Επικοινωνία Πούτιν – Σολτς: Οι ρωσικοί όροι για τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία και η αινιγματική δήλωση Ζελένσκι
Η αποκωδικοποίηση της επικοινωνίας του καγκελάριου της Γερμανίας με τον πρόεδρο της Ρωσίας και η ενεργειακή συνεργασία🕛 χρόνος ανάγνωσης: 6 λεπτά ┋ 🗣️ Ανοικτό για σχολιασμό
Ο καγκελάριος της Γερμανίας Όλαφ Σολτς και ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν μίλησαν τηλεφωνικά επί μία ώρα την Παρασκευή, σε μια συζήτηση που, σύμφωνα με τις γερμανικές αρχές, επικεντρώθηκε στις προοπτικές τερματισμού του πολέμου στην Ουκρανία.
Η πρώτη κλήση του Πούτιν με ηγέτη δυτικής χώρας από τα τέλη του 2022
Πρόκειται για την πρώτη (επίσημα ανακοινωμένη τουλάχιστον) κλήση μεταξύ του κ. Πούτιν και ενός εν ενεργεία ηγέτη μεγάλης δυτικής χώρας από τα τέλη του 2022. Το Κρεμλίνο επιβεβαίωσε τη συνομιλία και δήλωσε ότι ο κ. Σολτς ξεκίνησε την κλήση.
Ο κ. Σολτς είπε στον κ. Πούτιν ότι πιστεύει ότι η ανάπτυξη βορειοκορεατικών στρατευμάτων για να βοηθήσουν τη Ρωσία στον πόλεμό της με την Ουκρανία ισοδυναμεί με σοβαρή κλιμάκωση της σύγκρουσης, σύμφωνα με την περίληψη της γερμανικής κυβέρνησης για το τηλεφώνημα, την οποία επικαλείται η αμερικανική εφημερίδα New York Times.
Επιπρόσθετα, ο Καγκελάριος κάλεσε τον κ. Πούτιν να τερματίσει τον πόλεμο, υποστηρίζοντας ότι η Ρωσία δεν έχει επιτύχει κανέναν από τους στόχους της περισσότερο από 1.000 ημέρες από την εισβολή της, όπως αναφέρει η περίληψη. Ο κ. Σολτς καταδίκασε τις ρωσικές επιθέσεις σε μη στρατιωτικές υποδομές και διαβεβαίωσε τον κ. Πούτιν ότι η Γερμανία θα συνεχίσει να βοηθά την Ουκρανία μακροπρόθεσμα.
Αυξάνονται οι επαφές Πούτιν με τη Δύση
Παρά την εμφανή κριτική του κ. Σολτς στον πόλεμο της Ρωσίας, η κλήση υποδηλώνει ότι οι επαφές μεταξύ του Κρεμλίνου και των δυτικών δυνάμεων ενδέχεται να αυξηθούν, μετά την εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ στις αμερικανικές προεδρικές εκλογές την περασμένη εβδομάδα.
Ο κ. Τραμπ έχει εκφράσει σκεπτικισμό για τη συνέχιση της αμερικανικής βοήθειας προς την Ουκρανία και έχει υποσχεθεί να πιέσει για άμεσες ειρηνευτικές συνομιλίες, εισάγοντας νέα αβεβαιότητα στη δέσμευση της Δύσης να στηρίξει την πολεμική προσπάθεια της Ουκρανίας.
Οι προϋποθέσεις που βάζει ο Πούτιν για την Ουκρανία
Σύμφωνα με τα ρωσικά κρατικά μέσα ενημέρωσης, ο κ. Πούτιν είπε στον Γερμανό ομόλογό του ότι οποιαδήποτε ειρηνευτική συμφωνία στην Ουκρανία θα πρέπει να βασίζεται σε «νέες εδαφικές πραγματικότητες και, κυρίως, να αντιμετωπίζει τα βαθύτερα αίτια της σύγκρουσης».
Ο κ. Πούτιν έχει επανειλημμένα χρησιμοποιήσει αυτούς τους ευφημισμούς για να σηματοδοτήσει ότι η Ρωσία δεν θα παραδώσει ουκρανικά εδάφη που έχει καταλάβει και θα απαιτήσει εγγυήσεις ουκρανικής ουδετερότητας σε οποιεσδήποτε ειρηνευτικές συνομιλίες - για παράδειγμα, μια συμφωνία ότι η Ουκρανία δεν θα ενταχθεί στο ΝΑΤΟ, σημειώνουν οι NYT.
Ο καγκελάριος μίλησε με τον πρόεδρο της Ουκρανίας Βολοντιμίρ Ζελένσκι πριν από τη συνομιλία με τον κ. Πούτιν και σκόπευε να τον καλέσει ξανά τον κ για να τον ενημερώσει.
Ο κ. Σολτς είχε δηλώσει τον Οκτώβριο ότι ήταν ανοιχτός στο να επαναλάβει την απευθείας επικοινωνία με τον κ. Πούτιν, αλλά ο Ντμίτρι Πεσκόφ, εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, απέρριψε την ιδέα, λέγοντας ότι δεν υπάρχει λόγος για τηλεφώνημα, σύμφωνα με τα ρωσικά μέσα ενημέρωσης.
«Ακούμε λόγια από το Βερολίνο - λόγια του Σολτς για την ετοιμότητά του να ανοίξει διάλογο», δήλωσε ο κ. Πεσκόφ στους δημοσιογράφους στις 19 Οκτωβρίου. «Αυτά είναι σημαντικά λόγια, διότι μόλις πριν από λίγο καιρό η Γερμανία ήταν μεταξύ των χωρών της συλλογικής Δύσης που απέρριπτε κατηγορηματικά κάθε επαφή με τον Πούτιν».
Έκτοτε, ο κ. Σολτς είδε τον κυβερνητικό του συνασπισμό να διασπάται. Απέλυσε τον υπουργό Οικονομικών του αυτόν τον μήνα, διώχνοντας ουσιαστικά έναν από τους εταίρους του συνασπισμού του από την κυβέρνηση, μια κίνηση που δημιούργησε τις προϋποθέσεις για πρόωρες εκλογές τον Φεβρουάριο.
Το κόμμα του κ. Σολτς υπολείπεται σημαντικά στις δημοσκοπήσεις του μεγαλύτερου αντιπάλου του, των Χριστιανοδημοκρατών. Αλλά αυτά τα δύο κόμματα έχουν συμφωνήσει σε μεγάλο βαθμό στη συνέχιση της υποστήριξης προς την Ουκρανία, ακόμη και όταν τα λαϊκιστικά κόμματα της άκρας αριστεράς και της άκρας δεξιάς, που βρίσκονται σε έξαρση, ζητούν από τη Γερμανία να τερματίσει την υποστήριξή της προς το Κίεβο.
Το τηλεφώνημα γίνεται την ώρα που ο κ. Σολτς και άλλοι παγκόσμιοι ηγέτες ετοιμάζονται να συναντηθούν στη Βραζιλία για τη Σύνοδο Κορυφής της G20 που αρχίζει τη Δευτέρα. Ο κ. Πούτιν, ο οποίος συνήθιζε να συμμετέχει στις συνόδους κορυφής της G20, είχε δηλώσει τον Οκτώβριο ότι δεν θα παραστεί φέτος.
Το Κρεμλίνο δήλωσε στα ρωσικά κρατικά μέσα ενημέρωσης ότι ο κ. Πούτιν και ο κ. Σολτς είχαν «λεπτομερή και ειλικρινή ανταλλαγή απόψεων σχετικά με την κατάσταση στην Ουκρανία». Κατά τη διάρκεια της κλήσης, ανέφεραν τα κρατικά μέσα ενημέρωσης, ο κ. Πούτιν κατηγόρησε τον κ. Σολτς για «μια άνευ προηγουμένου υποβάθμιση των σχέσεων μεταξύ της Ρωσίας και της Γερμανίας».
Ο κ. Σολτς και ο κ. Πούτιν συμφώνησαν να παραμείνουν σε επαφή, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της καγκελαρίου.
Σύμφωνα δε με το Κρεμλίνο, ο καγκελάριος ανέφερε στον Ρώσο πρόεδρο πως η Ρωσία είναι πρόθυμη να εξετάσει την ενεργειακή συνεργασία.
Αινιγματική δήλωση Ζελένσκι και δυσαρέσκεια
Την ίδια στιγμή, ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι έκανε μια δήλωση που αν μη τι άλλο φουντώνει σενάρια γύρω από το μέλλον του πολέμου.
Συγκεκριμένα, ο πρόεδρος της Ουκρανίας δήλωσε σήμερα (15/11) ότι ότι ο πόλεμος της Ρωσίας εναντίον της χώρας του θα «τελειώσει πιο γρήγορα» με την κυβέρνηση του εκλεγμένου Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ.
«Ο πόλεμος θα τελειώσει, αλλά δεν υπάρχει ακριβής ημερομηνία. Φυσικά, με την πολιτική αυτής της ομάδας, η οποία θα ηγηθεί τώρα του Λευκού Οίκου, ο πόλεμος θα τελειώσει πιο γρήγορα», δήλωσε στον ουκρανικό ραδιοτηλεοπτικό σταθμό Suspilne.
Τόνισε ότι η «δίκαιη ειρήνη» είναι ζωτικής σημασίας για την Ουκρανία.
Στο μεταξύ, σχολιάζοντας την τηλεφωνική επικοινωνία, ο Ζελένσκι δεν έκρυψε τη δυσαρέσκειά του εκτιμώντας πως «άνοιξε το κουτί της Πανδώρας». «Τώρα μπορεί να υπάρξουν και άλλες συζητήσεις, άλλα τηλεφωνήματα. Μόνο πολλά λόγια. Και αυτό είναι ακριβώς αυτό που ήθελε εδώ και καιρό ο Πούτιν: είναι εξαιρετικά σημαντικό γι' αυτόν να αποδυναμώσει την απομόνωσή του», δήλωσε ο Ζελένσκι σε απογευματινή του ομιλία.
Προκλητικός και θρασύς ο Ντομινίκ Πελικό: «Έχω μετανιώσει, χαιρετίζω το θάρρος της πρώην συζύγου μου»
Δραματική αύξηση κρουσμάτων κοκκύτη: Ποιους προσβάλλει - Καμπανάκι από Μαγιορκίνη
Καρυστιανού: Αντί η κυβέρνηση να αναλάβει την ευθύνη για τα Τέμπη, επιχειρεί μεθοδικά να συγκαλύψει την αλήθεια
Ακριβότερο κατά 10% το χριστουγεννιάτικο τραπέζι - Οι τιμές σε κάθε προϊόν
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr