την ανάγκη πλήρως συντονισμένων προσεγγίσεων», δήλωσε η ίδια.
Ένα παγκόσμιο ταμείο για τη φύση
Επιτεύχθηκε συμφωνία, η οποία υποχρεώνει τις εταιρείες που επωφελούνται από τα γενετικά δεδομένα της φύσης να πληρώνουν για την προστασία τους μέσω ενός παγκόσμιου ταμείου.
Το ταμείο, το οποίο θα πάρει το όνομα «ταμείο του Κάλι», από το όνομα της πόλης που φιλοξενεί την COP16, θα χρηματοδοτείται με πληρωμές από εταιρείες που χρησιμοποιούν γενετικές πληροφορίες από έμβια όντα.
Ο ρόλος των αυτόχθονων πληθυσμών ως ζωτικών διαχειριστών της φύσης αναγνωρίστηκε επίσημα με τη δημιουργία ενός μόνιμου οργάνου για την εκπροσώπηση των συμφερόντων τους.
Ο χρόνος για δράση τελειώνει
Η επόμενη σύνοδος κορυφής για τη βιοποικιλότητα θα πραγματοποιηθεί το 2026, με τον χρόνο να εξαντλείται για την εξεύρεση λύσεων. Η Astrid Schomaker, εκτελεστική γραμματέας της Σύμβασης του ΟΗΕ για τη Βιολογική Ποικιλότητα, δήλωσε ότι μέσω τέτοιων συγκεντρώσεων οι κυβερνήσεις, οι ΜΚΟ και οι επιστήμονες μπορούν να μοιραστούν γνώσεις και πόρους.
«Αυτό το συλλογικό πνεύμα είναι ζωτικής σημασίας καθώς εργαζόμαστε για την ανάπτυξη και εφαρμογή αποτελεσματικών πολιτικών για την αντιμετώπιση των πολύπλοκων και αλληλένδετων κρίσεων που αντιμετωπίζουν τα οικοσυστήματα του πλανήτη μας», δήλωσε η ίδια.
Σχολιάζοντας τις συνομιλίες, η διάσημη επιστήμονας, Dr Jane Goodall, δήλωσε ότι το μέλλον μας είναι «τελικά καταδικασμένο» αν δεν αντιμετωπίσουμε την απώλεια της βιοποικιλότητας.
«Πρέπει και εμείς να αναλάβουμε δράση. Δεν μπορούμε να κατηγορούμε μόνο τις κυβερνήσεις και τις μεγάλες εταιρείες, αν και ένα τεράστιο μέρος της ευθύνης ανήκει σε αυτές».
Ποια ονόματα ακούγονται για την Προεδρία της Δημοκρατίας - Τι θα μετρήσει στην απόφαση του Μαξίμου
Μαγδεμβουργο: Στη φυλακή ο δράστης της επίθεσης – Οι ακροδεξιές θεωρίες και οι προειδοποιήσεις
Πρύτανης του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστήμιου: Νέα προπτυχιακά προγράμματα μέσα στο 2025
Η Σημασία των Μιτοχονδρίων στην Αναγεννητική Ιατρική: Ιστορία και Σύγχρονες Θεραπείες
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr