Τουρκία: Η απόφαση Μπάιντεν φέρνει σύννεφα στο ειρηνευτικό σχέδιο Ερντογάν για την Ουκρανία
Ο Ερντογάν και το νέο του σχέδιο για τον πόλεμο στην Ουκρανία🕛 χρόνος ανάγνωσης: 4 λεπτά ┋
Ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σκοπεύει να παρουσιάσει στους παγκόσμιους ηγέτες της συνόδου κορυφής της G20 στη Βραζιλία ένα νέο ειρηνευτικό σχέδιο για τον τερματισμό του πολέμου Ουκρανίας-Ρωσίας, σύμφωνα με το αμερικανικό πρακτορείο ειδήσεων Bloomberg. Η πρωτοβουλία αυτή περιλαμβάνει αποστρατικοποίηση της περιοχής του Ντονμπάς με εγκατάσταση διεθνούς δύναμης και αναστολή της ένταξης της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ για 10 χρόνια.
Η έκθεση της ΜΙΤ
Σύμφωνα με το Bloomberg, ο Ερντογάν έλαβε μια έκθεση των μυστικών υπηρεσιών που υποστηρίζει ότι η Ουκρανία μπορεί να χάσει περισσότερα εδάφη τους επόμενους μήνες. Βασικός στόχος του Ερντογάν δεν είναι να γίνει αποδεκτό το ειρηνευτικό του σχέδιο με μιας, αλλά να παρουσιάσει ένα λογικό σχέδιο και να φέρει τη ρωσική και την ουκρανική πλευρά στο τραπέζι σε μια ειρηνευτική σύνοδο κορυφής στην Κωνσταντινούπολη.
Η διαταγή Μπάιντεν αλλάζει τους όρους του παιχνιδιού
Το σχέδιο φαίνεται, ωστόσο, να υπονομεύεται, πριν καν το παρουσιάσει σήμερα στη Βραζιλία ο Τούρκος πρόεδρος, από τις εξελίξεις επί του πεδίου.
Η διαταγή του προέδρου Μπάιντεν για χτύπημα της Ουκρανίας με πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς στο Ντονμπάς εναντίον του ρωσικού στρατού και την ίδια στιγμή, η προετοιμασία της Ρωσίας να μετακινήσει 100.000 Βορειο-κορεάτες στρατιώτες στα σύνορα με το Κουρσκ, σύμφωνα με τους Financial Times, απομακρύνουν οποιαδήποτε συμβιβαστική λύση.
Μόλις αναπτυχθούν οι Βορειο-Κορεάτες, είναι πολύ πιθανό η Ρωσία να εξαπολύσει μια μεγάλη επίθεση με βορειο-κορεατικά στρατεύματα τον Μάρτιο και το Μάιο.
Η Ουκρανία, από την άλλη πλευρά, θέλει να κρατήσει τη ρωσική επαρχία Ντονμπάς χρησιμοποιώντας πυραύλους του ΝΑΤΟ. Εάν ο ουκρανικός στρατός επιτύχει, θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει το Κουρσκ, που έχει καταλάβει ήδη, για να το ανταλλάξει με το κατεχόμενο έδαφός του.
Δύσκολη η αποστολή Ερντογάν
Οι παραχωρήσεις που ζητούνται από την Ουκρανία και η στάση της Ρωσίας καθιστούν δύσκολη την εξίσωση. Σύμφωνα με αναφορές, ο Πούτιν εμφανίζεται απρόθυμος να συζητήσει προτάσεις που μπορεί να θεωρηθούν υποχώρηση. Επίσης, η συμφωνία περιλαμβάνει παραχωρήσεις, όπως το ΝΑΤΟ, που ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι δεν είναι διατεθειμένος να κάνει.
Με την Ουκρανία και τη Ρωσία να σχεδιάζουν, επομένως, αλληλο-πλήγματα και τη διαταγή Μπάιντεν για χρήση πυραύλων δείχνει να φουντώνει ο πόλεμος και να αποδυναμώνει την όποια πρόταση για διαπραγματεύσεις του Ερντογάν, σύμφωνα με την τουρκική πολιτική ανάλυση, καθώς όποια πλευρά καθίσει στο τραπέζι, θα θεωρηθεί ως ένδειξη αδυναμίας από την άλλη.
Σύμφωνα με τα δεδομένα αυτά, επομένως, δεν φαίνεται να είναι δυνατή μια συνάντηση των μερών στην Κωνσταντινούπολη. Ακόμη και αν ο Ερντογάν πείσει τον Ζελένσκι με τις πληροφορίες που διαθέτει, θα είναι εξαιρετικά δύσκολο να πείσει τον Πούτιν, ο οποίος θα θέλει να προστατεύσει την εδαφική του ακεραιότητα.
Αλλά σύμφωνα με τον Ερντογάν, η συμφωνία προσφέρει την καλύτερη προοπτική για μια μελλοντική ειρήνη.
Με τη G20 ως σκηνή, ο Τούρκος πρόεδρος επιχειρεί να επανεμφανιστεί ως κεντρικός παίκτης στο ζήτημα του πολέμου στην Ουκρανία, αξιοποιώντας την ευκαιρία να επανατοποθετηθεί ως διαμεσολαβητής διεθνούς κύρους. Αντιλαμβανόμενος ότι ο Τραμπ θα ανακινήσει το θέμα, ο Τούρκος πρόεδρος θέλει να ανακτήσει το ρόλο του διαμεσολαβητή παγκόσμιας εμβέλειας.
Η αντοχή της Ουκρανίας και τα όρια των πυραύλων
Η ανεπάρκεια πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς στην Ουκρανία αποτελεί επίσης ένα σοβαρό εμπόδιο για την εφαρμογή της στρατηγικής που στηρίζει η Δύση. Ο Λιθουανός υπουργός Εξωτερικών εξέφρασε επιφυλάξεις σχετικά με το αν οι υπάρχουσες ποσότητες επαρκούν για την επίτευξη στρατιωτικών στόχων.
«Δεν ανοίγω ακόμη σαμπάνιες γιατί δεν γνωρίζουμε τα πραγματικά στοιχεία για το πόσους πυραύλους διαθέτει η Ουκρανία», δήλωσε ο Γκαμπριέλιους Λάντσμπεργκις πριν από μια συνάντηση με άλλους υπουργούς Εξωτερικών της ΕΕ στις Βρυξέλλες. «Το ερώτημα είναι αν έχουν προμηθευτεί αρκετούς πυραύλους για να κάνουν τη διαφορά στο πεδίο της μάχης», συμπλήρωσε ο Γκαμπριέλιους.
Η προσέγγιση Βραζιλίας-Τουρκίας στις G20
Στο περιθώριο της συνόδου κορυφής, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν συναντήθηκε με τον πρόεδρο της Βραζιλίας, Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα, για να συζητήσουν την ενίσχυση των διμερών σχέσεων. Με προτάσεις για συνεργασία στους τομείς της πολιτικής αεροπορίας, της άμυνας, των κατασκευών και της ενέργειας, ιδίως στο νέο πρόγραμμα CAP (Πρόγραμμα Επιτάχυνσης της Ανάπτυξης), ο Λούλα προσκάλεσε τον Τούρκο Πρόεδρο να πραγματοποιήσει επίσημη επίσκεψη στη Βραζιλία και εξέφρασε την επιθυμία του να επισκεφθεί αντίστοιχα την Τουρκία για την περαιτέρω εμβάθυνση των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών.
«Αρρυθμίες» στο Λαϊκό Νοσοκομείο από τις νέες εφημερίες: Ακυρώνονται μέχρι και χειρουργεία - Επιστολή 258 γιατρών στον Γεωργιάδη
Εύβοια: «Μου θυμίζει την υπόθεση των Σατανιστών» - Ψυχιατρική πραγματογνωμοσύνη ζητεί ο δικηγόρος των παιδιών
Θεοδοσία Τσάτσου στο ethnos.gr: «Η αφόρητη καταπίεση και όλο το δράμα που βίωσα, μ' έκαναν καλλιτέχνη»
Η Κριστίνα Αγκιλέρα γιορτάζει τα 44α γενέθλιά της και ποζάρει ημίγυμνη στο Instagram
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr