ΗΠΑ: Τα πρόσωπα κλειδιά της κυβέρνησης Τραμπ με τις ευλογίες του Έλον Μασκ
Όλα τα ονόματα σχετικά με το κυβερνητικό επιτελείο που θα πλαισιώσει τον εκλεγμένο πρόεδρο των ΗΠΑ🕛 χρόνος ανάγνωσης: 10 λεπτά ┋
Το κυβερνητικό επιτελείο χτίζει μέρα με τη μέρα ο Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος στις 20 Ιανουαρίου θα επιστρέψει στον Λευκό Οίκο, θέλοντας γύρω του να έχει ανθρώπους που θα υπηρετήσουν πιστά αυτό που ο ίδιος θέλει, με βάση και το σύνθημα MAGA (Make America Great Again).
Τα πρώτα βήματα και οι επιλογές που «δείχνουν» την επόμενη τετραετία
Ουσιαστικά ο Τραμπ θέλει το κυβερνητικό του επιτελείο να είναι το πιο... Δεξιό της σύγχρονης εποχής, στοχεύοντας στις «ελίτ» της Ουάσινγκτον και τους μετανάστες χωρίς χαρτιά, φωνάζοντας προς τον υπόλοιπο πλανήτη «πρώτα η Αμερική».
Σύμφωνα με όσα αναφέρει το CNN, ο Τραμπ σχεδιάζει τη δεύτερη θητεία του στον Λευκό Οίκο στο θέρετρο Μαρ-α-Λάγκο, εκεί όπου βρίσκεται ανά τα τακτά χρονικά διαστήματα και ο πλουσιότερος άνθρωπος του πλανήτη, Ίλον Μασκ. Οι επιλογές του νέου προέδρου των ΗΠΑ σε καίριες θέσεις, έχουν ήδη προκαλέσει μεγάλες αντιδράσεις στους φιλελεύθερους Αμερικανούς. Η αρχή φαίνεται να γίνεται με τον Στίβελ Μίλερ, ο οποίος πρόκειται να αναλάβει καθήκοντα αναπληρωτή προσωπάρχη του Λευκού Οίκου για θέματα πολιτικής, προκειμένου -πιθανότατα- να οργανώνει μαζικές απελάσεις μεταναστών. Ο ίδιος σε προεκλογική ομιλία του Τραμπ στο «Madison Square Garden» της Νέας Υόρκης δήλωνε δημόσια πως «η Αμερική είναι για τους Αμερικανούς και μόνο για τους Αμερικανούς».
Επιπλέον, μεγάλη ανησυχία υπάρχει και για τον διορισμό του Τομ Χόμαν στη θέση του «τσάρους των συνόρων». Δείγμα της ακραίας ρητορικής του είναι το γεγονός ότι κάλεσε τους Δημοκρατικούς πολιτικούς «να φύγουν από τη μέση», για να προχωρήσουν οι απελάσεις.
Εξάλλου, η Κρίστι Νόεμ φαίνεται να είναι η βασική «υποψήφια» για τη θέση του Υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας, με τις τοποθετήσεις κατά καιρούς να έχουν προκαλέσει. Είναι μια συντηρητική πολιτικός και θερμή υποστηρίκτρια του Τραμπ, με τα τρία προαναφερθέντα ονόματα να συνθέτουν την πιθανότερη τριάδα για τη φύλαξη των συνόρων των ΗΠΑ.
Όπως είναι αναμενόμενο, ο λόγος του Τραμπ θα είναι «νόμος» στη νέα κυβέρνηση των ΗΠΑ, ωστόσο οι επιλογές του για την εθνική ασφάλεια (τα τρία ονόματα που προαναφέρθηκαν) δείχνουν ότι ο ίδιος θέλει να έχει μια πιο ρεπουμπλικανική προσέγγιση στην εξωτερική πολιτική, σε σύγκριση με τη μετανάστευση.
Η ασφάλεια και το περιβάλλον
Από εκεί και πέρα, στη θέση του Κόλινς (υπουργός Εξωτερικών) πιθανότατα θα τοποθετηθεί ο Μαρκ Ρούμπιο. Ο γερουσιαστής από τη Φλόριντα ειρωνεύτηκε τον Τραμπ κατά την προεκλογική εκστρατεία το 2016 και πολλοί τον έβαλαν στην κατηγορία των «νεοσυντηρητών». Ο Ρούμπιο έχει αλλάξει στάση πλέον και καλούσε τον κόσμο να στηρίξει τον Τραμπ, θεωρώντας πως μόνο έτσι θα ξαναγίνει «μεγάλη» η χώρα.
Ως πρέσβειρα του ΟΗΕ πρόκειται να διοριστεί η Ελίζ Στέφανικ, η οποία αρχικά ήταν συντηρητική με βάση το τι ισχύει σήμερα, αλλά ακλούθως έγινε κορυφαία «οπαδός» του Τραμπ.
Χθες βράδυ (11/11) πληροφορίες ανέφεραν ότι ο νεοεκλεγείς πρόεδρος των ΗΠΑ ζήτησε να από τον βολευτή της Φλόριντα Μάικ Γουόλτς να γίνει σύμβουλος εθνικής ασφάλειας. Άλλωστε, ο ίδιος είχε φροντίσει να στείλει μήνυμα προς τους συμμάχους της χώρας του λέγοντας πως «είναι καιρός οι σύμμαχοι να επενδύσουν στη δική τους ασφάλεια. Αρκετά οι φολογούμενοι των ΗΠΑ έχουν πληρώσει τον λογαρισασμό πολύ καιρό.
Οι Ρούμπιο, Γουόλτς και Στέφανικ είναι πολιτικοί με ιδιαίτερα σκληροπυρηνικές απόψεις και η επιλογή τους από πλευράς Τραμπ δείχνει το πώς θα κινηθεί την επόμενη τετραετία ο Αμερικανός πρόεδρος.
Ακόμα, ο νικητής των εκλογών της 5ης Νοεμβρίου επέλεξε τον πρώην αντιπρόσωπο της Νέας Υόρκης, Λι Ζέλντιν, για τη θέση του επικεφαλής της Υπηρεσίας Προστασίας του Περιβάλλοντος, ο οποίος με τοποθετήσεις του έχει δείξει ότι θα εφαρμόσει την ενεργειακή πολιτική του Τραμπ, με ό,τι αυτό συνεπάγεται σε μια εποχή που η κλιματική αλλαγή δείχνει συνεχώς τα... δόντια της.
Το κοινό στοιχείο όλων των επιλογών για τις θέσεις ευθύνης
Είναι γνωστό ότι ο Τραμπ δεν φημίζεται για τις σταθερές... αποφάσεις του, οπότε καμία επιλογή για το κυβερνητικό επιτελείο δεν μπορεί να θεωρηθεί οριστική έως ότου επισημοποιηθεί.
Επιπλέον, γίνεται ξεκάθαρο ότι ο νεοεκλεγείς πρόεδρος επιθυμεί να διορίσει ανθρώπους οι οποίοι είναι απόλυτα αφοσιωμένοι σε αυτόν, ειδικά με δεδομένες τις κατηγορίες που τον βαραίνουν μετά τις καταγγελίες των προηγούμενων ετών. Άλλωστε, είναι νωπές οι μνήμες από την πρώτη θητεία του Τραμπ, όπου κυβερνητικά στελέχη έβαζαν προτεραιότητα τον όρκο τους στο Σύνταγμα, παρά την... αφοσίωσή τους στον Ρεπουμπλικανό πολιτικό, με χαρακτηριστικότερο παράδειγμα τον άλλοτε επικεφαλής του FBI, Τζέιμς Κόμεϊ.
Οι Ρούμπιο, Γουόλτς, Στέφανικ, Ζέλντιν, Χόμαν, Νόεμ και Μίλερ αποτελούν «κόκκινα πανιά» για τους επικριτές του Τραμπ, καθώς υπάρχει ανησυχία ότι ο νεοεκλεγείς πρόεδρος θα κατευθυνθεί σε ακόμα πιο ακραίες θέσεις. Πάντως, οι θέσεις του για ανακατατάξεις στην Ουάσινγκτον, αλλά και στην παγκόσμια πολιτική των ΗΠΑ, παρακίνησαν εκατομμύρια ψηφοφόρους που τον ψήφισαν στις 5 Νοεμβρίου.
Εξάλλου, οι πρώτες επιλογές για τις θέσεις ευθύνεις αφορούν έμπειρους ανθρώπους στην πολιτική, με εξαίρεση τον Μίλερ. Ο Ρούμπιο είναι πρώην υποψήφιοος πρόεδρος και γνωστός σε όλο τον κόσμο, καθώς συμμετέχει σε επιτροπές Εξωτερικών Σχέσεων ακι Πληροφοριών της Γερουσίας. Η Στέφανικ είναι απόφοιτη του Χάρβαρντ, έχοντας θητεύσει δίπλα στον Τζορτζ Μπους και μια από τις πιο υψηλόβαθμες Ρεπουμπλικανές γυναίκες που υπηρέτησαν ποτέ στη Βουλή των Αντιπροσώπων. Ο Γουόλτς βρέθηκε σε πολλές πολεμικές αποστολές στο Αφγανιστάν, τη Μέση Ανατολή και την Αφρική, έχοντας τιμηθεί με τέσσερα χάλκινα αστέρια, ενώ εργάστηκε για τους υπουργούς Άμυνσας, Ντόναλντ Ράμσφελντ και Ρόμπερτ Γκέιτς. Ο Χόμαν εκτελούσε χρέη διευθυντή της Υπηρεσίας Μετανάστευσης και Τελωνείων, γνωρίζει τα ζητήματα των συνόρων, ενώ ο Ζέλντιν είναι βετεράνος του στρατού και πρώην βουλευτής.
Σύμφωνα με τη διευθύντρια επικοινωνίας του Λευκού Οίκου κατά την πρώτη θητεία του Τραμπ, Αλίσα Φάρα Γκρίφιν, οι επιλογές του νέου προέδρου είναι «άνθρωποι που έχουν αναμφισβήτητα τα εχέγγυα για να βρίσκονται εκεί, γνωρίζοντας τι πρέπει να κάνουν». Η Γκρίφιν πλέον είναι σχολιάστρια στο CNN και σημείωσε ότι ο νικητής των εκλογών της 5ης Νοεμβρίου κινείται πιο μεθοδικά, σε σύγκριση με το 2016.
Που θέλει να φτάσει ο Τραμπ;
Ο επικεφαλής των Ρεπουμπλικανών θα αναλάβει τα καθήκοντά του στον Λευκό Οίκο στις 20 Ιανουαρίου. Οι επιλογές των Μίλερ και Χόμεν σε καίριες θέσεις, αναδεικνύουν την επιθυμία του να μην υποχωρήσει ούτε λίγο στους... όρκους του για μαζική απέλαση των μεταναστών που δεν έχουν χαρτιά. Ενδεικτική είναι η δήλωση του Χόμαν για τις οικογένειες μεταναστών: «Θα απελαθούν μαζί».
Κατά την πρώτη θητεία του Τραμπ, ο Μίλερ αποτέλεσε έναν ισχυρό σύμβουλο του προέδρου των ΗΠΑ, αποτυπώνοντας τη ρητορική του στα κείμενα που έγραφε για τον επικεφαλής του. Άλλωστε, τον περασμένο Φεβρουάριο φάνηκε η ιδεολογία του, όταν μίλησε στο Συνέδριο Συντηρητικής Πολιτικής Δράσης, λέγοντας πως «σφραγίστε τα σύνορα. Κανένας λαθρομετανάστης δεν μπαίνει, όλοι όσοι είναι εδώ φεύγουν, αυτό είναι πολύ απλό», ενώ έκανε λόγο και για στρατόπεδα συγκέντρωσης.
Πάντως, ο Χόμαν χαρακτήρισε «γελοία» την ιδέα για στρατόπεδα συγκέντρωσης και μένει να φανεί το τι πολιτική θα χαράξει ο Τραμπ, αλλά και πόσο στα... άκρα θα φτάσει στο πρόγραμμα απέλασης που έχει σχεδιάσει.
Ένα «θετικό» στοιχείο για τον νέο πρόεδρο των ΗΠΑ είναι το γεγονός ότι δεν μπορεί να είναι εκ νέου υποψήφιος το 2028, αφού θα έχει συμπληρώσει δύο θητείες στον Λευκό Οίκο, οπότε θεωρητικά δεν έχει τίποτα να χάσει εντός της τρέχουσας τετραετίας. Οι απελάσεις ενδεχόμενως θα πάρουν παράταση, λόγω και των προσφυγών που θα καταθέσουν οργανώσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα, αλλά και υποστηρικτές μεταναστών. Επιπρόσθετα, οι απελάσεις θα κοστίσουν τεράστια ποσά στις ΗΠΑ, ενώ θα μπορούσαν να διαταράξουν την αγορά εργασίας, να εξοργίσουν τις μεγάλες επιχειρήσεις, αλλά και να περιπλέξουν τις αλυσίδες ανεφοδιασμού, με τις συνέπειες για την οικονομία να είναι μεγάλες. Το εύκολο σκέλος αυτής της πολιτικής είναι η απέλαση εγκληματιών μεταναστών χωρίς χαρτιά, κίνηση με την οποία θα συμφωνούσαν και αρκετοί Δημοκρατικοί.
Με δηλώσεις του ο Τσαντ Γουλφ (υπηρεσιακός υπουργός Εσωτερικής Ασφάλειας κατά την πρώτη θητεία Τραμπ) τόνισε ότι υπάρχουν ακόμα αρκετές γκρίζες ζώνες, προκειμένου να αποκρυπτογραφηθούν πλήρως οι προθέσεις του νέου προέδρου. «Μπορεί να είναι μια σκληρή πολιτική θέση, αλλά υπάρχουν εγκληματίες εδώ που δεν απομακρύνονται, ανέφερε χαρακτηριστικά στο CNN.
Τι δείχνουν οι προθέσεις του Τραμπ για την εξωτερική πολιτική
Μεγάλο ερωτηματικό αποτελεί και η εξωτερική πολιτική που θα ακολουθήσει ο εκλεγμένος πρόεδρος των ΗΠΑ. Ο Ρούμπιο δεν υπήρξε φίλος του Βλαντιμίρ Πούτιν, ωστόσο πρόσφατα τάχθηκε υπέρ του τερματισμού του πολέμου στην Ουκρανία.
Ο Γουόλτς από τη μεριά του είχε ταχθεί κατά των προσπαθειών του Μπάιντεν για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα, μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς. Τόσο ο Ρούμπιο, όσο και ο Γουόλτς, είναι περισσότερο συμβατικοί σε σχέση με άλλα μέλη που θα επιλέξει ο Τραμπ για τον σχηματισμό κυβέρνησης. Μάλιστα, ο Γουόλτς επέκρινε την πολιτική των Δημοκρατικών να εξοπλίσουν οι ΗΠΑ την Ουκρανία για να αποκρουστεί η εισβολή της Ρωσίας, λέγοντας πως «ήταν πολύ μικρή, πολύ αργά». Παράλληλα, ο ίδιος υποστήριξε τις θέσεις του νέου προέδρου, ότι πλέον είναι η ώρα της Ευρώπης να στηρίξει την Ουκρανία, καθώς «οι ΗΠΑ πρέπει να επικεντρωθούν στα δικά τους σύνορα».
Σε κάθε επόμενη κυβέρνηση, η εκάστοτε στελέχωση δείχνει το που θα κινηθεί ιδεολογικό ο εκλεγμένος πρόεδρος. Πάντως, για τον Τραμπ τίποτα δεν μπορεί να θεωρείται σίγουρο, με δεδομένη την τακτική αλλαγή προσώπων κατά την πρώτη του θητεία.
Η Συρία μετά την «επανάσταση της»: Αλ Τζολάνι, ο νέος ηγέτης με τουρκικό… κοστούμι
Η συγκινητική ανάρτηση της μητέρας του 9χρονου που σκοτώθηκε στην επίθεση στο Μαγδεμβούργο: «Γιατί εσύ;»
Σε διαθεσιμότητα και ο δεύτερος αστυνομικός της Βουλής που συνελήφθη για ενδοοικογενειακή βία: Αλληλομηνύθηκε με τη σύζυγό του
Γιαγκίνηδες: Οταν η ερωτική κάψα συναντά τη φλόγα της ρεμπέτικης ψυχής
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr