Νέα όπλα και πυρηνικές απειλές - Πόσο άλλαξαν τα δεδομένα του πολέμου στην Ουκρανία σε μια εβδομάδα
Σε πιο επικίνδυνη εποχή εισήλθαν οι δύο χώρες προκαλώντας παγκόσμια ανησυχία🕛 χρόνος ανάγνωσης: 5 λεπτά ┋
Το διακύβευμα δεν ήταν ποτέ υψηλότερο στον πόλεμο Ουκρανίας-Ρωσίας. Η εβδομάδα που πέρασε η σύγκρουση μεταξύ των δύο χωρών μπήκε σε νέα, πιο επικίνδυνη εποχή.
Οι δυτικές δυνάμεις αύξησαν σημαντικά το στρατιωτικό οπλοστάσιο της Ουκρανίας και το Κρεμλίνο απείλησε για πυρηνικό χτύπημα, προκαλώντας παγκόσμια ανησυχία.
Δείτε το χρονικό της νέα κλιμάκωσης:
Η Δύση ενισχύει την Ουκρανία
Την περασμένη Κυριακή (17/11) υπήρχαν αναφορές ότι ο Τζο Μπάιντεν πρόκειται να επιτρέψει στην Ουκρανία να χρησιμοποιήσει πυραύλους ATACMS για να πλήξει στόχους στο εσωτερικό της Ρωσίας. Σημειώνεται ότι όλο το προηγούμενο διάστημα η Ουάσινγκτον απαντούσε αρνητικά στα σχετικά αιτήματα του Κιέβου, ωστόσο πλέον φαίνεται πως οι ΗΠΑ άλλαξαν στάση.
Ακολούθως, η Ουκρανία εκτόξευσε πυραύλους ATACMS στο Μπριάνσκ της Ρωσίας, με τη Μόσχα να αναφέρει ότι από τους έξι συνολικά, οι πέντε αναχαιτίστηκαν, ενώ οι ΗΠΑ τόνισαν ότι οι πύραυλοι στο σύνολό τους ήταν οκτώ και οι δύο αναχαιτίστηκαν. Για πρώτη φορά στον εν λόγω πόλεμο, αμερικανικοί πύραυλοι χτύπησαν ρωσικό έδαφος.
Την Τετάρτη (20/11) η Ουκρανία εκτόξευσε πυραύλους Storm Shadow, τους οποίους είχε προμηθεύσει το Ηνωμένο Βασίλειο, στοχεύοντας το Κουρσκ, εκεί όπου τα στρατεύματα της χώρας έχουν καταλάβει περίπου 600 τετραγωνικά χιλιόμετρα ρωσικού εδάφους.
Παράλληλα, ο Μπάιντεν ενέκρινε τη χρήση ναρκών, οι οποίες θεωρούνται αμφιλεγόμενες, αλλά είναι εξαιρετικά αποτελεσματικές. Ουσιαστικά, αποτελούν την άμυνα της Ουκρανίας απέναντι στην προέλαση των ρωσικών στρατευμάτων στα ανατολικά της χώρας.
Με τις παραπάνω πράξεις η Δύση έδειξε ότι δεν θα σταματήσει να ενισχύει την Ουκρανία στον πόλεμο που έχει ξεπεράσει τις 1000 ημέρες, αναφέρει το BBC.
Η Ρωσία αυξάνει τις πυρηνικές απειλές
Η Μόσχα βλέπει ότι η Δύση έδωσε περισσότερες δυνατότητες στην Ουκρανία και εξαπέλυσε απειλές… πυρηνικού περιεχομένου. Ο Βλαντιμίρ Πούτιν μείωσε το όριο για τη χρήση πυρηνικών όπλων, αναφέροντας ότι μια επίθεση από ένα μη πυρηνικό κράτος, το οποίο υποστηρίζεται από μια πυρηνική δύναμη, είναι μια κοινή επίθεση κατά της Ρωσίας. Λίγο αργότερα το Κρεμλίνο ανέπτυξε τον νέο τύπο πυραύλου «Oreshnik», προκειμένου να χτυπήσει την πόλη Ντνίπρο.
«Δεν υπάρχουν τρόποι αντιμετώπισης αυτού του όπλου», αρκέστηκε να σχολιάσει ο Ρώσος πρόεδρος. Σύμφωνα με πολλούς αναλυτές, αυτό το χτύπημα αποτέλεσε μια προειδοποίηση της Ρωσίας προς τη Δύση. Ο ίδιος έχει θέσει συγκεκριμένες κόκκινες γραμμές ως προς τα πυρηνικά, τις οποίες ωστόσο οι σύμμαχοι της Ουκρανίας φαίνεται πώς έχουν υπερβεί, χωρίς προς το παρόν να έχει υπάρξει κάποιο αντίστοιχο χτύπημα.
Τα σενάρια για μια παγκόσμια σύγκρουση
Στο πλευρό της Ρωσίας παραμένει σταθερά η Κίνα, που έχει βοηθήσει τη Μόσχα να υπερκεράσει τις κυρώσεις της Δύσης. Την ίδια στιγμή ο Πούτιν σε διάγγελμά του ανέφερε ο πόλεμος στην Ουκρανία «έχει αποκτήσει στοιχεία παγκόσμιου χαρακτήρα». Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Ντόναλντ Τουσκ, που τόνισε πως «η απειλή είναι σοβαρή και πραγματική όσον αφορά την παγκόσμια σύγκρουση».
ΗΠΑ και Ηνωμένο Βασίλειο εμπλέκονται περισσότερο από ποτέ στον πόλεμο, ενώ την ίδια στιγμή η Βόρεια Κορέα (άλλη μια πυρηνική δύναμη) αναπτύσσει στρατεύματα για να συμπορευτεί με τη Ρωσία. Άλλωστε, ο Κιμ Γιονγκ Ουν δήλωσε ότι η απειλή ενός πυρηνικού πολέμου είναι μεγαλύτερη από ποτέ, κατηγορώντας τις ΗΠΑ ότι έχουν επιθετική και εχθρική πολιτική απέναντι στη χώρα του.
Η αποχώρηση Μπάιντεν και η έλευση Τραμπ
Την ίδια ώρα, ο Ντόναλντ Τραμπ κέρδισε πανηγυρικά τις εκλογές στις ΗΠΑ και θα επιστρέψει επίσημα στον Λευκό Οίκο στις 20 Ιανουαρίου, διαδεχόμενος τον Τζο Μπάιντεν. Στην προεκλογική του εκστρατεία ο Ρεπουμπλικανός πολιτικός είχε δηλώσει ότι θα τερματίσει τον πόλεμο στην Ουκρανία μέσα σε 24 ώρες. Μάλιστα, ο αντιπρόεδρος της νέας κυβέρνησης των ΗΠΑ, Τζέι Ντι Βανς, τόνισε ότι αυτό θα σημάνει και την παραχώρηση εδαφών από πλευράς Ουκρανίας, όπως το Ντονμπάς και η Κριμαία.
Γίνεται κατανοητό ότι αυτά έρχονται σε αντίθεση με τις κινήσεις της κυβέρνησης Μπάιντεν, που αύξησε τη βοήθεια προς το Κίεβο. Από εκεί και πέρα, ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι εμφανίζεται αισιόδοξος ότι είναι δυνατό ο πόλεμος να τερματιστεί με διπλωματικά μέσα εντός του 2025.
Ενδεικτικές είναι και οι δηλώσεις του Ντμίτρο Κουλέμπα (πρώην υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας), ο οποίος ανέφερε πως «ο Τραμπ αναμφίβολα θα καθοδηγείται από έναν στόχο, να προβάλει τη δύναμή του, την ηγεσία του. Θέλει να δείξει ότι είναι ικανός να επιλύσει προβλήματα που ο προκάτοχός του απέτυχε να επιλύσει. Η πτώση του Αφγανιστάν προκάλεσε σοβαρή πληγή στη φήμη της εξωτερικής πολιτικής της κυβέρνησης Μπάιντεν, συνεπώς ο Τραμπ δεν θέλει να υποστεί κάτι παρόμοιο με την Ουκρανία».
Εν κατακλείδι, οι δραματικές εξελίξεις της τελευταίας εβδομάδας ενδέχεται να μην είναι η αρχή μιας ανεξέλεγκτης κλιμάκωσης του πολέμου, αλλά η έναρξη μιας γενικότερης διαμάχης για την ισχυρότερη διαπραγματευτική θέση, σε πιθανές μελλοντικές συνομιλίες για τον τερματισμό των συγκρούσεων στην ανατολική Ευρώπη.
Γιατί οι σεισμολόγοι ασχολούνται με τα 2 Ρίχτερ στην Αγία Παρασκευή; Ο Γεράσιμος Χουλιάρας εξηγεί στο ethnos.gr
«Ήταν του πρώην Δημάρχου»: Κοινό μυστικό η δράση του κυκλώματος πολεοδόμων στη Χαλκιδική
Washington Post: Η Ουκρανία βοήθησε τους αντάρτες της Συρίας να ανατρέψουν τον Άσαντ
Instagram, Facebook, WhatsApp ακόμα υπολειτουργούν - Η ανακοίνωση της Meta
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr