Φιντάν: Στις 8 Νοεμβρίου στην Ελλάδα, έγιναν συγκεκριμένα βήματα για στενές διαβουλεύσεις
Η θετική ατζέντα ως «μπροστάρης»🕛 χρόνος ανάγνωσης: 3 λεπτά ┋
Ο διάλογος και οι συζητήσεις με την Ελλάδα εντάθηκαν σημαντικά, δήλωσε σήμερα ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Χακάν Φιντάν, κατά την ομιλία του για τον προϋπολογισμό του 2025 στην αρμόδια επιτροπή της τουρκικής βουλής. Αναφερόμενος στη σημασία της εξεύρεσης λύσεων για τα «πολιτικά προβλήματα σε περιοχές υψηλής έντασης», επισήμανε ότι, ειδικά κατά την επίσκεψή του στην Αθήνα, έγιναν «συγκεκριμένα βήματα» για να γίνουν οι μηχανισμοί διαλόγου πιο λειτουργικοί και αποδοτικοί.
"Για το λόγο αυτό, αποδίδουμε σημασία στην εξεύρεση δημιουργικών λύσεων, επιδιώκοντας την ηρεμία στις προβληματικές περιοχές. Στο πλαίσιο αυτό, κατά τις συναντήσεις υψηλού επιπέδου με την Ελλάδα, εντατικοποιήσαμε τις προσπάθειές μας για την ανάπτυξη μιας θετικής ατζέντας και καταστήσαμε τους μηχανισμούς διαλόγου μας πιο λειτουργικούς.
Με βάση τη Διακήρυξη των Αθηνών για τις Φιλικές Σχέσεις και την Καλή Γειτονία, θέσαμε υπόψη της ελληνικής πλευράς την προσδοκία μας ότι η Ελλάδα θα πρέπει να αποφεύγει τις προκλήσεις. Κατά την επίσκεψή μας στις 8 Νοεμβρίου στην Ελλάδα, έγιναν συγκεκριμένα βήματα για στενές διαβουλεύσεις προς αυτή την κατεύθυνση. Η 6η συνεδρίαση του Συμβουλίου Συνεργασίας Υψηλού Επιπέδου που θα πραγματοποιηθεί στην Άγκυρα στις αρχές του 2025 και οι συνεδριάσεις για τον Πολιτικό Διάλογο και το Κοινό Σχέδιο Δράσης της Θετικής Ατζέντας που θα πραγματοποιηθούν τον Δεκέμβριο θα ενισχύσουν περαιτέρω τη θεσμική βάση των σχέσεών μας», δήλωσε ο Χακάν Φιντάν, αποκαλύπτοντας ότι ο ουσιαστικός διάλογος με την Ελλάδα, και ιδιαίτερα για τα καυτά ζητήματα του Αιγαίου, έχει ξεκινήσει και μάλιστα με θεσμικό, αλλά και διπλωματικό βάθος.
Η θετική ατζέντα ως «μπροστάρης»
Σύμφωνα με τον Φιντάν, οι επερχόμενες συναντήσεις, όπως η 6η συνεδρίαση του Συμβουλίου Συνεργασίας Υψηλού Επιπέδου στην Άγκυρα αρχές του 2025 και οι συνεδριάσεις για τον Πολιτικό Διάλογο και το Κοινό Σχέδιο Δράσης της Θετικής Ατζέντας τον Δεκέμβριο, προγραμματίζονται με στόχο την ενίσχυση της βάσης του διαλόγου στα πιο «δύσκολα» ζητήματα μεταξύ Ελλάδας – Τουρκίας.
«Τουρκική» μειονότητα από Δ. Θράκη μέχρι Δωδεκάνησα
Ο Φιντάν δεν παρέλειψε να αναφέρει και τη σημασία των θεμάτων που αφορούν την «τουρκική», όπως την αποκάλεσε, μουσουλμανική μειονότητα στη Δυτική Θράκη, όπως και τους «ομογενείς» στα Δωδεκάνησα, τους οποίους η Τουρκία τελευταία έχει προσθέσει στο κάδρο.
«Η Τουρκική Μειονότητα της Δυτικής Θράκης και οι συμπατριώτες μας που ζουν στα Δωδεκάνησα είναι ένα από τα θέματα στα οποία δίνουμε προτεραιότητα στις σχέσεις μας με την Ελλάδα. Παρακολουθούμε την επίλυση των προβλημάτων της Τουρκικής Μειονότητας της Δυτικής Θράκης, με τους εκπροσώπους της οποίας συναντηθήκαμε πρόσφατα», είπε.
Ποια ονόματα ακούγονται για την Προεδρία της Δημοκρατίας - Τι θα μετρήσει στην απόφαση του Μαξίμου
Μαγδεμβουργο: Στη φυλακή ο δράστης της επίθεσης – Οι ακροδεξιές θεωρίες και οι προειδοποιήσεις
Πρύτανης του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστήμιου: Νέα προπτυχιακά προγράμματα μέσα στο 2025
Η Σημασία των Μιτοχονδρίων στην Αναγεννητική Ιατρική: Ιστορία και Σύγχρονες Θεραπείες
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr