Η βάση στο Μαρί αναστατώνει την Τουρκία
Η βάση που κατασκευάστηκε στο Μαρί μπορεί να χρησιμοποιηθεί από πολεμικά αεροπλάνα κάθετης προσγείωσης και απογείωσης του αμερικανικού στρατού, σύμφωνα με Τούρκους αναλυτές🕛 χρόνος ανάγνωσης: 7 λεπτά ┋
Με αυξημένο αίσθημα απειλής, τουρκικά μέσα ενημέρωσης και ειδικοί εμπειρογνώμονες αντιδρούν στις νέες στρατιωτικές κινήσεις των ΗΠΑ στην Κύπρο. Η εγκατάσταση αμερικανικών στρατιωτικών μονάδων στο Μαρί, με βάση το ρεπορτάζ του κρατικού πρακτορείου ειδήσεων Αναντολού, ερμηνεύεται ως ενίσχυση της κυπριακής αμυντικής υποδομής απέναντι στα τουρκικά συμφέροντα στην περιοχή, επιβεβαιώνοντας ανησυχίες που παρομοιάζουν το Μαρί με την Αλεξανδρούπολη.
Σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων, Αναντολού, «έχουν επιταχυνθεί οι εργασίες στη βάση ελικοπτέρων στο Μαρί, ένα παλιό τουρκικό χωριό που φέρεται να παραχωρήθηκε στις ΗΠΑ από την Ελληνοκυπριακή Διοίκηση Νότιας Κύπρου (ΕΔΝΚ)».
Η ανάπτυξη της βάσης και η ενόχληση της Άγκυρας
Οι Αμερικανοί στρατιώτες «μετρούν μέρες», αναφέρει το Αναντολού για να εγκατασταθούν στη βάση ελικοπτέρων Ευάγγελος Φλωράκης στο Μαρί, η οποία περιλαμβάνει ενισχύσεις από σύγχρονο στρατιωτικό εξοπλισμό. Σύμφωνα με το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων, η Κυπριακή Δημοκρατία παραχώρησε τη βάση αυτή στις ΗΠΑ, στοχεύοντας στη στρατιωτική θωράκιση του νησιού. Στελέχη της Άγκυρας βλέπουν αυτή την κίνηση ως προκλητική, εκφράζοντας την ανησυχία τους ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά λειτουργεί ως «αντιπρόσωπος» των ΗΠΑ, διευκολύνοντας την ενίσχυση της αμερικανικής παρουσίας στην ανατολική Μεσόγειο.
«Οι ΗΠΑ στοχεύουν να ελέγξουν ολόκληρη την περιοχή από το Μαρί»
Ο εμπειρογνώμονας ασφαλείας Αμπντουλάχ Αγάρ, στην εκτίμησή του στον ανταποκριτή του ΑΑ, είπε ότι οι ΗΠΑ ανέπτυξαν μια νέα πολιτική κατά την πρώτη προεδρία Τραμπ κατά της Κύπρου, η οποία προηγουμένως συνεργαζόταν με τη Ρωσία, και δημιούργησε στενές σχέσεις με τους Ελληνοκύπριους με αποτέλεσμα το εμπάργκο όπλων να αρθεί.
Ο Αγάρ επεσήμανε ότι «η Κυπριακή Δημοκρατία γίνεται αντιπρόσωπος των ΗΠΑ στην περιοχή μέρα με τη μέρα» μέσω των λιμανιών, των αεροπορικών και χερσαίων βάσεων της.
«Η Ουάσιγκτον έχει στρατιωτική επιρροή στην ανατολική Μεσόγειο, τη Συρία, τον Λίβανο και την Παλαιστίνη, μέσω της βάσης στο Μαρί το Ισραήλ θα αποκτήσει την ευκαιρία να διασφαλίσει την ασφάλειά του και να φτάσει στη βόρεια Αφρική, συμπεριλαμβανομένης της διώρυγας του Σουέζ».
Ο Αγάρ επεσήμανε ότι οι ΗΠΑ άνοιξαν πρόσφατα διαδρόμους με στρατιωτικό χαρακτήρα στην περιοχή, όχι μόνο μέσω της Κύπρου, αλλά και χρησιμοποιώντας τις βάσεις τους στην Ελλάδα, λέγοντας ότι «οι ΗΠΑ στοχεύουν να ελέγξουν ολόκληρη την περιοχή από το Μαρί». Ο ειδικός σε θέματα ασφαλείας Αγάρ δήλωσε ότι πρέπει να γίνει γνωστό τοις πάσι ότι η βάση που κατασκευάστηκε στο Μαρί στην Κύπρο μπορεί να χρησιμοποιηθεί από πολεμικά αεροπλάνα κάθετης προσγείωσης και απογείωσης του αμερικανικού στρατού, καθώς και από ελικόπτερα.
«Οι Αμερικανοί στρατιώτες μπορούν να χρησιμοποιήσουν τη βάση στο Μαρί για ιπτάμενα στρατεύματα και επιχειρήσεις επιμελητείας Επιπλέον, αυτή η βάση στην ελληνοκυπριακή πλευρά θα προσφέρει στους Αμερικανούς στρατιώτες την ευκαιρία να πάνε στον Λίβανο, τη Συρία και την Παλαιστίνη με ελικόπτερα που έχουν σχετικά χαμηλό βεληνεκές σε σύγκριση με αεροσκάφη», είπε.
ΗΠΑ και Ελλάδα: στρατιωτικό τόξο γύρω από την Τουρκία
Οι Τούρκοι αναλυτές τονίζουν πως η στρατιωτική παρουσία των ΗΠΑ στην Κύπρο συνδέεται με τις νέες βάσεις στην Ελλάδα, οι οποίες εμφανίζονται ως στρατηγική απάντηση προς τη Ρωσία, αλλά οι βάσεις αυτές, σύμφωνα με τον καθηγητή πανεπιστημίου και ερευνητή του Ιδρύματος Πολιτικών, Οικονομικών και Κοινωνικών Ερευνών (SETA), Μουράτ Ασλάν, δημιουργούν ένα τόξο στρατιωτικής επιρροής που εκτείνεται από την ανατολική Μεσόγειο μέχρι την Τουρκία και τη βόρεια Αφρική.
Στο πλαίσιο αυτό, η αμερικανική βάση στο Μαρί δεν περιορίζεται μόνο σε επιμελητειακή υποστήριξη, αλλά επιτρέπει στις ΗΠΑ να διεξάγουν επιχειρήσεις ειδικών δυνάμεων και να υποστηρίξουν συμμάχους στην περιοχή με τακτικά εφόδια και πυρομαχικά. Σύμφωνα με τον Ασλάν, «οι δύο πιο σημαντικοί στόχοι είναι επιχειρήσεις ειδικών δυνάμεων και δραστηριότητες εφοδιασμού».
Οι ΗΠΑ παραχωρούν και πολιτικά προνόμια στην Κύπρο
Ο Ασλάν εξήγησε ότι το πρωτόκολλο «Οδικός Χάρτης με βάση τη Διμερή Αμυντική Συνεργασία» που υπογράφηκε μεταξύ των ΗΠΑ και της Κυπριακής Δημοκρατίας μπορεί να περιλαμβάνει και κάποιες πολιτικές παραχωρήσεις της Ουάσιγκτον προς την Κύπρο και ότι οι Έλληνες προσπαθούν να αναγάγουν τα προβλήματα που έχουν με την Τουρκία και το ψευδοκράτος στην ανατολική Μεσόγειο και το νησί σε προβλήματα της ΕΕ και των ΗΠΑ.
Οι ΗΠΑ τώρα σκοπεύουν να δείξουν ανοιχτά τη στρατιωτική τους παρουσία στο νησί
Η Άγκυρα παρακολουθεί προσεκτικά τις στρατιωτικές εξελίξεις στο Μαρί, καθώς θεωρεί πως η νέα βάση ενισχύει τη στρατηγική των ΗΠΑ για αποτελεσματικές στρατιωτικές επεμβάσεις στη Μέση Ανατολή. Η ανάπτυξη των ελικοπτέρων Boeing CH-47 Chinook και των αεροσκαφών V-22 Osprey στη βάση ελικοπτέρων Ευάγγελος Φλωράκης στο Μαρί, μπορεί να εξυπηρετεί πολλούς σκοπούς, αναφέρει ο Ασλάν.
«Οι ΗΠΑ ίσως θελήσουν να ακολουθήσουν μια στρατηγική διεξαγωγής αποτελεσματικών στρατιωτικών επιχειρήσεων με μικρές ειδικές δυνάμεις από τη βάση Μαρί προς τη Μέση Ανατολή. Μπορεί να χρησιμοποιήσουν τη βάση στο Μαρί σε επιχειρήσεις εναντίον μη κρατικών φορέων στη Μέση Ανατολή, που θεωρούν ότι είναι αντίθετοι με τα δικά τους συμφέροντα. Ειδικότερα, μπορεί να παρέχει υλικοτεχνική υποστήριξη στους συμμάχους της στην περιοχή με ελικόπτερα Boeing CH-47 Chinook, και αυτό μπορεί να περιλαμβάνει πυρομαχικά».
Ο Ασλάν δήλωσε επίσης ότι η στρατιωτική παρουσία των ΗΠΑ στην Κύπρο θα πρέπει να αξιολογηθεί μαζί με τις βάσεις που δημιουργήθηκαν στην Ελλάδα με το πρόσχημα της Ρωσίας και ότι υπάρχουν τρεις κατευθύνσεις στο Σχέδιο Διάθεσης (στρατιωτικό σχέδιο για την περιοχή ευθύνης και τις περιβάλλουσες καταστάσεις) των στρατιωτών σε αυτές τις βάσεις και ότι αυτές περιλαμβάνουν την περιοχή του Λεβάντε (ακτές της ανατολικής Μεσογείου), την Αφρική και την Τουρκία, αντίστοιχα.
Ο κυπριακός τύπος «τροφοδοτεί» τις τουρκικές ανησυχίες
Με επιχείρημα τα ρεπορτάζ των κυπριακών ΜΜΕ, ο τουρκικός τύπος παρουσιάζει την αμερικανική στρατιωτική παρουσία στην Κύπρο ως πραγματική απειλή. Επικαλούμενο τη «Σημερινή» και τις δορυφορικές εικόνες που φέρνουν στο φως στρατιωτικές υποδομές των ΗΠΑ, το πρακτορείο Αναντολού αναπαράγει το αφήγημα ότι η Κύπρος μετατρέπεται σε προπύργιο του ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ, ενισχύοντας τις υποψίες για τον γεωπολιτικό της ρόλο. Για την Τουρκία, οι ελληνοκυπριακές δημοσιογραφικές αποκαλύψεις γίνονται το πρόσχημα της ανησυχίας της.
Με ρεπορτάζ που βασίζεται σε δηλώσεις πολιτικών και στρατιωτικών πηγών, η «Σημερινή» αποκαλύπτει δορυφορικές φωτογραφίες που φανερώνουν την ανάπτυξη στρατιωτικών υποδομών και εξοπλισμού στις βάσεις Λάρνακας και Πάφου, λέει το Αναντολού. Η παρουσία αμερικανικών πολεμικών πλοίων στο λιμάνι της Λεμεσού και η αδιάκοπη λειτουργία των βρετανικών βάσεων δίνουν σαφή εικόνα της στρατιωτικής διάστασης που αποκτά η Κύπρος, ενώ παράλληλα αναδεικνύεται ο στρατηγικός της ρόλος για την αμερικανική πολιτική στην ανατολική Μεσόγειο.
Οι προειδοποιήσεις της αριστερής «Χαραυγής»
Στον αντίποδα, το Αναντολού καταγράφει και τις αντιδράσεις της κυπριακής αντιπολίτευσης. Επικαλούμενη την εφημερίδα «Χαραυγή», που πρόσκειται στο αριστερό κόμμα ΑΚΕΛ, αναφέρει ότι αντιδρά έντονα στην όλο και μεγαλύτερη εξάρτηση της νότιας Κύπρου από τις ΗΠΑ, τονίζοντας ότι η νέα στρατιωτική πραγματικότητα εγκυμονεί κινδύνους.
«Είμαστε δεμένοι με το βαγόνι των ΗΠΑ», σχολιάζει η Χαραυγή, επισημαίνοντας ότι οι εξελίξεις αυτές θα μπορούσαν να οδηγήσουν το νησί σε αχαρτογράφητα νερά.
Η στρατιωτικοποίηση της Κύπρου στο τουρκικό στόχαστρο
Το αυξανόμενο αμερικανικό αποτύπωμα φέρνει ανησυχίες ότι η Κύπρος μπορεί να βρεθεί σε κίνδυνο, εάν μετατραπεί σε επίκεντρο στρατιωτικών αντιπαραθέσεων στην ευρύτερη περιοχή. Η αμφισβήτηση των αμερικανικών προθέσεων από τον τουρκικό Τύπο και η ανησυχία για τη μετατροπή της Κύπρου σε ορμητήριο, ανοίγει τη συζήτηση στην Τουρκία για το κατά πόσο η χώρα κινδυνεύει να εμπλακεί σε σενάρια διεθνούς έντασης με επιπτώσεις και για το τουρκικό στοιχείο.
Δεκατρείς γυναικοκτονίες από τις αρχές του 2024: Τα στοιχεία-σοκ για την ενδοοικογενειακή βία στην Ελλάδα
Επιστροφή Τραμπ στον Λευκό Οίκο: Το «παγωμένο» κλίμα και η θερμή χειραψία με τον Μπάιντεν στις κάμερες – Τι συζήτησαν οι δυο άνδρες
Οι αναφορές της ΕΥΠ για τις σχέσεις Λευκωσίας-Αθήνας πριν το πραξικόπημα: «Ο Μακάριος εκβιάζει την Ελληνικήν Κυβέρνησιν»
Ιβάν Γιοβάνοβιτς: «Μπροστά σε 60.000 κόσμο πάμε μόνο για τη νίκη»
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr