Αμερικανικές εκλογές 2024: Οι αιτίες που οδήγησαν την Κάμαλα Χάρις στην ήττα
Οι Δημοκρατικοί αποχωρούν μετά από μια τετραετία από τον Λευκό Οίκο, αφού η Χάρις δεν κατόρθωσε να νικήσει τον Τραμπ🕛 χρόνος ανάγνωσης: 7 λεπτά ┋
Η Κάμαλα Χάρις έχασε στις αμερικανικές εκλογές από τον Ντόναλντ Τραμπ, με την ήττα να έχει πολλές αιτίες και αναγνώσεις.
Η διαδρομή μέχρι την ήττα της 5ης Νοεμβρίου
Η Κάμαλα Χάρις τις τελευταίες εβδομάδες είχε επιλέξει να αναπαράγει τις ακραίες δηλώσεις του Ντόναλντ Τραμπ, θέλοντας με αυτόν τον τρόπο να αναδείξει τη ρατσιστική και εμπρηστική ρητορική του υποψηφίου των Ρεπουμπλικανών, με τα λεγόμενά του μάλιστα να «παίζουν» σε jumbotron στις συγκεντρώσεις της.
Ουσιαστικά, η Δημοκρατική υποψήφια ήθελε να αναδείξει το διακύβευμα των προεδρικών εκλογών στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, ωστόσο -όπως αναφέρει το Politico- δεν κατάφερε να πείσει τους ψηφοφόρους και ο χάρτης βάφτηκε κόκκινος.
Υπενθυμίζεται ότι η Χάρις ανέλαβε τα... ηνία των Δημοκρατικών το περασμένο καλοκαίρι, μετά την -μάλλον- αργοπορημένη απόφαση του Τζο Μπάιντεν να της ανοίξει τον δρόμο, για να τεθεί αντιμέτωπη με τον Τραμπ. Ουσιαστικά, ο νυν πρόεδρος των ΗΠΑ δεν θα μπορούσε να φανεί εκ νέου ανταγωνιστικός απέναντι στον ηττημένο του 2020, με τους Δημοκρατικούς να δίνουν το χρίσμα στη Χάρις, η οποία κατόρθωσε να κερδίσει μεγάλη δημοσιότητα μέσα από τους χρήστες του TikTok και του Instagram, αλλά και να συγκεντρώσει μεγάλα ποσά από υποστηρικτές, οι οποίοι ενίσχυσαν την προεκλογική της εκστρατεία.
Γενικότερα, όλο το προηγούμενο διάστημα οι σύμβουλοι της Χάρις επέμεναν ότι έχει χτίσει σπουδαία δυναμική, κάτι που εν τέλει δεν αποτυπώθηκε στο τελικό αποτέλεσμα των κάλπεων. Εξάλλου, δεν κατόρθωσε να «σβήσει» τα προβλήματα που δημιούργησε -ιδιαίτερα το τελευταίο διάστημα- ο Τζο Μπάιντεν, αφού δεν κατάφερε να πείσει τους ψηφοφόρους ότι η παρουσία της θα άλλαζε προς το καλύτερο τις ΗΠΑ.
Η Κάμαλα Χάρις επί μια τετραετία ήταν στο πλευρό του απερχόμενου προέδρου από τη θέση της αντιπροέδρου της χώρας, διστάζοντας ωστόσο να διαχωρίσει τη θέση της από την προβληματική διαχείριση της οικονομίας, ενώ δεν... έδειξε κάτι διαφορετικό, ως προς τον τρόπο διακυβέρνησης, σε σχέση με τον προκάτοχό της.
Η προβληματική προεκλογική εκστρατεία
Με τον Μπάιντεν στη θέση του προέδρου, η Χάρις δεν μπόρεσε να πραγματοποιήσει την προεκλογική εκστρατεία που η ίδια επιθυμούσε. Στο εσωτερικό των Δημοκρατικών υπάρχει γκρίνια για την παρουσία του απερχόμενου προέδρου, κάτι που υπογράμμισε ένας σύμβουλος της παράταξης, ο οποίος διατήρησε την ανωνυμία του. «Ο μοναδικός λόγος που οι Δημοκρατικοί έχασαν απόψε είναι ο Τζο Μπάιντεν. Έπρεπε να έχει αποχωρήσει πολύ νωρίτερα», τόνισε συγκεκριμένα.
Οι Δημοκρατικοί έχασαν την Πενσυλβάνια και αυτό προκάλεσε τριγμούς στο κόμμα, με τον βουλευτή Μπρένταν Μπόιλ να ξεκαθαρίζει ότι δεν θα πρέπει σε καμία περίπτωση να ωραιοποιηθεί η σημερινή πραγματικότητα.
Σημειώνεται ότι πριν από τρεις εβδομάδες, οι Εβραίοι Δημοκρατικοί και οι σύμμαχοί τους συναντήθηκαν κεκλεισμένων των θυρών με αξιωματούχους της Χάρις στο Πίτσμπουργκ και εξέφρασαν τα παράπονά τους. Εκεί τονίστηκε ότι στην Πενσυλβάνια δεν υπήρχαν επαφές με βασικούς εκλεγμένους αξιωματούχους, κάτι που είχε ως αποτέλεσμα την ελλιπή επικοινωνία με τους ψηφοφόρους, οι οποίοι μετά... βίας γνώριζαν τη Χάρις.
Μάλιστα, όταν έγινε η συνάντηση, πολλοί ψηφοφόροι είχαν ήδη ψηφίσει επιστολικά, με συνέπεια να μην υπάρχει επιστροφή. Αντίστοιχα παράπονα εξέφρασαν και στη Φιλαδέλφεια Λατίνοι και μαύροι Δημοκρατικοί, οι οποίοι διέγνωσαν την ελλιπή προεκλογική εκστρατεία, αλλά και την προβληματική επικοινωνιακή πολιτική.
Επιπλέον, οι Δημοκρατικοί ξόδεψαν μεγάλα ποσά στρέψουν την προσοχή στη Χάρις, αναδεικνύοντάς την ως μαχήτρια της μεσαίας τάξης, ο Τραμπ και οι σύμμαχοί του επένδυσαν δεκάδες εκατομμύρια σε σποτάκια, τα οποία άφηναν ανεξίτηλο το σημάδι στους ψηφοφόρους. Ενδεικτικό είναι το παράδειγμα της παροχής ιατρικής περίθαλψης για τη μετάβαση φύλου που χρηματοδοτείται από τους φορολογούμενους κρατούμενους μετανάστες και ομοσπονδιακούς κρατούμενους, ενώ άλλα βίντεο αναδείκνυαν την απροθυμία της να διαχωρίσει τη θέση της από τον Μπάιντεν.
Η Χάρις θεωρούσε ότι οι ολιγαρχικές προθέσεις του Τραμπ ήταν ξεκάθαρες στους πολίτες των ΗΠΑ, θεωρώντας ότι έπρεπε να δοθεί μεγαλύτερη βαρύτητα σε άλλους τομείς, καθώς επίσης στους ισπανόφωνους και τους μαύρους ψηφοφόρους.
Η μικρή διάρκεια του προεκλογικού αγώνα δημιούργησε μεγάλα προβλήματα
Μέχρι το καλοκαίρι ο Τζο Μπάιντεν παρέμενε ανένδοτος, υποστηρίζοντας την πρόθεσή του να είναι ξανά υποψήφιος, ενώ δήλωνε σίγουρος για τη νίκη του απέναντι στον Ντόναλντ Τραμπ. Μετά από πολλές πιέσεις, δέχτηκε να ανοίξει τον δρόμο στην Κάμαλα Χάρις, ωστόσο αυτό έγινε -όπως αποδεικνύεται εκ του αποτελέσματος- αρκετά αργά. Βέβαια, η ίδια είχε ήδη προετοιμάσει το έδαφος, με στόχο το ντιμπέιτ των αντιπροέδρων, περιμένοντας τη στιγμή που θα διαδεχθεί τον Μπάιντεν στην κορυφή των Δημοκρατικών.
Εκείνο το διάστημα ο Τραμπ δεν είχε επιλέξει τον πολιτικό του παρτενέρ, οπότε η Χάρις «έτρεχε» μόνη της, με τον Μπάιντεν να παραμένει υποψήφιος για την ανανέωση της θητείας του στον Λευκό Οίκο. Η Δημοκρατική υποψήφια ήθελε να αναδείξει ότι ο αντιπρόεδρος που θα όριζε ο Τραμπ θα ήταν απλά ένας πιστός στον ίδιο πολιτικός, χωρίς να ενδιαφέρεται για το καλό της χώρας. Με αυτόν τον τρόπο θέλησε να αναδείξει περισσότερο τον εαυτό της και να ενισχύσει τον Μπάιντεν, ο οποίος εδώ και αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα είχε χάσει μεγάλο μέρος της δημοφιλίας του μεταξύ των Αμερικανών πολιτών.
Επιπλέον, κατά τη διάρκεια της προεκλογικής της εκστρατείας, η Χάρις αναδείκνυε ότι αποτελεί την πιο ασφαλή επιλογή για την επόμενη μέρα του Οβάλ γραφείου. Διαφήμιζε συνεχώς τη μεσοαστική της ανατροφή, δημοσιεύοντας διαρκώς μηνύματα για την επικίνδυνη οικονομική πολιτική του Τραμπ. Παράλληλα, παρουσίασε τον εαυτό της ως μια υποψήφια υπέρμαχη του νόμου και της τάξης, εκμεταλλευόμενη και την εμπλοκή του αντιπάλου της σε μια σειρά από σκάνδαλα, για τα οποία μάλιστα έχει καταδικαστεί.
Στην αρχή ο ενθουσιασμός στις τάξεις των Δημοκρατικών ήταν μεγάλος, ωστόσο άμεσα το επιτελείο του Τραμπ, αλλά και τα δημοσιογραφικά Μέσα την επέκριναν για το γεγονός ότι δεν έδωσε συνεντεύξεις σε μεγάλα πρακτορεία. Η πρώτες της εκτεταμμένες δηλώσεις έγιναν έναν μήνα μετά την ανακοίνωση της υποψηφιότητάς της, ενώ στη συνέχεια επέλεξε πολύ συγκεκριμένα ΜΜΕ για να μιλήσει για το πλάνο της.
Πάντως, κύκλοι των Δημοκρατικών έσπευσαν να την προστατέψουν, τονίζοντας ότι «το λίγο είναι εν τέλει και το περισσότερο», αφού θεωρούσαν ότι δεν χρειάζονταν μεγάλες και ανά τακτά χρονικά διαστήματα συνεντεύξεις. Αυτό πιθανότατα δημιούργησε ερωτήματα στον κόσμο, τα οποία μπορεί -εν τέλει- να μην απαντήθηκαν και οδήγησαν στο αποτέλεσμα της κάλπης που έφερε τον Τραμπ νικητή.
Τέλος, η πολύ καλή σχέση που διατηρούσε με τον Μπάιντεν, διατηρήθηκε μέχρι και την τελευταία στιγμή, με τη Χάρις να μην θέλει να διαταράξει ούτε την επικοινωνία της με τον απερχόμενο πρόεδρο, αλλά ούτε και να κάνει πίσω, με δεδομένες τις δηλώσεις που έκανε κατά το παρελθόν, όταν και υποστήριζε σθεναρά τις πολιτικές του 81χρονου πολιτικού.
Ποια ονόματα ακούγονται για την Προεδρία της Δημοκρατίας - Τι θα μετρήσει στην απόφαση του Μαξίμου
Μαγδεμβουργο: Στη φυλακή ο δράστης της επίθεσης – Οι ακροδεξιές θεωρίες και οι προειδοποιήσεις
Πρύτανης του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστήμιου: Νέα προπτυχιακά προγράμματα μέσα στο 2025
Η Σημασία των Μιτοχονδρίων στην Αναγεννητική Ιατρική: Ιστορία και Σύγχρονες Θεραπείες
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr